coolermaster_mm710_1 coolermaster_mm710_2

MM710 je inovativan, ultra laki miš iz CoolerMastera namijenjen brzim pokretima i dugotrajnoj igri, a pri tome osigurava minimalni zamor i manju bol u zapešću. Sve to je zahvaljujući saćastom dizajnu koji je osigurao masu od samo 53 grama. Dizajnom je podjednako okrenut dešnjacima i ljevacima, a za dobre se performanse brine Pixartov PMW3389 optički senzor rezolucije do 16.000 DPI-a. Pod tipkama su Omronovi prekidači, a miš ima i “rep” obložen mekom tkaninom koja smanjuje napetost i ne utječe na pokrete.

MM710 je pakiran u malenu kartonsku kutiju, tipične CoolerMasterove ljubičaste boje. Na kutiji se nalazi fotografija proizvoda i detaljnija objašnjenja o tehnologijama koje MM710 podržava. Miš je unutar kutije solidno zaštićen, a uz njega nalazimo i knjižicu s uputstvima na nekoliko jezika, te zamjenske teflonske nožice. Zanimljivo, nožice na MM710 su bijele, a proizvodi ih 3M. I premda to nije posebno naglašeno na pakiranju, CoolerMaster daje dvogodišnje jamstvo na miša.

coolermaster_mm710_3

Ovaj je maleni mišić dimenzija samo 116,6 x 62,6 x 38,3 milimetra i bez kabela teži samo 53 grama. Namijenjen je pucačinama iz prvog lica (FPS) u kojima je potrebna brzina pokreta i preciznost, a CoolerMaster je napravio sve kako bi smanjio masu i omogućio te brze poteze igračima. MM710 ima ambidekstričan dizajn, tj. prilagođen je i dešnjacima i ljevacima. Simetričan je dakle dizajnom, no za potpunu mu prilagodbu ljevacima trebaju i tipke na desnoj bočnoj strani kojih tamo nema, nego su samo na lijevoj. Svojim je oblikom miš pogodan i za sva tri tipa držanja – claw, palm i fingertip. Mi smo koristili nešto između fingertip i claw, jer je miš toliko mali da se jednostavno gubi u većoj šaci.

coolermaster_mm710_4

Kabel je dug dovoljnih 1,8 metara, a zanimljiv je materijal od kojeg je napravljen. Standardni je najlonski konac kojim se oplete gumeni kabel olabavljen, tj. širi je od gume a CoolerMaster to naziva Ultraweave cable. Ovakav kabel naime nije napet i ne povlači miša prema nazad kada ga jednom povučemo. U praksi je to stvarno tako, a proizvođač tvrdi da se sada igrači mogu konačno riješiti svojih mousebangee-a i to je djelomično i točno. Mi i dalje volimo urednost koji bungee donosi i svoga se ne odričemo.

coolermaster_mm710_5 coolermaster_mm710_6

Glavna karakteristika miša MM710 je saćasti dizajn ABS plastike od koje je napravljen. CoolerMaster je naime uklonio suvišnu plastiku gdje god se moglo kako bi se odstranio višak mase, a to su napravili u obliku saća koje mu i dalje omogućavaju dobru čvrstoću. S obzirom na to da je unutrašnjost miša sada otvorena prema vanjskim elementima i neugodama kao što je prolijevanje tekućine, proizvođač je sve napravio vodonepropusnim i tako osigurao rad elektronike i kada miš slučajno zalijemo.

coolermaster_mm710_7 coolermaster_mm710_8

Miš ima ukupno šest tipaka – dvije su glavne na vrhu, jedna je na kotačiću miša, jedna za promjenu DPI postavki iznad kotačića i dvije su na lijevom boku. Ispod glavnih tipaka se nalaze Omronovi prekidači koji su sposobni izdržati 20 milijuna operacija. Scroll kotačić je gumiran, i ljepo odmjerenih koraka koji osiguravaju preciznost pokreta (kod primjerice brze izmjene oružja).

DPI tipka mijenja osjetljivost senzora, tj. njegovu rezoluciju, a sedam je preddefiniranih postavaka – 400, 800, 1.200, 1.600, 3.200, 6.400 i 16.000 DPI-a (točkica po kvadratnom inču). Sedam profila je možda malo previše, jer je teško znati u kojem ste točno, a i ako se iz bilo kojeg razloga želite vratiti korak unatrag, morate sedam puta stisnuti miš da se vratite na njega.

coolermaster_mm710_9 coolermaster_mm710_10

Kada govorimo o optičkom senzoru i njegovoj osjetljivosti moramo napomenuti da je riječ o Pixatrovom hvaljenom PMW3389, koji je izvedenica 3360 senzora. Iznad 2.000 DPI-a ima glađenje pokreta, i u principu je riječ o jednom od najboljih optičkih senzora. Brzina praćenja mu je 400 IPS-a, ima lift off distance manji od dva milimetra, te podnosi ubrzanja do 50g. Kako bi pokreti bili glatki i brzi tu su tri bijele 3M teflonske nožice, a CoolerMaster je bio dobar pa je uključio i tri zamjenske u paket.

 coolermaster_mm710_11

Unutar miša se nalazi 32-bitni ARM Cortex M0+procesor, potpomognut s 512 KB memorije za programiranje Macro naredbi, te njihovo spremanje.

coolermaster_mm710_11a coolermaster_mm710_11b

coolermaster_mm710_11c coolermaster_mm710_11d

A za spremanje Macro naredbi će od pomoći biti Portal (MasterPlus) softver, uz pomoć kojeg smo najprije nadogradili firmware s verzije 1.0 na 1.2 i onda se krenuli igrati s postavkama. Svaki od sedam DPI profila se može promijeniti i prilagoditi vlastitim potrebama, a ono što prvo treba napraviti je spustiti zadnji s iznimno brzih 16.000 na možda 8 – 9.000 DPI-a što je dovoljno. Softver nudi i mogućnost promjene double click brzine, vrijeme odziva tipaka, pooling rate (125, 250, 500 i 1000 Hz), uključivanje i isključivanje angle snappinga, podešavanje dvije razine lift off udaljenosti, promjenu kuta (-30 do + 30°) i OS osjetljivosti – kao svaki pravi igraći miš. Uz to, nudi i kalibriranje podloga te spremanje istih za kasnije izmjene. Oni koji ne mogu bez Macroa, nudi se i ta opcija, baš kao i snimanje različitih profila. Softver je stabilan i radi zadovoljavajuće brzo.

coolermaster_mm710_12

MM710 smo isprobali u nekoliko igara, ali i u svakodnevnom korištenju. U pucačinama je izvrstan, brz i precizan i iznimno ga je lako pomicati, te ne umara ni nakon dugotrajne akcije. I u ostalim je igrama solidan, te će ga i za rad moći koristiti svi koji imaju nešto manju šaku. Za one s većom šakom ipak preporučujemo nešto veći i teži miš za rad, ali i igranje svega što nisu pucačine. Drugim riječima, ako volite pucačine, MM710 je idealan kao sekundarni miš kojeg se koristi samo za to. Ako ste kompetitivni igrač također ga možemo bez rezerve preporučiti. S cijenom od oko 45 € na europskom tržištu nije skup, i zapravo je jedan od najboljih miševa za FPS koji možete nabaviti u ovom trenutku. Osim u ovoj mat crnoj izvedbi kupiti ga možete i u glossy crnoj, ali i mat te glossy bijeloj.