Corsair Vengeance K60 i K90 – mehaničke ljepotice

Datum objave 19.11.2012 - Krešimir Matanović

Opis - prvi dio

Vengeance serija memorijskih modula odavno je poznata, a Corsair je do sada u nju ubacio i čitav niz drugih gamerskih proizvoda kao što su kućišta, napajanja, tipkovnice. miševi, slušalice itd. Nakon testa M60 i M90 miševa, na red su došle i pripadajuće im K60 i K90 tipkovnice. Kao što smo i u uvodu spomenuli, namjena M60 miša i K60 tipkovnice je jednaka - FPS, dok je namjena M90 i K90 MMO i RTS. Ove tipkovnice i miševi su specifično prilagođeni kako bi ispunili zahtjeve gamera, no to ne znači kako nemaju i druge namjene. S obzirom da je ovdje riječ o tipkovnicama s mehaničkim tipkama to znači i kako su namijenjene dugotrajnom radu, tj. tipkanju. Znamo kako su danas u modi sve manje tipkovnice, s malenim tipkama koje imaju kratki hod, no naše je a i mišljenje mnogih drugih kako pravu mehaničku tipkovnicu ne može ništa zamijeniti i kako je jedino takav tip tipkovnice pogodan za ispis velikih količina teksta. K90 i K60 dolaze u lijepo dizajniranim kutijama, na kojima možemo vidjeti njihove glavne karakteristike, baš kao i dobiti djelomični uvid u njihov izgled preko prozirnog otvora na kutiji.

U opis tipkovnica krećemo s K90 modelom koji ima sve elemente K60 modela uz naravno svoje specifičnosti. Unutar kutije, tipkovnica leži u za nju oblikovanom kartonu napravljenom od recikliranog papira ispod nje se nalazi i odmorište za dlanove, a tu je i jamstveni vodič te kratke upute za instalaciju. Obje tipkovnice dolaze s dvogodišnjim jamstvom, a u uputama saznajemo kako je softver za programiranje dodatnih tipaka potrebno skinuti s interneta, baš kao i kod miševa. Dimenzije tipkovnice su 502 mm u širinu, 163 mm u dubinu, te 24 mm u visinu (što je moguće povećati podizanjem prednjih i stražnjih nožica).

Uz K90 dolazi i odvojivo odmorište za dlanove u punoj dužini tipkovnice čija je gornja površina meka i udobna. O kvaliteti ovoga proizvoda svjedoči i samo odmorište koje je ozbiljan komad hardvera s kvalitetnim mehanizmom za pričvršćivanje kako na lijevoj, tako i na desnoj strani. Kvaliteta materijala i izrade naglašena je gornjim dijelom izrađenim od brušenog aluminija koji zajedno sa laserski oblikovanim i individualno osvijetljenim crnim tipkama zaokružuju odličan dizajn koji izdvaja ove tipkovnice iz mase. Brušeni aluminij tipkovnici daje dozu ekskluzivnosti, baš kao i aluminijske multimedijalne tipke, te ostale namjenske tipke. Uz standardnih 105 tipaka zajedno s numeričkim dijelom (Engleski QWERTY layout), na lijevoj se strani nalazi dodatak koji ovu tipkovnicu čini pogodnim za MMO i RTS igre - 18 G tipaka kojima je moguće dodijeliti funkcije po vlastitoj želji. Tipke imaju tzv. Cherry MX Red mehaničke prekidače koji imaju 45g silu otpora za aktivaciju, s dva milimetra hoda do aktivacije i četiri daljnja milimetra ukupnog hoda. Za svaku se tipku procjenjuje oko 50 milijuna operacija, i svaka ima pozlaćeni kontakt. Ovo čini tipkovnicu iznimno ugodnom za dugotrajni rad, a plastične tipke nisu u potpunosti glatke pa je i osjećaj pod prstima precizniji, a sve su tipke velike i masivne kao i na starijim mehaničkim tipkovnicama.

