Novi Inspiron ne donosi velike dizajnerske izmjene u odnosu na prošlu generaciju. I dalje je to klasično oblikovani 15.6" prijenosnik sa zaobljenim rubovima sa svih strana. Ono što SWITCH modele čini zanimljivim je izmjena gornje stranice i to ih dizajnerski odvaja od ostatka Dellove ponude, kao i konkurencije. Oko plastičnog gornjeg poklopca se nalazi srebrni okvir, oko kojega je gumirani dio za bolji grip prilikom nošenja. S donje je strane plastika standardno crna sa prorezima za zrak, poklopcima za pristup unutrašnjosti i baterijom koja se u potpunosti sklapa s kućištem. U svakom je kutu prijenosnika gumena nožica koja sprječava klizanje po podlozi. S donje strane također vidimo i stereo zvučnike koji u kombinaciji s Waves MaxxAudio 3 procesiranjem daju dovoljno moćan i dobar zvuk. Njihovu smo kvalitetu isprobali puštanjem muzike i video materijala i bili smo vrlo zadovoljni i po pitanju jačine i kvalitete zvuka, čime je ovaj prijenosnik definitivno zadovoljio na području kućne multimedijalne upotrebe. U za ovu seriju redizajniranoj kutiji (Dell se vratio smeđoj kutiji radi uštede), uz dobro zaštićeni prijenosnik naći će te i 90W AC/DC adapter te upute za rad i medije s operativnim sistemom i upravljačkim programima.

Po otvaranju poklopca koji na ostatak kućišta nasjeda gumiranim dijelom, uočavamo veliku radnu površinu za dlanove oko velikog touchpada i tipkovnicu. Radna je površina, tj. cijeli gornji dio kućišta aluminijski, koji je kvalitetno obrađen, ne uvija se a dlan se ne kliže po njemu. Također vrlo bitno – alu površina je dovoljno imun na prljanje. Tipkovnica je klasična, chicklet, koja nije najidealnija za dugotrajno pisanje a i primijetili smo lagano uvijanje na sredini. Tipke su dovoljno velike i za najveće prste, a njihov je otpor vrlo dobar. Voljeli bi na 15.6" prijenosniku vidjeti i numerički dio, no tada bi se vjerojatno trebala žrtvovati veličina tipaka. Ovako je sve taman. Multimedijalne tipke su u gornjem redu a pozivamo ih kao i do sada pritiskom na tipku Fn u donjem redu. Malena zamjerka ide i na činjenicu da Dell ima modele s ovjetljenom tipkovnicom, a kod ove to nije slučaj – kako su nam rekli probleme im stvaraju hrvatski znakovi. Touchpad je dovoljno velik, prihvaća multitouch naredbe, a dvije su donje tipke dovoljno velike i pri pritiskanju pružaju dobar otpor. Finalan zaključak oko ulaznih jedinica bi bio kako nisu najidealnije za dugotrajan rad (tipkovnica), no za potrebe kućnog korisnika (chat, tweetanje, promjene statusa na FB profilu i ostalo) će biti sasvim zadovoljavajuće.

Iznad tipkovnice se na lijevoj strani smjestila aluminijska tipka za paljenje (mrvicu premekana i labava), a s desne strane su svoje mjesto pronašle tri tipke koje služe za pozivanje Windows Mobility Centra, multimedijskog panela Dell Stage softvera i aplikacije koju sami dodijelimo preko Dell Instant Launch Managera. WMC je koristan program dorađen od strane Della za brzo podešavanje nekih parametara računala kao što su svjetlina ekrana, zvuk, status baterije, aktivacija/deaktivacija bežične mreže, Bluetootha, touchpada itd. Tipke su kvalitetne i čvrste, pa je i tipka za paljenje mogla biti nešto čvršća. Šarke koje drže ekran za kućište su aluminijske, pružaju dobar otpor i vjerujemo kako će izdržati puno otvaranja i zatvaranja.

