Coolink Corator DS & Noctua NH-D14 – rođaci

Datum objave 10.03.2010 - Krešimir Matanović

Coolink Corator DS

Vlasnik Coolink branda je tajvanska kompanija Kolink International Coporation osnovana 1996. godine. Tek 2005. godine odlučili su se aktivnije uključiti na europsko tržište. Danas imaju široku paletu rashladnih uređaja za procesore, tvrde diskove, čipsete, grafičke kartice i prijensnike, ako i ventilatore za kućišta te razne druge dodatke. Ovo je prvi puta da na PC Ekspertu imamo prilike testirati nešto od njihovih proizvoda, a kao što ste mogli vidjeti na slici iz obavijesti nisu nam samo poslali Corator DS hladnjak nego i četiri njihova ventilatora te Chillaramic pastu u 10g pakiranju. O tome nešto kasnije a počinjemo sa Coratorom. Pakiranje je po formi vrlo slično onome Noctuinih proizvoda, a na samoj kutiji se nalaze sve kupcu relevantne informacije o proizvodu. Uz to, naći ćemo i slike detalja koji su karakteristični za proizvod, pa je na taj način kupac primjereno obaviješten. Hladnjak i sve što dolazi uz njega je posložen u unutarnje zasebne kartonske kutije, koje su iste kao i kod Noctue, što naravno nikako nije loše jer i taj dio posla Noctua odrađuje vrhunski.

U paketu sa hladnjakom dolaze i setovi za montažu na Intelove te AMD-ove sockete. Podržani su tako LGA775, 1156 i 1366 socketi za Intel procesore, te AM2/AM2+ i AM3 socketi za AMD procesore. Uz kitove je priložena i keramička pasta u 2g pakiranju, te Coolink naljepnica za kućište. Tu su naravno i upute kako sve skupa montirati na matične ploče. Još jedna sličnost sa Noctuom su i spomenuti kitovi za montažu koji nose ime SecuFirm2. Intel kit donosi jedinstvenu donju ploču koja ima tri rupe za vijke na svakom kraju pa je montaža na LGA775, 1156 ili 1366 vrlo jednostavna i svodi se samo na pravilan izbor rupe. U iste se umetnu vijci na koje s gornje strane ploče montiramo plastične distancere te pločice za pričvršćivanje hladnjaka. Donja ploča inače ima gumenu zaštitu čiju unutrašnjost možemo izvaditi kako bi pravilno nasjela na donje nosače LGA1156 i LGA1366 mehanizama. Na sam hladnjak su već montirani vijci sa rupom. Količinu sile pritezanja i stabilnost sistema određuju opruge kroz koje su vijci provučeni. Što se AMD kita tiče tu je čitava stvar još jednostavnija a jedino šo je različito je da koristimo predinstaliranu donju ploču (dolazi sa matičnom pločom). Instalacija nosača hladnjaka je u oba slučaja dakle iznimno jednostavna. Stvar se malo zakomplicira kada ga trebate tijelo hladnjaka pričvrstiti za nosače.

S obzirom da je hladnjak tako građen da je ventilator smješten u srediti, tj. između dva dijela hladnjaka prije pričvršćavanja za nosač ventilator je potrebno ukloniti. Ta operacija je malo komplicirana zbog izvedbe nosača ventilatora. Nosači su kao i na starijim Noctuama jednostavne štangice (no u ovome slučaju znatno su kruće) koje montiramo u kutne rupe na ventilatoru i napinjanjem istih na tijelo hladnjaka fiksiramo ventilator. Ideja je odlična, i dobro je funkcionirala na Noctuama, ali to je tako sve dok se ventilatori montiraju iz vana. Sada kada je to unutar tijela hladnjaka, problem postaju završeci štangica koji "vire" s vanjske strane ventilatora i zapinju za aluminijske listove tijela hladnjaka. Time, naočigled jednostavna operacija skidanja ventilatora postaje prava muka. Nakon muke skidanja, i jednostavnog pričvršćivanja hladnjaka za nosač, slijedi muka ponovnog vraćanja ventilatora u tijelo. Ipak, nakon malo vježbe i taj zadatak se uspješno izvršava i hladnjak je spreman za upotrebu. Unutar tijela hladnjaka, na mjesto dosjeda ventilatora postavljene su silikonske trakice koje eliminiraju prijenos vibracija sa ventilatora na hladnjak. Tijelo Coratora DS je masivno - visoko je 155 mm, široko 140mm i duboko 121mm. Visina od dna baze pa do prvog aluminijskog lista je 41 mm što je dovoljno za visoke PWM i čipset hladnjake, ali i za memorijske heatsinke normalnih dimenzija. Težina hladnjaka bez ventilatora iznosi 880g, a sa njim čak 1040g. Iz ovih brojki je vidljivo kako je riječ o gigantu koji će, ako je suditi samo po masi, imati vrlo dobre performanse. Ukupna disipacijska površina iznosi 7500cm2. Tijelo hladnjaka je napravljeno od dva dijela od kojih se svaki sastoji od 30 aluminijskih limova zalemljenih za četiri 8mm termovodljive cijevi.

