corsair_5000d_1 corsair_5000d_2

Corsair nam je na test poslao svoje najnovije mid tower kućište – 5000D. Kućište je dio serije u koju još dolaze i iCUE 5000X RGB te 5000D Airflow modeli, a nama je došlo u bijeloj izvedbi. Corsair je ovu seriju orijentirao prema višem protoku zraka, što se može reći i za ovaj zatvoreniji model koji imamo na testu. Unutrašnjost je prostrana i fleksibilna, pa može primiti i najveće 360-milimetarske radijatore, ali i dugačke grafičke kartice. Uz to, u bijeloj boji i stvarno dobro izgleda, te mami poglede.

corsair_5000d_3

U dizajniranju ovoga kućišta Corsair se vodio time da je 5000D kućište koje pokazuje vaš PC, a ne vaše kabele. Stoga su napravili nešto što zovu RapidRoute za kabele, a do toga ćemo doći kasnije. Sada se okrenimo minimalističkom vanjskom dizajnu. 5000D je tipično mid tower kućište dimenzija 520 x 245 x 520 milimetara, napravljeno od čelika, plastike i kaljenog stakla. Kućište je iznimno masivno -teško je 13,84 kilograma, i vrlo je kvalitetne završne obrade.

Minimalističkog je dizajna, sa sivim plastičnim prednjim okvirom u kojem sjedi, a možemo reći i pluta metalni bijeli poklopac. S lijeve i desne strane tog metalnog poklopca su usisi za zrak, a kada ga skinemo otkriva nam se i bijeli plastični filtar za zrak. Lijeva bočna stranica je napravljena od potpuno prozirnog kaljenog stakla koje ima bijeli okvir i lijepo se uklapa u cjelinu.

corsair_5000d_4

Na stražnjoj je strani uobičajen raspored proreza. Na dnu se nalazi mjesto za napajanje, iznad kojeg su sedam horizontalnih i dva vertikalna proreza za dodatne kartice. Iznad toga se nalazi rešetka i nosač za tvornički ugrađeni 120-milimetarski ventilator, te prorez za stražnji I/O panel matične ploče. Iznad toga je još jedna rešetka jer na svodu kućišta ima mjesta za 360-milimetarski radijator s push-pull kombinacijom ventilatora (da, moguće je 6 ventilatora ugraditi).

corsair_5000d_5

Prednji panel ili u ovom slučaju gornji panel sastoji se od (s lijeva na desno) – Power tipka (osvijetljena), dva žuta USB-A 3.0 porta, jedan USB-C 3.1 port, jedan combo port za slušalice i mikrofon te malena Reset tipka. Gornji je panel uklopljen u čeličnu gornju konstrukciju u kojoj su izrezani prorezi te je s unutarnje strane montiran sklop panela. Kabeli su dovoljno dugi da dosegnu sve pozicije na matičnim pločama, a kao što ćemo kasnije vidjeti uredno su provedeni kroz sistem za “routing” kabela.

corsair_5000d_6 corsair_5000d_7

Gornja je stranica također “plivajuća”, tj. riječ je o metalnom poklopcu kojeg lako skidamo potezanjem prema gore. On sjedi na plastičnom mehanizmu za zaključavanje, a na njemu se nalaze kuglice koje sjedaju u taj mehanizam i drže ga na mjestu. Na poklopcu se nalazi i stilski gumeni tag s Corsair natpisom.

corsair_5000d_8 corsair_5000d_9

Skidanjem gornjeg poklopca otvara nam se pogled na četiri plastična mehanizma koji ga drže, te na metalnu mrežicu koja služi kao filtar prašine. Filtar drže magnetne trake, a za lakše skidanje tu je i žuta gumena trakica koju vidimo na prvoj fotografiji u lijevom kutu. Ispod filtra se nalazi rešetka, tj. nosač za 360-milimetarske radijatore ili pak tri 120-milimetarske ventilatora.

corsair_5000d_10 corsair_5000d_11

Na dnu se kućišta nalazi još jedan filtar za prašinu, ovaj put plastični koji se lako skida povlačenjem prema van. On ima ulogu spriječiti ulazak krupnijih čestica prašine u napajanje. Ispred njega su i četiri pozicije po kojima možemo pomicati unutarnji nosač za 3,5-inčne diskove. Dvije stražnje plastične nožice na kojima kućište stoji su odvojene, a imaju i gumene podloške. Prednje nožice s gumenim podloškama su zapravo dio prednje plastične stranice, tj. okvira.

Kao što vidimo s druge fotografije bočna stranica od kaljenog stakla ima bijeli okvir, a ujedno ima i dvije razine pričvršćenja za kućište. Prva je putem plastičnih mehanizama na stranicama kućišta i kuglica na stranici, a jednom kada ju tako pričvrstimo onda ju i thumb vijcima dodatno učvršćujemo za transport. Corsair je ovdje mislio i na detalje pa svaki od thumb vijaka ima i gumeni podložak kako se metal ne bi oštetio. Isti sistem ima i desna metalna bočna stranica.

corsair_5000d_12

Dolazimo i do spomenute prednje metalne ploče koju lako skidamo povlačenjem prema sebi, a ispod nje se nalazi i već spomenuta plastična mrežica koja je zapravo filtar za prašinu. Svi se filtri za prašinu na ovom kućištu (a ima ih 4), lako skidaju radi čišćenja. Ispod mrežice se nalazi nosač za tri 120-milimetarska ventilatora ili za jedan 360-milimetarski radijator (i manje naravno). Tvornički s kućištem dolazi jedan ventilator na usisu, i jedan na ispuhu, a sve druge će kupac morati nabaviti dodatno.