coolermaster_mh751_1 coolermaster_mh751_2

Danas su pred nama CoolerMasterove MH751 slušalice namijenjene igračima. Opremljene su s 40-milimetarskim driverima s neodimijskim magnetima, imaju odvojivi mikrofon i vrlo dugačak kabel s in-line kontrolerom za jačinu zvuka. Lagane su i udobne, a dodirna površina je umjetna koža koja omogućava dobru izolaciju od okolne buke, ali ponešto i zagrijava uši.

coolermaster_mh751_3

MH751 svakako nisu tipične gamerske slušalice, nisu napadne ili pak blještave, nego više djeluju kao kakav komad audiofilskih slušalica a tako su i pakirane. U mekom se vanjskom omotu krije tvrda crna kartonska kutija, unutar koje su slušalice udobno smještene u ležište od debele spužve koja ih ljubomorno štiti. Odmah pored njih je boom mikrofon, a tu su i dvije knjižice s uputstvima za upotrebu modela slušalica MH751, ali i sestrinskih MH752 koje donose softverski surround 7.1. Jamstvo na slušalice je dvogodišnje.

coolermaster_mh751_4

U zasebnoj kartonskoj kutiji se nalazi i meka plišana vrećica za slušalice i unutar nje smješten kabel s dva 3,5-milimetarska jacka na svakoj strani, te in-line kontrolerom u sredini. Uz njega, tu je i Y adapter kabel koji razdvaja mikrofon i slušalice za spajanje na PC. Slušalice su inače multiplatformske i podržavaju PS4, Xbox, PC i veći dio mobilnih uređaja.

coolermaster_mh751_5

MH751 su svakako netipično gamerskog dizajna. Napravljene su kompletno od plastike tamnih, crnih i sivih tonova, a tek su metalne trake za proširenje sjajne i odskaču od ostatka. Ok, i CoolerMasterov je šesterokutni logo na svakoj od slušalica u nešto sjajnijem tonu. Slušalice su vrlo kompaktne, dimenzije su im 149 x 85 x 215 milimetara, te su ujedno i vrlo lagane s 280 grama. Zbog fleksibilnosti stanu i u manji prostor pa ih je lako i prenositi, a tome doprinosi i činjenica da su i slušalice i kabel odvojivi. Sve zajedno tako lako stane u plišanu vrećicu koja dolazi uz slušalice pa su one ujedno i adekvatno zaštićene. Kvaliteta materijala i izrade je dobra, plastika je solidna, a udobnost nošenja je vrlo dobra zahvaljujući mekoj spužvi koja se nalazi ispod PU kože (umjetna koža).

coolermaster_mh751_6

Uz meke jastučiće, i izvlačive slušalice, ergonomija i udobnost nošenja je odlična. Slušalice nisu teške, a opet naglavni je dio dovoljno elastičan da svaku od slušalica drži adekvatnom čvrstoćom oko uha. Umjetna koža smanjuje i okolnu buku, ali i onemogućava disanje kože pa će komfor nošenja biti malo narušen tijekom ljetnih mjeseci. Zglobovi slušalica su dobri, svaka se pojedina okreće oko osi za malo više od 90°, a i promjenjiv im je nagib za veći komfor.

Unutar svake se slušalice nalaze 40-milimetarski zvučnici s neodimijskim trajnim magnetom. Tvorničke specifikacije govore o frekventnom opsegu od 20 Hz do 20 kHz, nešto nižoj impedanciji od 26 Ohma, i osjetljivosti 97 dB pri 1 kHz (+/- 3 dB). U praksi je zvuk solidan, i sasvim u rangu s cjenovnom klasom u kojoj se slušalice nalaze. Snage u zvuku bi moglo biti i više, a i niski tonovi bi mogli biti čišći i izraženiji. U srednjem je i višem frekventnom rasponu dovoljno detalja, što je bitno kod igranja. Sve u svemu, kvaliteta zvuka je solidna za gaming i za ovu cjenovnu klasu. Kada je reprodukcija glazbe u pitanju tu ne treba očekivati čuda po pitanju niskih tonova. Bass je prisutan i čujan, no nije dovoljno dubok i snažan.

coolermaster_mh751_7

Na lijevoj se slušalici nalaze jackovi za odvojivi mikrofon i za kabel. Mikrofon je omni direkcionalan, ima frekvencijski opseg od 100 Hz do 10 kHz, s osjetljivošću od -42 dB pri 1 kHz (+/- 3dB) i SNR (signal to noise omjer) vrijednošću od 55 dB. Glava mikrofona je na fleksibilnom štapiću pa se on lako prilagođava željama korisnika, a koliko god ga blizu držali ustima dobro će hvatati zvuk. Jackovi za mikrofon i kabel su smješteni u različito oblikovana plastična ležišta pa ne može doći do zabune prilikom prikapčanja.

coolermaster_mh751_8

Glavni je kabel dužine 1,5 metar, a na svojim krajevima ima 3,5-milimetarske jackove. Bliže onom kraju koji se priključuje na slušalice je i in-line kontroler na kojem je potenciometar za jačinu zvuka, te sklopka za isključivanje mikrofona. Kabel je opleten najlonskim koncem, a svi su spojevi dodatno zaštićeni gumom i trebali bi biti dobre trajnosti. Uz glavni kabel dolazi 30-centimetarski i Y adapter s dva muška i jednim ženskim 3,5-milimetarskim jackom za spajanje na PC.

coolermaster_mh751_9

MH751 su gamerske slušalice u cjenovnoj kategoriji od 60 € kolika im je cijena u njemačkim dućanima, a kupcu donose nenametljiv dizajn, solidne performanse i dobru udobnost nošenja. Reprodukcija zvuka je solidna, čuli smo i boljih ali i lošijih slušalica u ovoj klasi, a zlatna je sredina uvijek dobra. Nisu namijenjene audiofilima i slušanju glazbe zbog ponekih nedostataka u izvedbi, no za ono za što su jesu – igranje, će biti i više no dobre. Hvalimo nenametljiv izgled, komfor nošenja, in-line kontroler, vrlo dobar mikrofon i Y adapter koji je također vrlo koristan. Ako su vamn draže slušalice s ugrađenom zvučnom karticom i USB konektorom CoolerMaster ima rješenje – model MH752, koji košta oko 75 €.