Te četiri termovodljive cijevi završavaju direktono u bazi hladnjaka, tj. samoj njegovoj kontaktnoj površini. Cijevi su napravljene od bakra koji bi trebao osigurati brz prijenos topline na aluminijske listove sa kojih ih dalje odvodi strujanje zraka koje proizvodi ventilator. Na te bakrene cijevi, tj. njihovu bazu postavljen je aluminijski blok koji služi i kao nosač za vijke kojima hladnjak pričvršćujemo za nosač na matičnoj ploči. Bakrena baza je obrađena tvornički i vidljive su brazde. Razmak između prvih gornjih i donjih aluminijskih listova je proširen kako bi bio prilagođen strujanju zraka kojeg proizvodi ventilator. Sam ventilator nosi oznaku SWIF2-120P, po čemu vidimo kako je promjer 120mm, tj. da je dimenzija 120x120x25mm. Brzina rotacije mu iznosi 800 - 1700 okretaja u minuti pri čemu po tvorničkim podacima stvara protok zraka od 60.4 pa do 127.6 m3/h. Pri tome, opet po tvorničkim podacima, proizvodi od 8.5 pa do 27.1dB/A. Ne znamo na kojoj je udaljenosti ovo mjereno, no nama koji smo sjedili na metar od hladnjaka su se ove brojke ipak učinile preoptimističnima. Ventilator je bio vrlo podnošljiv i blag za uši sve do negdje 1300 okretaja kada bi razina buke porasla na više vrijednosti. Nikako ne možemo reći da je nepodnošljiv, ali niti da je tih.

Unatoč svojoj masivnosti sa slike vidimo kako uvijek može više, a div u ovome slučaju je drugi hladnjak kojeg danas testiramo - Noctuin NH-D14. Kvaliteta izrade hladnjaka je na solidnom nivou. Primjetna je grubost materijala kakve kod Noctue npr. nema ali i poneki lošije obrađeni detalj. Završna obrada je nešto na čemu se treba poraditi (poneki detalji, obrada baze), a i kvaliteta plastike ventilatora nije na zavidnom nivou. Garancija na proizvod je s druge strane vrlo dobrih 60 mjeseci. Primjetno je kako je ipak riječ o hladnjaku koji spada u niži, tj. onaj razumniji cjenovni razred. Pod razmniji mislimo kako je pristupačan širem krugu korisnika koji žele masivnost i performanse ali po ipak nižoj cijeni od skupih Noctua. Naravno, razinu njegovih performansi još moramo utvrditi.

