coolermaster_silencio_s600_1 coolermaster_silencio_s600_2

CoolerMaster je ove godine predstavio mnoštvo novih kućišta, a jedno od zanimljivijih je svakako i Silencio S600 čiju vam recenziju donosimo danas. S600 je mid-tower kućište, koje donosi neka od rješenja za utišavanje buke koju proizvode unutarnje komponente. Tako su mu stranice ispunjene materijalom za upijanje buke, ima zamjenjivu gornju stranicu tj. poklopac kojim se prigušuje buka i tihe ventilatore. Uz to, ima dovoljno mjesta i za veće komponente, mnoštvo diskova, radijatore vodenog hlađenja, a prednja se vrata mogu okretati prema potrebama korisnika. Kućište dolazi standardno pakirano u običnu kartonsku kutiju, unutar koje je zaštićeno debelim stiroporom i najlonom.

coolermaster_silencio_s600_3 coolermaster_silencio_s600_4

Silencio S600 je na prvi pogled relativno jednostavnog, monolitnog dizajna. No, tek kada se malo duže u njega zagledamo i pregledamo ga sa svih strana vidimo kako su dizajneri ubacili tu i tamo pokoji zanimljivi element. Kao prvo, tu su prednja vrata kojima se može mijenjati orijentacija, a iza njih imamo dvije kose površine od sjajne plastike koje služe i kao kanali za uvlačenje zraka u kućište. Prednja je stranica osim toga potpuno ravna i tek s CoolerMasterovim logoom pri dnu. Kućište je zanimljivije kada ga se promatra s lijevog boka, gdje mu je otprilike 3/4 pokriveno sa zatamnjenim kaljenim staklom koje pruža pogled na unutrašnjost, dok je na vrhu prednji ili u ovom slučaju gornji panel, te mrežica za montažu ventilatora ili pak radijatora.

coolermaster_silencio_s600_5 coolermaster_silencio_s600_6

Prednja je otklopiva stranica napravljena u kombinaciji metala, plastike i materijala za upijanje zvuka, a kopče koje ju drže su magnetne. Nosači prednje stranice se mogu rastaviti i čitav se mehanizam može prebaciti na lijevu stranu te tako preorijentirati otvaranje stranice na drugu stranu – za slučaj da korisniku to više odgovara. Iza se vrata nalazi plastična mrežica koja je zapravo filtar za prašinu i koja se može ukloniti radi čišćenja. Ispod je samo jedan Silencio FP 120-milimetarski ventilator, a mjesta ima za tri – ili 280 milimetarski radijator s ventilatorima. Iznad usisnog dijela se nalazi manji poklopac iza kojeg je kavez za 5,25-inčne uređaje.

coolermaster_silencio_s600_7

Stražnja je strana klasičnog rasporeda – na dnu je mjesto za napajanje, iznad kojeg je sedam proreza za kartice pokrivenih limovima koje možemo skinuti ali i vratiti nazad. Iznad je prorez za stražnje I/O portove ploče, te desno od njega mrežica i mjesto na kojem je montiran još jedan Silencio FP 120-milimetarski ventilator – ovaj put u ispušnoj orijentaciji. Obje bočne stranice drže thumb vijci, koji se ne uklanjaju u potpunosti iz svog ležišta pa nisu skloni gubljenju. Staklena je bočna stranica dovoljno debela i robusna, s potpuno zatamnjenim rubovima i lagano zatamnjenom sredinom.

coolermaster_silencio_s600_8

Prednji, ili u ovom slučaju gornji panel nalazi se s desne strane na vrhu kućišta. Prva je tipka za uključivanje u obliku CoolerMasterovog logoa, iza koje je Reset tipka, pa dva USB 3.0 konektora, combo jack za slušalice s mikrofonom, te je na kraju čitač SD kartica. Ovdje bi voljeli vidjeti i USB 3.1 Gen 2 konektore, i to kombinaciju Type A i Type C ali što je tu je, možda u nekoj drugoj reviziji. Čitač SD kartica je vrlo koristan, no svakako je puno korisniji s adapterom za microSD kartice koje su danas češće korištene.

coolermaster_silencio_s600_9

Na dnu se kućišta nalaze četiri gumirane nožice na kojima kućište čvrsto stoji na podloži. Između njih je jedino mrežica i metalni filtar za prašinu iznad kojega dolazi usis napajanja. Kao što vidimo prema zakovicama, kavez za diskove koji se nalazi u unutrašnjosti, nije moguće vaditi i premjestiti. Sprijeda je između kućišta i vrata još jedan prorez za usis zraka.

coolermaster_silencio_s600_10 coolermaster_silencio_s600_11

Gornja je stranica kućišta posebno zanimljiva jer je u osnovnoj konfiguraciji to samo rešetka na koju stanu dva 140/120-milimetarska ventilatora ili 240-milimetarski radijator. CoolerMaster je u paketu osigurao i dva dodatka za tu gornju stranicu, a prvi je metalni filtar za prašinu s magnetnim trakama koje ga drže na mjestu. Ako ne želite na ova mjesta instalirati ventilatore, tada se postavlja plastični poklopac koji na sebi ima nalijepljen materijal za upijanje zvuka – jednostavno i učinkovito. Razlika u buci može biti i do 2 dB s pokrovom i bez, kao što smo izmjerili uređajem Meterk MK02.