Corsair Carbide 678C White recenzija

Datum objave 07.05.2019 - Krešimir Matanović

Carbide 678C White - prvi dio

corsair_678c_1 corsair_678c_2

Iz Corsaira nam je na test stiglo njihovo 678C kućište iz Carbide serije u bijeloj boji. 678C je novi dodatak u tu seriju, a riječ je o najskupljem i najekskluzivnijem modelu. Kućište krasi jednostavan, moderan i sofisticiran dizajn, s prozirnom bočnom stranicom. Spada u mid-tower kategoriju, optimizirano je za tih rad, s mnoštvom opcija za hlađenje i ugradnju čak devet diskova. Ima neke moderne značajke kao što je Type C USB 3.1 konektor, ali i neke retro kao što je 5.25-inčna ladica.

corsair_678c_3

Kućište dolazi u standardnoj kartonskoj kutiji, unutar koje je adekvatno zaštićeno u najlon i debeli stiropor. Dodatno, staklena je stranica zaštićena još jednim panelom od stiropora. Uz kućište dolazi i knjižica s kratkim uputstvima za upotrebu na šest svjetskih jezika. Jamstvenog listića nema, no na Corsairovim stranicama stoji podatak o dvije godine ograničenog jamstva.

corsair_678c_4

Osim u ovoj bijeloj, kućište dolazi i u crnoj izvedbi i vrlo je elegantno dizajnirano. Dizajn je dobar u svojoj jednostavnosti, s potpuno bijelim stranicama koje na sebi nemaju suvišnih detalja. Na sve to se odlično nadograđuje bočna stranica od kaljenog stakla koja je zatamnjena po rubovima. Kvaliteta materijala i izrade je odlična, kućište je vrlo robusno i teško (čak 13 kilograma), a tome doprinose i masivni nosači staklene stranice koji joj omogućavaju otvaranje kao što ćemo kasnije vidjeti. Dimenzije kućišta ga smještaju u mid-tower segment - 549 x 239 x 497 milimetara (dužina x širina x visina).

corsair_678c_5 corsair_678c_6

Gledano s desnog boka, kućište je omeđeno potpuno bijelim stranicama, a jedino što odskače je crna plastična traka na vrhu u koju je s desne strane integriran element od mliječne plastike ispod koje je plava LED-ica za power-on signalizaciju. Prednji, ili u ovom slučaju gornji panel je smješten uz desni rub i to uzdužno. Na dnu se panela nalazi veća Power tipka, iznad koje je manja Reset tipka, pa slijede indikacijska LED-ica za rad diska, dva USB 3.0 SS Type A porta, jedan USB 3.1 Gen2 Type C port i na vrhu je kombinirani port za 3,5-milimetarski jack - slušalice/mikrofon. Type C konektor i podrška za trenutno najbrži USB protokol donosi dašak modernoga u kućište ponešto starijeg kova, barem kada je unutrašnjost u pitanju.

corsair_678c_7

Stražnja je stranica klasičnog rasporeda - na dnu je otvor za napajanje, iznad kojega su sedam horizontalnih i dva vertikalna proreza za PCIe kartice. Iznad toga je prorez za stražnje I/O portove matične ploče, te mreža iza koje je 140-milimetarski ispušni ventilator - jedan od tri koliko ih dolazi s ovim kućištem. Desna je bočna stranica (gledano sprijeda) fiksirana s dva thumb vijka, a lijeva staklena je na metalnim nosačima.

corsair_678c_8

Nosači nas dovode i do ove fotografije gdje su prednja i bočna stranica potpuno otvorene čime nam se otvara pogled na unutrašnjost. Nosači staklene stranice su vrlo masivni, i omogućavaju servisni pristup unutrašnjosti bez da se stranica skida, što je jasno isto moguće. Unutrašnjost nam otkriva zanimljive detalje poput četiri kaveza za 2,5/3,5-inčne diskove koje je moguće ukloniti ili premjestiti na srednje dvije pozicije, te old-school 5,25-inčni kavez na vrhu za optičke ili ine uređaje. Unutrašnjost je u crno bijeloj kombinaciji, koju tek razbijaju rotori na ventilatorima koji su sivi.

