corsair_nightsword_rgb_1 corsair_nightsword_rgb_2

U opisu najprije krećemo sa skupljim modelom od dva. Nightsword RGB je FPS/MOBA igraći miš kojeg se drži punim dlanom, ima mogućnost izmjene težine, a za dobre se performanse brine PMW3391 optički senzor. Dolazi u standardnom pakiranju kakvo Corsair ima već neko vrijeme, a kako je točno zapakiran mogli ste vidjeti u našem unboxing videu. Miš je unutar kutije dobro zaštićen od vanjskih mehaničkih utjecaja, a na kutiji se nalaze sve bitne informacije o proizvodu, uključujući i ono o dvogodišnjem jamstvu.

corsair_nightsword_rgb_3

Nightsword RGB je opremljen identičnim optičkim senzorom kao i IronClaw RGB kojeg smo testirali proljetos, no za razliku od njega, ima drugačiji dizajn, nešto je kvalitetnije izvedbe te ima mogućnost finog podešavanja težine uz senzor koji automatski određuje centar mase miša u ovisnosti o tome kako je popunjen utezima. Miš je dizajnom prilagođen dešnjacima, blago je nagnut na desnu stranu, te ima veliko odmaralište za palac. Na njemu se ukupno nalazi osam tipaka, koje su većinom od sjajne plastike, a s obzirom na to da je ovo miš koji se drži cijelom dlanom velike su gumene površine na njemu koje omogućavaju odličan grip. Tako se gumene podloge nalaze na odmorištu za palac, na vrhu miša, te na desnoj strani. Dimenzije miša su 129 x 86 x 43.8 milimetara i pogodan je za veću šaku.

corsair_nightsword_rgb_4

Gornja prednja strana miša je kao i uvijek okupirana velikim tipkama ispod kojih su Omronovi prekidači (50 milijuna prekidanja), a između kojih je gumirani scroll kotačić s reljefom kojeg vrtimo koračno, a ima jasno i middle click funkciju. Iznad njega su pak dvije tipke kojima mijenjamo jedan od tri moguća profila koliko ih je moguće spremiti u memoriju miša. Na lijevoj strani, urezane u veliku lijevu tipku, nalaze se još dvije, kojima mijenjamo DPI profile. Sve tipke na mišu su programabilne.

corsair_nightsword_rgb_5

Gumirane površine imaju i perforacije koje podižu cjelokupan izgled. Na sredini se stražnje strane nalaze osvijetljena Corsairova jedra, kao jedna od četiri LED osvijetljene zone na mišu. Druga je skroz na dnu stražnje strane, s tri odvojena mrežasta dijela, treća je na prednjoj strani (također tri odvojena mrežasta dijela) i pod četvrtu se broji zona oko Scroll kotačića. Nije da smo veliki ljubitelji osvjetljenja na miševima, ili osvjetljenja komponenata općenito, ali to je trend i proizvođači su ga prisiljeni pratiti.

corsair_nightsword_rgb_6

Desna strana, što se vidi i na fotografiji iznad lagano pada prema dolje, čime tvori prirodnu konturu po kojoj padaju prsti tako da je cijeli miš obujmljen dlanom i prstima. Ergonomski je to vrlo dobro, jer ne umara pogotovo prilikom dugotrajnog igranja, ili cjelodnevnog rada. Miš je kao što se po slikama vidi žičani, ima kabel dužine 1.8 metara koji je opleten koncem, i na vrhu kojeg je USB priključak. Report rate se može podešavati u softveru i to u koracima od 1000, 500, 250 i 125 MHz (ili ekvivalent u milisekundama).

corsair_nightsword_rgb_7 corsair_nightsword_rgb_8

S lijeve strane miša vidimo mrežicu iza koje je mliječno bijela plastika s RGB LED-icama, dvije sjajne tipke (forward i backward), ispred kojih su tri LED-ice za prikaz DPI moda. Ispod njih je tzv. Sniper tipka, koja trenutačno smanjuje DPI vrijednost na minimum za veću preciznost kod nišanjenja.

