Corsair Graphite 780T

Rashladne mogućnosti ovog kućišta su vrlo velike a dolazi s predinstalirana dva 140 mm prednja ventilatora i jednom ispušnim 140 mm ventilatorom. Jednostavnim uklanjanjem prednje mrežice koja ima filter za prašinu dolazimo do spomenuta dva prednja ventilatora koji nisu pretjerano bučni u radu a imaju i crveno LED osvjetljenje. Na prednju stranicu je osim ventilatora moguće ugraditi i 240, 280 ili 360 mm radijatore, baš kao i na vrh. Kombinacije su tako vrlo šarolike, a instalacija svega je jednostavna uz naravno mnoštvo prostora u ovako velikom kućištu.

Corsair Graphite 780T

S donje strane se nalaze dvije odvojive mrežice koje služe kao filteri prašine za napajanje i još dva dodatna 120 mm ventilatora koje je moguće ugraditi ili  jedan 240 mm ventilator, a sve uy najveća danas dostupna napajanja. Gumene podloške na kojem kućište sjedi na podlozi su velike površine na zanimljivo dizajniranim stalcima/nogama koje izlaze izvan okvira kućišta te izgledaju vrlo efektno.

Corsair Graphite 780T Corsair Graphite 780T

Skidanjem lijeve bočne stranice nam se ukazuje prostrana unutrašnjost koja prima Mini-ITX, MicroATX, ATX, E-ATX i XL-ATX ploče s već instaliranim odstojnicima i mnoštvom rupa s gumama za organizaciju kabela sa svih strana. Desno od ploče se nalaze tri kaveza za ODD/HDD/SSD-e. Svi su toolless principa ugradnje – gornji ima mjesta za dva 5.25″ uređaja, a donja dva su tzv. combo kaveza koji primaju svaki po tri 3.5 ili 2.5″ uređaja. Gornji kavez je logično orijentiran prema prednjoj stranici, dok su donja dva orijentirana prema boku a naravno, moguće ih je i ukloniti. Na lijevoj strani nalazimo ugrađeni 140 mm ispušni ventilator, devet mjesta za proširenje, rupe za eksterno vodeno hlađenje, te na samom dnu mjesto za napajanje. Kućište kao što vidimo ima odličnu unutarnju organizaciju prostora s mnoštvom mjesta za sve – prima grafičke kartice dužine 355 mm, CPU hladnjake visine do 200 mm i napajanja duga do 260 mm.

Corsair Graphite 780T

Na desnom boku se nalaze dodatna tri nosača za SSD-e koji su postavljeni vertikalno. Prostora sa stražnje strane nosača matične ploče ima dovoljno čime je osiguran odličan menadžment kabela uz već spomenuti dovoljan broj rupa s gumama za organizaciju kabela. Inače kućište je vrlo čvrsto, potpuno je napravljeno od čelika s plastičnim elementima, a kvaliteta materijala i završne obrade je vrlo visoka.

Corsair Graphite 780T Corsair Graphite 780T

Corsair Graphite 780T

Instalacija i najvećih sistema u 780T je vrlo jednostavna pa je tako naša E-ATX X99-Gaming G1 ploča sjela taman na nosače i oko nje je ostalo dovoljno prostora za sve kabele. Ugradili smo i jednu od najmasivnijih grafičkih kartica sa svojim radijatorom vodenog zatvorenog sistema vodenog hlađenja – Radeon R9 295X2 8GB, a bez problema je stao i masivni Noctuin D15 hladnjak sa dva 140 mm ventilatora kraj kojeg je ostalo dovoljno mjesta za radijator i ventilator grafičke kartice. Na menadžment kabela nismo pretjerano pazili i nismo bili naročito pedantni no ipak je uz vrlo malo truda moguće sve posložiti tako da je protok zraka u kućištu izvrstan. To naravno ni ne čudi zbog same izvedbe, unutarnje organizacije i ogromnog prostora. Ove naše komponente su se znatno manje zagrijavale nego primjerice na stolu uz neveliku buku čemu doprinosi i kontroler broja okretaja ventilatora, ali i ostale komponente koje su tiho radile. U zadnje je vrijeme sve popularnije nabavljati manja kućišta koja zauzimaju malo prostora, gdje se onda naguravaju jače komponente pa se sve skupa i više grije, no kada se pogleda realno  za jednu high-end mašinu ipak je najprimjerenije ovakvo veliko i prostrano kućište.

Corsair 780T je za takav posao odličan jer nudi izvrstan dizajn koji je naglašeniji u druge dvije dostupne boje, nudi primjerenu kvalitetu izrade, velike mogućnosti kombiniranja rashladnih sistema, mnoštvo prostora i za najveće komponente, odličan menadžment kabela i jednostavnost instalacije i održavanja. Jednostavnost održavanja se očituje i u filterima za prašinu koje je lako skinuti pa sve skupa ugodu korištenja računala diže na visoku razinu. Uz to Corsair 780T ima i vrlo konkurentnu cijenu koja se u Njemačkoj kreće oko 160 €, pa ima našu bezrezervnu preporuku.