corsair_678c_9 corsair_678c_10

Na vrhu se kućišta nalazi dvostruki poklopac za mrežu napravljenu u limu koja služi kao nosač za ventilatore ili radijatore vodenih hlađenja. Gornji poklopac je od pune plastike s magnetnim kopčama i materijalom za upijanje zvuka. Inače, 678C je konstruirano da bude low-noise, tj. da što manje buke izlazi iz njega. Zatvorenog je tipa, nešto nižeg protoka zraka, te ima dvije stranice obložene materijalom za upijanje zvuka. Ispod se punog plastičnog poklopca nalazi savitljiva metalna mreža koja služi kao filtar prašine, a koja također ima magnetne trake koje ju drže pripijenom uz metal. Na gornju je stranu kućišta moguće standardno instalirati dva 140 ili tri 120-milimetarska ventilatora, ili 360-milimetarski radijator. Uklanjanjem 5,25-inčnog kaveza, otvara se pozicija za još po jedan ventilator ili pak 420-milimetarski radijator. Time je otvorena mogućnost ugradnje ozbiljnog custom sistema vodenog hlađenja za hlađenje moćnih komponenata.

Carbide 678C White - drugi dio

corsair_678c_11 corsair_678c_12

Donja strana kućišta je većinom prekrivena velikim plastičnim filtrom protiv prašine koji se lako uklanja iz plastičnih vodilica/nosača i još lakše čisti i održava. Cijelo je dno kućišta perforirano i osim napajanja koje može biti dužine 225 milimetara, na njega možemo montirati i po dva 120 ili 140-milimetarska ventilatora. U rubovima kućišta su smještene i plastične nožice koje imaju gumene umetke za čvršće držanje podloge. Sama masa kućišta garantira odlično prianjanje, a s gumom je to još bolje.

corsair_678c_13

corsair_678c_13a corsair_678c_13b

Prednja stranica se otklapa, a i na njenoj unutarnjoj strani se nalazi materijal za upijanje zvuka. U zatvorenom ju položaju drže tri velike magnetne kopče, i prije otvaranja bočne stranice potrebno je otvoriti nju. Za kućište je stranica vezana s dva čvrsta mehanizma, koji joj omogućavaju kut otvaranja do 90°. Ono što je specifično za 678C je retro 5,25-inčni slot, tj. tool-less kavez koji može služiti i za optiku, ali i za različite druge 5,25-inčne uređaje. Rijetkost vidjeti u današnje doba, no eto ovo kućište nudi i tu opciju. Alternativno, taj se nosač može u potpunosti ukloniti iz računala kako bi stao veći radijator ili dodatni ventilatori.

corsair_678c_14

Prednja strana ima plastični filtar za prašinu koji se jednostavno uklanja i održava, a čišćenje je najlakše obaviti vodom. Tu se nalazi još jedan od tri tvornički ugrađenih 140-milimetarskih ventilatora, a moguće je dodati još jedan ili staviti tri 120-milimetarskih. Osim ventilatora, tu stanu i 360 ili 280-milimetarski radijatori. Kompletnu je prednju plastičnu stranicu moguće na jednostavan način ukloniti radi boljeg pristupa prilikom montaže.

corsair_678c_15 corsair_678c_16

corsair_678c_17

Nosači ili šarke bočne stranice od kaljenog stakla su iznimno masivni i čvrsti i u tri fotografije iznad ih vidimo u položaju zatvorene stranice, otvorene, te samostalno kada se stranica ukloni. I ovo je pomalo retro pristup, no nama se sviđa, pogotovo zbog lakog pristupa unutrašnjosti u bilo kojem trenutku. Korisno je to kod promjene komponenata, testiranja ali i čišćenja unutrašnjosti i komponenata. Stranica se lako skida samo podizanjem prema gore u otvorenom položaju, baš kao npr. kućanska vrata, a tako se i vraća na šarke - nema mehanizma zaključavanja. Stranicu čvrsto zatvorenu drži magnet na suprotnoj strani od nosača.

