corsair_hs80_1 corsair_hs80_2

HS80 su Corsairove najnovije bežične slušalice namijenjene igračima. Donose poznatu Slipstream Wireless tehnologiju brzog odziva i podršku za 24-bitni zvuk, a konstruirane tu tako da budu udobne i izdržljive. Osim s PC-em, kompatibilne su i s PlayStationima, pa podržavaju i njihov Tempest 3D AudioTech zvuk, a ugrađena baterija pruža do 20 sati autonomije.

corsair_hs80_3 corsair_hs80_4

Slušalice su smještene u crno-žutu kartonsku kutiju unutar koje su u plastičnom ležištu. U manjoj kartonskoj kutijici koju nalazimo ispod plastičnog ležišta se nalazi primopredajnik s USB Type A konektorom i opleteni 1,8 metara dugi kabel s USB Type A i Type C konektorima koji služi za punjenje slušalica ili pak nadogradnju firmwarea. Uz to, tu su i sigurnosne i informacije o jamstvu, kratki vodič za korisnike i Dolby Atmos letak. Proizvođač na uređaj daje dvije godine ograničenog jamstva.

corsair_hs80_5

Slušalice su primarno plastične konstrukcije s aluminijskim nosačima i over-ear su dizajna. Mikrofon je fiksni s mogućnošću promjene položaja prema dolje i gore –  isključuje se automatski postavljanjem u gornji položaj. Plastične su slušalice ovješene na aluminijske nosače koji im omogućavaju rotaciju za 90°. Ti su aluminijski nosači pak povezani s naglavnim plastičnim dijelom koji je pobojan u crnu soft touch boju. Unutar naglavnog dijela je i traka, odnosno “plutajući headband” koji nasjeda na glavu. Dimenzije slušalica su 205 x 97 x 183 milimetra, a masa im je 367 grama. Konstrukcijski su vrlo čvrste, spojevi i zglobovi su odlični, materijali kvalitetni i vjerojatno će izdržati dugotrajnu upotrebu. Na svakoj se slušalici s vanjske strane nalaze po dva Corsairova logoa (jedra), koja su RGB LED osvjetljena, a to kontroliramo putem iCUE softvera.

corsair_hs80_6

S unutarnje strane slušalica nalazi se memorijska pjena postavljena u meku i prozračnu tkaninu. Uši tako imaju dovoljno zraka i nema velikog zagrijavanja čak ni prilikom dugotrajnog nošenja ljeti. Headband, tj. traka koja nasjeda na glavu je mekana, savitljiva i na donjem dijelu ima traku od umjetne kože. Gornji je nosač nešto krući i on omogućava čvrsto nasjedanje slušalica na glavu, čak možda mrvicu i prekrut. Proizvođač tvrdi da su dizajn i formu podredili udobnosti, no svakako smo nosili i udobnijih modela. Težina je dobro odmjerena i tu nemamo većih zamjerki.

corsair_hs80_7 corsair_hs80_8

Na lijevoj se slušalici nalazi USB Type C port za punjenje baterije, ali i za prijenos audio signala – slušalice mogu raditi žičano i bežično, te su kompatibilne s PC, PS4 i PS5 platformama. Osim porta, tu je i LED-ica koja signalizira rad slušalica, kružni birač jačine zvuka (potenciometar) te tipka za uključivanje i isključivanje slušalica. S obzirom na to da nemaju i ne trebaju neke napredne funkcije, to su sve tipke koje su potrebne.

corsair_hs80_9

U svakoj se od slušalica nalazi 50-milimetarski driver (zvučnik) s trajnim neodimijskim magnetom. Frekvencijski opseg je nešto širih 20 Hz do 40 kHz, a ulazna impedancija je 32 Ohma pri 2,5 kHz. Osjetljivost je 116 dB (+/- 3dB). Slušalice mogu reproducirati zvuk visoke rezolucije od 24-bita pri 96 kHz ako su spojene kabelom, ili 24-bita pri 48 kHz ako su spojene bežično. Podržavaju i Dolby Atmos u Windowsima, te Tempest 3D AudioTech ako su spojene na PlayStation 5. U slušalicama se nalazi i baterija koja im omogućava autonomiju od 20 sati, a mi smo izmjerili oko 17 sati s 25% snage zvuka i uz isključenu rasvjetu.

