corsair_h115i_rgb_pro_xt_1 corsair_h115i_rgb_pro_xt_2

U današnje vrijeme proizvođači stvarno vole otezati imena svojih proizvoda, pa je ovaj AIO hladnjak poprilično dugačkog naziva iCUE H115i RGB PRO XT. Riječ je o 280-milimetarskom integriranom vodenom hladnjaku za procesor, koji je plod dugogodišnjeg razvoja i znanja koje Corsair ima.

Njihovo dugogodišnje iskustvo i dobra pozicija na tržištu stalno ih tjeran naprijed, pa su početkom ove godine najavili tri nova modela za nastavak borbe s konkurencijom – 240-milimetarski H100i RGB Pro XT, ovaj 280-milimetarski H115i RGB Pro XT i flagship 360-milimetarski iCue H150i RGB Pro XT.

corsair_h115i_rgb_pro_xt_3

Nama je na test stigao srednji iz ponude, koji dolazi upakiran u kartonsku kutiju kao i manje-više svaki drugi AID hladnjak. Kutija je u Corsairovim žuto-crnim bojama, čvrsta je i na sebi uz fotografije proizvoda donosi i detaljan opis svih njegovih karakteristika. Proizvod je unutar kutije smješten dodatno u najlonske vrećice i u ležište od recikliranog kartona, te je pokriven poklopcem od stiro-pjene. Problema u transportu dakle ne bi smjelo biti.

corsair_h115i_rgb_pro_xt_4

Uz jamstveni vodič (Corsair daje izvrsnih 5 godina jamstva na ovaj proizvod), tu su i korisničke upite za instalaciju i korištenje proizvoda, a u zasebne su vrećice smješteni svi potrebni nosači i vijci za jedan od mnogih socketa koje H115i podržava:

  • Intel 1200, 1150, 1151, 1155, 1156, 1366, 2011 i 2066
  • AMD AM4, AM3, AM2, sTRX4 i sTR4

Da, kao što vidite Corsair je mislio i na vlasnike Threadripper procesora, a i površina cold platea je dovoljno velika i za njih. Jednostavnost instalacije je postignuta klik-klak sistemom zamjene nosača na kućištu pumpe za što nije potreban alat.

corsair_h115i_rgb_pro_xt_5

Ovaj nam je dizajn poznat već godinama, barem kada je vizualni dojam u pitanju. Ipak, činjenica je da je Corsair za ove top izvedbe AIO hladnjaka promijenio dobavljača. Radijator je aluminijski, ima valoviti dizajn unutarnjih limova, a dimenzija je 322 x 137 x 27 milimetara, što je nekakav standard za 280-milimetarske AIO-e. Ovaj je format postao popularan s povećanom upotrebom 140-milimetarskih ventilatora i dodavanjem montažnih mjesta (rupa) za njih u kućištima. U manje je kućište tako jednostavnije smjestiti kraći 280-milimetarski, nego veći 360-milimetarski format hladnjaka, a ipak su mu rashladni kapacitet i površina nešto veći od 240-milimetarskih.

corsair_h115i_rgb_pro_xt_6

Na radijator su spojene dvije opletene gumene cijevi dužine 380 milimetara, što je dovoljno za većinu kućišta ako radijator montiramo na vrh ili na prednju stranicu. Na strani radijatora su vezane fiksno, a na strani pumpe imaju koljena koja dozvoljavaju adekvatan pokret za različite orijentacije. Sistem je naravno u potpunosti zatvoren i korisnik bi trebao biti miran minimalno 5 godina koliko traje jamstvo, samo uz promjenu paste i čišćenje rebara s vremena na vrijeme.

corsair_h115i_rgb_pro_xt_7 corsair_h115i_rgb_pro_xt_8

Dimenzije hladne ploče su 56 x 56 milimetara što je dovoljno za većinu desktop procesora na tržištu, što uključuje i Threadrippere, a na nju je tvornički nanesena termalna pasta. Hladna je ploča relativno solidno obrađena, s ipak vidljivim sitnim brazdama koje će popuniti pasta. Corsair na bazi ima jednostavan klik-klak sistem zamjene nosača, a dolazi s predinstaliranim onima za LGA115x sockete. Kućište pumpe i hladne ploče je plastično, sa sjajnim finišem na vrhu i Corsairovim logoom. U dvije se razine nalazi 16 individualno podesivih ARGB LED-ica, koje stvaraju vrlo vjerne boje i efekte, a na kućištu se nalazi i Micro USB port za povezivanje s računalom i komunikaciju s iCUE softverom. Pumpa, kao i uostalom kompletan AIO je proizvod tvrtke CoolIT, što znači da su ipak drugačiji u odnosu na dosadašnja Asetekova rješenja. O samoj pumpi nema previše informacija, no ono što znamo je da joj se putem softvera može promijeniti broj okretaja između vrijednosti 2.400 i 2.700 RPM, pri čemu ona nije izraženo bučna.