 

Specifikacije:

 • Model: 5520 (9078)
 • Boja: Silver
 • Ekran: 15.6" (39,6cm), 1366×768, TN, WLED, glossy
 • Procesor i Čipset: Intel Core i5-3210M (2.5GHz – 3.1GHz @ Turbo), 35W, Intel HM77
 • Grafička kartica: AMD Radeon HD7670M 1GB + Intel HD4000
 • Radna Memorija: 1 x 4GB, PC3-12800 (800MHz), Micron 16JTF51264HZ-1G6M1 @ CL11-11-11-28
 • Tvrdi disk: Seagate ST9500325AS (500GB, SATA II, 8MB cache, 5400RPM)
 • Optički uređaj: 8x DVD-RW
 • LAN, WLAN: Wi-Fi Dell Wireless 1704 IEEE 802.11 b/g/n, Gigabit LAN
 • Bluetooth: Bluetooth 4.0
 • Eksterni portovi: DC ulaz, network connector (RJ45),
  3x USB 3.0 + 1 x USB 3.0 (power share), Mic-in, Headphones (3.5mm), VGA, HDMI v1.4a, 8 in 1 multimedia card reader
 • Baterija: 6 ćelijska Li-ION baterija, 11.1V, 48Wh
 • OS: Windows 7 Home Premium
 • Oprema: 1.0MP web kamera
 • Masa: 2.74 kg
 • Dimenzije (mm): 260 x 376 x 29.7
 • Garancija: 36 mjeseci

S hardverske strane je ovaj nas 5520 vrlo solidna mašina kako za zabavu tako i za rad. Baziran je oko Intelovog HM77 čipseta i matične ploče koja udomljuje procesor iz Intelove najnovije Ivy bridge generacije – i5-3210M. Riječ je o procesoru s dvije jezgre koji podržava HyperThreading (4 logičke jezgre) i kojem je osnovni takt 2.5GHz. Uz pomoć Turbo tehnologije, tj. automatske promjene množitelja i napona procesor je u stanju raditi na 3.1GHz sve dok radi unutar TDP-a od 35W. Procesor ima 3MB "Smart" priručne memorije i integriranu grafičku jezgru. Intel HD Graphics 4000 radi između 650 i 1.100MHz (Turbo) i podržava sad već slavni QuickSync Video. Ipak, ovaj se 5520 s grafičke strane ne oslanja samo na HD 4000, već ima i dediciranu AMD Radeon HD7670M sa 1GB dedicirane memorije. HD7670 čip ima 200 shadera, podržava DX11 i zapravo je preimenovani HD6650M i proizvodi se u 40nm procesu. Ova grafika ima dovoljno snage za starije DX10.1 naslove, no s novijim se ipak malu muči. Radne je memorije u našem modelu bilo 4GB i to u obliku jednog Micronovog sticka. Iz tog razloga puni potencijal platforme nije iskorišten jer bi propusnost bila znatno veća u dvokanalnom načinu rada. I diskovni podsustav ne obećava sjajne performanse jer je korišten Seagateov disk koji radi na 5.400 okretaja u minuti, no barem je kapacitetom solidno potkovan – 500GB. Ostatak je priče manje više standardan – tu je WiFi s "n" podrškom, Bluetooth u 4.0 verziji, Gigabitni LAN, čitač multimedijskih kartica, optički 8x DVD-RW uređaj, webkamera itd. Baterija je standardna, 6 ćelijska i u potpunosti ulazi u tijelo prijenosnika, a računalo dolazi sa licencom Windowsa 7 Home Premium te hrpom popratnog softvera.

