Corsair Vengeance K70 RGB & M65 RGB test

Datum objave 17.03.2015 - Krešimir Matanović

Corsair Vengeance K70 RGB

Corsair K70 & M65 RGB Corsair K70 & M65 RGB

Corsair je svoje odlične K70 i M65 serije tipkovnica i miševa, nedavno oplemenio modelima koji donose novi tip Cherry MX RGB prekidača na tipkovnici te pozadinskog osvjetljenja na mišu. Kombinacije boja kojima se tipkovnica i miš mogu osvijetliti su gotovo beskonačne. Inače, prethodnicima ovih modela, K60 i M60 se svakodnevno služimo već dvije i pol godine i poznamo ih u dušu, pa će ovo biti dobra prilika za vidjeti je li Corsair i koliko uspješno unaprijedio ove proizvode. K70 je inače i prva tipkovnica na tržištu koja donosi nove MX RGB prekidače koje je Cherry predstavio prošle godine. RGB tehnologijom, tj. korištenjem SMD LED-ica, osvijetlili su specijalno dizajnirane poklopce prekidača a mogućnost individualnog osvjetljenja je 16.7 milijuna RGB boja - impresivno.

Corsair K70 & M65 RGB Corsair K70 & M65 RGB

O opisu najprije krećemo od tipkovnice koja dolazi u novo dizajniranom pakiranju koje naglašava njen RGB karakter. Unutar vanjskog omota se nalazi klasična kartonska kutiji, u kojoj je K70 dobro zaštićena sa svih strana a uz to je "obučena" i najlonom. Uz nju dolazi i udobni odvojivi palm rest, a tu su i upute za korištenje te upute za preuzimanje Corsair Utility Engine softverskog paketa s njihovih stranica.

Corsair K70 & M65 RGB

Sve što smo rekli u recenziji K60 prije nekoliko godina, vrijedi i za ovu tipkovnicu, baš kao i za klasični K70 model koji je donio samo crveno pozadinsko osvjetljenje. Kvaliteta izrade i korištenih materijala je vrhunska - gornja je ploča napravljena od anodiziranog aluminija s "brushed" finišom koji joj daje visoku dozu elegancije, a kod K70 je obojana u crno. Crne su naravno i tipke kojih je ukupno 104 a tipkovnica izgleda vrlo impresivno i kada nije spojena na računalo, pa će sigurno mamiti poglede. Dugi upleteni kabel završava s dva USB konektora, baš kao i na prethodnicama. Sa stražnje se strane još nalazi i prekidač za odabir Polling Rate-a te BIOS mod. Polling rate, odnosno odziv je moguće mijenjati između standardnih 1ms, zatim 2, 4 i 8ms. Ukoliko prekidač postavimo u BIOS mod tada je odziv još niži te se gase neke od značajki kako bi se povećala kompatibilnost s određenim BIOS-ima i KVM preklopnicima. U BIOS modu će tipkovnica zasvijetliti sa Scroll, Caps i Num Lock LED-icama i dati do znanja korisniku kako ne može koristiti sve funkcije. Ugašen je 104 Key mod, zatim medijske i windows tipke, te sve softverske funkcije.

Corsair K70 & M65 RGB Corsair K70 & M65 RGB

Na donju se stranu s lakoćom spaja odmorište za dlanove u punoj dužini tipkovnice, što K70 i razlikuje od starijeg modela. Površina odmorišta je mekana i udobna, a za ergonomski bolje tipkanje, stražnji dio tipkovnice možemo i podići na nožice. Oni kojima to odgovara, tipkovnicu mogu podići i s prednje strane putem dvije integrirane nožice. Tipkovnica odlično leži na svakoj površini, djelomično zahvaljujući svojoj popriličnoj masi od 1200 grama (uključujući odmorište za dlanove), ali zahvaljujući i dobrim gumenim nožicama. S donje je strane kućište tipkovnice plastično, no riječ je o kvalitetnoj i masivnoj plastici. Dimenzije tipkovnice su 436 x 165 x 38 mm i to bez odmorišta za dlanove.

