Corsair 5000D White recenzija

Objavljeno prije 24 dana - Krešimir Matanović

Corsair 5000D White - prvi dio

corsair_5000d_1 corsair_5000d_2

Corsair nam je na test poslao svoje najnovije mid tower kućište - 5000D. Kućište je dio serije u koju još dolaze i iCUE 5000X RGB te 5000D Airflow modeli, a nama je došlo u bijeloj izvedbi. Corsair je ovu seriju orijentirao prema višem protoku zraka, što se može reći i za ovaj zatvoreniji model koji imamo na testu. Unutrašnjost je prostrana i fleksibilna, pa može primiti i najveće 360-milimetarske radijatore, ali i dugačke grafičke kartice. Uz to, u bijeloj boji i stvarno dobro izgleda, te mami poglede.

corsair_5000d_3

U dizajniranju ovoga kućišta Corsair se vodio time da je 5000D kućište koje pokazuje vaš PC, a ne vaše kabele. Stoga su napravili nešto što zovu RapidRoute za kabele, a do toga ćemo doći kasnije. Sada se okrenimo minimalističkom vanjskom dizajnu. 5000D je tipično mid tower kućište dimenzija 520 x 245 x 520 milimetara, napravljeno od čelika, plastike i kaljenog stakla. Kućište je iznimno masivno -teško je 13,84 kilograma, i vrlo je kvalitetne završne obrade. Minimalističkog je dizajna, sa sivim plastičnim prednjim okvirom u kojem sjedi, a možemo reći i pluta metalni bijeli poklopac. S lijeve i desne strane tog metalnog poklopca su usisi za zrak, a kada ga skinemo otkriva nam se i bijeli plastični filtar za zrak. Lijeva bočna stranica je napravljena od potpuno prozirnog kaljenog stakla koje ima bijeli okvir i lijepo se uklapa u cjelinu.

corsair_5000d_4

Na stražnjoj je strani uobičajen raspored proreza. Na dnu se nalazi mjesto za napajanje, iznad kojeg su sedam horizontalnih i dva vertikalna proreza za dodatne kartice. Iznad toga se nalazi rešetka i nosač za tvornički ugrađeni 120-milimetarski ventilator, te prorez za stražnji I/O panel matične ploče. Iznad toga je još jedna rešetka jer na svodu kućišta ima mjesta za 360-milimetarski radijator s push-pull kombinacijom ventilatora (da, moguće je 6 ventilatora ugraditi).

corsair_5000d_5

Prednji panel ili u ovom slučaju gornji panel sastoji se od (s lijeva na desno) - Power tipka (osvijetljena), dva žuta USB-A 3.0 porta, jedan USB-C 3.1 port, jedan combo port za slušalice i mikrofon te malena Reset tipka. Gornji je panel uklopljen u čeličnu gornju konstrukciju u kojoj su izrezani prorezi te je s unutarnje strane montiran sklop panela. Kabeli su dovoljno dugi da dosegnu sve pozicije na matičnim pločama, a kao što ćemo kasnije vidjeti uredno su provedeni kroz sistem za "routing" kabela.

corsair_5000d_6 corsair_5000d_7

Gornja je stranica također "plivajuća", tj. riječ je o metalnom poklopcu kojeg lako skidamo potezanjem prema gore. On sjedi na plastičnom mehanizmu za zaključavanje, a na njemu se nalaze kuglice koje sjedaju u taj mehanizam i drže ga na mjestu. Na poklopcu se nalazi i stilski gumeni tag s Corsair natpisom.

corsair_5000d_8 corsair_5000d_9

Skidanjem gornjeg poklopca otvara nam se pogled na četiri plastična mehanizma koji ga drže, te na metalnu mrežicu koja služi kao filtar prašine. Filtar drže magnetne trake, a za lakše skidanje tu je i žuta gumena trakica koju vidimo na prvoj fotografiji u lijevom kutu. Ispod filtra se nalazi rešetka, tj. nosač za 360-milimetarske radijatore ili pak tri 120-milimetarske ventilatora.

corsair_5000d_10 corsair_5000d_11

Na dnu se kućišta nalazi još jedan filtar za prašinu, ovaj put plastični koji se lako skida povlačenjem prema van. On ima ulogu spriječiti ulazak krupnijih čestica prašine u napajanje. Ispred njega su i četiri pozicije po kojima možemo pomicati unutarnji nosač za 3,5-inčne diskove. Dvije stražnje plastične nožice na kojima kućište stoji su odvojene, a imaju i gumene podloške. Prednje nožice s gumenim podloškama su zapravo dio prednje plastične stranice, tj. okvira. Kao što vidimo s druge fotografije bočna stranica od kaljenog stakla ima bijeli okvir, a ujedno ima i dvije razine pričvršćenja za kućište. Prva je putem plastičnih mehanizama na stranicama kućišta i kuglica na stranici, a jednom kada ju tako pričvrstimo onda ju i thumb vijcima dodatno učvršćujemo za transport. Corsair je ovdje mislio i na detalje pa svaki od thumb vijaka ima i gumeni podložak kako se metal ne bi oštetio. Isti sistem ima i desna metalna bočna stranica.