Coolink SWFI ventilatori

Uz hladnjak, dobili smo i Coolinkove SWIF2 ventilatore za kućišta u četiri izvedbe, te Chillaramic pastu. Ukupno, u SWIF seriji imaju 9 ventilatora u tri različite dimenzije - 80mm, 92mm i 120mm. Razlike između pojedinih modela su u brzinama, tj. ima li ili ne adapter za PWM kontrolu brzine. Od danas testiranih ventilatora jedino je SWIF2-120P model imao taj adaper pa mu brzina može varirati između 800 i 1700 okretaja u minuti. Upravo taj model je bio montiran na Corator DS hladnjak. Tehničke karakteristike smo napisali u opisu hladnjaka. SWIF2-1201 model, drugi po redu 12cm ventilator kojeg smo dobili na test ima stalnu brzinu od 1200 okretaja u minuti. Dimenzije smu mu kao i kod ostalih ventilatora su iste - 120x120x25 mm. Protok zraka je 94.2 m3/h, tvornički deklarirana buka je pri tome 18.2 dB/A. Naš dojam je kako je ovo odličan ventilator za kućište jer radi dovoljno tiho a pri tome osigurava dovoljan protok zraka. Uz njega tu je i 1200 model, koji radi na 800 okretaja u minuti, ima protok zraka od 60.4 m3/h i deklariranu buku od 8.5 db/A. Na najnižim okretajima je 120P model bio vrlo tih, no pri tome je protok zraka bio znatno manji od 1200 rpm modela.

Živa, svijetlo zelena boja oštrica neće se svima svidjeti, a pogotovo u kombinaciji sa beživotnom sivom u koje je obojano kućište ventilatora. No, o ukusima se ipak ne raspravlja i neki će ustvrditi kako je ovo bolja kombinacija od Nocutuinih smeđih ventilatora. 92 milimetarskih modela ima također tri. Verzija koji smo mi imali na testu je SWIF2-921 koji ima brzinu okretaja od 1500 u minuti, pri čemu stvara protok zraka od 55.8 m3/h. Tvornički deklarirana buka pri tome iznosi 16.2 dB/A što definitivno ne odgovara stanju stvari. Ventilator stvara karakterističan zvuk koji je nemoguće ne čuti. 92P model koji može raditi uz pomoć PWM kontrole ima promjenjivu brzinu vrtne od 620 pa sve do 1900 okretaja u minuti kada vjerujemo da je i poprilično bučan, treći 920 model bi mogao biti i najbolji jer radi na 1100 okretaja u minuti a protok zraka je i dalje zadovoljavajućih 39.2 m3/h. 80 milimetarskih ventilatora je također tri - 800, 801 i 80P. Nama je na test došao 801 model koji radi na 1500 okretaja u minuti pri čemu stvara protok zraka od 39.7 m3/h i buku od 11 dB/A. 800 model radi na 1100 okretaja, a 80P ima mogućnost PWM kontrole (4 pina) i može raditi na 750 pa do 2000 okretaja u minuti. 801 model stvara karakterističan zvuk koji nije vezan uz pogon nego najvjerojatnije uz zračne vrtloge koji se stvaraju na usisu, zbog toga je i malo bučniji pa vjerujemo da ukoliko i trebate 80mm ventilator 800 model predstavlja najoptimalniji izbor.

Svi ventilatori su visoki (debeli) 25mm imaju gumene ovojnice oko napojnog kabela i ovješeni putem hidro-dinamičkih ležaja, za što Coolink tvrdi kako osigurava tih i dugotrajan rad. Kvaliteta izrade i završna obrada 120 mm ventilatora je generalno dobra, ali je primjetno da je plastika jeftinija od one na Noctuinim ventilatorima. Ipak, Noctuini spadaju u sam vrh i po kvaliteti i po cijeni pa stoga ove Coolinkove ne treba nikako smatrati lošima. Što se tiče 92mm i 80mm ventilatora oni su ipak na nešto nižem nivou od 120mm modela (primjetni plastični varovi između tijela i oštrica), tako da ih generalno ne preporučamo. Sa svim ventilatorima dolaze četiri gumena odstojnika za montažu koji eliminiraju prijenos vibracija, te četiri vijka za sve one koji ventilatore žele čvrsto fiksirati u kućište. Garancija na ventilatore je baš kao i na hladnjak 60 mjeseci. Chillaramic pasta sa keramičkim nano česticama se pokazala solidna, i u rangu je Noctuine paste. Glavne karakteristike su joj ne provodljivost struje, ne stvardnjavanje s vremenom, lako čišćenje i pogodnost za kompresorsko hlađenje. 10g tuba je po Coolinku dovoljno za 30 nanošenja. Po nama je to malo premalo jer uz normalnu upotrebu i 5g paste su dovoljne za taj broj nanošenja.