Corsair K70 & M65 RGB Corsair K70 & M65 RGB

Kao i K60, te "obična" K70 i ovaj RGB model donosi set multimedijalnih tipaka koje se nalaze iznad numeričkog dijela, a uz četiri tipke na donjoj strani (Stop, Rewind, Pause/Play i FastForward), iznad njih su i tipke za pauzu te rotirajući potenciometar za glasnoću - odlično rješenje. Lijevo od toga se nalaze indikacijske LED-ice te Windows Lock i tipka za osvjetljenje. Tipkovnica dolazi sa Cherry MX Red prekidačima u naravno RGB izvedbi, a kupiti se može i verzija s MX Brown RGB tipkama. RGB prekidači su kao što vidimo prozirnog kućišta, a tehnički podaci o Red varijanti govore o sili pritiska od 45 cN, udaljenost od aktivacijske točke je 2 mm s linearnim hodom bez detekcije klika. Električni kontakt je poznati Gold Crosspoint, koji garantira 50 milijuna operacija.

Corsair K70 & M65 RGB

U trenutku priključivanja tipkovnica se prebacuje u "Rainbow Wave" mod koji vidimo na video snimci ispod, no lako ju možemo prebaciti u tvornički radni mod kojeg vidimo na slici iznad. Pri tome je glavnina tipaka osvjetljenja crvenom bojom, dok su one "gamerske" WASD i tipke smjera osvijetljene bijelo. Za sve ove mogućnosti osvjetljenja se brine ugrađeni 32-bitni ARM procesor, ali i Panasonicov display kontroler. Ugoda rada i igre je na ovoj tipkovnici izvrsna i naravno ništa drugačija od ostalih koje imaju MX Red tipke. S obzirom da svakodnevo radimo na MX Red tipkama (Corsair K60) o njima možemo reći sve najbolje. Detaljnije o bojama i načinima rada ćemo na trećoj stranici, kada pogledamo kakav je M65 miš.

Rainbow Wave

Corsair Vengeance M65 RGB

Corsair K70 & M65 RGB Corsair K70 & M65 RGB

Vengeance M65 RGB je dizajnom i izvedbom identičan M60 mišu kojeg svakodnevno koristimo već više od dvije godine. Njegova neobična konstrukcija, ali i kvaliteta izrade ga je učinila vrlo popularnim kod igrača i to ponajprije za FPS naslove kojima je i namijenjen. Nakon dvije i pol godine svakodnevnog korištenja, na M60 se vide tek lagani tragovi istrošenosti na dijelovima gdje nasjedaju prsti, tipke rade "kao nove", a teflonske nožice su tek mrvicu izlizane te se ni u jednom kutu nisu ni malo odlijepile - to dovoljno govori o kvaliteti Corsairovih proizvoda.

Corsair K70 & M65 RGB Corsair K70 & M65 RGB

Miš dolazi u zanimljivo dizajniranoj kutiji, s poklopcem koji ga skriva od direktnog pogleda. S unutarnje strane se nalaze i informacije o zonama osvijetljenosti, a sa vanjske i ostale karakteristike koje M65 ima. Uz njega dolaze i upute za rad te informacije o dvogodišnjem jamstvu.

Corsair K70 & M65 RGB

M65 ima četiri osnovna građevna bloka – u bazi je aluminijsko kućište rebrastog dizajna u kojem se nalaze sve komponente, zatim je tu plastični gornji pokrov mekan na dodir koji je nasjedna površina za dlan i koji ima dvije osnovne tipke (Omron prekidači - 20 milijuna klikova), a tu su i dvije neovisno pričvršćene bočne površine. Sve površine osiguravaju dovoljno dobar grip, a i kao što smo iz korištenja M60 vidjeli vrlo su otporne na habanje. Kao peti, pridruženi element tu možemo ubrojati i 1.8 metara dugi upleteni kabel s USB konektorom na vrhu.