corsair_5000d_12

Dolazimo i do spomenute prednje metalne ploče koju lako skidamo povlačenjem prema sebi, a ispod nje se nalazi i već spomenuta plastična mrežica koja je zapravo filtar za prašinu. Svi se filtri za prašinu na ovom kućištu (a ima ih 4), lako skidaju radi čišćenja. Ispod mrežice se nalazi nosač za tri 120-milimetarska ventilatora ili za jedan 360-milimetarski radijator (i manje naravno). Tvornički s kućištem dolazi jedan ventilator na usisu, i jedan na ispuhu, a sve druge će kupac morati nabaviti dodatno.

Corsair 5000D White - drugi dio

corsair_5000d_13

Pogledom u unutrašnjost kućišta otvara nam se pogled na pregradne sustave koje je Corsair osmislio za 5000D. Kao prvo, na dnu je pokrov za napajanje i jedan kavez za dva 3,5-inčna diska, a kao drugo, tu je metalna pregrada s desne strane koja služi za kanaliziranje zraka kojeg usisavaju bočni (opcijski) ventilatori. Na lijevoj se strani nalazi prostor za matičnu ploču u koji će najbolje stati ona standardnih ATX dimenzija, ako želimo ugraditi veću, tada spomenuta pregrada s desne strane mora van. Osim ATX ploča lagano stanu i sve manje, a kućište dolazi s tvornički predinstaliranim odstojnicima. Kao što vidimo, na lijevoj je strani sedam PCIe proreza čiji su pokrivni limovi sivi, a svaki od njih je pričvršćen s thumb vijkom. Ujedno, tu su i dva vertikalna proreza, a Corsair opcijski nudi i produžni PCIe kabel s već pripremljenim mjestima za montažu na pokrov napajanja za vertikalnu orijentaciju grafičke kartice.

corsair_5000d_14

Ispod spomenutog lima koji kanalizira zrak nalaze se dva veća gumirana proreza za provlačenje kabela pa taj prorez ujedno služi i za aranžiranje kabela, tj. njihovo skrivanje od pogleda. Corsair uz ovo kućište isporučuje dva 120-milimetarska ventilatora, a u kućište ih ukupno stane deset. Ako više volite 140-milimetarske njih stanu četiri - dva na vrh i dva na prednju stranu. Uz zračno hlađenje u kućište je moguće ugraditi i radijatore vodenog hlađenja i to njih čak četiri - tri 360-milimetarska (na vrh, na prednju i na bočnu stranicu), te 120-milimetarski na ispuh. Isporučeni 120-milimetarski ventilatori su poznati Corsairovi AirGuide modeli koji imaju dizajn za smanjenje vrtloženja zraka za bolji protok i efikasnije hlađenje. Ventilatori su tihi u radu, a spojeni su na hub na stražnjoj strani nosača za matičnu ploču.

corsair_5000d_15

Poklopac napajanja uz spomenuta mjesta za montažu produžnog PCIe kabela za vertikalnu orijentaciju grafičke kartice ima i rešetku za cirkulaciju zraka, ali i dva mjesta za montažu 2,5-inčnih SSD-a. Ispod matične ploče dva su veća proreza za provlačenje kabela. Prednja strana kaveza je plastična i u ovoj osnovnoj konfiguraciji dozvoljava protok zraka prema diskovima i napajanju. Plastika se može ukloniti i na njeno mjesto staviti poklopac koji dolazi kao standardna oprema. Inače, mjesta za komponente ima dovoljno. U kućište stanu grafičke kartice dužine do 420 milimetara, te hladnjaci za procesor visine do 170 milimetara.

corsair_5000d_16

Desna je bočna stranica metalna, no ima mrežu za usis zraka te plastični filtar za prašinu s unutarnje strane. Na kućište nasjeda kao i lijeva stranica u dva plastična mehanizma u koje ulaze loptice koje se nalaze na stranici. Dodatno, tu su i dva thumb vijka s gumenim podloškama za čvršće pričvršćivanje.

corsair_5000d_17 corsair_5000d_18

Skidanjem bočne stranice prvo što vidimo su vrata koja pokrivaju stražnju stranu nosača matične ploče, te nosač za tri 120-milimetarska ventilatora ili pak 360-milimetarski radijator. Vrata nemaju mehanizam koji ih drži i tvornički dolaze zalijepljena trakom. Njihova svrha nam nije u potpunosti jasna. Znamo da su tu da sakriju kabele, diskove i napajanje no s obzirom na to da je bočna stranica od punog metala, nije staklena, ne vidimo im baš svrhu.