Noctua NH-D14

O Noctui je sve već ranije napisano kroz članke koje smo napisali u zadnjih 4 godine. Svaki njihov proizvod koji smo do sada testirali je bio u najmanju ruku odličan, a jedini je to proizvođač čiji nas proizvodi do sada nisu nikada razočarali. Zbog toga smo sa nestrpljenjem čekali njihov novi proizvod - NH-D14, i pitali se može li opravdati naša visoka očekivanja i može li Noctua dodatno poboljšati svoje ionako dobre proizvode. NH-D14 dolazi u poprilično velikom pakiranju, a kada bolje razmislimo veće pakiranje hladnjaka nikada nismo niti vidjeli. Jasno je kako i hladnjak koji se nalazi u kutiji mora biti ogroman. To može i odbiti kupca jer je potrebno veliko kućište kako bi hladnjak u njega stao, a i vrlo vjerojatno će zauzeti veliki dio matične ploče. Noctua je vjerojatno vodeći se tom mišlju pojednostavljenim dizajnom kutije i korištenjem pretežno bijele boje tu masivnost pokušala malo zamaskirati. Na vrhu kutije se nalaze vrlo iscrpni tehnički podaci vezani uz hladnjak i ventilatore. Hladnjak je unutar kutije upakiran u još tri zaštitna sloja kartona i dolazi spreman za upotrebu, tj. sa oba ventilatora već montirana.

U zasebnoj kutiji dolaze i SecuFirm2 kitovi za montažu na Intel LGA775, 1156 i 1366 sockete, te AMD AM2/+ i AM3 sockete, a koji su isti kao i kod Coolinka. Uz kitove za montažu i sve potrebne vijke, dolazi i odvijač koji olakšava posao. U pakiranju dolaze i upute za montažu na oba socketa koja je standardno za Noctuu vrlo jednostavna. U vrećici zajedničkih dijelova se nalazi NT-H1 termovodljiva pasta, Noctuin metalni logo kojeg je moguće zalijepiti, vijci, gumeni distanceri zatim dva u jedan tro pinski adapter (oba ventilatora je moguće spojiti na isti tro pinski konektor na ploči), te dva U.L.N.A. adaptera za usporenje ventilatora. Već kod pregleda bundle-a vidljivo je kako su poneki detalji kod Noctue bolje obrađeni, korišteni su malo drugačiji, skuplji materijali.

SecuFirm2 mehanizam za montiranje na Intel matične ploče smo rastavili i poslikali sve njegove sastavne dijelove. Kao što smo i rekli kod opisa Coolinkovog hladnjaka sastoji se od jedinstvene donje ploče koja odgovara za sva tri socketa - LGA775, 1156 i 1366. Tri su rupe koje određuju na koji socket ga montiramo, a unutarnji gumeni dio je moguće ukloniti kako donja ploča LGA1156 i LGA1366 mehanizama ne bi smetala. Na gornju stranu ploče na vijke montiramo plastične odstojnike (distancere), te na njih postavljamo nosače za hladnjak koji opet imaju tri rupe za pojedine sockete. Njih na vijke prišvršćujemo maticama i cijela operacija je gotova. Kod AMD kita je montaža još jednostavnija a jedino šo je različito je da koristimo predinstaliranu donju ploču (dolazi sa matičnom pločom).