Svakoj G tipki na lijevoj strani tipkovnice moguće je dodijeliti zasebnu naredbu te ju spremiti u jedan od tri seta profila za hot-keys i jedan za makro naredbe (MR za Macro, M1, M2 i M3), putem aplikacije koju je potrebno skinuti sa Corsirovih stranica. Profili se spremaju direktno u tipkovnicu, tj. u njenih 32Kb on-board memorije, što znači kako ju jednom programiranu bez problema možete seliti od računala do računala. Na desnoj se strani nalaze tipke za uključivanje pozadinskog osvjetljenja, tipka za zaključavanje Windows tipke (korisno pri igranju), triju LED-ice za signalizaciju rada (Num Lock, Caps Lock i Scroll Lock LED-ice), zatim tipka Mute za isključenje zvuka i na kraju aluminijska "valjak" tipka s potenciometrom za stišavanje odnosno pojačavanje zvuka. Ispod njih se nalaze još četiri multimedijalne tipke - Stop, Rewind, Play/Pause i FastForward. Sve su tipke aluminijske, odlično se uklapaju u dizajn i ugodne su za korištenje.

Pozadinsko je osvjetljenje riješeno preko LED-ica ugrađenih u MX Red mehanizam, a pomoću već spomenute tipke za paljenje se može podesiti u tri različita intenziteta. Isto tako, intenzitet se može mijenjati i putem softvera. Svima koji koriste tipkovnice s pozadinskim osvjetljenjem ne moramo ni napominjati njihove prednosti, a mi smatramo kako bi u svim malo boljim modelima ova mogućnost trebala dolaziti kao standardna.

Tipke je moguće ukloniti radi zamjene ali i radi pogleda na Cherry MX Red linearni mehanizam za koji Corsair, ali i mnogi drugi tvrde da je najbolji na svijetu u svojoj klasi. MX Red se prvi puta pojavio još 2008. godine a uz njih, njemački Cherry proizvodi i MX Black linearni mehanizam. Black je poznat još od davne 1986. godine, a on je srednje jačine tj potrebno je 60 grama pritiska, dok je za Red potrebno 45 grama. I premda smo na Black mehanizmu radili dugo na raznim tipkovnicama, moramo priznati kako je ovaj Red odličan. Tipkovnica dolazi s 1.8 metara dugim kabelom na kojem su dva USB konektora od kojih je jedan za rad tipkovnice a drugi za passthrough na utor na stražnjem dijelu tipkovnice. Corsair je poboljšao responzivnost tipaka na 1ms, i povećao key rollover na 20 uz potpuni anti-ghosting na cijeloj mreži tipaka. To znači kako je broj tipaka koje možete istovremeno pritisnuti 20 i kako će se sve one izvršiti u slijedu, bez gubitaka. Mi smo to isprobali i u praksi i uvjerili se kako radi i s više od 10 prstiju (za što su naravno potrebne dvije osobe :) ).

Softverski paket u kojem se nalazi nadogradnja firmwarea (v.1.19), materijali u .pdf-u i sam softver (v.1.00.00.30) potrebno je skinuti s Corsairovih stranica. Nakon nadogradnje firmwarea instalirali smo softver, sučelja poznatog nam još od testa M60 i M90 miševa. Čitava stvar oko programiranja tipaka je vrlo jednostavna i intuitivna. Birate između tri glavne opcije pojedinih naredbi - Playback, Delay ili Advanced (Basic i Advanced naredbe kao što su Copy, Paste, ili Close Window, Lock PC, Open Explorer, Launch program itd.), a sa MR tipkom ih je moguće kombinirati u Macro naredbe. Jednom memorirane naredbe ostaju zapisane u memoriji tipkovnice što znači kako ju možete seliti od računala do računala.