Corsair K70 & M65 RGB Corsair K70 & M65 RGB

Na mišu se kao i do sada nalazi osam programabilnih tipaka što je dovoljno za njegovu FPS namjenu s glavnom tzv. Sniper tipkom na lijevom boku za palac, a koja usporava DPI za preciznije nišanjenje. Dimenzije su ostale iste - 118 x 72 x 39 mm, kao i masa od 118 grama.

Corsair K70 & M65 RGB Corsair K70 & M65 RGB

Na gornjoj se strani nalazi tzv. high-mass Scroll kotačić i tipke za promjenu DPI osjetljivosti (pet razina), a na suprotnom je kraju osvijetljeni "grb" Corsair Gaming-a. Miš je ergonomski prilagođen dešnjacima i odlično leži u ruci, bez obzira na to kako ga koristimo.

Corsair K70 & M65 RGB Corsair K70 & M65 RGB

Unutar M65-ice se nalazi laser promjenjive osjetljivosti od 50 pa do visokih 8200 DPI-a, s maksimalnom brzinom odziva od 1 ms (1000Hz), pri čemu ga je u softveru moguće usporiti na 500, 250 i 125 Hz. Laser radi odlično na svim podlogama. Na dnu, zalijepljeno za aluminijsko kućište nalazi se pet teflonskih "nogica" po kojima miš klizi površinom, a i one su se pokazale vrlo izdržljive. Uz to, tu su i tri poklopca ispod kojih se nalaze utezi kojima možemo olakšati ili otežati miš - nama se najviše svidio u osnovnoj konfiguraciji sa svim utezima (ukupno je 20.5 grama utega).

Corsair K70 & M65 RGB

Miš ima tri zone osvijetljenosti koje je moguće mijenjati neovisno jednu o drugoj. Prva je Scroll kotačić, druga su tipke za promjenu DPI osjetljivosti što uključuje i centralnu tipku, a treća je Corsair grb na stražnjoj strani miša. Uz pomoć CUE softvera (opis na sljedećoj strani) je moguće iskoristiti i podesiti jednu od 16.8 milijuna boja koju RGB osvjetljenje u sve tri zone može prikazati.

Softver i korištenje

Corsair K70 & M65 RGB Corsair K70 & M65 RGB

CUE ili Corsair Utility Engine nije jednostavan, ni naročito intuitivan komad softvera. Tako će i iskusnijem će korisniku biti potrebno određeno vrijeme prilagodbe i učenja, a kada se to desi otkriti će njegove vrlo velike mogućnosti i koliko je zapravo dobar. CUE objedinjuje oba komada hardvera u isto sučelje, a kojeg ćemo trenutno "programirati" odabiremo u donjem desnom uglu. Zajednička su sva četiri izbornika - profili, akcije, osvjetljenje i podešenja. Pod profilima za tipkovnicu možemo kreirati novi, te odabrati jedan od ranije pred podešenih profila, ali i naravno skinutih s interneta koji je napravila Corsairova zajednica korisnika. U odjeljku osvjetljenje su nam potpuno otvorene ruke za podešavanje pozadinske boje tipaka, ali i jednog od preddefiniranih načina rada kao što je Rainbow Wave. Sve je profile moguće i spremiti u memoriju koja se nalazi na tipkovnici. Razina osvijetljenosti se osim mehanički može mijenjati i  putem softvera i to u koracima od 0%, 33%, 66% i 100% - ovo je moguće mijenjati i mehaničkim putem na tipkovnici.

Corsair K70 & M65 RGB Corsair K70 & M65 RGB

Posljednji dio performance kod tipkovnice omogućuje softversku promjenu načina rada triju podešenja - Alt-Tab, Alf-F4 i Windows Key pri čemu je opcije moguće uključiti odnosno isključiti. Prvi podizbornik kod profila za miša omogućuje dodjeljivanje različitih naredbi i funkcija za tipke miša, pri čemu je same profile moguće spremati u on-board memoriju na mišu.

