corsair_m55_rgb_pro_1 corsair_m55_rgb_pro_2

M55 PRO RGB je s druge strane miš namijenjen i ljevacima i dešnjacima, opremljen je s PMW3327 optičkim senzorom, a može ga se držati na sva tri načina – palm, claw i fingertip. Osim u ovoj crnoj izvedbi, Corsair ga nudi i u bijeloj. Na kutiji se kao i uvijek nalaze sve bitne informacije, a jamstvo je kao i do sada dvogodišnje.

corsair_m55_rgb_pro_3 corsair_m55_rgb_pro_4

M55 PRO RGB je po svojoj konstrukciji i dizajnu znatno jednostavniji miš, čija je namjena brza FPS igra i kojeg mogu jednako koristiti i dešnjaci i ljevaci, i to u sva tri načina držanja – palm, claw i fingertips. Miš je manji i puno lakši od prethodno opisanog, te broji samo 96 grama (bez kabela). Gornja je strana napravljena od jednog komada plastike, koji se razdvaja u lijevu i desnu tipku (ispod su Omronovi prekidači sa životnim vijekom od 50 milijuna prekidanja), a između kojih je gumirani scroll kotačić (koračni, s middle click funkcijom), LED-ica za prikaz trenutnog DPI profila i tipka za promjenu DPI profila. Na stražnjoj su strani Corsairova jedra koja su od mliječne plastike i ispod kojih su RGB LED-ice.

corsair_m55_rgb_pro_5 corsair_m55_rgb_pro_6

Na desnoj se strani miša nalaze dvije tipke (forward i backward), koje su jasno programabilne, a ispod njih je dovoljno velika gumirana površina za prste koja osigurava bolji grip. Na lijevoj strani miša je potpuno ista situacija, dvije tipke i jedna velika gumirana površina. Ova simetričnost, kao uostalom i cijeli dizajn miša je zbog toga što je namijenjen i ljevacima i dešnjacima. Kvaliteta plastike i ostalih materijala je solidna, premda nije na razini Nightsworda, no sasvim je u skladu s cjenovnim razredom i konkurencijom. Kabel je dužine 1.8 metara i opleten je, s velikim USB konektorom na kraju. Dimenzije miša su 124.4 x 57.25 x 40 milimetara.

corsair_m55_rgb_pro_7 corsair_m55_rgb_pro_8

Bočne gumirane površine su imaju i male izbočine u obliku trokuta, pa jje time grip još bolji nego da je samo glatka guma. S donje se strane nalaze dvije manje i jedna veća teflonska “nožica” po kojima miš lijepo i glatko klizi. U sredini je optički senzor i to PixArtov PMW3327, koji ima interpoliranu rezoluciju od 12.400 DPI-a, s mogućnošću promjene u koracima od po 100 DPI-a. Nastao je iz starijeg PMW3325 senzora koji nije high-end, no dovoljno je dobar za ovaj cjenovni razred gamerskih miševa. Brzina praćenja mu je 220 IPS-a, a ostalih podataka vezanih za performanse baš i nema. Mi smo ga isprobali na nekoliko podloga i u različitim scenarijima i svakako je riječ o solidnom i dovoljno preciznom senzoru koji će zadovoljiti većinu igrača. Lift-off distance je oko 2 milimetra i nepromjenjiva je to vrijednost.

corsair_m55_rgb_pro_9 corsair_m55_rgb_pro_10

corsair_m55_rgb_pro_11 corsair_m55_rgb_pro_12

Softver je standardni iCUE koji donosi četiri podmenija za ovaj miš – Actions, Lightning Effects, DPI i performance. Prvi, Actions je namijenjen snimanju Macro naredbi i njihovo spremanje u jedan profil u memoriju miša. Efekti osvjetljenja su standardni i odnose se na jednu zonu, tj. Corsairova razapeta jedra. U DPI izborniku mijenjamo rezoluciju u tri dostupna profila. Tvorničke su vrijednosti 800, 2.000 i 3.900 DPI-a, što će odgovarati većini korisnika. Nama je za brzu je akciju optimalno bilo oko 5.000 DPI-a i iznad toga nismo vidjeli svrhu u povećavanju rezolucije. U softveru se može mijenjati i Polling rate i to između 1.000, 500, 250 i 125 hertza.

Zaključak

corsair_nightsword_rgb_18

Oba smo miša isprobali u različitim scenarijima, i u svakodnevnom radu i u igri. M55 PRO RGB ima vrlo dobar senzor za igranje i brzu akciju, no nama je bio prelagan i premalen u svim ostalim svakodnevnim situacijama. Ovo je miš za one s manjom šakom, za ljevake i dešnjake i miš kojeg ćemo isključivo koristiti za brzu FPS akciju. Kvaliteta plastike nije na razini Nightsworda, i mogla bi biti malo bolja. Grip je solidan, a dobro je i da su ispod dvije glavne tipke Omronovi prekidači. Softver ovaj miš čini moćnijim zbog mogućnosti snimanja i spremanja profila s Macro naredbama, no samo jedan profil. U Hrvatskoj ga još uvijek nema u prodaji, a u Njemačkoj i ostatku EU košta oko 50 €.

corsair_nightsword_m55_2 corsair_nightsword_m55_1

S druge strane Nightsword RGB je bio savršen u svim uvjetima. Jednom kad ga podesimo po vlastitim željama, što uključuje tjuniranje mase, kalibraciju centra mase i podloge odličan je za sve tipove igre i za sve poslove. Senzor je vrlo precizan i brz, veličina miša savršena za veću šaku, uz jasno odličan grip. Kvaliteta materijala je također na zadovoljavajuće visokoj razini, a oni koji vole osvjetljenje se stvarno nemaju na što žaliti jer je osvijetljen kao božićna jelka. Putem iCUE softvera je moguće programirati do tri profila s Macro naredbama koji se mogu spremiti u memoriju miša, s deset programabilnih tipaka, a i ostale su funkcionalnosti vrlo bogate. Ovog miša također još nema u Hrvatskoj, a u Njemačkoj mu cijena kreće od 80 €, što je u skladu s mogućnostima i kvalitetama ovoga miša. Nightsword RGB je jedan od najboljih miševa koje smo imali prilike testirati i dokaz je velikog Corsairovog iskustva u izradi gaming periferije.