cryorig_a40_ultimate_1 cryorig_a40_ultimate_2

Nakon zračnog hladnjaka iz Cryoriga, vrijeme je da se “poigramo” i s AiO sistemom, i to A40 Ultimate. A serija AiO sistema iz Cryoriga donosi klasičan Asetekov dizajn nadograđen zanimljivim ali i vrlo korisnim detaljom. Riječ je o ventilatoru kojeg ugrađujemo na vodenu pumpu, a koji ima zadatak hladiti VRM jedinicu i njene hladnjake na ploči. Znamo kako je to bolna točka svih AiO hladnjaka, a Cryorig je to riješio elegantno i jednostavno. Osim A40, Cryorig ima u ponudi i A40 te A80 modele. Oba ova modela imaju tanje radijatore od A40 Ultimate, a prvi baš kao i Ultimate ima 240-milimetarski radijator, dok je kod A80 280-milimetarski radijator i 140-milimetarski ventilatori.

 cryorig_a40_ultimate_3 cryorig_a40_ultimate_4

A40 Ultimate dolazi u elegantno dizajniranoj kutiji od tvrdog kartona, te je u ležištu od recikliranog kartona i pokriven stiro pjenom odlično zaštićen od vanjskih mehaničkih utjecaja. Cryorig kao i za ostale uređaju i za ovaj putem registracije nudi produljenje jamstvenog roka za dodatne tri godine (na osnovne dvije) što je vrlo lijepo za jedan AiO sistem.

 cryorig_a40_ultimate_5

U dobroj maniri, sve je kod Cryoriga lijepo pakirano i raspoređeno pa je i priprema za montažu vrlo laka. Kit za montažu klasičan je za Asetekov proizvod, a podržava  FM1/2/+ i AM2/+/3/+/4 sockete s AMD strane te LGA2066, 2011, 1366 te 115x s Intelove strane. Jedino što fali je podrška za Threadripper procesore. Upute su uredno zapakirane, a iskusniji ih korisnici neće ni trebati. Svi vijci su na thumb principu (osim onih za ventilatore) pa je instalacija lagana.

cryorig_a40_ultimate_6

Već smo spomenuli, a i na prvi pogled je vidljivo kako je ovo Asetekov proizvod. Radijator je aluminijski, dužine 272 milimetara, debljine 38.5 i visine 120 milimetara. Na njemu se s obje strane nalaze rupe za montažu 120-milimetarskih ventilatora pa ih je u teoriji moguće ugraditi četiri, no Cryorig ih pakira “samo” dva. Na radijator su spojene dvije opletene gumene cijevi dužine 350 milimetara koje su i na jednom i na drugom kraju fiksne. Zbog veće napetosti cijevi, montaža je nešto kompliciranija i više nam se sviđa rješenje s pomičnim fittinzima.

 cryorig_a40_ultimate_7

Cijevi završavaju u pumpi/bazi koja je dimenzija 88 x 88 x 52.8 milimetara bez i 88 x 88 x 116.2 milimetara s ugrađenim ventilatorom. Pumpa je jasno Asetekov proizvod i to najnovije, pete generacije. I premda nemamo podatak o broju okretaja na kojem radi, možemo potvrditi kako je vrlo tiha u radu, gotovo pa nečujna, a pri tome uspijeva biti vrlo efikasna. Baza koja nasjeda na IHS procesora je bakrena s tvornički nanesenom termalnom pastom. Tvornički na bazu dolazi instaliran nosač za Intelove sockete, a jednostavnim okretanjem ga skidamo i na isti način montiramo onaj za AM4, kao i kod drugih Asetek baza.

 cryorig_a40_ultimate_8

Ventilatori koje Cryorig isporučuje uz hladnjak su oznake QF120, što implicira kako je promjer lopatica 120 milimetara. Imaju četveropinske konektore i spajaju se direktno na pumpu i njenu elektroniku koja se brine o kontroli okretaja. Okretaji mogu varirati između 600 i 2.200 u jednoj minuti, uz deklariranu buku od 13 do 37 dBA. Maksimalni protok zraka je 83 CFM-a uz statički pritisak od visokih 3.33 mmH2O. Mi smo na maksimumu izmjerili poprilično visokih i čujnih 53 dB (smartphone udaljen 40 cm od ventiltora).

 cryorig_a40_ultimate_9 cryorig_a40_ultimate_10

Ventilator kojeg montiramo na bazu je dimenzija 70 x 70 x 25.4 milimetara, a orijentirati ga možemo u dva smjera pa može ili puhati prema VRM jedinici ili izvlačiti topli zrak dalje od nje (push ili pull). Brzina okretaja mu može varirati od 1.500 do 3.000 u minuti, a deklarirana buka je 15 do 27 dBA. Maksimalni protok zraka je 25 CFM-a uz maksimalni statički pritisak od 2.5 mmH2O. Ventilator je u radu zadovoljavajuće tih i mi smo na maksimumu izmjerili oko 48 dB, na kojem radi samo kada overclockiramo.

 cryorig_a40_ultimate_11 cryorig_a40_ultimate_12

Način montaže je vrlo jednostavan i poznat je sa sličnih Asetek proizvoda. To znači kako za AM4 koristimo donju pločicu koja dolazi uz ploču, a za Intelova je LGA115x sockete isporučen donji nosač/ploča. Nakon instalacije nosača, potrebno je samo postaviti odgovarajući na bazu i pričvrstiti ju s četiri thumb vijka – lagano čak i početnicima. Zbog fiksnih je cijevi malo teže zakretati bazu onako kako nam odgovara, no i unatoč tome instalacija nije komplicirana.

cryorig_a40_ultimate_13 cryorig_a40_ultimate_14

S montažom malenog ventilatora i usmjeravanjem zračne struje prema VRM jedinici smo uspjeli skinuti i 20°C ako je vjerovati senzorima na ploči i HWInfo aplikaciji. Ipak, već i dodirom prstom je vidljivo koliko znači bilo kakva struja preko VRM-a kod AiO hladnjaka. Ovo je jednostavno i elegantno rješenje koje omogućuje miran san svima koji overclockiraju svoje Ryzene ili pak moćne i7 procesore i boje se za njihove pregrijane VRM jedinice.