coolermaster_sk621_1 coolermaster_sk621_2

CoolerMaster nam je na test poslao svoju kompaktnu SK621 tipkovnicu koja je 60% dimenzija uobičajenih mehaničkih tipkovnica. Da bi postigli tako male dimenzije, smanjili su razmak među tipkama, te koristili osvijetljene Cherry MX prekidače niskog profila. Povezivost se ostvaruje ili putem USB kabela ili putem Bluetootha s pristojnom autonomijom. SK621 je dakle namijenjena za sve koji često putuju, puno pišu na prijenosnicima a vole mehanički osjećaj pod prstima. Osim toga, pogodna je jasno i za HTPC primjenu.

coolermaster_sk621_3

SK621 (SK-621-GKLR1-US) dolazi u tvrdoj kartonskoj kutiji, omotanoj mekim kartonskim omotom na kojem se nalaze sve relevantne informacije o proizvodu. Unutar kutije tipkovnica je smještena u meku vreću za putovanja, a uz nju dolazi još i alat za skidanje poklopaca prekidača, tj. tipaka te opleteni USB Type A to Micro USB kabel za punjenje baterije. Dvije su knjižice također tu, jedna s detaljnijim uputstvima za upotrebu i druga koja objašnjava kako povezati tipkovnicu putem Bluetootha. Jamstvo koje CoolerMaster daje na SK621 je dvogodišnje.

coolermaster_sk621_4

SK621 je tzv. 60% tipkovnica, što znači da su joj dimenzije u okvirima 60% onih koje imaju tipkovnice normalne veličine. Ovakve tipkovnice nisu novost, postoje već duže vremena, a namijenjene su svima koji često putuju, a ne žele se odreći rada na mehaničkoj tipkovnici. Moderni prijenosnici svi mahom imaju chicklet tipkovnice koje nisu ni blizu mehaničkima po osjećaju rada i to primarno zbog malog hoda tipaka, a onda i svega ostalog. Zato i postoje 60% tipkovnice koje su malene i lagane za transport. CoolerMasterova je SK621 mase samo 424 grama, a dimenzije su joj 293 x 103 x 29,2 milimetra.

coolermaster_sk621_5

Kvalitetno je napravljena i vrlo robusna, te se nigdje je uvija. Donja konstrukcija, tj. kadica tipkovnice je plastična, i pri tom vrlo čvrsta. Na njoj se nalazi aluminijski poklopac u gunmetal boji, koji jasno ima otvore kroz koje izlaze Cherry MX RGB Low profile prekidači. Osim vrlo kvalitetne izvedbe, tipkovnica ostavlja i dojam skupljeg proizvoda, upravo zbog dobrih materijala i aluminija na vrhu. Na dnu se tipkovnice nalaze četiri gumene nožice koje odlično sprječavaju klizanje po različitim podlogama.

coolermaster_sk621_6

S obzirom na to da je široka nepunih 30 centimetara, tipke na SK621 su poprilično stisnute jedna uz drugu. Uz to su i ravne (Chicklet Extra Flat), tj. nemaju udubljenja kao kod većih tipkovnica. Stoga je pisanje i općenita upotreba u početku komplicirana, no što više ju koristimo to se bolje i privikavamo na neobične dimenzije, ali i raspored tipaka.

coolermaster_sk621_7

Najneobičniji je smještaj Delete tipke koji traži privikavanje, kao i mala Shift tipka s desne strane, te mala Enter tipka. Funkcijskim, baš kao i multimedijskim tipkama pristupamo uz pomoć funkcijske tipke koja se nalazi desno od Space tipke, a obilježena je CoolerMasterovim logoom. Uz pomoć nje pristupamo i drugim sekundarnim funkcijama tipkovnice kao što su osvjetljenje, izbor jednog od tri Bluetooth povezana uređaja, zatim Print Screen/Insert/End/Page Down/Page Up/Home/Screen Lock tipkama, tipkama za odabir jednog od tri profila itd.

