Corsair K70 RGB MK.2 SE recenzija

Datum objave 11.09.2018 - Krešimir Matanović

K70 RGB MK.2 SE - prvi dio

corsair_k70_rgb_mk2_se_1 corsair_k70_rgb_mk2_se_2

Corsair nam je na test poslao svoju najnoviju verziju K70 mehaničke tipkovnice namijenjene igračima. Opremljena je s odličnim Cherry MX Speed mehaničkim prekidačima, lijepim i izdržljivim aluminijskim okvirom, odmorištem za dlanove te bijelim PBT double-shot poklopcima prekidača. Svaki prekidač ima i dedicirano RGB LED osvjetljenje kojim upravljamo putem iCUE softvera, a jačinu osvjetljenja kontroliramo tipkom na tipkovnici. Ima i prolazni USB port, te dedicirane multimedijske tipke koje Corsair radi odlično.

Pakiranje je klasično. Kutija od čvrstog debljeg kartona je ukrašena fotografijama proizvoda te tehničkim detaljima. Unutar kutije nalazimo tipkovnicu, odvojivo odmorište za dlanove, višejezične upute za brzo puštanje u rad i jamstveni listić. Iz papirologije saznajemo kako je tipkovnica opremljena s 8 MB on-board memorije za spremanje profila, koje sve tipke ima i čemu služe, te kako je jamstvo dvogodišnje.

corsair_k70_rgb_mk2_se_3

Tipkovnica je masivna, teška i dizajnom podsjeća na K60 koju i sami koristimo već skoro šest godina, te na originalnu K70 RGB. I K95 Platinum koristi istu izvedbu s razlikom da je ona šira za "G" tipke. Tijelo tipkovnice je napravljeno od kvalitetne plastike, na koju je potom postavljena aluminijska ploča, te Cherry MX Speed prekidači. Na prekidačima se nalaze bijele PBT tipke što se možda neće svima svidjeti, no tipkovnica će se odlično uklopiti uz moderne svjetlije monitore, bijela kućišta ili bijela all-in-one računala. Za one kojima se to ne sviđa, postoji i crna izvedba. Tipkovnica je zbog toga iznimno čvrsta i ni najmanje se ne uvija, te uvijek čvrsto stoji na svakoj podlozi. Riječ je o full size tipkovnici s odvojenim numeričkim dijelom. Široka je 437 milimetara i ima 104 tipke s Full Key (NKRO) rolloverom, tj. 100% anti-ghosting funkcijom.

corsair_k70_rgb_mk2_se_4

Dubine je oko 166 milimetara, što se povećava dodavanjem odmorišta za dlanove na gotovo 230 milimetara. To znači kako će vam zauzeti popriličnu površinu stola. No, odmorište za dlanove se svakako isplati koristiti jer pomaže smanjenju umora kod dugortajnog igranja i rada tako što smanjuje kut između ruke i dlana. Odmorište za dlanove je plastično, no s gumiranim premazom i reljefom koji povećava trenje i smanjuje mogućnost klizanja dlana.

corsair_k70_rgb_mk2_se_54

S donje strane vidimo plastično tijelo tipkovnice koje ima kanale za provođenje kabela. Kanali su dovoljno debeli za provođenje tanjih USB kabela prema stražnjem USB portu. U kutevima se nalaze velike gumene nožice, a unutar gornjih su i dvije izvlačive koje podižu stražnji dio tipkovnice s 30 na oko 45 milimetara. I odmorište za dlanove ima svoje tri gumene nožice pa je tipkovnica "prikovana" za svaku površinu i teško ju je pomaknuti. Mehanizam za prikapčanje odmorišta za dlanove je plastičan i malo krut, pa je naknadno skidanje malo teže, tj. potrebna je veća mehanička sila.

corsair_k70_rgb_mk2_se_6

Veza s računalom je žičana, a na kraju 1.8-metarskog upletenog srebrnog kabela se nalaze dva USB 2.0 Type A konektora. Jedan je za vezu tipkovnice s računalom, a drugi je za tzv. pass-through vezu, tj. za USB konektor koji se nalazi na stražnjem dijelu tipkovnice. Veza je (nažalost) USB 2.0. Kabel je kao što smo rekli opleten, dovoljno je fleksibilan i vrlo je kvalitetno sve skupa izvedeno. Report rate je defaultnih 1000 Hertza (1 ms), a u softveru ga možemo mijenjati i povećati na 2, 4 ili 8 milisekundi.

corsair_k70_rgb_mk2_se_7

Raspored tipaka na K70 je klasičan. Poklopci prekidača su veliki, konkavni i dovoljno je prostora između njih. Prilikom tipkanja prsti prirodno nasjedaju na sredinu tipke, a finiš je grublji pa je i grip dobar. Jedina zamjerka čitavom layoutu je malena Enter tipka za koju volimo da bude veća. Iznad funkcijskih se tipaka nalaze tri dedicirane - prva je za izbor jednog od tri memorirana korisnička profila, druga je za promjenu jačine osvjetljenja (off i tri razine), a treća je Win lock tipka koja je korisna prilikom igranja. Na tipkovnici se nalaze dvije Windows tipke, te jedna right click tipka. U samoj je sredini na vrhu udubljeni dio s Corsair logoom koji je ispod prozirne plastike i osvijetljen. Tipka za odabir snimljenog profila omogućava da se sve naredbe snimljene u tri profila u 8 MB memorije u tipkovnici mogu koristiti na bilo kojem računalu i bez instaliranog softvera.