Opis - drugi dio i Zaključak

Nakon opisa K90 selimo se na K60 koja je namijenjena FPS naslovima i specijalno za to ima izmjenjive crveno obojane tipke i podlogu za dlan. Tipkovnica dolazi sa jamstvenim listićem (dvije godine) i kratkim uputama za instalaciju, a pakiranje je identično K90 modelu. Ova je tipkovnica kraža od K90 modela za dio na kojem se nalaze G tipke, pa tako u širinu mjeri 438 mm, a u dubinu i visinu istih 163, odnosno 24 mm.

Tipkovnica je u svojem dizajnu, materijalima izrade i završnoj obradi identična većem K90 modelu i sve već navedeno za veći, vrijedi i za ovaj manji model. Ipak, ova nam je tipkovnica mrvicu elegantnija jer nema crnog dodatka s G tipkama. Tipke su identičnog rasporeda i također je riječ o Cherry MX Red mehaniznu, pa je i komfor rada isti. Tek je površina tipki nešto glađa, a i Space tipka ima reljef na sebi. Ništa se značajno ovime nije promijenio osjećaj u radu, jedino što prsti lakše klize preko tipaka što je opravdano brzinom izmjene u FPS naslovima. Obje tipkovnice na vrhu imaju sjajni Corsirov logo koji se odlično uklopio u aluminijsku cjelinu. Ova tipkovnica nažalost nema pozadinsko osvjetljenje i to joj je jedina prava mana. U skladu s tim na desnom je gornjem kraju izostala tipka za osvjetljenje, pa je tu klasična Windows Lock tipka, s tri signalizacijske LED-ice i multimedijske tipke s "valjkom" za podešavanje jačine zvuka. Sve ove tipke rade bez drivera i to u svim aplikacijama koje smo probali. Donja je strana plastična, ima četiri nožice gumene za spriječavanje klizanja te četiri izvlačive nožice za podešavanje nagiba i visine. Kabel je kao i kod K90, dug oko 1.8 metara, ima dva USB konektora, a na stražnjem se dijelu tipkovnice nalazi jedan USB passthrough port.

Odmorište za dlan ruke koju koristimo prilikom igranja je zadovoljavajuće debljine i mekoće sa posebnim ulegnućem za palac. Prilikom dugotrajne igre je vrlo udoban. Uz tu svrhu ima i svrhu skladištenja crvenih WASD i 1-6 tipaka koje najčešće koristimo u FPS naslovima - WASD za kretanje i 1-6 za izmjenu oružja. Uz njih tu je i alat za vađenje tipaka iz mehanizma što se može odraditi i prstima. Sve u svemu, K60 je baš kao i K90 izvrsna tipkovnica dobro prilagođena gamerima i jedino za čim žalimo je pozadinsko osvjetljenje.

 

Zaključak

Nakon višetjednog druženja s Corsairovim tipkovnicama i miševima možemo samo zaključiti kako su tržištu ponudili izvrsne proizvode i u tom segmentu zaprijetili i najjačima, premda su im ovo tek prvi takvi proizvodi. Kombinacija K90 tipkovnice i M90 miša, MMO i RTS gamerima će ponuditi sve što im treba i to uz odličnu kvalitetu materijala i izrade te izvrstan dizajn. Veliki broj programabilnih tipaka, koje se lako programiraju i spremaju u tri profila, izvrsni Cherry MX Red mehanizam s tri stupnja pozadinskog osvjetljenja i odličnim osjećajem pri radu, set multimedijalnih tipaka i USB passthrough - sve će to korisnici itekako znati cijeniti. U tom svijetli moramo sagledati i cijenu K90 modela koja nije malena - preporučena je 129.99 USD, a prevedeno na naš jezik oko 950 - 1000 kuna u maloprodaji. Nipošto pristupačan iznos, no za kvalitetu se uvijek trebalo platiti. K60, koja je okrenuta FPS igračima i koja tu zadaću izvršava odlično, tek je malo jeftinija - preporučena cijena joj je 109.99 USD. U našim ju se webshopovima može naći po cijeni od između 800 i 850 kuna. Jedina prava zamjerka (uz visoku cijenu) je nedostatak pozadinskog osvjetljenja - u svemu je ostalom izvrsna.