cm_devastator_II_1 cm_devastator_II_2

Kada je riječ o odabiru najbolje gaming opreme svakako uvijek preporučujemo mehaničku tipkovnicu i neki od boljih miševa, no to samo u slučaju ako je kupac spreman platiti iznos koji se nerijetko penje i do 1.500 kuna za oboje. Kada smo ograničeni budžetom, a želimo solidnu gamersku periferiju tada se možemo okrenuti pristupačnijim combo opcijama. Jedna takva je i CoolerMasterova Devastator II kombinacija miša i tipkovnice koja je vrlo povoljna, a donosi Coolermasterove Mem-chanical prekidače pa nije riječ o klasičnim i jeftinim membranskim. Ovaj combo dolazi u klasičnoj kartonskoj kutiji na kojoj možemo naći sve potrebne informacije te naravno slike proizvoda.

 cm_devastator_II_3 cm_devastator_II_4

Unutar kutije su tipkovnica i miš zaštićeni svaki u svojem najlonu, pri čemu je miš dodatno postavljen u stiro pjenu, a kabeli se nalaze u zasebnom kartonskom odjeljku. U kutiji još nalazimo i upute za korištenje sa specifikacijama proizvoda. Iz uputa saznajemo i podatak o dvogodišnjem ograničenom proizvođačevom jamstvu.

 cm_devastator_II_5

Odmah po vađenju i primanju u ruke primjećujemo kako je kvaliteta plastičnog kućišta tipkovnice sasvim solidna, kako je tipkovnica dovoljno masivna te kako je uvijanje minimalno, no izostaje neugodno škripanje plastike čak i pri malo grubljem rukovanju. Miš je također robustan, napravljen od kvalitetne plastike, a cijela je gornja strana i premazana mat bojom koja mu daje određenu razinu gripa za prste. I tipkovnica i miš imaju nešto tanje ali dovoljno duge gumirane kabele (1.8 m), na krajevima kojih je USB konektor.

 cm_devastator_II_6 cm_devastator_II_7

Potpuno crna tipkovnica je prošarana matiranim i sjajnim elementima, a mjeri 456 mm u širinu, 185 u dubinu te 37 mm u visinu, dok joj je masa 980 grama. Po potrebi se naravno može podešavati nagib s izvlačivim nožicama na daljnjem dijelu. Ukoliko ne podižemo stražnji dio, tada tipkovnica čvrsto sjedi na podlozi na četiri debele gumene podloške. Raspored tipaka na tipkovnici je klasičan zajedno s numeričkim dijelom, a nama je na test stigao model s QWETRY layoutom i bez hrvatskih znakova (takva se i prodaje jedino u Hrvatskoj). Sve su tipke dovoljno velike osim entera koji je malenih dimenzija. Tipke su konkavne, lako se pronalaze i dobro zadržavaju prst na sebi prilikom brzog pisanja ili igranja. Među tipkama se umjesto Windows, nalaze dvije CoolerMaster tipke koje imaju istu funkciju.

 cm_devastator_II_8 cm_devastator_II_9

Na gornjoj desnoj strani se nalaze četiri izdvojene multimedijalne tipke – stop, play/pause, te RW i FF, dok su na lijevoj izdvojene dvije tipke za pojačavanje i stišavanje zvuka. Tipke su dobre veličine no mrvicu su prelabave. Odmah ispod njih, između Print Screen i Pause tipki se nalazi Scroll Lock tipka kojom palimo i gasimo pozadinsko osvjetljenje. Iznad numeričkog dijela tipkovnice se nalaze i statusne LED-ice.

cm_devastator_II_10

Tipkovnica je opremljena s CoolerMasterovim novim Mem-chanical prekidačima koji u osnovi jesu membranski, no donose onaj taktilni osjećaj mehaničkih tipaka s akutacijskom silom od 50 cN na otprilike 1 mm hoda, nakon čega sila pritiska pada ispod 20 cN na 2.5 mm te se zatim penje prema beskonačnosti do kraja hoda od 4 mm. Kapice prekidača dolaze s UV zaštitom, a mehanizam pričvršćivanja za nosač je kompatibilan s Cherry MX kapicama. CoolerMaster tvrdi kako je životni ciklus ovih prekidača 12 milijuna klikova što je duplo više nego kod običnih membranskih rješenja. Kao što sa slike vidimo prekidači i tipke dolaze s pozadinskim osvjetljenjem koje je u ovom slučaju plavo, a Devastator II se može još kupiti i s crvenim te zelenim osvjetljenjem. S obzirom da tipkovnica nema memoriju, pri svakom paljenju računala će vas dočekati ugašeno pozadinsko osvjetljenje. Kada je osvjetljenje ugašeno prozirni se znakovi na tipkama slabije vide, što će predstavljati problem manje iskusnim korisnicima, tj. onima koji moraju gledati u tipke dok pišu.