Corsair Nightsword RGB & M55 PRO RGB recenzija

Datum objave 14.09.2019 - Krešimir Matanović

Corsair Nightsword RGB

corsair_nightsword_rgb_1 corsair_nightsword_rgb_2

U opisu najprije krećemo sa skupljim modelom od dva. Nightsword RGB je FPS/MOBA igraći miš kojeg se drži punim dlanom, ima mogućnost izmjene težine, a za dobre se performanse brine PMW3391 optički senzor. Dolazi u standardnom pakiranju kakvo Corsair ima već neko vrijeme, a kako je točno zapakiran mogli ste vidjeti u našem unboxing videu. Miš je unutar kutije dobro zaštićen od vanjskih mehaničkih utjecaja, a na kutiji se nalaze sve bitne informacije o proizvodu, uključujući i ono o dvogodišnjem jamstvu.

corsair_nightsword_rgb_3

Nightsword RGB je opremljen identičnim optičkim senzorom kao i IronClaw RGB kojeg smo testirali proljetos, no za razliku od njega, ima drugačiji dizajn, nešto je kvalitetnije izvedbe te ima mogućnost finog podešavanja težine uz senzor koji automatski određuje centar mase miša u ovisnosti o tome kako je popunjen utezima. Miš je dizajnom prilagođen dešnjacima, blago je nagnut na desnu stranu, te ima veliko odmaralište za palac. Na njemu se ukupno nalazi osam tipaka, koje su većinom od sjajne plastike, a s obzirom na to da je ovo miš koji se drži cijelom dlanom velike su gumene površine na njemu koje omogućavaju odličan grip. Tako se gumene podloge nalaze na odmorištu za palac, na vrhu miša, te na desnoj strani. Dimenzije miša su 129 x 86 x 43.8 milimetara i pogodan je za veću šaku.

corsair_nightsword_rgb_4

Gornja prednja strana miša je kao i uvijek okupirana velikim tipkama ispod kojih su Omronovi prekidači (50 milijuna prekidanja), a između kojih je gumirani scroll kotačić s reljefom kojeg vrtimo koračno, a ima jasno i middle click funkciju. Iznad njega su pak dvije tipke kojima mijenjamo jedan od tri moguća profila koliko ih je moguće spremiti u memoriju miša. Na lijevoj strani, urezane u veliku lijevu tipku, nalaze se još dvije, kojima mijenjamo DPI profile. Sve tipke na mišu su programabilne.

corsair_nightsword_rgb_5

Gumirane površine imaju i perforacije koje podižu cjelokupan izgled. Na sredini se stražnje strane nalaze osvijetljena Corsairova jedra, kao jedna od četiri LED osvijetljene zone na mišu. Druga je skroz na dnu stražnje strane, s tri odvojena mrežasta dijela, treća je na prednjoj strani (također tri odvojena mrežasta dijela) i pod četvrtu se broji zona oko Scroll kotačića. Nije da smo veliki ljubitelji osvjetljenja na miševima, ili osvjetljenja komponenata općenito, ali to je trend i proizvođači su ga prisiljeni pratiti.

corsair_nightsword_rgb_6

Desna strana, što se vidi i na fotografiji iznad lagano pada prema dolje, čime tvori prirodnu konturu po kojoj padaju prsti tako da je cijeli miš obujmljen dlanom i prstima. Ergonomski je to vrlo dobro, jer ne umara pogotovo prilikom dugotrajnog igranja, ili cjelodnevnog rada. Miš je kao što se po slikama vidi žičani, ima kabel dužine 1.8 metara koji je opleten koncem, i na vrhu kojeg je USB priključak. Report rate se može podešavati u softveru i to u koracima od 1000, 500, 250 i 125 MHz (ili ekvivalent u milisekundama).

corsair_nightsword_rgb_7 corsair_nightsword_rgb_8

S lijeve strane miša vidimo mrežicu iza koje je mliječno bijela plastika s RGB LED-icama, dvije sjajne tipke (forward i backward), ispred kojih su tri LED-ice za prikaz DPI moda. Ispod njih je tzv. Sniper tipka, koja trenutačno smanjuje DPI vrijednost na minimum za veću preciznost kod nišanjenja.

corsair_nightsword_rgb_9

Na donjoj se strani miša nalazi pet velikih teflonskih nožica po kojima on lako klizi, a između kojih je smješten poklopac za sistem utega, te je u samoj sredini PMW3391 optički senzor. Ovaj je PixArtov senzor maksimalne nativne rezolucije 18.000 DPI-a (točaka po kvadratnom inču). Rezolucija je jasno promjenjiva od 100 do 18.000 u koracima od po 1, maksimalno ubrzanje je 50g, a brzina praćenja 400 IPS-a. Senzor je vrlo precizan i brz na većini podloga, a svakodnevni rad i igru biti sasvim dovoljno između 4.000 i 6.000 DPI-a. Ono što smo primijetili je nešto viši lift-off distance, koji se ne može primijeniti putem softvera.

