Corsair_H110i_GTX_1 Corsair_H110i_GTX_2

Corsair je svoj H110i GT dodatno unaprijedio najnovijim komponentama iz Aseteka i tržištu ljetos predstavio poboljšani H110i GTX. Razlike su vidljive u konstrukciji radijatora, kućištu vodene pumpe i bloka, te naravno samo obliku vodenog bloka, odnosno cold plate-a. Pakiranje je vrlo slično i prati Corsairov trend crne kutije sa žutim elementima. Elementi vodenog hlađenja su unutar debele kutije odlično zaštićeni od eventualnih mehaničkih oštećenja prilikom transporta.

Corsair_H110i_GTX_4

Osim zatvorene konstrukcije vodenog hlađenja u pakiranju nalazimo i sve potrebno za montažu na matične ploče i u kućišta. GTX je kompatibilan sa svim današnjim socketima što uključuje AMD-ove FM1, FM2, AM2 i AM3 te Intelove LGA 115x, 1366, 2011 te 2011-3. Na bazi se već predinstaliran nalazi metalni nosač za Intelove hladnjake dok je za AMD-ove zaseban. Kod AMD-a se mora koristiti originalni donji nosač dok je za Intelove LGA 115x i 1366 priložen plastični nosač s pomičnim metalnim maticama. Tu je i set od osam vijaka za ventilatore (zajedno sa osam pločica), zatim četiri odstojnika za AMD-ove sockete, četiri odstojnika a LGA 115x i 1366, te četiri odstojnika za LGA 2011(-3). Četiri su i tzv. thumb vijka s kojim bazu pričvršćujemo za odstojnike. Kao zadnji komad opreme je specijalan USB kabel za spajanje s pločom i Corsair Link aplikacijom. Uz sve to tu su i kratke slikovne upute za montažu te jamstveni listić koji nas obavještava kako imamo 5 godina ograničenog jamstva na proizvod.

Corsair_H110i_GTX_5

Zasebno pakirana su i dva moćna SP140L High Torque ventilatora promjera 140 mm i debljine 25 mm čija je maksimalna brzina vrtnje 2000 okretaja u minuti (+/- 10%). Maksimalni statički pritisak iznosi 3.99mm-H2O uz maksimalni protok zraka od 104.64 CFM-a i maksimalnu deklariranu buku od 40 dB(A). Ventilatori su svakako najmoćniji 140 mm modeli koje smo vidjeli, stvaraju veliku zračnu struju ali i visoku buku pri maksimalnim okretajima o čemu nešto više niže u tekstu.

Corsair_H110i_GTX_6

Sama konstrukcija, tj. radijator, cijevi i baza je vrlo impresivna i zbog veličine ali i kvalitete izrade. Corsair (Asetek) je ovdje vodio posebnu brigu o detaljima pa imamo Corsairove logotipe na vrhu hladnjaka, a i završna je obrada besprijekorna. Materijal izrade radijatora dimenzija 140 x 312 x 26 mm je aluminij koji kao što znamo brzo provodi i otpušta toplinu, pogotovo kada je pritisnut velikom zračnom strujom iz dva moćna ventilatora. Iz radijatora se prema pumpi pružaju dvije gumene i s vanjske strane upletene cijevi dužine gotovo 37 cm. Cijevi su razmjerno krute i ne dozvoljavaju veće ekshibicije, odnosno pomake baze u odnosu na radijator što će stvarati malo problema prilikom montaže.

Corsair_H110i_GTX_7

Baza je napravljena od vrlo kvalitetne plastike, a unutar nje se nalazi pumpa s maksimalnom brzinom od 3000 okretaja u minuti što je dovoljno za tjeranje velike količine tekućine preko i kroz bakreni vodeni blok. Za razliku od GT modela, GTX ima revidirani bakreni blok, okrugle konstrukcije. Termalna je pasta tvornički nanesena, te u pakiranju dolazi zaštićena plastičnom kapicom.

Corsair_H110i_GTX_8

Na bazi se nalaze tri odvojena kabela sa SATA konektorom putem kojega osiguravamo struju a rad pumpe i ventilatora, dva četiri pinska muška konektora za spajanje ventilatora, te jedna tro pinski konektor kojeg spajamo na matičnu ploču. Jednom kada sve sastavimo vidimo kako je riječ o velikom i teškom uređaju za kojeg je potrebno osigurati puno mjesta u kućištu, tj. treba pravilno odabrati veliko kućište koje prima 280 mm hladnjake.

Corsair_H110i_GTX_10

Sama montaža je tek malo otežana činjenicom kako su cijevi dosta krute pa je potrebno jednom rukom čvrsto stisnuti bazu na procesor i palcima pričvrstiti sva četiri vijka, te ih naknadno do kraja pričvrstiti križnim odvijačem. Najlakša je instalacija na LGA2011 jer zahtijeva samo odstojnike, no ni na ostale sockete sam čin instalacije nije kompliciran. Jednom kada je sve pričvršćeno spajamo i USB kabel za Link aplikaciju. Zbog specifične konstrukcije microUSB strane konektora moglo bi se desiti da je isti malo teže spojiti na pločama koje imaju pasivni hladnjak s donje strane socketa (ukoliko tako orijentiramo bazu), kao što se nama desilo na X99-Gaming G1 ploči (slika na drugoj stranici). Corsairov logo na vrhu baze svijetli u tri osnovne boje bijela, crvena te plava, no uz pomoć softvera to možemo promijeniti u bilo koju kombinaciju ove tri, ali i postaviti da se boja mijenja u ovisnosti o temperaturi.

 Corsair_H110i_GTX_12

Corsair Link aplikacija nije unaprjeđivana već neko vrijeme no nudi sve što je potrebno za upravljanje s parametrima rada i nadzor temperatura. Link nudi podešavanje brzine pumpe u dva pretpodešena profila, tj. na maksimalnih 3000 okretaja i nižih 2000. U oba slučaja je pumpa vrlo tiha i naša je preporuka držati nu na maksimumu ukoliko hladimo overclockirani procesor. Efikasnije je hlađenje, a istovremeno ne moramo forsirati ventilatore i time stvarati višu buku. Ventilatore podešavamo oba istovremeno jer su spojeni na bazu, a imamo tri pretpodešena profila (Quiet, Balanced i Performance). Mi smo testiranja obavili na Quiet i Performance profilima jer je Balanced vrlo sličan po performansama Quiet profilu. Kada je riječ o buci izmjerili smo od vrlo tihih 34 dB (oko 1000 RPM) u stanju mirovanja pa do oko 44 dB pod opterećenjem u Quiet modu (oko 1400 okretaja). U Performance modu se to kreće oko bučnih 55 dB pri 1800 okretaja, pa do maksimalnih i vrlo bučnih 62dB pri maksimalnom mogućem broju okretaja ventilatora (indiciranih 2400 okretaja) u ručnom modu.