corsair_678c_18

Skidanjem bočne stranice dobivamo neometan pristup unutrašnjosti koja je podijeljena na dva dijela. Napajanje i donji kavez za dva diska su odijeljeni metalnim pokrovom, a iznad njega s lijeve strane je prostor za matične ploče. U 678C je moguće ugraditi ITX, M-ATX, ATX pa i E-ATX ploče. Ove potonje, najveće čak smjestit će se tik do ruba tri gumirana proreza za kabele, i neće im smetati. U kućište je moguće ugraditi i grafičke kartice dužine do 370 milimetara, te CPU hladnjake do visine od 170 milimetara.

corsair_678c_18a

Kućište dolazi s predinstaliranim odstojnicima za ATX ploče, a kao što s fotografije vidimo otvor za nosač CPU hladnjaka je dosta velik, kao i pristup ploči s gornje strane. Desno od ploče, vidimo kako su gumirani prorezi nakošeni što olakšava aranžiranje kabela, jer mogu biti pod manjim kutom. Ventilatori koje Corsair isporučuje uz kućište su promjera 140 milimetara, imaju maksimalnu brzinu vrtnje od 1.150 okretaja u minuti i stvaraju "propuh" od 62 CFM-a. U radu na maksimumu su čujni, no u potpuno zatvorenom kućištu ne buče više od 40 dB, koliko smo izmjerili na 30 centimetara od kućišta s Meterk MK09 uređajem.

corsair_678c_18b

Desno od gumiranih proreza za aranžiranje kabela nalaze se četiri 2,5/3,5-inčna kaveza koji se mogu ukloniti, ali i premjestiti. Svi kavezi dolaze s čepićima od gume za eliminaciju prijenosa vibracija s diskova na kućište, u slučaju da ugrađujemo tvrde diskove. S donje se strane poklopca u kućištu nalazi još jedan nosač s dva kaveza koje je moguće ukloniti i postaviti na dva prazna mjesta s gornje strane. Tako s prednje strane možemo ugraditi čak šest tvrdih diskova i napraviti pošteni file server od ovog kućišta, a straga još ostaju tri mjesta za 2,5-inčne diskove. Na samom vrhu kućišta nalazi se i kavez za 5,25-inčne uređaje, koji na sebi ima tool-less mehanizam. Kavez je kao što smo već ranije spomenuli, moguće u potpunosti ukloniti.

Carbide 678C White - treći dio

corsair_678c_19 corsair_678c_20

Skidanjem desne bočne stranice koja ima materijal za upijanje zvuka konačno nam se pruža pogled i na tu stranu kućišta. Pri vrhu nalazimo mnoštvo kabela koji izlaze iz prednjeg panela, zatim kabele sva tri ventilatora i PWM hub za šest ventilatora. Tru su ventilatora već priključena, a iz huba izlazi i kabel s 4-pnskim PWM priključkom za matičnu ploču. Na sredini, tik ispod otvora za donji nosač CPU hladnjaka nalazi se ladica/mehanizam za prihvat tri 2,5-inčna tvrda diska ili SSD-a. Ladica je tool-less, s kopčom na vrhu i oprugom na dnu za lakše izbacivanje diska. U donjem dijelu kućišta se nalazi već spomenuti nosač s dva kaveza za 2,5/3,5-inčne diskove koji je moguće ukloniti (ali ne i pomaknuti iz ovog položaja), a desno je prostor za napajanje s gumiranim odstojnicima.

corsair_678c_21

Uz kućiše dolazi i mnoštvo plastičnih vezica, svi potrebni vijci za matičnu ploču, napajanje, diskove, optički uređaj, SSD-e i dvije vrste za ventilatore - krattki i dugi. Za napajanje PWM hub-a je potrebno spojiti SATA Power konektor, a ovdje vidimo i ostatak kabela prednjeg panela uključujući i interni USB 3.1 Gen2 priključak na drugom kraju kojeg je Type C utor (na prednjem panelu).

