Corsair K70 & M65 RGB Corsair K70 & M65 RGB

Corsair je svoje odlične K70 i M65 serije tipkovnica i miševa, nedavno oplemenio modelima koji donose novi tip Cherry MX RGB prekidača na tipkovnici te pozadinskog osvjetljenja na mišu. Kombinacije boja kojima se tipkovnica i miš mogu osvijetliti su gotovo beskonačne. Inače, prethodnicima ovih modela, K60 i M60 se svakodnevno služimo već dvije i pol godine i poznamo ih u dušu, pa će ovo biti dobra prilika za vidjeti je li Corsair i koliko uspješno unaprijedio ove proizvode. K70 je inače i prva tipkovnica na tržištu koja donosi nove MX RGB prekidače koje je Cherry predstavio prošle godine. RGB tehnologijom, tj. korištenjem SMD LED-ica, osvijetlili su specijalno dizajnirane poklopce prekidača a mogućnost individualnog osvjetljenja je 16.7 milijuna RGB boja – impresivno.

Corsair K70 & M65 RGB Corsair K70 & M65 RGB

O opisu najprije krećemo od tipkovnice koja dolazi u novo dizajniranom pakiranju koje naglašava njen RGB karakter. Unutar vanjskog omota se nalazi klasična kartonska kutiji, u kojoj je K70 dobro zaštićena sa svih strana a uz to je “obučena” i najlonom. Uz nju dolazi i udobni odvojivi palm rest, a tu su i upute za korištenje te upute za preuzimanje Corsair Utility Engine softverskog paketa s njihovih stranica.

Corsair K70 & M65 RGB

Sve što smo rekli u recenziji K60 prije nekoliko godina, vrijedi i za ovu tipkovnicu, baš kao i za klasični K70 model koji je donio samo crveno pozadinsko osvjetljenje. Kvaliteta izrade i korištenih materijala je vrhunska – gornja je ploča napravljena od anodiziranog aluminija s “brushed” finišom koji joj daje visoku dozu elegancije, a kod K70 je obojana u crno. Crne su naravno i tipke kojih je ukupno 104 a tipkovnica izgleda vrlo impresivno i kada nije spojena na računalo, pa će sigurno mamiti poglede. Dugi upleteni kabel završava s dva USB konektora, baš kao i na prethodnicama. Sa stražnje se strane još nalazi i prekidač za odabir Polling Rate-a te BIOS mod. Polling rate, odnosno odziv je moguće mijenjati između standardnih 1ms, zatim 2, 4 i 8ms. Ukoliko prekidač postavimo u BIOS mod tada je odziv još niži te se gase neke od značajki kako bi se povećala kompatibilnost s određenim BIOS-ima i KVM preklopnicima. U BIOS modu će tipkovnica zasvijetliti sa Scroll, Caps i Num Lock LED-icama i dati do znanja korisniku kako ne može koristiti sve funkcije. Ugašen je 104 Key mod, zatim medijske i windows tipke, te sve softverske funkcije.

Corsair K70 & M65 RGB Corsair K70 & M65 RGB

Na donju se stranu s lakoćom spaja odmorište za dlanove u punoj dužini tipkovnice, što K70 i razlikuje od starijeg modela. Površina odmorišta je mekana i udobna, a za ergonomski bolje tipkanje, stražnji dio tipkovnice možemo i podići na nožice. Oni kojima to odgovara, tipkovnicu mogu podići i s prednje strane putem dvije integrirane nožice. Tipkovnica odlično leži na svakoj površini, djelomično zahvaljujući svojoj popriličnoj masi od 1200 grama (uključujući odmorište za dlanove), ali zahvaljujući i dobrim gumenim nožicama. S donje je strane kućište tipkovnice plastično, no riječ je o kvalitetnoj i masivnoj plastici. Dimenzije tipkovnice su 436 x 165 x 38 mm i to bez odmorišta za dlanove.

Corsair K70 & M65 RGB Corsair K70 & M65 RGB

Kao i K60, te “obična” K70 i ovaj RGB model donosi set multimedijalnih tipaka koje se nalaze iznad numeričkog dijela, a uz četiri tipke na donjoj strani (Stop, Rewind, Pause/Play i FastForward), iznad njih su i tipke za pauzu te rotirajući potenciometar za glasnoću – odlično rješenje. Lijevo od toga se nalaze indikacijske LED-ice te Windows Lock i tipka za osvjetljenje. Tipkovnica dolazi sa Cherry MX Red prekidačima u naravno RGB izvedbi, a kupiti se može i verzija s MX Brown RGB tipkama. RGB prekidači su kao što vidimo prozirnog kućišta, a tehnički podaci o Red varijanti govore o sili pritiska od 45 cN, udaljenost od aktivacijske točke je 2 mm s linearnim hodom bez detekcije klika. Električni kontakt je poznati Gold Crosspoint, koji garantira 50 milijuna operacija.

Corsair K70 & M65 RGB

U trenutku priključivanja tipkovnica se prebacuje u “Rainbow Wave” mod koji vidimo na video snimci ispod, no lako ju možemo prebaciti u tvornički radni mod kojeg vidimo na slici iznad. Pri tome je glavnina tipaka osvjetljenja crvenom bojom, dok su one “gamerske” WASD i tipke smjera osvijetljene bijelo. Za sve ove mogućnosti osvjetljenja se brine ugrađeni 32-bitni ARM procesor, ali i Panasonicov display kontroler. Ugoda rada i igre je na ovoj tipkovnici izvrsna i naravno ništa drugačija od ostalih koje imaju MX Red tipke. S obzirom da svakodnevo radimo na MX Red tipkama (Corsair K60) o njima možemo reći sve najbolje. Detaljnije o bojama i načinima rada ćemo na trećoj stranici, kada pogledamo kakav je M65 miš.

Rainbow Wave