Tamo gdje se stvar zakomplicirala kod Coolinka kod Noctue prolazi iznimno glatko. Iako je za montažu hladnjaka na mehanizam također potrebno izvaditi ventilator iz tijela hladnjaka Noctua je to riješila puno puno elegantnije. Tu po prvi puta vidimo napredak koji su ostvarili. U prethodnoj generaciji hladnjaka sistem kopči za ventilator je bio vrlo sličan kao i kod Coolinka (kopče su doduše bile mekanije i time bolje za postavljanje), a sada su prešli na drugačiji, bolji sistem. Sada su napravili kopce koje vise ne vire na drugu stranu ventilatora nego ih drže crne kopčice. Ujedno su napravili i takvu kopču koja je svijena pa se sada lakše skida. Kopča ne strši previše pa neće ni smetati okolnim kabelima ili hardveru. Oba ventilatora nasjedaju na debele silikonske trake i to je jos jedna od karakteristika Noctue koju su prihvatili i ostali proizvođači. Orijentacija ventilatora je takva da prednji 12 centimetarski uvlači zrak preko prvog dijela tijela i predaje ga 14 centimetarskom koji ga preko drugog izbacuje van. Sam hladnjak sa oba ventilatora je vrlo velikih dimenzija. Samo tijelo je teško 900 grama, a kada su gore ventilatori težina raste do 1240 grama. Kao i do sada Noctua koristi kombinaciju bakrenih tolpovodnih cijevi, bakrene baze i aluminijskih listova. Sve je naravno poniklano pa se stekne dojam kako je sav materijal jednak. U jednom dijelu tijela je smješteno ukupno 42 gusto stisnuta aluminijska listića pa je potreban dobar protok zraka kako bi se toplina izvela van. Dva kraja tijela hladnjaka spojena su sa šest bakrenih toplovodnih cijevi koje se u ualze u bazu sa bakrenom kontaktnom površinom. Gornja ploča baze je aluminijska a služi i kao nosač za mezanizam za prišvršćivanje. Hladnjak broji 160 mm u visinu, 140 mm u širinu te 130 mm u dubinu.

Sve skupa je odlično napravljeno a i završna obrada je na nivou. Niklanje vjerojatno skriva poneku manu no sve jedonotavno izgleda jako dobro. Ukoliko se dobro zagledamo možemo na toplovodnim cijevima primjetiti pregibe nastale savijanjem no to je već cjepidlačenje. Svi spojevi su vrlo dobri, a i poniklana baza je dovoljno glatka. Aluminijski listovi su posloženi sa velikom preciznošću a i dovoljno su otporni na savijanje. Sa druge slike vidimo koliko je ovaj hladnjak veći od NH-U12P modela koji je također poprilično masivan. Kao jednu od prednosti Noctua navodi i činjenicu kako 14 cm ventilator "visi" ispod aluminijskih listova i time zrak tjera i preko PWM dijela ploče (ovisno o orijentaciji hladnjaka). Žice ventilatora, što je sa ovih slika dobro vidljivo su upletene, sa vrhom omotanim u crnu gumu koja je tik prije tro pinskog konektora stisnuta. To je još jedan detalj po kojem vidimo koliko daleko Noctua ide sa kvalitetom, koju onda naravno i naplate.

Ventilatori koji dolaze sa ovim hladnjakom su dobro poznati NF-P12 te NFP14. NF-P12 se vrti na 1300 okretaja u minuti i pri tome generira protok zraka od 92.3 m3/h. Možemo ga direktno usporediti sa Coolinkovim SWIF2-1201 modelom koji radi na 100 okretaja manje a generira čak i nešto veći protok zraka. Ovo su naravno podaci sa papira a kada krenemo u stvarni život stvari se pomalo okreću. Protok zraka koji generiraju je otprilike jednak, no količina buke je nešto sasvim drugo. Noctuin ventilator radi gotovo nečujno, dok se Coolinkovog ipak čuje. Kada je riječ o NF-P14, 140 milimetarskom ventilatoru na početku spomenimo samo kako je napravljen po istom principu, tj. primjenjuje iste tehnologije (SSO ležaji, SCD tehnologija, rezovi na lopaticama za umanjenje vrtloženja zraka, itd.) kao i manji 120 mm model sa razlikom jedino u obliku kućišta. On se vrti na 1200 okretaja u minuti pri čemu stvara protok zraka od 110.3 m3/h. Prema tvorničkim podacima taj bi ventilator trebao biti čak i nešto tiši u odnosu na P12 no u stvarnosti nije. Na 1200 okretaja ga se čuje otprilike kao i 12 cm model iz Coolinka. Nije to naravno pretjerano, no dovoljno da malo pokvari opći dojam. Utišati ga se naravno može sa U.L.N. adapterom a u tablicama će te vidjeti i te rezultate. U.L.N.A. ili ultra low noise adapter spušta brzinu rada na 910 okretaja u minuti bešuman rad pri čemu je jednako tih kao i P12 model, kojeg također možemo usporiti na 900 okretaja no za to stvarno nema potrebe. Sve u svemu, NH-D14 hladnjak je vrhunski proizvod kojem dojam malo kvari bučniji 14 cm ventilator. Kakve su mu pak performanse saznajte iz daljnjeg teksta.

