Corsair STRAFE RGB MX Silent test

Datum objave 19.04.2016 - Krešimir Matanović

STRAFE RGB MX Silent - prvi dio

corsair_strafe_silent_1 corsair_strafe_silent_2

Corsair je u listopadu 2015. godine predstavio prvu na svijetu tipkovnicu opremljenu Cherry MX Silent prekidačima koji stišavaju buku tipkanja za oko 30%. Svi koji koriste mehaničke tipkovnice znaju kako one mogu biti bučne u radu, pa će ovakvo utišanje sigurno dobro doći. STRAFE RGB MX Silent je vrlo slična STRAFE modelu kojeg smo testirali tada u listopadu, ima identičan dizajn i layout tipaka, a zajedničko im je i RGB osvjetljenje koje je ugrađeno i u MX Silent prekidače. Danas je ta tipkovnica pred nama pa ćemo se i sami uvjeriti u njen tiši rad. Tipkovnica dolazi u kartonskoj kutiji dobro poznatog dizajna na kojem se nalaze slike proizvoda te objašnjenja svih njenih karakteristika i mogućnosti. Na taj način kupac dobiva potpuni uvid u ono što dobiva s proizvodom i jedino što preostaje je osjećaj rada na tipkama.

corsair_strafe_silent_3 corsair_strafe_silent_4

Unutar kutije se tipkovnica nalazi umotana u najlon, pri čemu je kabel s konektorom u zasebnom kartonskom odjeljku. Uz to, zasebno u najlonu dolazi i odmorište za dlanove koje je jednostavno prikvačiti za tipkovnicu a ima gumirani reljef koji pruža dobar oslonac i sprječava klizanje. Posebno vakuumirane dolaze i dodatne W, A, S i D te Q, W, E, R, D i F poklopci prekidača u sivim tonovima, a uz njih se naravno nalazi i alat za montažu. Prvi je set poklopaca jasno za FPS naslove a drugi za MOBA. Originalne su tipke sve glatke, dok su ove dodatne reljefne za bolji grip prsta. U pakiranju također nalazimo i jamstveni vodič u kojem su informacije o pravu na ostvarivanje dvogodišnjeg jamstva.

corsair_strafe_silent_5

Dizajn tipkovnice, materijali i layout je identičan kao i na originalnom STRAFE modelu s tek ponekom razlikom u detaljima. Kompletno je kućište napravljeno od kvalitetne plastike koja je čvrsta i nigdje se ne uvija. Corsairov je logo sada smješten iznad numeričkog dijela, dok je ranije bio na samom lijevom rubu pri vrhu. Na tom mjestu je sada piratski brod razvijenih jedara koji je dio osvjetljenja te ga se ne vidi u slučaju da je isto ugašeno. Dok je kod STRAFE-a podloga ispod tipaka bila crvena, ovdje ju je zamijenila bijela kako bi se bolje reflektirale RGB boje prekidača. Isto tako i bočni rubovi su bijeli, što popravlja vizualni dojam i razbija crnilo.

corsair_strafe_silent_6

Tipkovnica je vrlo masivna i teži oko 1 kg, a četiri ju gumene nožice čvrsto drže uz podlogu uz nožice koje se mogu podići čine se dobiva na nagibu tipaka prema korisniku. Široka je 448, duboka 170 a visoka 40 mm. Veličina je tako standardna za tipkovnicu s numeričkim dijelom, a ima ukupno 104 tipke. Sve su tipke standardne veličine s dovoljno prostora između njih, lagano su konveksne i pravi je užitak dugotrajno raditi na njima. Dio funkcijskih tipaka ujedno služe i kao multimedijske uz pomoć Fn tipke koja je druga po redu od tipke Space.

corsair_strafe_silent_7 corsair_strafe_silent_8

Tipkovnicu na računalo spajamo putem USB konektora koji se nalazi na kraju 1.8 metara dugog gumiranog kabela, a drugi USB konektor služi kao passthrough za USB utor na stražnjoj strani tipkovnice. Konektori su dovoljno debeli i sa žutim elementima pa se lagano pronalaze i u zamračenijim prostorima. Na desnom gornjem rubu tipkovnice se nalaze tri statusne LED-ice - Num Lock, Caps Lock i Scroll Lock, a do njih je tipka za kontrolu jačine osvjetljenja (0, 33, 66 i 100%), te Win Lock tipka.

