IMG_3397

Danas donosimo test CoolerMasterovog MasterKeys Lite L kombo pakiranja tipkovnice i miša. Oba se uređaja mogu pohvaliti s RGB LED osvjetljenjem koje se na tipkovnici može podešavati po vlastitim željama i to hardverskim putem. Tipkovnica je uz to opremljena Mem-chanical prekidačima kakve smo već vidjeli na Devastator II tipkovnici. Miš je s druge strane poprilično klasičan, opremljen s Avago 3050 optičkim senzorom i Omron prekidačima.

IMG_3398

CooleMaster ima nekoliko serija tipkovnica (ili comboa), a ova spada u Membrane seriju (istu onu u kojoj je i Devastator II combo kit), a donosi nove Mem-chanical prekidače. Ovdje su oni još oplemenjeni i RGB LED rasvjetom što je u zadnje vrijeme postalo jako popularno. Combo dolazi u klasičnom pakiranju, na kojem se nalaze sve bitne informacije o proizvodu, te slika uređaja u punom RGB sjaju što bi odmah moglo privući potencijalne kupce.

 IMG_3399

Unutar kutije su tipkovnica i miš adekvatno zaštićeni u najlon i stiro-pjenu, s odvojenim dijelom za kabele. Uz tipkovnicu i miša dolaze samo još kratka uputstva za upotrebu, s vrlo bitnim informacijama o načinu rada i podešavanja LED osvjetljenja – softvera nema i sve se radi hardverski. U knjižici je i informacija o jamstvu koje je dvogodišnje.

 IMG_3400

Dizajnom uskih rubova nas je ova tipkovnica podsjetila na QuickFire TK koju smo testirali početkom prošle godine. Ipak, ova tipkovnica je veća, punog je layouta i dimenzije su joj 439 x 129 x 41 mm, uz masu od 967 grama. Napravljena je vrlo robusno, s kućištem od tvrde plastike koja je kombinacija sjajnog gornjeg i matiranog donjeg dijela. Miš je s druge strane vrlo klasičnog dizajna prilagođenog podjednako dešnjacima i ljevacima (tipke su jedino na lijevoj strani), a kvaliteta plastike je prosječna i u skladu s onim što smo navikli gledati u ovom cjenovnom rangu. I tipkovnica i miš imaju gumeni kabel dužine 1.8 metara s USB 2.0 konektorom na vrhu (i feritnom jezgrom za eliminaciju vrtložnih struja).

 IMG_3405

Tipkovnica je kao što smo rekli masivna, teška je gotovo jedan kilogram te je klasičnog layouta s punim numeričkim dijelom. Nama je na test stigla sa US layoutom zbog činjenice da je stigla direktno od proizvođača, no na hrvatskom bi se tržištu trebala naći i u domaćem layoutu. Poklopci prekidača su konkavni i prsti lijepo sjedaju u njih. Mehanizam pričvršćivanja kapica za nosač je kompatibilan i s Cherry MX kapicama. Svi su poklopci klasične veličine, s dovoljnim razmakom, a jedino moramo kritizirati malu Enter tipku.

IMG_3406

Tipkovnica je opremljena Mem-chanical prekidačima koji su osnovi membranski, no donose taktilni osjećaj mehaničkih tipaka s akutacijskom silom od 50 cN na otprilike 1 mm hoda, nakon čega sila pritiska pada ispod 20 cN na 2.5 mm nakon čega se penje prema beskonačnosti do kraja hoda od 4 mm. CoolerMaster tvrdi kako je životni ciklus prekidača 12 milijuna klikova što je duplo više nego kod običnih membranskih rješenja.

Uz to, tipkovnica ima i 26-key anti-ghosting funkciju koja radi dobro, a tiskana je pločica premazana tako da osigurava zaštitu od prolijevanja ili prskanja tekućine po tipkovnici (water splash resistant).

IMG_3408 IMG_3407

Tipkovnica je posebna po tome što ima RGB LED osvjetljenje čiju ćemo demonstraciju rada vidjeti u videu na sljedećoj stranici. Ovdje ćemo spomenuti kako se kontroler za osvjetljenje nalaze kao sekundarne funkcije na F tipkama i aktiviramo ih pritiskom na Fn tipku. Tako Fn + ESC kombinacija pali i gasi osvjetljenje, Fn + F1 je brzi izbor boja, Fn + F2 kombinacijom kontroliramo snagu crvene boje (0 – 5), Fn + F3 je zelena, a Fn + F4 plava. Sve su u razinu od 0 – 5 i miješanje je naravno moguće. Nadalje, Fn + F5 kombinacijom odabiremo način rada osvjetljenja (statično osvjetljenje, RGB osvjetljenje (Wave, Breathing, Scan), osvjetljenje dodirom pojedine zone itd.), Fn + F6 je za memoriranje boja pojedinih zona ili okretanje smjera osvjetljenja u modu u kojem se ono kreće s lijeva na desno ili obrnuto (trčeće svjetlo), dok je Fn + F7 promjena brzine pojedinog svjetlosnog efekta.

Od F9 imamo još dvostrukih funkcija – Fn + F9 report rate 1x, Fn + F10 je report rate 8x, Fn + F11 je Full Key Lock, Fn + F12 je Windows lock. Na tipkama Ins, Home, PageUp, Del, End i PageDown imamo multimedijske kontrole kojima također pristupamo Funkcijskom Fn tipkom. U gornjem desnom kutu imamo i osvijetljene N, C, S i G znakove (Num Lock, Caps Lock, Scroll Lock i G je za Key Lock (crveno) te Win Lock (plavo).