Test sistem, način testiranja i rezultati testiranja

Test sistem

 

Test sistem :: Hardware
Matična ploča

Gigabyte GA-P55A-UD4P (F6)

Procesor

Intel Core i5 750

Memorija

2x 2GB G.Skill Ripjaws 1333MHz

Grafička kartica

Sapphire HD5770 Vapor-X;
Driveri: Catalyst 10.2

Napajanje Antec Quattro 850W
Hard disk

Hitachi 500GB SATA II

DVD-RW HP GSA-H60L

 

Testni sistem :: Software
OS Microsoft Windows 7 Ultimate x64
OCCT v3.1.0 (Custom test; Large Data Set, High priority, trajanje - 2h)
Core Temp

v0.99.5

 

Način testiranja

Oba hladnjaka smo testirali u istim uvjetima, na istom mjestu uz istu ambijentalnu temperaturu koja je iznosila 23°C. Testna konfiguracija je kao i uvije bila na radnom stolu, pa i to treba uzeti u obzir. Termalne paste smo koristili dvije - Noctuinu i Coolinkovu. S obzirom da su se u dlaku pokazale identičnima nije bilo potrebe za zasebnim tablicama. Ovo ne čudi jer je smjesa vrlo vjerojatno gotovo identična s obzirom na veze između dva branda. Za opterećenje procesora smo koristili OCCT 3.1.0 sa sljedećim postavkama: Large Data Set, High priority u trajanju od dva sata. Hladnjake smo testirali u tri slučaja, a rezultate će te moći vidjeti iz dva. U prvom slučaju smo testirali procesor na tvorničkoj brzini sa uključenim Turbom i svim opcijama za štednju električne energije. Te rezultate nećemo prikazivati, a dovoljno je reći kako su idle temperature bile niže, dok su one pod opterećenjem bile za oko stupanj celzijev više od situacije sa ugašenim Turbom i ostalim postavkama.

Rezultati koje će te dakle vidjeti u tablici sa tvorničkim taktom procesora dobiveni su sa isključenim Turbom i svim opcijama za štednju el. energije. U drugom slučaju smo procesor overclockirali na ravno 4GHz pri 1.39V i koristili istu metodologiju. Temperature smo pratili putem Core Temp aplikacije, a na grafovima će te vidjeti temperature najtoplije od četiri jezgre. U gotovo svim slučajevima je najtoplija bila treća jezgra, a ostale su je pratile sa stupanj ili dva nižim temperaturama. Load temperature su očitane nakon dva sata punog opterećenja procesora, dok su idle temperature očitane 30 minuta nakon prestanka opterećenja. Ventilatore nismo testirali, nego samo donosimo subjektivan dojam o buci koju proizvode. Oba je hladnjaka moguće orijentirati u svim smjerovima na ploči pa će ih svatko moći podesiti po svojoj želji. Kako god okrenuli NH-D14 hladnjak uvijek će nečemu smetati pa to svakako treba imati na pameti. U slučaju da imate više PWM hladnjake (kao na slici) orijentacija vanjskog ventilatora prema stražnjem dijelu kućišta nije ni moguća. Ukoliko ga okrenete na jug smetati će prvom PCIe utoru, ukoliko ga okrenete prema unutrašnjosti memorijskim slotovima, a prema gore napajanju (ukoliko imate takvo kućište). Nama je najzgodnije bilo da smeta memorijskim pločicama jer nismo imali potrebe za njihovom stalnom izmjenom. U svakom slučaju, korisnik prilikom kupovine mora biti svjestan da je ovo masivan hladnjak i treba imati odgovarajuće kućište za njega.