corsair_strafe_silent_9

Cherry je razvio novi tip mehaničkih prekidača koji imaju linearan hod a po njihovim su podacima do 30% tiši od prethodnika. I dalje imaju gold-crosspoint kontakte, pozlaćene kutijice kontakata te opruge otporne na pritisak koje daju onaj lijepi mehanički osjećaj tipkanja. S obzirom da u labu svakodnevno radimo na Corsairovoj K60 tipkovnici napravili smo direktnu usporedbu glasnoće tipkanja mjerenjem uz pomoć Sound Meter aplikacije za Android. Pri brzom su tipkanju MX Red prekidači na K60 dosezali buku do 75 dB, a kada smo to isto radili sa MX Silent prekidačima buka nije prelazila 65 dB. Primjetna je to razlika kako brojčano tako i za uši i stvarno možemo reći kako su MX Silent odlični mehanički prekidači koji će malo poštedjeti naše uši i primjerice noćni rad učiniti ugodnijim.

STRAFE RGB MX Silent - drugi dio

corsair_strafe_silent_10

Sa stražnje se strane nalazi USB passthrough konektor tik do mjesta na sredini gdje izlazi gumirani kabel, koji je konstruiran na način da se smanji uplitanje. Tipkovnica inače ima report rate koji je moguće individualno mijenjati u vrijednostima od 1, 2, 4 i 8 milisekundi a tu je i tzv. BIOS mod. Svi kontakti ispod prekidača su napravljeni u 100% anti-ghosting tehnologiji (key rollover) i na ovu pojavu nismo naletjeli tijekom rada.

corsair_strafe_silent_12 corsair_strafe_silent_11

Posebnost MX Silent prekidača je njihovo individualno RGB osvjetljenje koje je moguće podešavati i mijenjati unutar softvera. Tipkovnica s RGB prekidačima izgleda vrlo efektno, svom vlasniku omogućuje različite načine personalizacije osvjetljenja ali i sigurno povećanu uočljivost na kakvom LAN Party-u.

corsair_strafe_silent_13 corsair_strafe_silent_14

corsair_strafe_silent_15

Corsair Utility Engine je dobro poznat softver kojeg smo u nekoliko navrata opisivali i možemo samo ponoviti kako je intuitivan, brz i ne zahtjeva puno resursa za rad. U kontekstu ove tipkovnice nudi mogućnost definiranja Macro naredbi za apsolutno sve tipke na tipkovnici a onboard memorija će i zapamtiti sve naredbe pa tipkovnicu možete seliti od računala do računala. Tu je i kontrola svjetlosnih efekata koja je sada nešto bogatija te nudi više profila - Spiral Rainbow, Rainbow Wave, Visor, Rain, Color Shift, Color Pulse, Color Wave, Type Lighting (Key i Ripple), a nudi i mogućnost vizualizacije muzike koja svira u vašim VOID slušalicama ali i vizualizira tonove koje prima VOID mikrofon. Posljenji, Performance tab nudi softverske opcije isključivanja Alt + Tab, Alt + F4 i Shift + Tab kombinacija tipaka, te Windows Key disable (za ovo postoji i mehanička tipka).

Različiti vizualni efekti su svakako vrlo zanimljivi kao što se na videu može i vidjeti.

corsair_strafe_silent_16

Corsair se svakako trudi prihvaćati nove inovacije i nuditi ih svojim kupcima pa su tako na tržište izbacili i ovu, prvu na svijetu, tipkovnicu koja donosi MX Silent prekidače s RGB osvjetljenjem. Tipkovnica je Corsairovski odlično složena, s lijepim, velikim tipkama koje su ugodne za dugotrajan rad i to ovaj puta u malo većoj tišini od običnih mehaničkih prekidača (65 vs. 75 dB). Udobnosti dugotrajnog rada ili igre pridonosi i dobro odmorište za dlanove, a poslušali su i glas kupaca te vratili lijepi stari veliki Enter. RGB osvjetljenje i sve njegove mogućnosti možda i ne trebaju svim korisnicima no moramo priznati kako sve skupa djeluje jako efektno, pogotovo uz dosta različitih profila koje nudi CUE softver. Za kraj ostaje spomenuti i cijenu koja nikako nije malena, no dobra mehanička tipkovnica je uvijek koštala, a pogotovo kada je ovako inovativna. Corsairova je preporučena cijena 160 USD, a na hrvatskom se tržištu kreće od 1.130 kuna na više (s PDV-om).