corsair_110r_1 corsair_110r_2

Nakon testa iCUE 220T RGB kućišta, na red dolazi kućište bazirano na istoj šasiji, no drugačije izgledom i izvedbom. 110R je minimalistički dizajnirano mid tower kućište, potpuno crne boje, sa zatamnjenom bočnom stranicom od kaljenog stakla. Unutrašnjost je zadovoljavajuće prostrana, a za razliku od 220T, 110R je zatvorenog tipa, ima 5,25-inčni kavez, te dolazi samo s jednim ventilatorom. Kućište je smješteno u klasičnu kartonsku kutiju, i unutar nje zaštićeno u najlon i u stiropor. Na kutiji se nalaze sve bitne informacije o proizvodu, koje će svakako biti korisne kupcima.

corsair_110r_3

110R je napravljeno na šasiji koju Corsair koristi za nekoliko različitih modela kućišta uključujući i 220T koje smo testirali nedavno. Na tu poznatu čeličnu šasiju je ovaj put stavljena plastična maska s 5,25-inčnim izrezom pri vrhu, koja ima perforacije samo s bočnih strana kroz koje uvlači zrak u kućište. Tako je 110R zatvoreni tip kućišta u odnosu na 220T koje je otvoreni. To znači da će zračna struja kroz njega biti manja, ali i da će manje buke “bježati” van. Ujedno, to znači i da će ga se češće birati uz komponente koje ne zahtijevaju jako hlađenje. Bočna je lijeva stranica napravljena od 4 milimetra debelog kaljenog stakla koje je neprozirno po rubovima i zatamnjeno u sredini. Na ovaj način je osigurana elegancija staklene bočne stranice, a unutarnje osvjetljenje neće jako “bježati” izvan kućišta.

corsair_110r_4 corsair_110r_5

Prednja je stranica dakle potpuno plastična, dok je ostatak kućišta čelik, s izuzetkom staklene stranice. Kućište je dimenzija 418 x 210 x 480 milimetara i mase 6,5 kilograma. Dimenzijama spada u mid towere, a unutrašnjost maksimalno prima ATX matične ploče. Kvaliteta izrade je solidna za cjenovni rang u kojem se nalazi. Stražnja je strana klasičnog rasporeda, kao i kod 220T, gdje je na dnu prostor za napajanje, iznad kojega su sedam otvora za kartice za proširenja, a na vrhu je 120-milimetarski ispušni ventilator desno, i prorez za stražnji I/O ploča lijevo.

corsair_110r_6

Prednji, odnosno gornji panel je smješten uz desni rub i sastoji se od osvijetljene Power tipke, dva USB 3.0 Type A porta, combo utičnice za slušalice i mikrofon te Reset tipke. Jednostavan panel kojem možda još nedostaje Type C konektor, no Corsairu je ovdje ipak prioritetna bila štednja i čim niža cijena kućišta.

corsair_110r_7 corsair_110r_8

Gornja je stranica perforirana do polovice, s mjestima za montažu za 120/140-milimetarske ventilatore ili pak 120-milimetarski radijator, a na vrhu se nalazi metalni filtar za prašinu s magnetskim trakama koje ga drže na mjestu. S donje strane se kao i kod 220T nalazi plastična mrežica koja je filtar za prašinu napajanja, te četiri vijka koji drže kavez za 3,5-inčne diskove. U kutevima kućišta su četiri plastične nožice s gumenim podloškama koje sprječavaju klizanje.

corsair_110r_9

Na bokovima se plastične stranice nalazi mrežica za usis zraka koja je filtrirana protiv ulaza prašine. Sa svih je ostalih strana prednja strana kućišta zatvorena, pa te dvije rešetke/mrežice treba stalno držati čistima. Stranica se jednostavno povlačenjem prema van uklanja kako bi se omogućio pristup prostoru za montažu ventilatora ili pak radijatora vodenih hlađenja. Ovdje stanu tri 120-milimetarska ili dva 140-milimetarska usisna ventilatora, ili pak maksimalno 280-milimetarski radijator. 110R je kompatibilno s Corsairovim H55, H60, H75, H80i, H90, H100i, H105, H110i i H115i AIO hladnjacima. Iznad je ladica za 5,25-inčne uređaje, pa tako u ovo kućište možete ugraditi i optički uređaj, koji je zapravo sve rjeđi komad hardvera u modernim računalima.

corsair_110r_10

Lijeva bočna stranica je kao što smo napisali napravljena od zatamnjenog kaljenog stakla, koje je potpuno neprozirno na sva četiri ruba u širini od oko dva centimetra. U kutevima su četiri rupe za četiri montažna mjesta na kućištu koja su gumirana, baš kao i vijci kojima stranicu pričvršćujemo i to samo prstima (thumb vijak). Stranica je zatamnjena (tinted) i ne dopušta jasan pogled na unutrašnjost i komponente, a ponešto prigušuje i prodor RGB svjetlosti prema van koje stvaraju različite komponente. Corsair je ovdje išao na stealth pristup, no ipak s elegancijom stakla.

corsair_110r_11

Unutrašnjost je identična kao i kod 220T kućišta, s malom razlikom da ovo ima 5,25-inčni kavez na vrhu. 110R prima ploče Mini-ITX, Micro ATX i ATX formata, a prostora ima za grafičke kartice dužine do 330 milimetara (ako ne ugrađujemo radijator vodenog hlađenja i/ili ventilatore), te hladnjake procesora visine do 160 milimetara. Sedam je proreza za dodatne kartice, limovi su svaki za sebe i svaki je pričvršćen vijkom. Corsair uz ovo kućište isporučuje samo jedan 120-milimetarski ventilator na ispuhu, pa će svakako biti potrebno kupiti bar još dva za usis. To je trošak na kojeg moramo računati, ako želimo adekvatno hladiti iole snažnije komponente. Na vrhu ima mjesta za još jedan ispušni ventilator, a ugradnja 120-milimetarskog radijatora s ventilatorom bi mogla predstavljati problem u ovisnosti kakav VRM hladnjak imate na ploči – prostora nema previše.

corsair_110r_12

Desno od matične ploče se ka i kod 220T nalaze tri gumirana proreza za provlačenje kabela, a još je jedan takav na limu koji odvaja donji prostor za napajanje i 3,5-inčne diskove. Iznad ploče se nalaze tri proreza za kabele koji nisu gumirani, a još su dva takva ispod ploče. Na vrhu se nalazi kavez za 5,25-inčne uređaje koje je kod ugradnje potrebno pričvrstiti vijcima. U kućište su tvornički postavljeni odstojnici za ATX matične ploče, sa srednjim koji je izbočen i lijepo fiksira matičnu ploču točno na mjesto.