corsair_5000d_19

Vrata su ovješena na dva panta i jednostavno se skidaju te otkrivaju pogled na također vrlo zanimljiv dio kućišta. Corsair je sa stražnje strane nosača matične ploče svašta nešto lijepoga pripremio kupcima. U prvom redu, tu su tri plastična nosača za 2,5-inčne diskove, zatim jedan metalni nosač koji prekriva izrez za matičnu ploču, te dva plastična kanala za aranžiranje kabela. Jedan se proteže lijevom vertikalom, tik uz gumene proreze, a drugi je smješten oko proreza za matičnu ploču u obliku slova L. Za ovaj je sistem Corsair pripremio i jednostavne čičak trake koje je moguće ukloniti ili jednostavno još dodati, a u bundleu dolazi još dodatnih traka kao što ćemo kasnije vidjeti. Između dvije plastične vodilice smjestio se i hub za ventilatore na koji je ukupno moguće spojiti njih pet, a njega putem kabela spajamo na matičnu ploču uz pomoć koje je moguće regulirati brzinu vrtnje istih.

corsair_5000d_20

Na lijevoj strani se nalazi nosač za tri ventilatora ili za 360-milimetarski radijator kojeg je moguće i ukloniti, baš kao i pokrov ispod njega koji služi za skrivanje kabela i kanaliziranje zraka kojeg ova tri ventilatora usišu iz okoline.

Corsair 5000D White - treći dio

corsair_5000d_21

Kabeli prednjeg panela su provučeni kroz plastični kanal i uredno stegnuti čičak trakama, a dovoljno su dugi da dosegnu konektore na pločama. U donjem dijelu kućišta se nalazi i kavez za dva 3,5-inčna diska s plastičnim tool-less ladicama. Kavez je moguće i izvaditi ili pomaknuti prema prednjoj strani kućišta za slučaj da koristimo veće napajanje. A mi smo upravo takvo i koristili pa smo ga morali pomaknuti. Inače, prostora za napajanje ima do 225 milimetara s kavezom pomaknutim do kraja.

corsair_5000d_22 corsair_5000d_23

Uz 5000D dolazi i bundle u kartonskoj kutijici smještenoj u jednom od kaveza za diskove. Tu nalazimo sve potrebne vijke za montažu ploče i diskova, kao i dodatnih dvanaest čičak traka za aranžiranje kabela - pohvalno. Uz to dolaze i upute za instalaciju na nekoliko svjetskih jezika. Kao zanimljivost bundlea izdvajamo L adapter za USB 3.0 konektor koji olakšava aranžiranje kabela s dosta krutim i velikim USB 3.0 konektorom. Ipak, na našoj se ploči konektor nalazio na dnu i s prorezom u kućištu orijentiranim prema unutrašnjosti ploče. S obzirom na to da adapter ima nosić i konektor okrenut također prema unutrašnjosti nismo ga mogli koristiti. Ovaj je adapter iskoristiv samo kod ploča koje interni USB 3.0 konektor imaju smješten na desnom boku.

corsair_5000d_24 corsair_5000d_25

Uz kućište dolazi i dodatna plastična ploča koja zatvara pristup zraku kavezu za diskove i napajanju i koju koristimo u slučaju montaže 360-milimetarskih radijatora na bok i na usis. Mi ju nismo koristili i iz razloga jer s njom na mjestu nije moguće pomaknuti kavez za diskove iz tvorničkog položaja, pa nam ni naše bijelo SuperFlower napajanje ne bi stalo.

corsair_5000d_26

Jednom kada smo pregledali cijelo kućište i upoznali se s njegovim karakteristikama krećemo s gradnjom računala. Za to smo koristili Gigabyteovu B550 Aorus Master matičnu ploču, moćnog Ryzena 9 5950X, Gigabyteov Aorus Liquid Cooler 280, te G.Skillovu Trident Z Royal DDR4 memoriju brzine 3.600 MHz. Ugradnja komponenata je protekla bez problema zahvaljujući dovoljnoj količini prostora i dobro osmišljenoj unutrašnjosti.

corsair_5000d_27 corsair_5000d_28

Sa stražnje smo strane ubacili SuperFlowerovo bijelo Leadex Platinum napajanje, i kabele na jednostavan način aranžirali uz pomoć odličnih vodilica i čičak traka. Naravno, kabele smo mogli i urednije složiti no nije bilo potrebno iz dva razloga. Prvi i važniji je da ne utječu na protok zraka, a drugi je da smo računalo rastavili nakon testa. Ono gdje smo imali određenih problema s provlačenjem kabela jesu gumirani prorezi i relativno uzak prostor metalnog pokrova. Leadex napajanje koristi vrlo debele kabele i konektore s kondenzatorima pa je čitav sklop masivan i teško ga je provući kroz taj uži prostor. No, uz malo manevriranja uspjeli smo i to napraviti.