corsair_nightsword_rgb_9

Na donjoj se strani miša nalazi pet velikih teflonskih nožica po kojima on lako klizi, a između kojih je smješten poklopac za sistem utega, te je u samoj sredini PMW3391 optički senzor. Ovaj je PixArtov senzor maksimalne nativne rezolucije 18.000 DPI-a (točaka po kvadratnom inču). Rezolucija je jasno promjenjiva od 100 do 18.000 u koracima od po 1, maksimalno ubrzanje je 50g, a brzina praćenja 400 IPS-a. Senzor je vrlo precizan i brz na većini podloga, a svakodnevni rad i igru biti sasvim dovoljno između 4.000 i 6.000 DPI-a. Ono što smo primijetili je nešto viši lift-off distance, koji se ne može primijeniti putem softvera.

corsair_nightsword_rgb_10 corsair_nightsword_rgb_11

Ono po čemu je Nightsword specifičan je sistem utega. S donje se strane u heksagonu nalazi šest mjesta za tri puna i tri šuplja utega kojima ne samo da reguliramo težinu miša, nego i njegov centar mase. Uz pomoć šest utega je moguće miš težine 119 grama, tjunirati po vlastitim željama u 120 različitih kombinacija i povećati mu maksimalnu masu sve do 141 gram. No to nije sve, jer on ima vlastiti senzor za kalibraciju centra mase i u softveru točno prepoznaje koji je uteg na kojem mjestu, jednom kada zatvorimo poklopac. To ga uz jasno kalibraciju površine po kojoj klizi čini pravim Control Freakom, kako ga Corsair od milja i naziva. Ovime će i oni najzagriženiji i najosjetljiviji gameri doći na svoje. Osim što lako mogu pretvarati miš iz brzoga i laganog za FPS u teški za MOBA, mogu i fino podesiti težinu prema vlastitim željama.

corsair_nightsword_rgb_12 corsair_nightsword_rgb_13

corsair_nightsword_rgb_14 corsair_nightsword_rgb_15

Softver je standardan iCUE sa svim svojim manama i prednostima. Sučelje softvera se lako prilagodi mogućnostima miša, pa je u ovom slučaju šest različitih opcija u njemu – Actions, Lightning Effects, DPI, Performance, Surface Calibration i Weight Tuning. Prvi je profil za snimanje macro naredbi i njihovo pohranjivanje u memoriju miša i u jedan od tri dostupna profila. Deset je programabilnih tipaka, pa od miša stvarno možemo napraviti alat za bilo što, i bilo koji softver. Svjetlosni efekti uključuju klasične preddefinirane Rainbow, Color Pulse i Color Shift, zatim Custom (Static, Solid i Gradient), te 11 različitih kao dio Lightning Linka. Svi koji vole osvjetljenje neće ostati zakinuti, a moguće je isključivati ili uključivati zonu po zonu. Performance dio je vezan za mogućnost uključivanja Angle snapping i Enhance pointer precision opcija, te fini tuning brzine pokazivača (pointera). Ovdje možemo i mijenjati boju tri LED-ice koje pokazuju DPI vrijednost. Lift-off-distance opcije nažalost nema.

corsair_nightsword_rgb_16 corsair_nightsword_rgb_17

 Miš , odnosno senzor je moguće kalibrirati u ovisnosti o podlozi na kojoj ga koristimo što je i korisno i dobro funkcionira. Posljednja je opcija tjuniranje težine miša sa šest utega težine 2.8 ili 4.5 grama, a senzor u mišu zna točnu poziciju svakog pojedinog utega, te tako računa i centar mase miša. Vrlo korisno je i računanje te prikaz ukupne mase miša u softveru. U softveru je moguće promijeniti polling rate, jačinu osvjetljenja, obrisati memoriju miša, te nadograditi njegov firmware – mi smo ga testirali s verzijom 3.35.