corsair_k63_1 corsair_k63_2

K63 je prva Corsairova tenkeyless mehanička tipkovnica kojom se američki proizvođač priklanja trendu ovakvih malenih tipkovnica. Tenkeyless tipkovnicama fali numerički dio, a popularne su kod igrača jer ih je naravno lakše prenositi. U pravoj Corsair maniti, tipkovnica je masivan i kvalitetno napravljena, a za dobar rad i igru je opremljena Cherry MX Red prekidačima. Prekidači su osvijetljeni crvenim LED osvjetljenjem kojim možemo upravljati iz CUE softvera.

corsair_k63_3

Tipkovnica dolazi u kutiji s tipičnim Corsairovim bojama, a na kutiji se naravno nalaze sve bitne informacije. Tipkovnica je unutar kutije smještena u najlonsku vrećicu, a 1.8 metara dug, “tangle-free” gumeni kabel je smješten u zasebni odjeljak. Na kraju kabela se nalaze veliki USB 2.0 gumeni konektor koji ima specifičan dizajn zbog čega ga je lako “napipati” u mračnoj prostoriji na kakvom LAN partyu. Uz tipkovnicu dolazi još samo tanka knjižica s uputstvima, dok je CUE softver potrebno skinuti s Corsairovih stranica.

corsair_k63_4

Tenkeyless dizajn znači kako je tipkovnici “odrezan” numerički dio zbog čega je uža, lakša za prijenos a štedi i na radnom prostoru stola. K63 je dimenzija 365 x 171 x 41 milimetar, i mase 1.12 kilograma. Napravljena je u potpunosti od plastike – na donju plastičnu “kadicu” su postavljena dva plastična pokrova, jedan ispod tipaka i drugi koji služi kao okvir oko multimedijskih tipaka.

corsair_k63_5 corsair_k63_6

S donje strane se nalazi četiri gumene nožice, dvije izvlačive nožice za povećanje nagiba, sedam vijaka, te dva utora za odmorište za dlanove. Odmorište ne dolazi standardno s tipkovnicom, no možda će se prodavati odvojeno s obzirom na to da utori postoje. Plastika je tvrđa u grublja, no vrlo je čvrsta kao i cijela konstrukcija tipkovnice. Na drugoj slici vidimo K63 u usporedbi s 80 milimetara širom G413 tipkovnicom koju smo nedavno imali prilike testirati. Zanimljivo je kako je G413 toliko šira, ima metalni poklopac pa ipak nije teža od K63, što je još jedan dokaz masivnosti Corsairove malene tipkovnice.

corsair_k63_7 corsair_k63_8

Corsair je zadržao svoj prepoznatljivi stil izrade tipkovnica s dediciranim multimedijskim tipkama što svakako pozdravljamo. Na desnoj se strani nalaze tipke Stop, Previous, Play/Pause i Next. Na desnoj su strani tipke za kontrolu osvjetljenja, Win Lock tipka, LED-ice za Caps i Scroll Lock, a do njih su Mute tipka te dvije tipke za pojačavanje i stišavanje zvuka. Između multimedijskih tipaka se na samoj sredini smjestio sjajni Corsairov logo.

corsair_k63_9

Ispod blago konkavnih plastičnih poklopaca se nalaze Cherry MX Red prekidači pozlaćenih kontakata i s crvenim LED osvjetljenjem. MX Red su linearni prekidači i vrlo su ugodni za rad i igru. Za razliku od Romer G prekidača na G413 potrebna je malo veća sila pritiska što daje i mrvicu bolji osjećaj kod dugotrajnog pisanja, a i samo je tipkanje nešto tiše. Ispod tipaka se nalazi crvena podloga pa je efekt osvjetljenja vrlo jak, no to se na svu sreću može regulirati u tri stupnja jačine, ili u potpunosti ugasiti. Tipkovnica podržava 100% anti-ghosting funkciju s full key rolloverom, a report rate je 1 milisekunda (1000 Hz).

corsair_k63_10a corsair_k63_11a

corsair_k63_12a corsair_k63_13a

Softver je dobro poznati CUE (Corsair Unitility Engine) koji nudi tri menija – Actions, Lightning Effects i Performance. U prvom možemo snimati Macro naredbe (tipkovnica ima 32-bitni ARM procesor i on-board memoriju). Svjetlosni efekti uključuju nekoliko različitih profila a mijenjati možemo i snagu svjetla te brzinu kretanja ili izvršavanja pojedinog efekta. Posljednji omogućuje nekoliko akcija bitnih gamerima, tj. isključivanja kombinacija naredbi Alt + Tab, Alt + F4, Shift + Tab i posljednji je Windows Key kojeg možemo onesposobiti i hardverski na samoj tipkovnici.

K63 je standardno dobra Corsairova tipkovnica koja dolazi u kompaktnijim dimenzijama (tenkeyless), a nije zakinuta za ni jedan važan dio (osim možda USB passtrough porta). Kvaliteta izrade je na visokom nivou, mehaničke MX Red tipke su odlične za rad kao što smo i ranije znali, a za one koji to vole dolaze i s crvenim osvjetljenjem te različitim efektima. Uz pomoć softvera ju je moguće dodatno personalizirati i snimati macro naredbe. Cjenovno je ovo najpovoljnija Corsairova mehanička tipkovnica i kao takva će biti vrlo popularna. U Hrvatskoj se može nabaviti za oko 750 kuna, što je cijena koja ju svrstava među najjeftinije mehaničke tipkovnice na tržištu i kao takva je vrlo poželjna onima koji mogu preživjeti bez numeričkog dijela. Jamstvo je dvogodišnje.