 

Rezultati testiranja

 

Temperature @ 2.66Ghz

Idle (°C)
Noctua NH-U12P
29
  
Coolink Corator DS
30
  
Thermalright MUX-120
30
  
Noctua NH-D14
31
  
Noctua NH-D14 w. single vent.
31
  
Noctua NH-D14 w. U.L.N.A.
32
  
Noctua NH-C12P
34
  
 
020406
0
 
Load (°C)
Noctua NH-U12P
42
  
Noctua NH-D14
42
  
Coolink Corator DS
43
  
Noctua NH-D14 w. U.L.N.A.
43
  
Noctua NH-D14 w. single vent.
43
  
Thermalright MUX-120
44
  
Noctua NH-C12P
54
  
 
020406
0
 

Jasno je kako većini ovih hladnjaka i nije namjena hladiti procesore na tvorničkim brzinama i kako su njihovi toplinski kapaciteti puno veći od onoga što ijedan današnji procesor može generirati (osim možda Gulftowna). Jedini hladnjak koji se malo muči je Noctuin C12P model koji trpi zbog svoje orijentacije. Svi ostali su i pod opterećenjem u stupanj-dva razlike pa će pravi zadatak za njih predstavljati OC test.

 

Temperature @ 4.0GHz

Idle (°C)
Noctua NH-U12P
32
  
Noctua NH-D14
34
  
Noctua NH-D14 w. single vent.
34
  
Coolink Corator DS
35
  
Thermalright MUX-120
35
  
Noctua NH-D14 w. U.L.N.A.
35
  
Noctua NH-C12P
42
  
 
030609
0
 
Load (°C)
Noctua NH-D14
62
  
Noctua NH-D14 w. U.L.N.A.
64
  
Noctua NH-D14 w. single vent.
65
  
Thermalright MUX-120
66
  
Coolink Corator DS
66
  
Noctua NH-U12P
69
  
Noctua NH-C12P
89
  
 
030609
0
 

Procesor smo podigli na 4GHz, napon na gotovo 1.4V i otkrili kako D14 ima najbolji toplinski kapacitet i u stanju je uspješno hladiti naš Core i5-750. Ne samo to, nego ga je i na 4.5GHz držao bez većih problema, kada su ostali hladnjaci muku mučili sa odvođenjem silne topline procesora. Čak i kada smo oba ventilatora na D14 usporili ili uklonili P12 taj je hladnjak ostao najbolji. To govori dovoljno o mogućnostima i kvaliteti ovoga hladnjaka. Corator DS se jako dobro drži i u svakom slučaju je bolji od popularnog Thermalrightovog MUX-120 modela od kojeg je na maksimumu i nešto malo tiši. Uvjerljivo najtiši, naravno su Noctuini modeli, pa čak i sa malo bučnijim P14 ventilatorom.

Zaključak - Conclusion

Zaključak

Noctua je još jednom pokazala kako zna zadržati kontinuitet proizvodnje vrhunskih hladnjaka, a poneke već ionako dobre karakteristike još dodatno unaprijediti. U prvom redu tu govorimo o odlično riješenim kopčama ventilatora i SecuFirm2 mehanizmu koji na jedostavan način objedinjuje kompatibilnost sa tri različita Intelova socketa. D14 je u svim detaljima odličan proizvod, od kvalitete materijala, izrade pa sve do završne obrade. Lak je za montažu a i performanse su na najvišem nivou. Mana mu je, iako samo uvjetna, njegova veličina. Kupac mora biti svjestan njegove veličine prije nabavke, i činjenice da ma kako ga orijentirao u odnosu na ploču uvijek će nečemu smetati. Velike dimenzije potežu i veliku masu koja također može biti problem. Druga stvar koja zapravo kvari ukupni dojam je povećana buka P14 ventilatora, što svakako odskače od Noctuinog standarda postavljenog sa P12 modelima. Naravno da ta buka nije nepodnošljiva, no u odnosu na gotovo nečujne P12 modele je primjetna. Na sreću sa U.L.N. adapterom ga se da utišati na razinu P12 ventilatora, no tada je i protok zraka manji. Temperatura će u tom slučaju porasti za stupanj-dva, što nije puno ali može biti prepreka u traženju najvećeg mogućeg takta CPU-a. Sve u svemu, riječ je i dalje o vrhunskom proizvodu koji će zadovoljiti i najprobirljivije. U Europi ćete ga naći po cijenama od oko 75 €.

