cm_q300p_1 cm_q300p_2

CoolerMaster nam je na test poslao Q300P, kućište predstavljeno na ovogodišnjem CES-u, a koje je zanimljivo po mnogo toga. Za početak, ima tri akrilne zatamnjene stranice koje propuštaju svjetlost RGB LED ventilatora i pružaju pogled na unutrašnjost. Zatim, tu je RGB LED osvjetljenje integrirano u samo kućište, “prednji” panel kojem možemo mijenjati položaj, te četiri gumirane ručke za lakše prenošenje. Kućište je namijenjeno ugradnji manjih, tj. Micro ATX i Mini ITX ploča, no prostora je dovoljno da ostale komponente budu veće i moćnije. Uz Q300P stiglo je i V750 80Plus Gold napajanje koje je manjih dimenzija i pogodno za ugradnju baš u njega, a snage ima sasvim dovoljno za složiti ozbiljno igraće računalo.

cm_q300p_4

Q300P spada u novu MasterBoxQ seriju kućišta, donosi zanimljiv dizajn i rješenja, a sve u relativno malom pakiranju. prvo što upada u oči su četiri gumirane ručke koje služe za prenošenje i kao nožice, a zbog unutarnje konfiguracije kućišta moguće ga je orijentirati u svim smjerovima – čak i polegnuto jer ima gumirane thumb vijke na desnoj bočnoj stranici. Ovome u prolog ide i prilagodljivi “prednji” panel koji možemo okretati i seliti po volji kako na desnoj tako i na lijevoj strani kućišta, te mijenjati bočne stranice.

Tri su površine napravljene od zatamnjenog akrila (plastike) – prednja, gornja i bočna. Gornja i prednja se stranica mogu skinuti radi instalacije ventilatora ili radijatora vodenog hlađenja, a svaka ima i odvojivi filtar za prašinu. Na mjestu gdje se sastaju je integrirana RGB LED rasvjeta koju ćemo detaljnije vidjeti na slikama niže. Sve u svemu, kućište neobično, ali dobro izgleda, funkcionalno je i vrlo svestrano.

cm_q300p_5

Glavni materijal izrade je čelik, a on je nešto tanji nego kod skupljih modela kućišta. Ipak, kvaliteta je vrlo dobra, završna obrada također, baš kao i crna boja u koju je kompletno pobojano. Desna je bočna stranica također metalna, a pričvršćuje se s četiri metalna vijka koji stoje bočno. Vijci su smješteni u deblju gumu pa ujedno mogu služiti i kao nožice ako se odlučimo položiti kućište na stranu. Zanimljivo je i kako je proizvođač tvornički dobro zaštitio sve plastične površine pa je kućište kompletno umotano u zaštitu po vađenju iz kutije.

Stražnja je strana klasičnog rasporeda – na dnu smještamo napajanje, iznad su četiri mjesta za kartice, a još iznad toga je prorez za stražnji panel, te pored njega rešetka ispušnog 120-milimetarskog ventilatora. Napajanje ne sjeda odmah na stražnju stranicu nego ima uvučeni kavez koji je potrebno izvaditi i montirati na njega. Za slučaj da ugrađujemo dugačko napajanje, kavez je moguće ukloniti. Mjesta za kartice imaju fiksne pokrove koje je potrebno pojedinačno skinuti, a kartice drži jedan zajednički poklopac. Naravno, svaku je još karticu moguće i pričvrstiti vijkom.

cm_q300p_6 cm_q300p_7

“Prednji” je panel tvornički smješten na lijevoj stranici i to odmah na vertikali bližoj prednjem dijelu. Zbog svoje fleksibilne prirode ga je moguće premještati po sve četiri stranice na lijevoj strani i po sve četiri na desnoj, a bočnu akrilnu stranicu selimo i okrećemo u ovisnosti o orijentaciji panela. Ovo otvara različite mogućnosti za prilagodbu vlastitim potrebama, a i različite orijentacije kućišta. Selidba panela nije komplicirana, a jedino treba voditi brigu o kabelima i njihovom provlačenju. Inače, kabeli su svi dovoljno dugi i mogu dosegnuti odgovarajuće konektore na ploči sa svih strana. Panel je klasičan i sastoji se od Reset tipke, dva jack utora za slušalice i mikrofon, osvijetljene Power tipke, dva USB 3.0 konektora i HDD/SSD LED-ice.

Na kosini između prednje i gornje stranice se smjestio sklop RGB LED-ica koji je pokriven s plastičnim “natkrovom”, te okružen s filterom prašine. Sklop je povezan s dva RGB LED ventilatora od kojih svaki ima svoj 4-pinski konektor za kontrolu, a za njegovo dodatno napajanje koristimo i jedan Molex konektor. Uz kućište dolazi i 3-u-1 adapter za spajanje dva ventilatora i gornjeg fiksnog sklopa s kontrolerom kojim upravljamo različitim svjetlosnim efektima i mijenjamo boje. Kontroler je potrebno također dodatno napajati putem SATA Power konektora.

cm_q300p_8 cm_q300p_9

Kako na stražnjoj strani gornjeg akrilnog poklopca, tako i na donjoj strani prednjeg, nalazi se plastično metalni mrežasti filtar za prašinu kojeg je lako skinuti i očistiti. Tehnički je Q300P kućište zatvorenog tipa, jer su usisi za zrak maleni, no pozitivno je da su svi filtrirani. Ipak, zbog zatvorenosti i manjih protočnih sposobnosti znači i kako će se komponente nešto više zagrijavati pa ne treba pretjerivati s njihovom jačinom. Ovo je ipak kućište za jedan gaming PC srednjeg segmenta. Zanimljivo je kako je sve gumirane ručke moguće demontirati, čime dodatno dobivamo na kompaktnosti.

cm_q300p_10

Skidanjem gornje akrilne stranice otvara nam se prostor na kojeg je moguće montirati ispušne ventilatore ili pak radijator vodenog hlađenja. I dok je ventilatora moguće smjestiti i s gornje strane, zbog nemogućnosti provlačenja cijevi, radijator možemo postaviti samo s donje ako za to imamo mjesta. Montirati na vrh je moguće dva 120-milimetarska ventilatora.

cm_q300p_11 cm_q300p_12

Donja je stranica perforirana cijelom površinom, a na nju je postavljen tanki metalni filtar kojeg drže gumeni čepići. Zbog velikih je nožica/držača kućište dosta odignuto od površine i usis zraka je neometan. Na kraju će taj zrak usisavati ventilator napajanja, a ispred njega je moguće instalirati jedan usisni 120-milimetarski ventilator. Filtar je dovoljno sitan da ne propušta krupnije čestice prašine, no one finije, sitnije će se ipak provući.

cm_q300p_13

Skidanjem prednje akrilne stranice dolazimo do prednjih usisnih 120-milimetarskih RGB LED ventilatora koji su za metal pričvršćeni plastičnim nosačima, tzv. puškicama u koje umećemo plastične klipove. Ovaj sistem koliko je jednostavan i jeftin, toliko je i nepraktičan jer je jednom iskorištene puškice, teško ponovno iskoristiti kada se plastika na njihovom vrhu jako raširi. Ventilatori su jeftinije izvedbe (rifle bearing), vrte se na oko 1.000 okretaja u minuti (+/- 200) i nisu pretjerano bučni. Imaju 4-pinske RGB konektore za napajanje i kontrolu osvjetljenja.