corsair_nightsword_rgb_10 corsair_nightsword_rgb_11

Ono po čemu je Nightsword specifičan je sistem utega. S donje se strane u heksagonu nalazi šest mjesta za tri puna i tri šuplja utega kojima ne samo da reguliramo težinu miša, nego i njegov centar mase. Uz pomoć šest utega je moguće miš težine 119 grama, tjunirati po vlastitim željama u 120 različitih kombinacija i povećati mu maksimalnu masu sve do 141 gram. No to nije sve, jer on ima vlastiti senzor za kalibraciju centra mase i u softveru točno prepoznaje koji je uteg na kojem mjestu, jednom kada zatvorimo poklopac. To ga uz jasno kalibraciju površine po kojoj klizi čini pravim Control Freakom, kako ga Corsair od milja i naziva. Ovime će i oni najzagriženiji i najosjetljiviji gameri doći na svoje. Osim što lako mogu pretvarati miš iz brzoga i laganog za FPS u teški za MOBA, mogu i fino podesiti težinu prema vlastitim željama.

corsair_nightsword_rgb_12 corsair_nightsword_rgb_13

corsair_nightsword_rgb_14 corsair_nightsword_rgb_15

Softver je standardan iCUE sa svim svojim manama i prednostima. Sučelje softvera se lako prilagodi mogućnostima miša, pa je u ovom slučaju šest različitih opcija u njemu - Actions, Lightning Effects, DPI, Performance, Surface Calibration i Weight Tuning. Prvi je profil za snimanje macro naredbi i njihovo pohranjivanje u memoriju miša i u jedan od tri dostupna profila. Deset je programabilnih tipaka, pa od miša stvarno možemo napraviti alat za bilo što, i bilo koji softver. Svjetlosni efekti uključuju klasične preddefinirane Rainbow, Color Pulse i Color Shift, zatim Custom (Static, Solid i Gradient), te 11 različitih kao dio Lightning Linka. Svi koji vole osvjetljenje neće ostati zakinuti, a moguće je isključivati ili uključivati zonu po zonu. Performance dio je vezan za mogućnost uključivanja Angle snapping i Enhance pointer precision opcija, te fini tuning brzine pokazivača (pointera). Ovdje možemo i mijenjati boju tri LED-ice koje pokazuju DPI vrijednost. Lift-off-distance opcije nažalost nema.

corsair_nightsword_rgb_16 corsair_nightsword_rgb_17

 Miš , odnosno senzor je moguće kalibrirati u ovisnosti o podlozi na kojoj ga koristimo što je i korisno i dobro funkcionira. Posljednja je opcija tjuniranje težine miša sa šest utega težine 2.8 ili 4.5 grama, a senzor u mišu zna točnu poziciju svakog pojedinog utega, te tako računa i centar mase miša. Vrlo korisno je i računanje te prikaz ukupne mase miša u softveru. U softveru je moguće promijeniti polling rate, jačinu osvjetljenja, obrisati memoriju miša, te nadograditi njegov firmware - mi smo ga testirali s verzijom 3.35.

Corsair M55 PRO RGB

corsair_m55_rgb_pro_1 corsair_m55_rgb_pro_2

M55 PRO RGB je s druge strane miš namijenjen i ljevacima i dešnjacima, opremljen je s PMW3327 optičkim senzorom, a može ga se držati na sva tri načina - palm, claw i fingertip. Osim u ovoj crnoj izvedbi, Corsair ga nudi i u bijeloj. Na kutiji se kao i uvijek nalaze sve bitne informacije, a jamstvo je kao i do sada dvogodišnje.

corsair_m55_rgb_pro_3 corsair_m55_rgb_pro_4

M55 PRO RGB je po svojoj konstrukciji i dizajnu znatno jednostavniji miš, čija je namjena brza FPS igra i kojeg mogu jednako koristiti i dešnjaci i ljevaci, i to u sva tri načina držanja - palm, claw i fingertips. Miš je manji i puno lakši od prethodno opisanog, te broji samo 96 grama (bez kabela). Gornja je strana napravljena od jednog komada plastike, koji se razdvaja u lijevu i desnu tipku (ispod su Omronovi prekidači sa životnim vijekom od 50 milijuna prekidanja), a između kojih je gumirani scroll kotačić (koračni, s middle click funkcijom), LED-ica za prikaz trenutnog DPI profila i tipka za promjenu DPI profila. Na stražnjoj su strani Corsairova jedra koja su od mliječne plastike i ispod kojih su RGB LED-ice.

