Corsair Flash Voyager GTR 32GB – brz i otporan

Datum objave 22.04.2010 - Krešimir Matanović

Opis

Premda su USB memorije same po sebi relativno nezanimljive i komad su hardvera o kojem rijetko razmišljamo (zapravo jedino o njihovom kapacitetu), s vremena na vijeme se pojavi neki poseban komad hardvera koji je vrijedan 100% naše pažnje. Voyager GTR je jedan od takvih. Nije to samo zbog njegovog neobičnog izgleda, nego i zbog izdržljivog gumenog kućišta te možda najviše zbog visokih deklariranih brzina rada. GTR dolazi u plastičnoj prozirnoj kutiji spremnoj za vješanje na police dućana. Na prednjoj strani imamo direktan uvid u izgled uređaja te jednostavne informacije o nazivu i kapacitetu. Kako ne bi bilo zabune, uz to je na nekoliko jezika napisano kako je riječ o vrlo brzom uređaju. Sa stražnje strane postavljen i graf u kojemu proizvođač deklarira brzinu čitanja od 34 MB/s te zapisa 28 MB/s.

Kako bi stick velikih dimenzija mogli nositi oko vrata, proizvođač je priložio vezicu koja mu je proporcionalna po dimenzijama. Uz to, priložili su i produžni USB2.0 kabel. Nekom će to možda biti čudno, ali Corsair se odlučio priložiti ovaj produžni kabel zbog činjenice da na nekim računalima ili prijenosnicima USB utori znaju biti skučeni ili teže pristupačni, pa ovaj veliki stick možda neće svugdje sjesti kako treba.

A kada kažemo veliki onda stvarno i mislimo veliki. Premda to na ovoj slici ne možete vidjeti (usporedba sa drugim stickovima je dvije slike niže), dimenzije GTR-a su pozamašne. U dužinu mjeri čak 100 mm, maksimalno je širok 27 mm, a debljina mu je na najdebljem dijelu oko 15 mm. Velike dimenzije rezultirale su masom od 25 grama. Corsair je nama na test posalo 32GB verziju (formatiran ima kapacitet od 30.5GB), dok u ponudi imaju i 64GB te 128GB verzije. Što se tiče kapaciteta, mi smo zaključili kako nam je za svakodnevne potrebe dovoljan i ovaj 32GB model, koji je naravno i znatno povoljniji od veće braće. Tvornički dolazi formatiran u FAT32 datotečni sustav, a ukoliko želite na njega snimati fajlove veće od 3.75GB morate ga preformatirati u NTFS.

Kućište i kapica su napravljeni od debele i meke gume koja ovaj stick odlično štiti od raznih vrsta zlouporabe sa svih strana jednako. Bilo da smo ga potopili pod vodu, ili da smo ga bacili na pod sa velike visine, a koliko smo čuli neki su prelazili i automobilima preko njega, nakon svake torture bi normalno nastavio raditi. Ime uređaja sa gornje strane i Corsairov link sa donje vrlo su efektno napravljeni, baš kao i natpis te grb na kapici. Na suprotnom kraju od USB konektora nalazi se prorez za vezicu, a ispred njega LE dioda koja svijetli plavom bojom kada je uređaj u upotrebi. Zbog gumenog kućišta, grip je naravno odličan i neće se desiti da u ključnom trenutku čupanja iz utora prokliže.

Kombinacija crno-žute gume nam se svidjela, a čak je i ljepšem spolu upao u oči. Oko GTR naziva je upotrijebljeno i malo crvene kako bi se dočarala velika brzina rada. U usporedbi sa sličnim proizvodima, vidimo koliko je zapravo masivniji. Moramo priznati kako smo se vrlo brzo navikli na veličinu, a pogotovo kada znamo koliko je zbog toga izdržljiviji. Na slici su Verbatimovi i Kingmaxovi modeli također kapaciteta 32GB. Od ta dva, jedino smo Kingmaxove performanse usporedili jer se Verbatim pokazao malo sporiji od njega. Došli smo do kraja opisa a nastavljamo sa dijelom za koji vjerujemo da vas najviše zanima - performanse.

Rezultati testova

 

Everest Read

Linear Read (MB/s)
Kingmax U-Drive 32GB
31,3
  
Corsair Voyager GTR 32GB
29,9
  
 
0173
4
 
Random Read (MB/s)
Kingmax U-Drive 32GB
32,3
  
Corsair Voyager GTR 32GB
29,8
  
 
0173
4
 
Buffered Read (MB/s)
Corsair Voyager GTR 32GB
33,5
  
Kingmax U-Drive 32GB
28,6
  
 
0173
4
 
Average Read Access(ms)
Corsair Voyager GTR 32GB
0,56
  
Kingmax U-Drive 32GB
0,83
  
 
00,20,40,60,81
 
 

Kada je riječ o čitanju podataka tu nema velikih iznenađenja. Velika većina modernih flash memorija koje spajamo preko USB2.0 sučelja ostvaruju oko 30MB/s. Možda nije lijepo da je GTR odmah u prvom testu malo ispod Kingmaxove memorije, no ovaj test je ionako manje bitan. Slijedi onaj pravi - zapis.