Coolink je također sa Coratorom DS odradio solidan posao. Nije to ni blizu kvaliteti tišini i intuitivnosti Noctue, no ipak je i cijena za 25 € niža. Ukoliko ga idemo uspoređivati sa Thermalrightovim MUX-120 hladnjakom (koji ima otprilike istu cijenu), tada moramo reći kako je zahvaljujući performansama, nešto nižoj buci na najvišim okretajima i SecuFirm2 sistemu u prednosti. Ukoliko ga pak uspoređujemo sa NH-U12P modelom, jasno je kako ne Noctua nadmoćnija po svemu (poglavito po tišini) osim po performansama prilikom overclockinga. Mane su mu naravno već spomenuto uklanjanje i ponovna montaža ventilatora, koja je zbog nepraktičnih kopči prava muka. Ipak sve u svemu je to solidan proizvod koji donosi performanse po prihvatljivoj cijeni od 50-tak € (u Njemačkoj). Što se tiče Coolinkovih SWIF2 ventilatora preporučiti jedino možemo 120mm modele dok su 92 i 80mm ipak malo prebučni. Cijena 80mm modela u Njemačkoj kreće od oko 7.7 €, 92mm od oko 9.25 € dok se 120mm modeli prodaju do 11 € naviše. Chillaramic pasta s druge strane zaslužuje sve preporuke jer je u rangu sa vrlo dobrom Noctuinom NT-H1 pastom. Cijena u Njemačkoj joj je oko 7 €.

 

Conclusion

Noctua has once again proved that they can keep the continuity to produce top quality coolers, and manage to further improve some of the already good characteristics. We are talking here about a great system of fan hooks and an excellent SecuFirm2 mechanism that combines the simplicity of design and compatibility with three different Intel sockets. D14 is an excellent product in almost every detail - from materials, build quality to final finish. It is easy to install and performance are at the highest level. Conditionally, its dimensions though might for some be a problem. The buyer must be aware of its size prior to acquisition, and the fact that no matter how oriented to the motherboard it is, it will almost always be an obstacle. It’s mass well over 1kg might also be a problem for someone. One thing that spoils the overall impression is the increased noise of P14 fan, which certainly stands out from standards set by Noctua`s own P12 models. Of course, that noise was not a big problem, but compared to the almost inaudible P12 models is noticeable. Fortunately with U.L.N. adapter we are able to lower the noise to level of P12 fan, but then the air flow is also getting lower. The temperature will rise in this case, for a degree or two, which is not much but it can be an obstacle in seeking the highest possible CPU clock. All in all, it is still the top product that will satisfy the most demanding users. In German web shops its price is around 75 €.

Coolink has done a solid job with Corator DS. It is not in any way comparable with NH-D14, nor have we tried to do it with this article. It simple is not even close to the quality and silence of a Noctua, but the price is 25 € lower. If we compare it with Thermalright`s MUX-120 cooler (which roughly has the same price), then we must say that thanks to the performance, a little lower noise level at the highest fan speeds and SecuFirm2 system it has an advantage. If we compare it with the NH-U12P model, it is clear that Noctua is superior in almost any way (especially the silence), except in performance with overclocked CPU. The disadvantages are as we have mentioned the removal and re-installation of the fan, which is due to impractical fan clips. All in all it is a solid product that delivers performance at an affordable price of 50 € (in Germany). As for SWIF2 fans goes, we can only recommend 120 mm models while the 92 and 80mm are a little too loud. Price of the 80 mm model in Germany starts from 7.7 €, of 92 mm model from € 9.25, and of 120mm model from 11 €. Chillaramic compound deserves a recommendation because it is on par with a very good Noctua`s NT-H1 compound. Prices in Germany start at around 7 €.