corsair_h115i_rgb_pro_xt_10

Dva ventilatora su iz poznate ML serije, tj. imaju ovjes na principu magnetske levitacije koja omogućava nižu radnu buku, te duži životni vijek. Promjer ventilatora je 140 milimetara, a debljina je standardnih 25. Brzina im varira od 0 (zero RPM mod) pa do 2.000 okretaja u minuti. Maksimalni protok zraka je 97 CFM-a, a maksimalni zračni pritisak 3 mm-H2O. Pritisak je dakle adekvatan primjeni uz radijator i rashladne mogućnosti bi trebale biti uzorne. Proizvođač navodi podatak o maksimalnoj buci od 36 dBA s nepoznate udaljenosti, a mi smo na 30 centimetara pri maksimalnim okretajima izmjerili čujnih 44,6 dBA. U normalnim uvjetima, na balanced profilu buka ne prelazi 35,5 dB, no o tome ćemo više u softverskom dijelu.

corsair_h115i_rgb_pro_xt_9

Vrijeme je za montažu! Ona je u slučaju AMD ploča vrlo jednostavna. Koristimo set nosača koji dolazi uz ploču i sve što trebamo je na kućištu pumpe promijeniti nosače, te pripremiti dva thumb vijka i dvije ušice koje pričvršćujemo za nosiće na nosaču na matičnoj ploči. Zatezanje je po osobnom osjećaju, nema graničnika, i nije potrebno stezati do kraja. Nasjedanje na procesor je ravnomjerno. Na Intelov je LGA115x socket instalacija tek malo kompliciranija jer uključuje donji nosač koji dolazi s hladnjakom i četiri vijka-odstojnika koji se postavljaju s gornje strane, a na to dolazi baza s nosačem i četiri thumb vijka. Za LGA2066 je jednostavnije jer je četiri vijka-odstojnika potrebno pričvrstiti za postolje na ploči, a slično je i za TRX4 i TR4 sockete za Threadrippere.

corsair_h115i_rgb_pro_xt_11 corsair_h115i_rgb_pro_xt_12

U kućištu su pumpe 16 ARGB LED-ica koje osvjetljuju traku koja ide oko baze, jednu na vrhu i Corsair logo s poznatim jedrima. Vjernost prikaza boja je odlična. Corsair to uvijek radi odlično na svim svojim proizvodima i zapravo su oni mjerilo prema kojem uspoređujemo druge.

corsair_h115i_rgb_pro_xt_soft_1 corsair_h115i_rgb_pro_xt_soft_2

corsair_h115i_rgb_pro_xt_soft_3 corsair_h115i_rgb_pro_xt_soft_4

iCUE softver nam je dobro poznat jer služi za upravljanje sa svim Corsairovim hardverom. Ovdje on nudi upravljanje nad brzinom rada ventilatora gdje možemo birati profile Quiet, Balanced, Extreme i Zero RPM za svakog pojedinačno, te odabrati brzinu rada pumpe. Ako nam trebaju maksimalne performanse (jači procesor ili overclocking), tada je najbolje izabrati Extreme gdje je maksimalna buka od 44,5 dBA još uvijek podnošljiva. Zero RPM je zanimljiv zbog toga što pri niskim opterećenjima buka može biti minimalna, tj. ne viša od ambijentalne. Kada je u pitanju rasvjeta, svaku od 16 LED-ica je moguće pojedinačno kontrolirati ili pak sve prepustiti preddefiniranim profilima kojih je dosta. Brzina vrtnje ventilatora se može pratiti i preko grafa, a korisnik može postaviti i različite notifikacije.

U videu smo prošli kroz sve dostupne efekte, osim onoga koji pokazuje zagrijavanje procesora. Taj zapravo može biti i vrlo koristan, pogotovo ako ga imamo u razini očiju. Svi efekti su dobro poznati s ostalog Corsairovog hardvera, a kao i uvijek svima se može mijenjati brzina, a nekima i smjer izvođenja.