K70 RGB MK.2 SE - drugi dio

corsair_k70_rgb_mk2_se_8

Na desnoj strani, iznad numeričkog dijela se nalaze dedicirane multimedijalne tipke. U donjem redu su Stop, Previous, Play/Pause i Next, a iznad je Mute tipka i poznati valjak s potenciometrom za podešavanje glasnoće. Ove tipke koristimo već šest godina na K60 i slobodno možemo reći kako su idealne. Lijevo od mute tipke su tri statusne LED-ice - Num Lock, Caps Lock i Scroll Lock.

corsair_k70_rgb_mk2_se_9

Straga se nalazi već spomenuti pass-through USB 2.0 Type A port, za kojeg bi voljeli da je USB 3.0. Ipak, ovaj se port najčešće koristi za spajanje miša, pa će samo onima koji na njega žele spojiti USB 3.0 memoriju faliti brzine transfera, tj. propusnosti koju bi osigurao USB 3.0 standard.

corsair_k70_rgb_mk2_se_10

Naposljetku smo došli i do odličnih Cherryevih MX Speed ili Silver prekidača (MX1A-51NN/51NW). Najnoviji su to prekidači ove njemačke tvrtke koji su osmišljeni tako da imaju nizak linearan hod do uključenja koja se nalazi na samo 1.2 mm hoda, za razliku od primjerice Red tipaka koje imaju linearan hod od 2 mm i onda uključuju. I ukupan hod je nešto skraćen te iznosi 3.4 mm. Sila koju je potrebno primijeniti za ukljuečnje (aktivaciju) je ista kao i kod Red-a - 45 grama (cN), a mehanizam osjeta je i dalje metalni listić unutar kućišta. Prekidači su karakteristični po prozirnom kućištu unutar kojih su RGB LED-ice. Prekidači su na osjećaj nešto mekaniji od Red prekidača i znatno tiši, a osjećaj rada je vrlo sličan. Dugotrajno je pisanje bolje i ugodnije. S obzirom na to da Red prekidače koristimo svakodnevno u radu i igri, možemo ih usporediti direktno i u brzoj akciji. Speed su puno brži, izvrsnog su odziva i ubrzavaju akcije i kretanje u igrama. Ako ste zagriženi igrač, preporučujemo da svakako isprobate Speed prekidače.

corsair_k70_rgb_mk2_se_11 corsair_k70_rgb_mk2_se_12

corsair_k70_rgb_mk2_se_13 corsair_k70_rgb_mk2_se_14

iCUE softver je kao i kod upotrebe s Dark Core mišem dosta mušičav. Četiri su izbornika - Profiles, Actions, Lightning Effects i Performance. Profiles dozvoljava odabir profila, a Actions je za programiranje Macro naredbi koje možemo kombinirati i s komandama na mišu. Lightning effects omogućava promjenu efekata osvjetljenja u tri razine - Predefined, Custom i Lightning Link. Preddefinirano je devet efekata - Spiral Rainbow, Rainbow Wave, Color Shift, Color Pulse, Color Wave, Visor, Rain, Type Lightning i Void Visualizer. Mijenjati se može brzina efekata, smjer te početni i krajnji profil. Performance dio omogućava uključivanje i isključivanje kombinacija tipaka kada je uključena Win Lock funkcija, te mogućnost promjene boje indikacijskih LED-ica. Pod Settings dijelom na vrhu mijenjamo frekvenciju polling rate-a, svjetlinu, a tu su i opcije za brisanje interne memorije te nadogradnju softvera.

Na svakom se prekidaču RGB LED-ica nalazi iznad mehanizma, a osvjetljava i prostor oko prekidača, tj. ispod kapice, te prozirni dio na samoj kapici. Odbljesak od aluminijske ploče je dosta jak, pa osvjetljenje može djelovati malo "neuredno", pogotovo pri višim nivoima osvijetljenosti.

corsair_k70_rgb_mk2_se_15

Corsair već dugi nisz godina proizvodi vrhunske mehaničke tipkovnice i to se s ovom K70 MK.2 SE nastavilo. Iz generacije u generaciju ih samo fino usavršavaju i prilagođavaju trenutnoj potražnji tržišta i izlasku novih tehnologija. Jedna od njih je i pojavljivanje MX Speed prekidača koji su najbolji kompromis između brzine i odziva za igranje, te osjećaja za rad. Uz to, i puno su tiši od MX Red. Kvaliteta materijala Corsair tipkovnica nikada nije bila upitna pa je tako i sada. Premium osjećaj daje kvalitetna plastika i aluminijska ploča, a komfor u radu povećava i solidno odmorište za dlanove. Dedicirane multimedijalne tipke su kao i na dosadašnjim modelima odlične, dobro smještene i vrlo upotrebljive. Bijeli se poklopci prekidača možda neće svima svidjeti, no u ovoj se kombinaciji boja zapravo sve lijepo uklopilo. Ujedno, na tržištu je u zadnjih par godina bijela boja sve popularnija, pa je jasno da uz kućišta i monitore i periferija mora biti bijela. RGB LED osvjetljenje se također neće svima svidjeti, no eto tu je pa ga možemo ali i ne moramo koristiti. Ono bitno je da su MX Speed prekidači odlični, responzivni, brzi, daju odličan mehanički osjećaj, a ujedno su i nešto malo tiši od ostatka Cherryeve ponude. Sve u svemu, K70 MK.2 SE RGB je izvrsna tipkovnica, kojoj je teško naći manu osim možda cijene koja nije za svakoga. U Europi joj trenutno nismo našli cijenu, a preko bare za nju traže oko 180 USD (bez poreza). U crnoj je varijanti dostupna u Europi i to po cijeni od 190 €.