corsair_678c_22 corsair_678c_23

Na gornjim fotografijama vidimo još malo detaljnije kako izgleda donja strana prednjeg panela, te kako su kabeli već tvornički uredno aranžirani. Opcije za aranžiraje kabela sa stražnje strane su vrlo dobre, postoji dovoljno prostora ali i dovoljno ušica za plastične vezice da se sve lijepo složi. I kavez za 2,5-inčne diskove je zanimljivo pogledati izbliza, pogotovo jer je riječ o jednostavnom a dobrom rješenju. Prilikom vađenja diskova dovoljno je odvojiti kopču na vrhu i napeta ga opruga s donje strane izbacuje van.

corsair_678c_25

Za testni smo bulid koristili identičan hardver kao kod testa Armis AR5X TG RGB kućišta koji je u ovom slučaju ušao u komforniji prostor. Uz veći komfor dolazi i jednostavnija i lakša ugradnja, što se ponajprije odnosi na prostor iznad matične ploče, gdje nam je olakšan pristup konektorima. U kućište smo tako ugradili ASRockovu Z390 Phantom Gaming 9 ploču, na kojoj je bio i7 8700K procesor, Noctuin NH-U12A hladnjak i 16 GB G.Skillove DDR4 memorije brzine 3.200 MHz. Na ploču je sjela i nedavno testirana MSI-eva GTX 1660 Gaming X iza koje je ostalo mnoštvo prostora.

corsair_678c_26 corsair_678c_27

Straga smo ugradili SuperFlowerovo Leadex Platinum napajanje snage 1.200 W, i aranžirali kabele. Sve to može biti još urednije, jer kućište ima odlične sposobnosti za aranžiranje, no mi kao i uvijek nakon testa sve rastavljamo pa potrebe da budemo jako uredni i nije bilo.

corsair_678c_28 corsair_678c_29

Jednom sve složeno smo pustli u pogon i izmjerili maksimalnu buku pod opterećenjem u potpuno zatvorenom kućištu od 40 dB, i s otvorenom gornjom stranicom (ostavljen samo filtar), od 41 dB. Može se reći da ventilatori nisu najtiši, i da je sve skupa čujno no ponešto svakako pomažu i materijali za upijanje zvuka. Naravno, testirali smo s otvorenom gornjom stranicom jer je tako bolji protok zraka. Na drugoj fotografiji vidimo i plave LED-ice u akciji kada je računalo uključeno (ona za HDD aktivnost također treperi plavo).

corsair_678c_28a corsair_678c_28b

Temperature pod dugotrajnim opterećenjem OCCT-om su ostale u granicama normale, i maksimalna zabilježena na jednoj jezgri od 75°C je za dva stupnja bila viša nego kod testa Armis AR5X TG RGB kućišta. U prosjeku je to izgledalo ovako - 71,16°C za Armis i 71,83°C. Ostatak temperatura je bio tek malo viši nego kod Armisa, što je i očekivano u ovakvoj konfiguraciji.

corsair_678c_30

Carbide 678C je iznimno kvalitetno premium kućište s daškom retro stila i modernim novim tehnologijama. Dizajnom s prozirnom stranicom od kaljenog stakla prati i moderne trendove, no ipak nije u potpunosti zahvaćeno - nema RGB LED osvjetljenja. Znamo kako će se i zbog toga svidjeti mnogim kupcima. Dizajn je jednostavan, bijela boja odlična, i ukupan izgled je vrlo dobar. Materijali gradnje su odlični, sve je čvrsto, masivno i kvalitetno. Unutrašnjost nudi mnoštvo kombinacija ugradnje hardvera, a u jednoj od tih je kombinacija moguće složiti i pravi file server u 678C sa šest 3,5-inčnih diskova i tri 2,5-inčna. I za sav ostali hardver ima dovoljno mjesta, pa tako stanu E-ATX ploče, velike grafičke kartice, visoke CPU hladnjake, veliki radijatori i mnoštvo ventilatora. Prednji panel donosi moderni Type C USB 3.1 Gen2 konektor, kućište je dobro zaštićeno i od prašine, a tu su i materijali za upijanje buke koji dobro rade svoj posao. Sve ovo naravno dolazi i po višoj cijeni, a u njemačkim se dućanima za Carbide 678C White traži od 180 € na više. Nije malo, no može se reći da je opravdano zbog svega nabrojanog što 678C donosi.