Corsair Dark Core RGB SE recenzija

Datum objave 04.09.2018 - Krešimir Matanović

Dark Core RGB SE - prvi dio

corsair_dark_core_1 corsair_dark_core_2

Corsair je početkom ove godine predstavio novog miša u svojoj ponudi - Dark Core RGB SE. Riječ je o optičkom mišu koji može raditi putem žičane, ali i bežične veze i to i WiFi i Bluetooth. Uz to, podržava Qi bežično punjenje pa je internu bateriju moguće puniti preko specijalne podloge naziva MM1000 koja se nabavlja zasebno. Miš ima i RGB LED osvjetljenje kao što mu i ime sugerira, ergonomskog je dizajna s izmjenjivom desnom bočnom stranicom, a uz sve to reljefni mu materijali osiguravaju i vrlo dobar grip. Optički senzor je Pixartov PMW3367 kao i u SCIMITAR PRO RGB mišu, rezolucije do 16.000 DPI-a.

corsair_dark_core_3 corsair_dark_core_3a

Dark Core dolazi u klasičnoj vertikalno orijentiranoj kutiji s nosačem na vrhu. Na kutiji se nalaze grafike miša i sve bitne informacije o njemu. Prednja je stranica otklopna pa kupac već u dućanu može vidjeti proizvod, ali i saznati dodatne informacije o njemu, što u ovom slučaju uključuje i objašnjenje tri preddefinirana profila za osvjetljenje, macro naredbe i DPI nivoe. U kutiji uz miša dolazi i opleteni USB (Type A) to Micro USB kabel dužine 1.8 metara, USB (Type A) to Micro USB adapter i primopredajnik. S jamstvenog listića saznajemo kako je jamstvo na miša dvogodišnje.

corsair_dark_core_5 corsair_dark_core_6

Dark Core je vjeran imenu i potpuno je taman, crn. Dizajn je orijentiran dešnjacima, a ergonomija je odlična kako god ga držali u radu. Crni gumirani dio na koji nasjeda dlan je reljefni i pruža odličan grip, a takav materijal nalazimo i na desnoj izbočini na koju nasjeda palac. Na lijevoj strani je u tvorničkoj konfiguraciji kraća matirana stranica, a moguće ju je zamijeniti priloženom izbočenom. Naprijed se nalaze dvije dugačke površine za prste ispod kojih su Omronovi prekidači (50 milijuna klikova), a između njih je smješten scroll kotačić s gumiranom reljefnom površinom, te iza njega tipka za promjenu hardverskog profila. One za mijenjanje DPI postavaka su pored desne dugačke tipke - donja za viši DPI i gornja za niži. Miš je u potpunosti napravljen od plastike koja je većinom matirana, s izuzetkom sjajnih površina koje se nalaze pri dnu, sprijeda oko scroll kotačića a i "sniper" tipka na lijevom boku je sjajna. Donji dio miša je također plastičan, a materijal je kvalitetan i ukupna ocjena za izradu je odličan. Miš je zbog ugrađene baterije nešto teži - 128 grama.

corsair_dark_core_7

Na lijevom se boku nalaze tri LED-ice za DPI podešenja iznad kojih su i same tipke za promjenu DPI postavaka, a LED-ice svijetle isključivo crvenom bojom. Desno od njih je sklop tipaka za naprijed - nazad u osnovnoj konfiguraciji unutar kojih je tzv. sniper tipka koja trenutačno spušta DPI na nižu razinu kako bi se omogućilo preciznije ciljanje. Lijeva je strana nepromjenjiva, i na dnu je izbočina na koju nasjeda palac. Na mišu se nalazi devet tipaka i sve su programabilne, a on-board memorija dozvoljava spremanje tri različita profila, tj. promjenu tvornički preddefiniranih postavaka.

corsair_dark_core_8

Desna je strana promjenjiva, a u tvorničkoj konfiguraciji dolazi s ravnom matiranom bočnom stranom. Malo veće dimenzije i povišeniji stražnji dio čine ga najpogodnijim za palm poziciju i za malo veće šake. Proizvođač ga upravo tako i klasificira i to za FPS i MOBA naslove. Zapravo će dobro poslužiti za bilo što i igru i rad, a mi smo ga s većom šakom uspješno koristili i u claw načinu držanja. Unutar se miša nalazi Litij Polimer baterija nepoznatog kapaciteta, koja osigurava cjelodnevni rad miša (16 sati s uključenim LED osvjetljenjem i 24 sata bez). Mi smo iz bateriuje uspjeli izvući oko 12 sati autonomije kroz neprestanu upotrebu i uz uključeno LED osvjetljenje u svim zonama. Miš podržava Qi punjenje baterije na MM1000 podlogi, no puniti se može isključivo dok je stacionaran i to na određenom dijelu podloge. Alternativa je priključiti kabel i raditi dok se puni preko njega.