corsair_hs80_10

Bežična veza se ostvaruje uz pomoć 2,4 GHz primopredajnika brze veze marketinškog naziva Slipstream Wireless. Riječ je o tehnologiji koju smo već upoznali u Corsairovim uređajima, a zanimljivo je da je prosječna latencija ispod jedne milisekunde. Zanimljivo, uz pomoć jednog je primopredajnika moguće spojiti do tri uređaja – miš, tipkovnicu i slušalice, te tako smanjiti broj USB utora u upotrebi. Primopredajnih koristi IFS ili Intelligent Frequency Shift tehnologiju koja automatski odabire najbrži kanal komunikacije, a veza je ostvariva i na udaljenost do 30 metara (bez prepreka). S preprekama je stvar nešto drugačija pa ako ste navikli hodati po stanu iz prostorije u prostoriju znajte da već nakon 5 metara i jednog zida ipak može doći do prekida signala.

corsair_hs80_15

Slušalice imaju i asistenta, tj. ženski glas koji će vam javiti kada su slušalice napunjene ili prazne, kada ste uključili ili isključili mikrofon itd. Kada smo kod mikrofona on se nalazi na vrhu elastičnog nosača i automatski se uključuje kada ga postavimo u donji položaj. Omnidirekcionalan je, frekvencijskog raspona od 100 Hz do 10 kHz i impedancije 2.2 Ohma. Dobro hvata glas, ali i ponešto okolne buke – srećom ne previše. Na vrhu se mikrofona nalazi osvijetljeni prsten koji svijetli crveno kada je isključen, odnosno bijelo kada je mikrofon uključen.

corsair_hs80_11 corsair_hs80_12

corsair_hs80_13 corsair_hs80_14

corsair_hs80_14b

Slušalice možemo kontrolirati uz pomoć iCUE softvera gdje nam se nudi mogućnost promjene osvjetljenja dva Corsairova logoa na svakoj od slušalica. RGB LED osvjetljenje može biti statično, ali i mijenjati boje u različitim uzorcima (Spiral Rainbow, Rainbow Wave, Color Shift itd.). Osim toga možemo koristiti Equalizer s nekoliko preddefiniranih modova, te mijenjati neke od postavki uređaja kao što su jačina osvjetljenja, automatsko isključivanje (nakon 10 minuta je tvornička postavka), isključiti glasovne informacije, isključiti LED-icu mikrofona, ali i nadograditi firmware (zadnji je 5.6.39). Ako želite možete koristiti i Dolby Atmos uz pomoć Dolby Access aplikacije za koju vam Corsair omogućava licencu, a ako koristite njegov Equalizer, tada onaj u iCUE-u ne možete.

corsair_hs80_16

Zvuk koji proizvode HS80 slušalice je odličan! U cijelom je rasponu zvuk moćan i dovoljno jasan. Basevi su dobro kontrolirani i izraženi, srednji tonovi odlični (govor je kristalno jasan), a visoki tonovi su jasni. Prostornost zvuka je vrlo dobra, kao i razina detalja uz visoki dinamički opseg. Ovo su svakako jedne od boljih “gamerskih” slušalica koje smo isprobali i užitak je s njima igrati se, ali i slušati 24-bitni zvuk (FLAC). Slušalice smo isprobali i uz pomoć online alata kao što su WhatHiFi i Audiocheck, pri čemu smo dobili dojam o ukupnim performansama i kvaliteti zvuka.  Dolby Atmos dodaje zvuku novu razinu detalja, pogotovo u igrama gdje se povećava prostornost i količina zvukova.

Sve u svemu, HS80 RGB Wireless su izvrsne gamerske slušalice koje će vam pružiti udobnost i visoku kvalitetu zvuka, uz dobru bežičnu autonomiju. Zvuk preko bežične veze je odličan, a žičana će vam omogućiti i jednu stepenicu kvalitete više. Slušalice su kvalitetno napravljene i odaju dojam dugotrajnosti. Ono što će vam se manje svidjeti je cijena koja se u njemačkim dućanima kreće oko 150 € (u hrvatske još nije stigao).