Corsair K70 & M65 RGB Corsair K70 & M65 RGB

Osvjetljenje miša je moguće upaliti i ugasiti, ali i odabrati jednu od 16.8 milijuna kombinacija boja i to u tri već ranije spomenute zone kako bi ga uskladili s tipkovnicom. Posljednji je dio predodređen za mijenjanje postavki lasera pri čemu je moguće odabrati pet DPI razina, zatim zasebno Sniper DPI razinu, brzinu pokazivača, uključiti ili isključiti Angle Snapping u ovisnosti o osobnim preferencama te promijeniti visinu na kojoj miš hvata od podloge. Po našem je iskustvu medium visina sasvim dovoljna, a angle snapping je koristan jedino kod nišanjenja kada us Sniper tipku omogućuje visoku preciznost pomicanja nišana u pravocrtnoj liniji.

Corsair K70 & M65 RGB Corsair K70 & M65 RGB

U odjeljku akcije možemo konfigurirati Macro i slične naredbe bilo da ih kreiramo sami iz nule, ili da ih učitavamo iz nekog ranije posloženog profila. Snimanje naredbi nije komplicirano uz vrlo raznolike mogućnosti podešavanja.

Corsair K70 & M65 RGB Corsair K70 & M65 RGB

Za kraj nam je ostalo napredno podešavanje osvjetljenja u kojem možemo sami odabrati jedan od četiri načina rada - solid, gradient, ripple i wave, podesiti intenzitet i trajanje.  Posljednji dio, podešenja, nudi nam šarolike mogućnosti podešenja samog softvera, kompatibilnosti medijskih tipaka sa različitim playerima itd.

Zaključak

Corsair K70 & M65 RGB

Iz višetjednog korištenja i tipkovnice i miša možemo zaključiti kako se po pitanju performansi i načina rada proizvodi nisu znatnije promijenili u odnosu na one koje koristimo (K60 i M60), što je svakako pozitivno. Riječ je o vrhunskom setu za rad i igru koji definitivno spada u sam vrh ponude. Rad na tipkovnici sa MX Red prekidačima je odličan, i ne zamara niti nakon dugotrajnog korištenja. Kvaliteta izrade je ostala na istom, vrlo visokom nivou kod oba proizvoda i to je nešto što razlikuje Corsair od konkurencije. Multimedijalne tipke na K65 su od velike pomoći i zadovoljstvo ih je koristiti, a odmorište za dlanove u punoj dužini je odličan detalj koji olakšava dugotrajni rad ili igru. Miš je vrlo precizan (precizniji od staroga M60) ima odlične karakteristike i ergonomski je dobro pogođen dešnjacima. Kvaliteta materijala i završne obrade je izvrsna i Corsair je tu zadržao premium nivo.

Za kraj smo ostavili osvjetljenje i RGB prekidače. Riječ je o iznimno naprednom sustavu osvjetljenja, svakako najboljem kojeg smo imali prilike probati i s odličnim mogućnostima kontroliranja putem softvera. Svakako će oni umjetnički raspoloženi među nama moći stvoriti bezbroj opcija osvjetljenja, dok će oni drugi izabrati nešto od ponuđenog ili pak preuzeti profil iz Corsairove zajednice korisnika. Tipkovnica s ovim osvjetljenjem jednostavno izgleda odlično i zaslužuje sve preporuke za nabavku, bez obzira o visokoj cijeni od čak 200 € na njemačkim tržištu. Miš je također impersivno osvijetljen, a cijena na njemačkom tržištu mu se kreće oko 80 €. Na američkom tržištu, tj. na svojim stranicama Corsair preporučuje cijenu od 169.99 USD za tipkovnicu i 69.99 USD za miša što je sasvim fer, pa mi europljani na kraju ipak malo lošije prolazimo.