IMG_3564 IMG_3565

Corsair nam je na test poslao nasljednika Harpoon RGB miša koji datira još iz 2016. godine. Ovaj novi donosi značajne promjene – bežične Slipstream 2.4 GHz i Bluetooth mreže, noviji PWM3325 optički senzor, i bolje Omron prekidače s većom izdržljivosti. Proizvođač garantira minimalno 30 sati autonomije s uključenim osvjetljenjem, a dok se puni, miša koristimo kao klasičnog žičanog.

IMG_3566

Miš dolazi u klasičnoj kartonskoj kutiji u crno – žutom izdanju koje Corsair koristi već neko vrijeme. Unutar kutije je smješten u najlonsku vrećicu i u još jedno kartonsko pakiranje. Uz njega i prikopčan na njega dolazi kabel, upute za korištenje, sigurnosne informacije i jamstveni listić. Harpoon RGB Wireless dolazi s ograničenim jamstvom od dvije godine, tj. minimalnim propisanim od strane EU.

IMG_3567

Harpoon RGB Wireless je relativno malenih dimenzija, i naočigled je puno manji od zadnjeg testiranog Corsairovog miša Dark Core RGB SE. I premda proizvođač navodi samo masu od 99 grama, mi smo Harpoona izmjerili i došli do sljedećih dimenzija – 117 x 68 x 42 milimetara. To znači da je igračima s većom rukom optimalna pozicija držanja Claw, a tijekom testiranja smo ga i sami tako držali. Igrači i poglavito igračice s manjim šakama, komotno će ga moći koristiti i u Palm poziciji, tj. s cijelim dlanom naslonjenim. Oblikovan je i prilagođen dešnjacima, pa ljevaci moraju tražiti dalje. Tvornički dolazi s prikopčanim 1.8 metara dugim opletenim kabelom koji služi i za prijenos podataka i za punjenje baterije.

IMG_3568

Miš je klasičnog dizajna, napravljen je uz potpunosti od plastike koja je malo hrapavija te poboljšava grip. Gornja je površina napravljena od jednog komada, koji se na sredini razdvaja u dva poklopca nad prekidačima. U sredini među poklopcima je tipka za on-the-fly promjenu DPI postavaka koje su tvornički podešene na vrijednosti 800, 2.000, 4.000, 6.000 i 9.000. Na tipki se nalazi i LED-ica koja u ovisnosti o DPI vrijednost svijetli crveno, bijelo, zeleno, žuto ili svijetlo plavom bojom. Sve su ovo tvorničke postavke i podložne su promjeni od strane korisnika. DPI tipka ima i druge dvije funkcije, a to je indikacija prilikom spajanja na bežičnu mrežu, te indikacija napunjenosti baterije. Ispred DPI tipke se nalazi gumirani kotačić koji se kreće u koracima, ima solidan otpor, a ima i funkciju klika udesno kojom uključujemo funkciju scrolla pokretom miša.

IMG_3570

Micro USB konektor je uvučen u tijelo miša, ispod kotačića pa je konektor dizajniran tako da se najbolje uklopi u oblik miša. S donje se strane nalaze četiri teflonske zamjenjive nožice preko kojih miš glatko klizi po svakoj podlozi. Tu je i “oko” senzora koji je poznati PixArtov PMW3325 ekstrapolirane rezolucije 10.000 DPI-a (nativne 5.000), brzine praćenja 100 IPS-a i maksimalne akceleracije 20g. Razvijen je za žičane igraće miševe no pojavom brze 1 ms wireless veze dobro radi i u ovom bežičnom modelu.

IMG_3573

Miš ima dva tipa veze WiFi 2.4 GHz i Bluetooth, a na dnu se nalazi i prekidač kojim biramo tip veze ili putem kojeg je miš moguće i isključiti. U malenom se pretincu skriva wireless USB dongle. Bežičnu funkcionalnost mišu osigurava ugrađena Li-Po baterija kapaciteta 1 Wh. Corsair tvrdi da je autonomija preko 2.4 GHz veze do 30 sati s uključenom rasvjetom i do 45 sati bez. Preko Bluetootha se to povećava na 40/60 sati. Mi smo miš testirali preko brze Slipstream 2.4 GHz veze i s uključenom rasvjetom i izdržao je tri puna radna dana od po desetak sati, što znači da su tvrdnje o autonomiji točne.

