corsair_k95p_12

Na vrhu na desnoj strani se nalaze tri indikacijske LED-ice (Num Lock, Caps Lock i Scroll Lock), do kojih je plastična Mute tipka i vrlo praktičan valjak (roller) za kontrolu jačine zvuka. Ovaj valjak je najpraktičnije rješenje za zvuk koje smo do sada sreli na jednoj tipkovnici, a svakodnevno ga koristimo već više od četiri godine na K60 tipkovnici. Tik iznad numeričkog dijela se nalaze i dedicirane multimedijske tipke – Stop, Rewind, Play/Pause i Fast Forward, što također još datira od K60 modela i iznimno je praktično rješenje.

corsair_k95p_13

Raspored i broj tipaka na tipkovnici je klasičan, sve su tipke dovoljno velike, a kapice su na vrhu lagano konveksne kako bi prsti lijepo sjedali u njih. Sve su tipke osvijetljene što uključuje i G tipke, zatim tri tipke na vrhu lijevo, Mute tipku i one multimedijske. Svjetlost RGB LED-ica prolazi kroz prozirne znakove na kapicama, ali i oko kapica, a kao što smo ranije spomenuli tri su razine osvjetljenja (snage svjetlosti). Sve su tipke s anti-ghosting tehnologijom s full key rolloverom, kako bi višestruki istovremeni unosi svi bili registrirani.

corsair_k95p_15

Poklopci prekidača su presvučeni gumiranim slojem boje i grip je odličan. Ispod kapica se nalaze Cherry MX Speed ili Silver prekidači (MX1A-51NN/51NW). Riječ je o najnovijim prekidačima ove njemačke tvrtke koji su osmišljeni tako da imaju nizak linearan hod do akutacije od samo 1.2 mm, za razliku od primjerice Red tipaka koje imaju linearan hod od 2 mm. I ukupan hod je nešto skraćen te iznosi 3.4 mm. Akutacijska sila je ista, 45 grama (cN), a mehanizam osjeta je i dalje metalni listić unutar kućišta. Prekidači su jasno karakteristični po prozirnom kućištu unutar kojih su RGB LED-ice. Prekidači su na osjećaj nešto mekaniji od Red prekidača kakve imamo na K60, a osjećaj rada je vrlo sličan. Ipak, dugotrajno je pisanje bolje i ugodnije zbog većeg gripa koje pružaju poklopci te naravno odmorišta za dlanove u punoj dužini kojeg K60 nema.

corsair_k95p_16 corsair_k95p_18

corsair_k95p_17 corsair_k95p_19

corsair_k95p_20 corsair_k95p_21

CUE softver je za ovu generaciju unaprijeđen, kako po pitanju izgleda sučelja tako i funkcionalnosti. Tri su glavna izbornika na sučelju – Actions, Lighting Effects i Performance. Iznad njih su se smjestili aktualni hardverski profili spremljeni u tipkovnicu, a desno je i Settings meni te Advanced način rada. CUE softver inače može kontrolirati sve Corsairove uređaje odjednom (koji imaju tu mogućnost naravno), a imamo opciju prikaza svih spojenih uređaja ili samo jednoga. Shema tipkovnice zauzima najveći dio sučelja, te ima live prikaz trenutnog osvjetljenja tipkovnice (što možemo vidjeti i na dnu donjeg videa.

Actions meni je namijenjen kreiranju i snimanju Macro naredbi i njihovom dodjeljivanju G tipkama. Ukupno je moguće snimiti 18 macro naredbi u tri profila, a svakom je moguće dodijeliti i različito osvjetljenje. Lighting Effects donosi nekoliko različitih efekata koje je moguće vidjeti na screenshotu ali i videu dolje. Pojedini se efekti mogu ostaviti u tvorničkom modu, ali i prilagoditi svojim željama i potrebama.

Posljednji, Performance meni kontrolira ponašanje Win Lock tipke, koji osim te funkcije može onemogućiti i sljedeće kombinacije – Alt + Tab, Alt + F4, Shift + Tab. Ovdje možemo mijenjati i boje u kojima svijetle tri tipke na vrhu.

Settings meni nam omogućuje nadogradnju Firmwarea tipkovnice i nadogradnju softvera, uz mogućnost promjene Polling ratea od 1 do 8 milisekundi, promjene layouta i brisanje on-board memorije.

Na kraju je videa moguće vidjeti sve profile osvijetljenosti osim dva – VOID Playback Visualizera i VOID Microphone Visualizera, koje nismo mogli isprobati iz očitih razloga. Na početku videa je i prezentacija proizvoda kako bi osim na fotografijama ovaj uređaj doživjeli i u drugačijoj dimenziji.

corsair_k95p_14

K95 Platinum svojom kvalitetom i mogućnostima spada među najbolje mehaničke tipkovnice u trenutnoj ponudi. Na ovu tvrdnju se naslanja i cijena koja je vrlo visoka i nije za svakoga. U hrvatskim webshopovima košta oko 1.700 kuna, a Corsairova je preporučena cijena za europsko tržište 199 € s porezom. Kvaliteta izrade je vrhunska, što kreće od kvalitetne plastike kućišta, pa preko izdržljive aluminijske ploče na vrhu, odličnih poklopaca prekidača, upletenog kabela, robusnih USB konektora i odličnog odmorišta za dlanove s gumom kao kontaktnom površinom.

Povrh toga, K95 nudi on-board memoriju za spremanje Macro profila, nudi set odličnih multimedijskih tipaka i valjčić za zvuk, nudi odličan osjećaj rada na Speed (Silver) prekidačima i na kraju vrlo zanimljivo i prilagodljivo RGB osvjetljenje. Posljednje se neće možda svima svidjeti, pa ga takvi mogu i isključiti. Osim standardnih poklopaca tipaka, tu su i zamjenski za ključne gamerske tipke, a donose pojačanu teksturu i oblik za lakše pronalaženje.

Ako nešto možemo zamjeriti ovoj tipkovnici onda je to USB 2.0 passthrough konektor koji je mogao biti USB 3.0 kako bi iskoristili prednost brže tehnologije, dok je sve ostalo cjepidlačenje. K95 Platinum je jednostavno najbolja tipkovnica koju smo imali prilike probati i vrijedna je svake preporuke.