corsair_k70_rgb_mk2_se_8

Na desnoj strani, iznad numeričkog dijela se nalaze dedicirane multimedijalne tipke. U donjem redu su Stop, Previous, Play/Pause i Next, a iznad je Mute tipka i poznati valjak s potenciometrom za podešavanje glasnoće. Ove tipke koristimo već šest godina na K60 i slobodno možemo reći kako su idealne. Lijevo od mute tipke su tri statusne LED-ice – Num Lock, Caps Lock i Scroll Lock.

corsair_k70_rgb_mk2_se_9

Straga se nalazi već spomenuti pass-through USB 2.0 Type A port, za kojeg bi voljeli da je USB 3.0. Ipak, ovaj se port najčešće koristi za spajanje miša, pa će samo onima koji na njega žele spojiti USB 3.0 memoriju faliti brzine transfera, tj. propusnosti koju bi osigurao USB 3.0 standard.

corsair_k70_rgb_mk2_se_10

Naposljetku smo došli i do odličnih Cherryevih MX Speed ili Silver prekidača (MX1A-51NN/51NW). Najnoviji su to prekidači ove njemačke tvrtke koji su osmišljeni tako da imaju nizak linearan hod do uključenja koja se nalazi na samo 1.2 mm hoda, za razliku od primjerice Red tipaka koje imaju linearan hod od 2 mm i onda uključuju. I ukupan hod je nešto skraćen te iznosi 3.4 mm. Sila koju je potrebno primijeniti za ukljuečnje (aktivaciju) je ista kao i kod Red-a – 45 grama (cN), a mehanizam osjeta je i dalje metalni listić unutar kućišta. Prekidači su karakteristični po prozirnom kućištu unutar kojih su RGB LED-ice. Prekidači su na osjećaj nešto mekaniji od Red prekidača i znatno tiši, a osjećaj rada je vrlo sličan. Dugotrajno je pisanje bolje i ugodnije. S obzirom na to da Red prekidače koristimo svakodnevno u radu i igri, možemo ih usporediti direktno i u brzoj akciji. Speed su puno brži, izvrsnog su odziva i ubrzavaju akcije i kretanje u igrama. Ako ste zagriženi igrač, preporučujemo da svakako isprobate Speed prekidače.

corsair_k70_rgb_mk2_se_11 corsair_k70_rgb_mk2_se_12

corsair_k70_rgb_mk2_se_13 corsair_k70_rgb_mk2_se_14

iCUE softver je kao i kod upotrebe s Dark Core mišem dosta mušičav. Četiri su izbornika – Profiles, Actions, Lightning Effects i Performance. Profiles dozvoljava odabir profila, a Actions je za programiranje Macro naredbi koje možemo kombinirati i s komandama na mišu. Lightning effects omogućava promjenu efekata osvjetljenja u tri razine – Predefined, Custom i Lightning Link. Preddefinirano je devet efekata – Spiral Rainbow, Rainbow Wave, Color Shift, Color Pulse, Color Wave, Visor, Rain, Type Lightning i Void Visualizer. Mijenjati se može brzina efekata, smjer te početni i krajnji profil. Performance dio omogućava uključivanje i isključivanje kombinacija tipaka kada je uključena Win Lock funkcija, te mogućnost promjene boje indikacijskih LED-ica. Pod Settings dijelom na vrhu mijenjamo frekvenciju polling rate-a, svjetlinu, a tu su i opcije za brisanje interne memorije te nadogradnju softvera.

Na svakom se prekidaču RGB LED-ica nalazi iznad mehanizma, a osvjetljava i prostor oko prekidača, tj. ispod kapice, te prozirni dio na samoj kapici. Odbljesak od aluminijske ploče je dosta jak, pa osvjetljenje može djelovati malo “neuredno”, pogotovo pri višim nivoima osvijetljenosti.

corsair_k70_rgb_mk2_se_15

Corsair već dugi nisz godina proizvodi vrhunske mehaničke tipkovnice i to se s ovom K70 MK.2 SE nastavilo. Iz generacije u generaciju ih samo fino usavršavaju i prilagođavaju trenutnoj potražnji tržišta i izlasku novih tehnologija. Jedna od njih je i pojavljivanje MX Speed prekidača koji su najbolji kompromis između brzine i odziva za igranje, te osjećaja za rad. Uz to, i puno su tiši od MX Red. Kvaliteta materijala Corsair tipkovnica nikada nije bila upitna pa je tako i sada. Premium osjećaj daje kvalitetna plastika i aluminijska ploča, a komfor u radu povećava i solidno odmorište za dlanove.

Dedicirane multimedijalne tipke su kao i na dosadašnjim modelima odlične, dobro smještene i vrlo upotrebljive. Bijeli se poklopci prekidača možda neće svima svidjeti, no u ovoj se kombinaciji boja zapravo sve lijepo uklopilo. Ujedno, na tržištu je u zadnjih par godina bijela boja sve popularnija, pa je jasno da uz kućišta i monitore i periferija mora biti bijela. RGB LED osvjetljenje se također neće svima svidjeti, no eto tu je pa ga možemo ali i ne moramo koristiti. Ono bitno je da su MX Speed prekidači odlični, responzivni, brzi, daju odličan mehanički osjećaj, a ujedno su i nešto malo tiši od ostatka Cherryeve ponude. Sve u svemu, K70 MK.2 SE RGB je izvrsna tipkovnica, kojoj je teško naći manu osim možda cijene koja nije za svakoga. U Europi joj trenutno nismo našli cijenu, a preko bare za nju traže oko 180 USD (bez poreza). U crnoj je varijanti dostupna u Europi i to po cijeni od 190 €.