 

Everest Write

Linear Write (MB/s)
Corsair Voyager GTR 32GB
25,5
  
Kingmax U-Drive 32GB
15,2
  
 
0 9182
6
 
Random Write (MB/s)
Kingmax U-Drive 32GB
12,6
  
Corsair Voyager GTR 32GB
12,2
  
 
0 9182
6
 
Buffered Write (MB/s)
Corsair Voyager GTR 32GB
18,7
  
Kingmax U-Drive 32GB
15,5
  
 
0 9182
6
 
Average Write Access(ms)
Kingmax U-Drive 32GB
143,69
  
Corsair Voyager GTR 32GB
622,8
  
 
035070
0
 

Linearni zapis je kao što vidimo izvrstan i vrlo blizu onome što deklarira proizvođač. Nasumični zapis sa druge strane nije ništa bolji od Kingmaxa, no on je ionako problematičan kod svih flash memorija.

HDTach

Average Read (MB/s)
Corsair Voyager GTR 32GB
32,8
  
Kingmax U-Drive 32GB
32,2
  
 
0173
4
 
Average Write (MB/s)
Corsair Voyager GTR 32GB
24,8
  
Kingmax U-Drive 32GB
9,9
  
 
0 51015202
5
 
Random Access (ms)
Kingmax U-Drive 32GB
0,8
  
Corsair Voyager GTR 32GB
0,8
  
 
00,20,40,60,81
 
 

Dobri stari HDTach obožava ovaj memory stick i u svakom mu slučaju daje ogromnu prednost nad Kingmaxovim flashom. Kao što smo spomenuli ranije, Verbatimov 32GB stick je bio još slabiji pa ga nismo htjeli stavljati su grafove kako ne bi bili pretrpani.

Zapis podataka - 6.007MB

Vrijeme (s)
Corsair Voyager GTR 32GB
310
  
Kingmax U-Drive 32GB
479
  
 
010020030040050
0
 

Sintetiku na stranu, i pogledajmo kako naši flashevi rade u pravome životu, tj, tamo gdje je zaista bitno. Naš se real life test sastojao od kopiranja 426 fajlova ukupne veličine 6.007MB na i sa memory stickova. Najprije je na red došlo kopiranje fajlova sa SSD-a na stickove. U tom slučaju stick vrši zapis u flash memoriju pa je logično i vrijeme potrebno za to duže. Voyager GTR je u tome poslu brži za oko 55% sa prosječnih 19,37MB/s zapisa. U-Drive je postigao prosječnih 12,54 MB/s.

Kopiranje podataka - 6.007MB

Vrijeme (s)
Corsair Voyager GTR 32GB
180
  
Kingmax U-Drive 32GB
190
  
 
05010015020
0
 

Kopiranje podataka nazad sa sticka na SSD protiče podjednako brzo kao što su nam i sintetički READ testovi sugerirali. Voyager GTR tu postiže prosječnih 33,37 MB/s, a U-Drive 31,61 MB/s.

Zaključak - Conclusion

Zaključak

Voyager GTR 32GB se pokazao iznimno brz pri čitanju podataka a posebno pri zapisu podataka, baš kao što to i proizvođač tvrdi. Vrlo brzi zapis je za svaku pohvalu jer znatno skraćuje vrijeme prijenosa velike količine podataka na Voyager. Uz svoju brzinu veliki plus mu je i velika fizička izdržljivost koju zahvaljuje svojem debelom gumenom kućištu. To kućište osigurava uređaj od svakakvih tortura, a jedina uvjetna mana je kapica koja nije privezana za ostatak kućišta pa se lako može desiti da ju izgubite (za SAD, Corsair ima program nadomještanja izgubljenih kapica). Jedina stvar koja nam je zasmetala je veličina. No s obzirom na namjenu, te brzinu rada to smo lako zaboravili. Na našem tržištu se još ne prodaje a na Europskom mu je cijena između 97 i 105 €. Za usporedbu, prosječna cijena konkurentskih 32GB proizvoda je između 75 i 90 €. Naravno da ima i jeftinijih, no gledali smo cijene samo onih malo kvalitetnijih i bržih. Ono što je bitno za napomenuti kako ni jedan drugi proizvođač ne deklarira ovako veliku brzinu zapisa kod svojih 32GB uređaja. Uređaj je u jednotjednoj torturi i u svim uvjetima (probali smo ga na nekoliko matičnih ploča i računala) u svim uvjetima radio odlično, a na velike dimenzije smo se brzo priviknuli. Jedino što na kraju možemo je toplo ga preporučiti.

 

Conclusion

Voyager 32GB GTR has proven to be extremely fast at reading data and especially at writing the data, just like the manufacturer claims. High write speed is very commendable because it significantly reduces the transfer of large data amounts to Voyager. With speed being a great plus, Voyager has a thick rubber case that provides a great physical endurance. Its rubber body provides a protection from all kinds of torture, and the only drawback is cap that is not tied to the rest of the casing so it can easily happen that you lose it (in the U.S., Corsair has a program of replacing lost caps). The only thing that slightly bothered us was the sheer size of the thing, but considering the purpose, and great speed it is easily forgotten. In Europe, its price is between 97 and 105 €, and for comparison, the average price of 32GB competing products is between 75 and 90 €. Of course there are even cheaper products, but we looked at prices of those better and faster memory sticks. What is important to note is that no other manufacturer declares such a high transfer speeds with their 32GB units. The device has easily endured our one week torture in all circumstances (we also tried it on several motherboards and computers) and all working conditions, and with its endurance and speed it can only receive an Editor`s Choice award.