Za razliku od tvrtke OCZ s kojom se jednom natjecala na tržištu high-end memorijskih modula, američka tvrtka Corsair uspjela je na vrijeme i na pravi način diversificirati poslovanje i zadržati stabilne financijske temelje.
Jedna od grana u koju se Corsair svojedobno proširio bila su i kućišta. Isprva je tvrtka proizvodila isključivo high-end modele (prema kojima su i danas poznati), no s vremenom su s radnih stanica Corsairovih inženjera i dizajnera počela stizati i jeftinija kućišta. Graphite230T jedno je takvo jeftinije kućište. U trenutku pisanja ovog teksta u domaćim dućanima ga još uvijek nije moguće kupiti, no u Njemačkoj primjerice košta oko 80 € odnosno 600-injak kuna. To objektivno i nije neka turbo niska cijena u odnosu na ostale proizvode na tržištu, no treba imati na umu da kućište potpisuje Corsair i da se može pohvaliti s prilično zanimljivim setom mogućnosti.

Krenimo od sirovih specifikacija:

  • Format: Mid-tower
  • Dimenzije: 505 x 210 x 440mm
  • Podrška za matične ploče: ATX, Micro ATX, Mini ITX
  • Maksimalni broj kartica: 7
  • Broj utora 2,5"/3,5"/5,25" – 4 / 4 / 3
  • Prednji konektori: 2x USB3.0, headset
  • Materijali: Čelik i plastika
  • Tvornički ugrađeni ventilatori: 2x 120 mm s led osvjetljenjem, 1x 120 mm

Kao što vidimo riječ je o prilično kompaktnom kućištu u koje je moguće ugraditi standarde ATX ili manje matične ploče. Dostupno je u nekoliko izvedbi koje se razlikuju prema boji te bočnoj stranici. Mi smo dobili narančastu varijantu s bočnom stranicom koja ima prozor, no postoje još dvije crne varijante te jedna siva.

Narančasti 230T kojeg smo imali prilike isprobati izgleda prekrasno. Corsairovi dizajneri su prema našem skromnom mišljenju uspjeli postići jako dobar omjer između jednostavnosti i, nazovimo to, sportske ekstravagancije. Maska kućišta izrađena je od tamno-sive mat plastike kojom dominiraju rupičasti limeni poklopci za uvlačenje zraka. Tri gornja poklopca prekrivaju utore za ugradnju optičkih pogona i zapravo ne propuštaju zrak.

Donji dio rupičaste maske ne može se rasklopiti, a iznutra je prekriven filtrom protiv prašine, također trajno fiksiranim za okvir maske. Samim time čišćenje ovog filtra nešto je teže nego na kućištima gdje se isti može izvaditi.

Kad govorimo o skidanju plastične maske moramo spomeniti i jednu od rijetkih mana ovog kućišta. Maska je naime za metalni kostur kućišta fiksirana šest kukica koje je potrebno otkačiti iznutra da bi masku skinuli. Problem je to što su gornje dvije kukice jako skrivene, pa ih primjerice mi prilikom skidanja maske nismo skužili. Rezultat je jedna odlomljena kukica. Srećom, kako kukice masku vrlo čvrsto drže na mjestu, čak i bez jedne kukice sve stoji na svome mjestu.

osljednji detalj na maski su prednji konektori i tipke. Kućište raspolaže s dva USB3.0 konektora i konektorima za headset, te s dvije dosta tvrde tipke za uključivanje i resetiranje računala. U slučaju našeg kućišta ove tipke svijetle narančastom bojom.
Kabeli za spajanje prednjih konektora i tipki vrlo su dugački, pa pri sklapanju kućišta neće stvarati probleme.