corsair_strafe_1 corsair_strafe_2

Corsair nam je na test poslao svoju najnoviju mehaničku tipkovnicu iz gaming serije proizvoda – STRAFE. Naš je primjerak stigao sa CherryMX Red mehaničkim prekidačima, a u ponudi je još i model s Brown prekidačima. Zajedničko im je crveno osvjetljenje svake pojedine tipke, kao i još neki svjetlosni elementi, zatim multimedijske tipke, anti-ghosting tehnologija te izmjenjive FPS i MOBA tipke. STRAFE podržava i Corsair Utility Engine softver uz pomoć kojega možemo upravljati načinom osvjetljenja, ali i programirati Macro naredbe. Spomenimo samo kako Corsair proizvodi i STRAFE RGB verziju ove tipkovnice sa Cherry MX RGB tipkama.

corsair_strafe_3

Tipkovnica kao i primjerice K70 koju smo testirali početkom godine dolazi u kartonskoj kutiji, dovoljno debeloj da ju štiti od mehaničkih oštećenja. Na kutiji se nalaze slike tipkovnice i njene osnovne funkcije i podržane tehnologije. Unutar kutije je tipkovnica dodatno zaštićena u najlonu, a kabel je zasebno smješten u kartonski pretinac. Uz tipkovnicu još dolaze i kratke upute za korištenje, jamstveni listić (2 godine jamstva), te rezervne FPS i MOBA tipke s alatom za skidanje.

corsair_strafe_4

Velika (448 x 170 x 40 mm) i teška (1.27 kg) tipkovnica masivne je građe i napravljena je od vrlo kvalitetne plastike. Time je izbačen aluminij kojeg nalazimo kod skupljih modela kako bi cijenom bila čim prihvatljivija. S gornje i donje strane je matirana, a bočne stranice su glossy. Corsair logo se smjestio na vrhu u lijevom kutu, dok su u desnom kutu tri LED statusa – Num Lock, Caps Loci i Scroll Lock, te dvije velike tipke – osvjetljenje i Win Lock. Medijske se tipke nalaze kao sekundarne na funkcijskim pa tako na F5 imamo Mute, na F7 stišavanje zvuka, na F8 poglašnjavanje, na F9 je Stop, na F10 premotavanje unazad, na F11 Play/Pause i na F12 je premotavanja unazad. Tipkovnica je klasičnog rasporeda tipaka sa 104 rollover tipke i odvojenim numeričkim dijelom (fali jedino desna Windows tipka). Sve su tipke dovoljno velike, osim Entera koji je premali što zna zasmetati kod brzog pisanja teksta.

corsair_strafe_5 corsair_strafe_7

S donje strane su u kutevima četiri gumene nožice koje tipkovnicu drže čvrsto za svaku podlogu, čemu doprinosi i sama njezina masa. S gornje strane su i dvije izvlačive nožice za stvaranje nagiba što je pogodno za pisanje. Trinaest vijaka drži podnicu i gornji dio tipkovnice zajedno. Kao i kod ostalih Corsairovih tipkovnica kabel je dovoljno dug (oko 1.8 metara), a ovaj put je u potpunosti gumiran. Na njegovom se kraju nalaze dva USB konektora. Jedan služi za komunikaciju tipkovnice s računalom, a drugi je tu za USB passtrough konektor na stražnjoj strani tipkovnice. Bočne su stranice napravljene od glossy plastike, što izgleda vrlo efektno u kombinaciji s osvijetljenom trakom koja se proteže na gornjoj strani.

corsair_strafe_6

Na stražnjoj je strani kao što smo već spomenuli samo jedan USB passthrough port koji gamerima najčešće služi za spajanje miša, slušalica ali i memory sticka. Cjelokupni dojam o kvaliteti izrade STRAFE tipkovnice je na vrlo visokoj razini. Materijali su kvalitetni, tipkovnica se nigdje ni najmanje ne uvija i riječ je stvarno o premium proizvodu.

corsair_strafe_8 corsair_strafe_9

Njena glavna značajka je crveno pozadinsko osvjetljenje tipaka. Svaki od Cherry MX Red prekidača ima svoju crvenu LED-icu koja osim što osvjetljava prozirni znak na tipki, osvjetljava i donji dio ispod tipke pa je dojam osvjetljenja vrlo efektan. Sve dok ne instaliramo CUE softver osvjetljenjem upravljamo putem tipke na samoj tipkovnici pri čemu je moguće odrediti tri stupnja osvjetljenja ili sve skupa u potpunosti ugasiti.