coolermaster_sk621_8

Cherry MX RGB Low Profile prekidači spadaju u Red skupinu, što znači da su linearnog hoda. Sila potrebna za njihovo pritiskanje je 45 cN. Hod prije registracije je 1,2 milimetra, a nakon registracije unosa još 2 milimetra. Tipke pri radu ne proizvode nikakav klik. Svatko tko je naučio raditi na Red tipkama brzo će se priviknuti i na ove Low Profile koji su udobni za dugotrajnu rad. Rad na ovoj tipkovnici, tj. dugotrajno pisanje nije problem zbog prekidača nego zbog ravnih, Chicklet style, prekidača koji ne pružaju nikakvu orijentaciju prstima pa se često desi da pritisnete dvije tipke odjednom. Kada je u pitanju igra, zbog ravnih tipaka brza akcija je malo otežana, no daleko od toga da se na ovoj tipkovnici nije moguće lijepo igrati. Uz to, tu je i mod osvjetljenja koji osvjetljava samo tipke koje koristimo za igru, WASD itd. Prekidači imaju prozirno kućište u koje su ugrađene i RGB LED-ice pa su mogući različiti efekti osvjetljenja s njima, što je CoolerMaster i iskoristio. Upravljanje osvjetljenjem je moguće putem tipaka na samoj tipkovnici ili pak putem Portal softvera za Windowse.

coolermaster_sk621_9 coolermaster_sk621_10

I kabel kojim povezujemo računalo i tipkovnicu je kvalitetno napravljen, opleten je i s čvrstim spojevima. Dovoljno je dug (1,8 metara), a ima i velcro traku za uredno aranžiranje. Uz pomoć kabela punimo internu bateriju kapaciteta 4.000 mAh, a stanje napunjenosti je vidljivo uz pomoć LED-ice na Caps Lock tipki. Bilo da je baterija tipkovnice prazna ili puna, kabel služi i za komunikaciju pa ju konstantno možemo koristiti tako spojenu. Ako i kada ju poželimo koristiti putem Bluetootha 4.0 moramo prebaciti prekidač na lijevom boku i upariti ju sa željenim uređajem. Uparivanje je jednostavno uz pomoć kombinacije tipaka, a istovremeno može zapamtiti do tri različita uređaja. Bitno za napomenuti je i da N-key rollover anti-ghosting tehnologija funkcionira samo preko kabela. Polling rate je 1000 Hz, a vrijeme odziva 1 ms. Preko Bluetootha se to vrijeme malo povećava i lag je primjetan.

Najbrži način za kontrolu osvjetljenja je putem tipaka na samoj tipkovnici, no on nije nužno i najlakši i najtočniji. Zbog velikog broja profila osvjetljenja niste najčešće sigurni u kojem ste trenutno i koji je sljedeći. Zato je najbolje koristiti Portal softver gdje je situacija puno jasnija. Osvjetljenje je standardno za Cherry MX RGB prekidače i kao što je to uvijek u ovakvim slučajevima više je pomodno nego stvarno korisno. U tipkovnici se nalazi 32-bitni ARM Cortex M0 procesor, te 512 KB memorije u koju je moguće zapisati i Macro naredbe koje se programiraju ili putem same tipkovnice ili putem softvera.

coolermaster_sk621_11

SK621 je kvalitetna mala putna tipkovnica koja u svom formatu – 60% keyboard, nudi Cherry MX RGB Low Profile mehaničke tipke, RGB LED osvjetljenje, multimediju, Bluetooth povezivost s tri uređaja i mnoge druge korisne funkcije. Zgusnute tipke potpuno ravne površine zahtijevaju dosta vremena za privikavanje, jer će vam prsti bježati s njih pa je potrebno usporiti i više razmišljati o samom tipkanju. Uz to ne pomaže i nezgodno smještena Delete tipka, te malene Shift i Enter tipke. Ipak, nakon par tjedana tipkanja, priviknuli smo se i grešaka u radu je bilo sve manje. Tipkovnica je dobra za putovanja i korištenje uz laptope, pa i za casual igranje. Zbog Bluetootha je odlična je i za HTPC primjenu ako odvojeno koristite i bežičnog miša. Prijem Bluetootha je solidan do oko 5 metara nakon čega dolazi do povremenog neregistriranog unosa pa je to nešto na čemu treb, a i autonomija je više no dobra – punili smo ju nakon dva tjedna lagane upotrebe. SK621 još uvijek nije dostupna u domaćim dućanima, a u njemačkim webshopovima joj se cijena kreće od oko 112 € na više. Za taj novac nudi dosta – primjerenu kvalitetu materijala i izrade, te odličnu mobilnost i ugodu rada na mehaničkoj tipkovnici. Voljeli bi da su tipke barem malo konkavne za brži i precizniji rad i igu , te da Bluetooth ima malo bolji domet. Ostalo sve je za 5!