corsair_m55_rgb_pro_5 corsair_m55_rgb_pro_6

Na desnoj se strani miša nalaze dvije tipke (forward i backward), koje su jasno programabilne, a ispod njih je dovoljno velika gumirana površina za prste koja osigurava bolji grip. Na lijevoj strani miša je potpuno ista situacija, dvije tipke i jedna velika gumirana površina. Ova simetričnost, kao uostalom i cijeli dizajn miša je zbog toga što je namijenjen i ljevacima i dešnjacima. Kvaliteta plastike i ostalih materijala je solidna, premda nije na razini Nightsworda, no sasvim je u skladu s cjenovnim razredom i konkurencijom. Kabel je dužine 1.8 metara i opleten je, s velikim USB konektorom na kraju. Dimenzije miša su 124.4 x 57.25 x 40 milimetara.

corsair_m55_rgb_pro_7 corsair_m55_rgb_pro_8

Bočne gumirane površine su imaju i male izbočine u obliku trokuta, pa jje time grip još bolji nego da je samo glatka guma. S donje se strane nalaze dvije manje i jedna veća teflonska "nožica" po kojima miš lijepo i glatko klizi. U sredini je optički senzor i to PixArtov PMW3327, koji ima interpoliranu rezoluciju od 12.400 DPI-a, s mogućnošću promjene u koracima od po 100 DPI-a. Nastao je iz starijeg PMW3325 senzora koji nije high-end, no dovoljno je dobar za ovaj cjenovni razred gamerskih miševa. Brzina praćenja mu je 220 IPS-a, a ostalih podataka vezanih za performanse baš i nema. Mi smo ga isprobali na nekoliko podloga i u različitim scenarijima i svakako je riječ o solidnom i dovoljno preciznom senzoru koji će zadovoljiti većinu igrača. Lift-off distance je oko 2 milimetra i nepromjenjiva je to vrijednost.

corsair_m55_rgb_pro_9 corsair_m55_rgb_pro_10

corsair_m55_rgb_pro_11 corsair_m55_rgb_pro_12

Softver je standardni iCUE koji donosi četiri podmenija za ovaj miš - Actions, Lightning Effects, DPI i performance. Prvi, Actions je namijenjen snimanju Macro naredbi i njihovo spremanje u jedan profil u memoriju miša. Efekti osvjetljenja su standardni i odnose se na jednu zonu, tj. Corsairova razapeta jedra. U DPI izborniku mijenjamo rezoluciju u tri dostupna profila. Tvorničke su vrijednosti 800, 2.000 i 3.900 DPI-a, što će odgovarati većini korisnika. Nama je za brzu je akciju optimalno bilo oko 5.000 DPI-a i iznad toga nismo vidjeli svrhu u povećavanju rezolucije. U softveru se može mijenjati i Polling rate i to između 1.000, 500, 250 i 125 hertza. Zaključak

corsair_nightsword_rgb_18

Oba smo miša isprobali u različitim scenarijima, i u svakodnevnom radu i u igri. M55 PRO RGB ima vrlo dobar senzor za igranje i brzu akciju, no nama je bio prelagan i premalen u svim ostalim svakodnevnim situacijama. Ovo je miš za one s manjom šakom, za ljevake i dešnjake i miš kojeg ćemo isključivo koristiti za brzu FPS akciju. Kvaliteta plastike nije na razini Nightsworda, i mogla bi biti malo bolja. Grip je solidan, a dobro je i da su ispod dvije glavne tipke Omronovi prekidači. Softver ovaj miš čini moćnijim zbog mogućnosti snimanja i spremanja profila s Macro naredbama, no samo jedan profil. U Hrvatskoj ga još uvijek nema u prodaji, a u Njemačkoj i ostatku EU košta oko 50 €.

corsair_nightsword_m55_2 corsair_nightsword_m55_1

S druge strane Nightsword RGB je bio savršen u svim uvjetima. Jednom kad ga podesimo po vlastitim željama, što uključuje tjuniranje mase, kalibraciju centra mase i podloge odličan je za sve tipove igre i za sve poslove. Senzor je vrlo precizan i brz, veličina miša savršena za veću šaku, uz jasno odličan grip. Kvaliteta materijala je također na zadovoljavajuće visokoj razini, a oni koji vole osvjetljenje se stvarno nemaju na što žaliti jer je osvijetljen kao božićna jelka. Putem iCUE softvera je moguće programirati do tri profila s Macro naredbama koji se mogu spremiti u memoriju miša, s deset programabilnih tipaka, a i ostale su funkcionalnosti vrlo bogate. Ovog miša također još nema u Hrvatskoj, a u Njemačkoj mu cijena kreće od 80 €, što je u skladu s mogućnostima i kvalitetama ovoga miša. Nightsword RGB je jedan od najboljih miševa koje smo imali prilike testirati i dokaz je velikog Corsairovog iskustva u izradi gaming periferije.