corsair_void_pro_surround_1 corsair_void_pro_surround_2

Corsair danas lansira nove VOID Pro Surround slušalice, a mi smo ih imali priliku ekskluzivno testirati tjedan dana unaprijed. Riječ je o slušalicama iz gaming serije, koje nasljeđuju starije VOID Surround, a koje smo i sami imali prilike testirati prije skoro godinu i pol dana. Pro model dolazi s novom mrežicom oko memorijske pjene koja dopušta više disanja koži pa se sada uho ne zagrijava kao ranije. Uz to, ima i custom tuned 50-milimetarske drivere, te kao i prethodni model dolazi s  Dolby 7.1 adapterom za surround zvuk. Slušalice su multiplatformske, što znači da podržavaju PC, PS4, XBox One i mobilne uređaje.

corsair_void_pro_surround_3

Konstrukcija slušalica se nije mijenjala, a Corsair je samo malo promijenio paletu boja. Slušalice su u potpunosti plastične i sasvi zadovoljavajuće kvalitete materijala i izrade. Lagane su (oko 340 grama), a robusne što je gamerima vrlo bitno. Slušalice dolaze s 1.8 metara dugačkim gumenim kabelom na kojem je 3.5-milimetarski jack, a priložen je i Dolby 7.1 adapter koji im omogućuje softverski Surround zvuk, a ovakav način spajanja im omogućuje i multiplatformsku podršku.

corsair_void_pro_surround_4

Dolaze s novim dizajnom mrežice koja obujmljuje memorijsku pjenu i nasjeda na kožu oko uha, a isti je takav materijal korišten i za naglavni dio ispod kojeg je također debela ali ugodna memorijska pjena. Naglavni dio je promjenjive veličine pri čemu je svaka slušalica hoda oko 3.5 centimetara, pa se slušalice mogu prilagoditi svim tipovima glave. Nosači slušalica dozvoljavaju njihovo gibanje u hodu od desetak stupnjeva pa se i tako povećava kompatibilnost s korisnikovom glavom. Ni nakon dugotrajnog nošenja VOID PRO nisu postale zamorne na glavi, što znači kako su dobre za gamerske sesije koje potraju i cijeli dan (ili noć).

Unutar se svake slušalice nalazi po jedan 50-milimetarski zvučnik s neodimijskim permanentnim magnetom. Corsair tvrdi kako su “custom tuned” da pruže najbolji zvuk što mogu. Tehničke specifikacije govore o frekvencijskom opsegu od 20 HZ pa do 20 kHz, impedanciji od 32 Ohma pri 1 KHz, osjetljivosti od 107 dB (u toleranciji +/- 3 dB).

Zvuk koji izlazi u lijevom i desnom kanalu je jako dobar, i što god da su napravili (custom tuned drivers), sada je to na novoj razini. Niski, srednji i visoki tonovi su svi lijepo reproducirani i nema distorzije ni pri većoj glasnoći. Posebno dobro izraženi su niski (bass) tonovi. Glasnoća je i na mobilnim uređajima i na PC-u vrlo dobra, čak ih se može odložiti i na stol te ugodno slušati. U gamingu su dobre, podjednako kao i za slušanje muzike u .flac-u.

corsair_void_pro_surround_5

Unidirekcionalni mikrofon je smješten na vrhu savitljivog i vrlo prilagodljivog “štapa”, a zbog svoje prirode ima tendenciju prigušenja okolne buke i hvatanja samo onoga zvuka koji dolazi iz korisničkih usta. Zato je bitno i pravilno ga podesiti na oko 4 centimetra od glave točno ispred usana. Mikrofon je impedancije 2 kiloOhma, frekvencijskog rapona od 100 Hz do 10 kHz i osjetljivosti -38 dB (u toleranciji +/- 3dB). Dok god je dobro pozicioniran, mikrofon dobro hvata i prenosi izgovoreno i nismo imali nikakvih zamjerki na njegov rad.

corsair_void_pro_surround_6

Lijeva zvučnička “kutija” sadrži Mute tipku koja je dovoljno velika i lako ju je dosegnuti, baš kao i kotačić za podešavanje zvuka. Uvijek je lijepo vidjeti kontrole za zvuk na slušalicama, pogotovo kada su velikih tipaka koje je lako pronaći. Na oba kraja gumenog kabela koji nema tendenciju uplitanja se nalaze gumeni amortizeri koji produljuju vijek trajanja kontakata.

corsair_void_pro_surround_7

Zanimljivi dio ovih slušalica je i malena Dolby logika s USB Type A konektorom a koja donosi softverski 7.1 Surround zvuk. Kao ni prošle, tako ni ove godine nismo impresionirani virtualnim surroundom premda on stvarno donosi određenu prostornost zvuka. Na kontroleru se nalazi i jedna bijela LED-ica koja pokazuje kada je Surround uključen.

corsair_void_pro_surround_8

A surround možemo aktivirati jedino putem Corsair Utility Engine softvera koji automatski prepozna slušalice i daje nam na izbor nekoliko pretpodešenih Equalizer profila i mogućnost konfiguracije EQ-a i dodavanja vlastitih profila (na uštrb pretpodešenih). Dva su slajdera za kontrolu mikrofona s desne strane u sučelju softvera, te button za uključivanje ili isključivanje surrounda. Softver će prepoznati i drugi Corsair hardver kojim možemo upravljati.

corsair_void_pro_surround_9

VOID PRO Surround su novija i poboljšana revizija prošlogodišnjeg modela. Ono što je poboljšano je ugodnost nošenja jer novi materijal propušta više zraka i manje je zagrijavanje. Sam komfor je i kod starog modela bio jako dobar, pa je kod Pro to sada samo dignuto na novu razinu. Ono što je još poboljšano je reprodukcija zvuka koja je za klasu viša nego kod starih i konačno opravdava cjenovnu klasu, a subjektivan dojam je i kako je snaga zvuka sada malo jača. Dolby 7.1 surround istina dodaje malo prostornosti zvuku i preciznije ga pozicionira, no ako samo zbog toga želite kupiti ove slušalice (ili bilo koje sa softverskim surroundom), onda je bolje dva put razmisliti. Sva sreća, pa je stereo zvuk jako dobar i za gaming i za multimediju. Cijenu još uvijek ne znamo, no stare su imale preporučenu od 79 € (sada su na akciji po 56 €), pa je za pretpostaviti kako će nove koštati isto. Zbog svega toga imaju visoku preporuku.