IMG_3571 IMG_3572

Miš je kao što smo napisali prilagođen dešnjacima, a osim gornje plastike sa solidnim gripom, obje su bočne stranice gumirane. Njihova tekstura omogućava odličan grip prstima kada je on najpotrebniji – prilikom brze akcije. Na lijevoj se strani, točno iznad mjesta gdje dolazi palac nalaze dva prekidača koji u osnovnoj funkciji služe za naprijed – nazad naredbe. Uz gornje tri tipke, i te su dvije bočne potpuno programabilne putem iCue softvera. Glavna dva prekidača na vrhu su Omoronova s deklariranih 50 milijuna klikova.

IMG_3576

Miš ima jednu zonu osvjetljenja, a to je Corsairov logo u obliku napuhanih jedara na “leđima”. Efektima se upravlja uz pomoć iCUE softvera kao i ostatkom funkcija miša.

Harpoon RGB Wireless smo direktno usporedili s njegovim većim bratom Dark Core RGB SE koji svakodnevno koristimo za rad i igru. Dark Core je veći i komforniji miš s boljim senzorom, no dijele istu tehnologiju bežične veze. I tu su potpuno jednaki, osim što Dark Core svoju bateriju isprazni za jedan dan korištenja, a Harpoonova traje tri. Nekog primjetnog laga na 2.4 GHz vezi nema, osim u trenutku kada miš “zaspe” pri čemu mu je potrebno neko vrijeme za potpuno “buđenje” i punu funkcionalnost – otprilike 5 sekundi.

Kada je u pitanju senzor on nije tako dobar kao u Dark Core mišu, no nismo imali problema tijekom igranja ni u tamo gdje je potrebna preciznost ni tamo gdje je potrebna brza reakcija. Miš je solidan za igru i u ovoj cjenovnoj klasi može s pravom nositi epitet gamerski – koji je još k tome i bežični. Nismo primijetili ni veću razliku u radu i igri između žičane i bežične veze. Ipak, žičanu će vezu hardcore gameri možda ipak radije koristiti kada dođu u susret s ovim mišom.

soft_1 soft_2

soft_3 soft_4

iCue softver kao i uvijek, nudi dovoljno opcija za podešavanje funkcija miša, no primijetili smo nestabilnost, tj. rušenje kada je miš na žičanoj vezi. Kada je radio bežično, nikakvih problema nije bilo. Softver nudi spremanje različitih profila (miš ima svoju memoriju), promjenu “akcija” tipaka, tj. promjenu funkcija pojedine tipke pa čak i snimanje macro naredbi. Nudi i promjenu efekata osvjetljenja logoa u nekoliko preddefiniranih opcija – Rainbow, Color Pulse i Color Shift. Moguće je složiti i Custom osvjetljenje, a i uskladiti ga s drugim hardverom putem Lighting Link opcije. DPI meni nudi podešavanje pet tvornički preddefiniranih DPI vrijednosti po vlastitim željama. Šesti, sniper mod nije moguće odabrati. Za kraj dolazimo do Performance dijela koji nudi mogućnost uključivanja Angle Snappinga, povećanje preciznosti pokazivača, te promjenu brzine pokazivača. Lift Off udaljenost nije moguće mijenjati, a ona je na ovom mišu na otprilike 2 – 3 milimetra. U softveru je moguće promijeniti i Report Rate USB veze između 125, 250, 500 i 1.000 Hz.

corsair_harpon_rgb_wireless

Harpoon RGB Wireless je jedan od najpovoljnijih bežičnih miševa namijenjenih igračima. Donosi solidnu kvalitetu izrade, solidan senzor, odlične grip površine, dobre programabilne funkcije, RGB LED osvjetljenje i za kraj vrlo brzu bežičnu 2.4 GHz mrežu te solidnu autonomiju. Orijentiran je prema dešnjacima, i to onima sitnije šake, no za jedan prijenosni (putni) miš, te manje dimenzije su plus. Tu dolazimo i do cijene koja je vrlo povoljna za ovakav tip miša – Corsair je definirao maloprodajnu cijenu od 49.99 USD, a u Europi ih se može kupiti za oko 55 – 60 €. Kada uz cijenu pribrojimo sve njegove pozitivne karakteristike možemo ga samo toplo preporučiti svima koji su u potrazi za novim bežičnim igraćim mišom.