corsair_ml120_1 corsair_ml120_2

Corsair je svoju ML seriju ventilatora predstavio još tamo u srpnju, a riječ je o prvim desktop ventilatorima koji koriste ovješenje na principu magnetske levitacije i magnetskog ležaja. To u principu znači kako između motora i rotora nema ničega osim zraka i magnetskog polja. Na ovaj je način omogućeno više stvari – smanjenje buke koju stvara klasični ovjes te povećanje radnog opsega brzine rotacije, a izbjegnuti su i eventualni kvarovi na ovjesu.

Nama su na test stigla dva ML120 PRO LED i jedan ML140 PRO LED ventilatora s plavim LED osvjetljenjem. U ponudi su još i potpuno crni modeli bez osvjetljenja, te oni s bijelim i crvenim LED-icama – sve zajedno deset modela.

corsair_ml120_3 corsair_ml120_4

Ventilatori dolaze u klasičnim kartonskim kutijicama koje imaju nosače za police sa štangicama. Unutar vanjskog omota je ventilator smješten u žutu kutiju koja ga dobro štiti od mehaničkih oštećenja, a uz ventilator, kupac će još dobiti i vrećicu u kojoj su vijci za lim, dvije plastične vezice te jamstveni listić. Corsair na ML seriju daje pet godina jamstva.

corsair_ml120_5

Dizajn ventilatora je zanimljiv i donosi odmak od onoga što smo do sada viđali kod Corsaira, te se malo približava Noctuinim rješenjima. Tijelo ventilatora je napravljeno od pojačanog polimera, s plastičnim i gumenim nosačima u kutevima koji se mogu ukloniti te zamijeniti. Gumeni dijelovi su uvijek svijetlo sive boje, dok su plastični nosači u ovom slučaju plavi. Gumeni umetci eliminiraju prijenos vibracija, a vijci se provlače kroz plastični  dio. Dimenzije ventilatora su standardne – 120 x 120 x 25 mm. Kabel je flat tipa, dug je 60 cm i ima 4-pinski konektor na vrhu za PWM kontrolu.

corsair_ml120_140_3

Kao što smo ranije napisali, ventilator radi na principu magnetske levitacije, a ovješenje je parcijalno magnetsko. I dalje ima osovinu i ležaj koji je u sredini, a na impelleru se nalaze fleksibilni magneti koji levitiraju iznad magnetske ploče. Na ovaj je način smanjeno/eliminirano klasično trenje, a ventilator ima šire radno područje okretaja i nižu radnu struju. U slučaju ovoga ventilatora to je od 400 do 2400 okretaja sa strujom od 0.3 A.

corsair_ml120_7

Lopatice su dizajnirane za visoki statički pritisak pa on kod ovoga ventilatora varira između 0.2 i 4.2 mmH2O u ovisnosti o protoku zraka koji pak varira od 12 do 75 CFM-a. To znači kako je ML serija primjerena za različite namjene, od visokog statičkog pritiska za radijatore pa do visokog protoka zraka za kućišta.

corsair_ml120_6

Buka koju ventilatori stvaraju je po proizvođaču od 16 do 37 dBA. Mi smo ju mjerili pametnim telefonom i Sound Meter aplikacijom i dobili smo vrijednosti od niskih 30 dB kada je ventilator nečujan pa sve do visokih 55 dB pri izmjerenih 2500 okretaja u minuti. S obzirom na visoke okretaje i veliki protok zraka buka ni ne može biti niska, a samo ML ovješenje tu ne može imati puno utjecaja. Granica čujnosti se prelazi na otprilike 1600 okretaja kada je buka na izmjerenih 45 dB, a do tada je ventilator zadovoljavajuće tih, te ispod 800 okretaja i bešuman.

Ventilatore smo isprobali na Noctua D15 tijelu pri čemu su uz nešto veću buku pri oko 2000 okretaja čak bili i malo efikasniji od dva Noctuina 140 mm ventilatora. Maksimalna zabilježena temperatura je s Noctuinim ventilatorima na prvoj jezgri i7-6700K procesora iznosila 60°C, a s Corsair ventilatorima je to bilo 58°C. No, buka je bila viša 52 dB vs. 49 dB.

Ovdje vidimo i efekt koji stvaraju četiri plave LED-ice čiji je svjetlosni efekt povećan kroz prozirni rotor i lopatice.