corsair_5000d_29

Za kraj smo u sistem ubacili i moćnu Radeonku RX 6900 XT i time stvorili vrlo moćnu hardversku bazu za testiranje rashladnih mogućnosti kućišta. Kombinacija ovakvog hardvera na kušnju bi stavila bilo koje kućište, a pogotovo ovakvo koje dolazi sa "samo" dva tvornička ventilatora. Kakvi su rezultati provjerit ćemo uskoro.

corsair_5000d_30

Osim tvorničke konfiguracije, zanimalo nas je i kako će se temperature ponašati ako ugradimo još tri ventilatora na bočni usis što smo i napravili. Pri ruci smo imali Cooler Masterov SickleFlow 120 ARGB White Edition 3IN1 kit koji smo nedavno testirali pa smo ga ugradili za potrebe drugog testa. Tako će te u screenshotima niže vidjeti dvije situacije - osnovnu (tvorničku) i onu pojačanu s tri ventilatora na usisu.

corsair_5000d_31 corsair_5000d_32 corsair_5000d_33

Osnovna konfiguracija

corsair_5000d_34 corsair_5000d_35 corsair_5000d_36

Konfiguracija s tri dodatna ventilatora

Za oba testa smo koristili isti princip opterećenja - za opterećenje procesora smo koristili Large Data test u OCCT-u, te smo paralelno pokrenuli Furmark Stress test za grafiku. Ta je kombinacija opteretila sustav do krajnjih granica te je potrošnja iz utičnice iznosila 538 W. U prvom slučaju, kod tvorničke konfiguracije vidimo da je maksimalna temperatura procesora iznosila 72,8°C uz prosječan takt od oko 4.143 MHz. VR Loop 1 temperatura je bila na maksimalnih 61°C što je odlična vrijednost. Memorija se nije grijala iznad 53,4°C, a M.2 SSD-a iznad 47°C. Temperatura GPU-a je bila maksimalnih 78°C, a hot spot na 99°C. U drugom slučaju, s dodana tri ventilatora situacija je bila ovakva. Procesor se zagrijao na maksimalnih 69°C a i prosječan takt je iznosio oko 4.165 MHz. VR Loop 1 temperatura je bila na maksimalnih 57°C - za 4°C niže nego u prvom slučaju. Memorija se nije grijala iznad 44,9°C, a M.2 SSD-a iznad 46°C. I za kraj temperatura GPU-a je bila maksimalnih 76°C, a hot spot na 96°C. Već su i u prvom slučaju temperature bile na sasvim prihvatljivim razinama, a dodavanjem tri ventilatora smo ih dodatno spustili. Buka je na oko 50 cm od kućišta u prvom slučaju iznosila dosta čujnih 49,5 dB(A) što smo mjerili uređajem Meterk MK09, a u drugom slučaju se još povećala na 50,7 dB(A). Obje vrijednosti su dosta visoke i za njih su najviše zaslužni ventilatori na Gigabyteovom AIO hladnjaku tako da će buka vašeg računala uvijek ovisiti o najbučnijoj komponenti.

corsair_5000d_37

Na kraju samo možemo zaključiti da unatoč malo restriktivnijem usisu na prednjoj strani ovo kućište ipak ima odličan protok zraka i osigurava adekvatno hlađenje i najmoćnijim komponentama. A kada kažemo najmoćnijim tada to i mislimo jer su Ryzen 9 5950X i Radeon RX 6900 XT stvarno u vrhu onoga što se može smatrati mainstream desktopom, a da nije punokrvna radna stanica. Corsair je s 5000D ponudio vrlo zgodno i odlično izvedeno kućište koje će sigurni smo vrlo brzo postati predmet želje mnogih. Materijali su odlični, kvaliteta završne obrade također, a ono što su htjeli - dobre rashladne mogućnosti, su tu. Svi usisi su filtrirani, sve pregrade su modularne, a u kućište stanu i najveće komponente, uz dovoljan broj mjesta za diskove. 5000D će te na europskom tržištu naći za oko 150 € što je fer cijena za sve što nudi, ali je i oko 17 € više od konkurentnog Meshify 2 koje smo testirali nedavno. No, od njega ima puno bolje termalne performanse. Osim ovoga modela tu je i 5000D Airflow koji ima otvoreniju prednju stranicu za još bolji usis, a košta jednako. Moramo računati na to da će ovakva kućišta uvijek "puštati" više buke u okolinu, pa svi koji žele tiho računalo moraju birati i tiše komponente. To je ujedno i jedina mana ovoga modela, sve ostalo je za pohvalu i 5000D zaslužuje visoku preporuku.