corsair_dark_core_9

Senzor je optički i to Pixartov PWM3667, koji je u osnovi vrlo sličan poznatim PMW336x izvedenicama, no samo malo prilagođen Corsairovim željama (jedna od razlika je mogućnost promjene DPI-a u koracima od po 1). Osjetljivost je maksimalnih interpoliranih 16.000 DPI-a, a u praksi je sve iznad 4.000 DPI-a neupotrebljivo zbog same brzine, ali i isprekidanosti rada. Miš ima preddefinirana tri hardverska profila s DPI podešenjima između 400 i 3.000 što je dovoljno u praksi. Osim profila, preddefinirano je i osvjetljenje te mapiranje tipaka. Na dnu se nalaze dva prekidača - On/Off i 2.4GHz/Bluetooth. Uz bežični način rada, na prednju stranu se miša može priključiti i kabel putem Micro USB porta i pretvoriti ga u žičanog ili jednostavno samo puniti bateriju ako nam više odgovara bežični rad. Preko 2.4 GHz veze je report rate 1 milisekunda ili 1000 Hz, a preko bluetootha je to nešto sporije. Potrebno je naglasiti kako priloženi primopredajnik radi samo preko 2.4 GHz veze, dok Bluetooth koristimo kada nam tako više odgovara, s prijenosnikom npr.

corsair_dark_core_10

Umjesto standardne matirane ravne desne stranice, moguće je montirati izbočenu na koju naliježe mali prst. Stranice drže dva magneta. Na dnu se miša nalaze četiri teflonske površine koje su dosta velike i omogućavaju ugodno klizanje miša po bilo kojoj podlozi. Ako dodamo proširenu bočnu stranicu i na njoj se nalazi teflonska podloga, pa ukupna klizeća površina još više raste.

Dark Core RGB SE - drugi dio

corsair_dark_core_11

Miš ima tri RGB zone osvjetljenja - lijevo i desno pri dnu, Corsairov logo straga i rubovi kotačića (Scroll Zone, Side Zone i Logo Zone). Osvjetljenjem upravljamo putem CUE ili iCUE softvera, a nekoliko je različitih efekata - Rainbow, Color Pulse, Color Shift i Static Color. Zone je moguće uskladiti ili razdvojiti, a i ručno je moguće podesiti jednu od šesnaest milijuna nijansi boje na svakoj od zona.

corsair_dark_core_12

Miš smo isprobali u nekoliko brzih naslova i uvijek nas je oduševio . Senzor je brz i precizan na svim podlogama i pravi je užitak igrati se ali i raditi s ovim mišem. Lift off udaljenost je defaultno visoka (oko 3 milimetra) i najbolje ju je spustiti na low. U softveru je moguće uključiti i isključiti i angle snapping opciju, povećati preciznost pokazivača te podesiti njegovu brzinu. K60 miš koji koristimo svaki dan već nekoliko godina ima dediciranu "sniper" tipku koja je već pošteno izlizana, pa nam je zato bilo drago ponovno vidjeti ju i koristiti na Dark Core-u. Sve u svemu odličan FPS miš, premda malo teži i zahtijeva jaču ruku. Kašnjenja u radu nema, čak ni na Bluetoothu. Bežična mreža je brza i signal je jak, a za sve one sitničave Dark Core se može koristiti i putem USB kabela. Jedino primjetno kašnjenje je buđenje miša iz sleep moda kada mu je potrebno par sekundi kako bi proradio, a u softveru se može podesiti i nakon koliko vremena će se uključiti sleep mod.

corsair_dark_core_13 corsair_dark_core_14

corsair_dark_core_15 corsair_dark_core_16

corsair_dark_core_17 corsair_dark_core_18

iCUE softver je solidan, omogućava mnoštvo različitih podešenja, no nije bez mana. Povremeno ne bi zapamtio koji smo mu profil odredili pa bi miš u radu znao dobiti drugačija mapiranja tipaka. To nije ništa što se ne može ispraviti, no bilo bi dobro da već jesu, šest mjeseci nakon pojavljivanja na tržištu. Snimanje Macro naredbi također nije uvijek glatko. Sve u svemu, softver dobiva prolaznu ocjenu.

corsair_dark_core_4

Ako ste pobornik palm načina držanja, za kojeg je ipak najprimjereniji, a uz to vam se sviđa izgled, mnoštvo tipaka, mogućnost programiranja funkcija na svima te pohranjivanje u internu memoriju, vrlo dobro RGB LED osvjetljenje i brz i precizan senzor tada uopće ne morate gledati dalje od Dark Core-a. On uz to nudi i tri vrste povezivanja, od čega su dvije bežične, odličnu ergonomiju, vrlo dobar grip, a i kvalitetno je izrađen. Izraženijih mana nema i jedine zamjerke idu mušičavom softveru. Dark Core nam je odlično "legao" već nakon par sati upotrebe, a dedicirana sniper tipka zabetonirala odluku kako će upravo on zamijeniti do sada vjernog laserskog K60 kao našeg "daily driver" miša. S cijenom između 100 i 120 € je među najskupljim na tržištu, no zbog svega navedenog vrijedi uloga. Može ga se nabaviti i u bundleu s MM1000 Qi podlogom kada još jedna njegova funkcionalnost dolazi do izražaja - bežično punjenje, no tada cijena raste na popriličnih 200 €.