Sa tri se strane prijenosnika nalaze priključci, otvori, uređaji i signalizacija. Na prednjoj se strani nalaze tri signalizacijske LED-ice te 8 u 1 multimedijalni čitač kartica. Na desnom je boku smješten klasičan slim DVD-RW uređaj, do kojeg su svoje mjesto našla dva USB 3.0 utora i LAN konektor. Na lijevom je boku najviše priključnica – izlaz za slušalice, ulaz za mikrofon, dva USB3.0 utora (jedan je power share), HDMI v1.4a, VGA i DC ulaz. U sredini se smjestila i ispušna rešetka rashladnog sistema. Prijenosnik je u 80% slučajeva vrlo tih i buke iz rashladnog sistema nema. No, kad pokrenemo grafički zahtjevnu aplikaciju koja optereti i procesor broj okretaja polagano počinje rasti da bi nakon nekoliko trenutaka ventilator postao dosta čujan. Nije to ništa kritično niti nepodnošljivo no buka je prisutna. Ipak, grafičku aplikaciju prati i nekakav zvuk, pogotovo ako je riječ o igri, a dobri zvučnici ovoga prijenosnika će tada svakako nadjačati bučniji ventilator.

Sami SWITCH mehanizam se nalazi na stražnjoj strani prijenosnika a skidanje poklopca je vrlo lagano. Na taj je način korisnicima omogućena personalizacija prijenosnika odabirom jednog od mnogih motiva i paleta boja koje Dell nudi. Razni su se dizajneri potrudili oko poklopaca pa će svatko pronaći nešto za sebe. Vjerujemo kako će se ovo naročito svidjeti ljepšem spolu u obitelji, koje će uživati u mogućnosti izmjene izgleda svog prijenosnika.

Ekran 5520 prijenosnika je standardni TFT TN, dijagonale 15.6" i rezolucije 1366×768. Pozadinsko je osvijetljenje white LED a kao što sa slika vidimo raspon je velik. Ipak, ekran je zbog utjecaja na kvalitetu prikaza premazan sjajnim premazom koji je popravio dojam no ujedno je i odbljesak vrlo velik. Jednom kada eliminiramo odbljesak (u zamračenoj prostoriji), vidimo kako je osvijetljenje ekrana ravnomjerno, kako nema velikog izboja pozadinske svjetlosti i kako je slika na cijeloj površini oštra a prikaz boja u granicama onoga što prosječan TN može ponuditi.

Za kraj opisa smo ostavili operacijski sistem i predinstalirani softver. I dok je operativni sistem Windows 7 Home Premium u potpunosti pogođen za namjenu ovoga prijenosnika, kombinacija sporog tvrdog diska i velike količine popratnog softvera kojeg je Dell predinstalirao dosta usporava ovaj prijenosnik. 4GB radne memorije bi trebalo biti sasvim dovoljno za normalnu upotrebu no već oko 46% je zauzeto samim operativnim sistemom i programima koji se vrte u pozadini. Nakon gašenja njih nekolicine (ukupno 7 procesa), zauzeće se memorije smanjilo na 37% i računalo je koliko toliko "prodisalo". Jedan takav program je i Dell Stage koji donosi mnoštvo kućnom korisniku korisnih stvari kao što je organizacija multimedijalnih stvari, raznolikih igara, sinkronizacijskih alata, alata za vrijeme (prognozu), online knjiga itd. Ipak, nekako nam se čini da njegove pozitivne strane ne nadmašuju ubrzavanje rada računala njegovom deaktivacijom. Uz ovaj Dell je prijenosnik nakrcao i hrpom drugog softvera za koji će sam korisnik trebati donijeti odluku da li mu je koristan ili ne. Nama su najkorisniji bili administracijski alati i njih smo svakako zadržali i koristili. Ostale (uključujući i zgodni no potpuno beskorisni brojač GHz-a, tj. opterećenosti procesora), smo ugasili/deinstalirali. Zgodan za sistem administratore ili servisere je pak Dell ePSA Pre-Boot System Assessment program koji testira sav hardver prijenosnika u dvije razine te omogućuje uvid u trenutno stanje svih parametara sistema. Toliko u opisu, pogledajmo kakve su performanse računala.