cryorig_h5u_1 cryorig_h5u_2

Cryorig nam je na test poslao svoj H5 Ultimate hladnjak kojeg karakterizira specijalni saćasti dizajn aluminijskih limova, koji ubrzava protok zraka i smanjuje turbulenciju. H5 je klasičan tower hladnjak, s velikim 140-milimetarskim ventilatorom, toplovodnim cijevima i niklanom bakrenom bazom kao kontaktnom površinom. Kompatibilan je s većinom današnjih socketa.

Cryorig je tajvanska tvrtka koju su osnovali braća overclockeri i modderi, a s radom je započela još 2013. godine. I premda su već i na našem tržištu prisutni duže vremena, nekako se nismo uspjeli sresti u labu s ni jednim njihovim proizvodom – do sada. Primarno se tvrtka bavi hladnjacima za procesore, a proizvode ih nekoliko vrsta uključujući i nedavno predstavljene AiO sisteme vodenog hlađenja. Uz to, na tržištu nude i ventilatore, te odnedavno i vrlo zanimljivo Taku ITX kućište.

cryorig_h5u_3 cryorig_h5u_4

H5 Ultimate hladnjak je predstavljen još 2015. godine, a riječ je o tower hladnjaku karakterističnog dizajna aluminijskih listova. Dolazi u kartonskoj kutiji, dobro zaštićen od vanjskih mehaničkih utjecaja, a uz sve je još i dodatno zaštićen u najlonsku vrećicu. Na poklopcima pakiranja odmah nas dočekuje podatak o postupku registracije proizvoda i ostvarivanju prava na trogodišnje jamstvo.

cryorig_h5u_5

H5 Ultimate je kompatibilan s većinom socketa na tržištu, a to uključuje AMD-ove FM1/2/+, AM2/+/3/+ (AM4 nije podržan). S Intelove strane tu je podrška za LGA2011/v3, 1366, 115x i 775. Za AMD sockete dolazi odvojeni kit za instalaciju s donjom pločom i gornjim nosačima, te za Intel sockete isto tako, uz dodatak plastičnog umetka za LGA775 socket. Uz to dolaze svi potrebni vijci, nosači za dodatan ventilator, termalna pasta CP7, veliki L odvijač i detaljne upute – sve je uredno pakirano i odvojeno zasebno u najlonske vrećice.

cryorig_h5u_6

Cryorigovi hladnjaci imaju specifičan dizajn i teško ih je zamijeniti s drugima na tržištu. Djelomično je to zbog ventilatora, a djelomično zbog gornjeg i donjeg crnog pokrova. Ono što je skriveno od direktnog pogleda je i specifičan saćasti dizajn dijela koji se nalazi odmah iza ventilatora. H5 Ultimate je dimenzija 110.9 x 143 x 160 milimetara (dubina x širina x visina), te mase 920 grama s i 764 grama bez ventilatora. Dodatno se visina može povećati na 168.3 milimetra, kada podignemo ventilator radi povećanja kompatibilnosti s RAM modulima. Tada visina mogućih modula raste s 30 milimetara na 35 milimetara, no i to je poprilično skučeno za moderne RAM module.

cryorig_h5u_7

Kvaliteta materijala i izrade je vrlo dobra, a dojam povećava i postupak niklanja koji zahvaća toplovodne cijevi i bazu. Toplovodne su cijevi na ovom hladnjaku pravilno raspoređene, što znači da je dizajn simetričan, za razliku od nekih drugih hladnjaka koji asimetričnost koriste za povećanje kompatibilnosti s RAM modulima ili grafičkim karticama. H5 U je velik hladnjak i svakako treba računati na to da nam je potrebno veliko kućište i dosta prostora na matičnoj ploči.

cryorig_h5u_8 cryorig_h5u_9

Skidanjem ventilatora nam se otkriva saćasti dizajn koji Cryorig naziva Hive Fin, a koji po njihovim riječima omogućuje Jet Fin Acceleration, tj. ubrzanje protoka zraka (princip venturijeve cijevi) i redukciju turbulencija koje se inače stvaraju pri ulazu zraka u gusto postavljene aluminijske limove. Ovo ujedno pojačava i strukturnu čvrstoću hladnjaka. Aluminijskih je limova 38 s velikom rashladnom površinom.

Ventilator je promjera lopatica 140 milimetara i promjenjivog broja okretaja od 700 do 1.300 u jednoj minuti. Statički pritisak koji stvara je 1.44 mmH2O, a maksimalni protok zraka iznosi 76 CFM-a (cubic feet per minute). Proizvođač navodi maksimalnu buku od 23 dBA, a mi smo izmjerili oko 47 dB što nije bešumno, no zadovoljavajuće je tiho. Ukupan TDP hladnjaka je 180 W.

cryorig_h5u_10

Baza, tj. dodirna površina s IHS-om procesora je bakrena (C1100), a presvučena je niklom. Površina je uzorno glatka, a sve sitne nepravilnosti bi ionako trebala “izgladiti” solidna CP7 termalna pasta. Baza je ravna i pravilno nasjeda na IHS. Na vrhu se baze nalaze tvornički montirani nosači s vijcima koji imaju opruge kao graničnike. Vijcima se pristupa s gornje strane hladnjaka dugim L odvijačem.

cryorig_h5u_11 cryorig_h5u_12

cryorig_h5u_13

H5 Ultimate smo testirali na AM4 platformi unatoč tome što nema podrške za novi socket i njegov novi raspored rupa na ploči. No, na Asusovoj smo Crosshair VI Hero ploči to mogli napraviti jer ona ima dvostruke rupe. Hlađeni procesor je bio AMD Ryzen 7 1800X. Postupak instalacije nije kompliciran no sastoji se od nekoliko koraka. Najprije je potrebno postaviti donji nosač, u kojeg je potrebno postaviti dvostrane “thumb” vijke, na koje nasjeda gornji nosač, kojeg pak pričvršćujemo s “thumb” maticama. Gornji je nosač tako napravljen da možemo okrenuti tijelo hladnjaka ili horizontalno ili vertikalno u odnosu na socket, pa tako možemo ventilator, tj. usis orijentirati na koju god nam od četiri strane više odgovara. Mi smo ga orijentirali kao za kućište, gdje ventilator “gura” zrak prema van ili ispušnom ventilatoru kućišta, te pričvrstili tijelo hladnjaka L odvijačem. I za Intelove je sockete postupak vrlo sličan i jednako složen. No, uz detaljne upute se i početnicima vrlo lako snaći. Kada je u pitanju kompatibilnost s RAM modulima jasno je da se u ovakvoj orijentaciji žrtvuje prvi DIMM utor i to je neizbježno.