Dell 3543

Inspiron 15 3000 pripada Dellovoj osnovnoj liniji prijenosnika namijenjenih korisnicima ograničenog budžeta. Naš se testni model skriva iza naziva 3543, a riječ je o prijenosniku koji kombinira Intelovu petu generaciju Core i procesora te nVidia GeForce grafičku karticu uz zavidno trajanje baterije. I premda je riječ o osnovnoj seriji, naš model dolazi u najjačoj dostupnoj konfiguraciji u čijem se središtu nalazi Intel Core i7 5500U kojeg prati nVidia GeForce 840M.

Dell 3543 Dell 3543

Odmah po vađenju iz kutije primjećujemo kako je kvaliteta izrade bolja je nego kod osnovnih modela konkurencije, a sam prijenosnik djeluje nešto čvršće od nedavno testiranih primjeraka. Iako uspoređujemo osnovne serije, razlike u čvrstoći nisu minorne kako smo očekivali; kućište i poklopac ekrana puno su čvršći te ulijevaju više povjerenja, dok do uvijanja dolazimo tek primjenom pretjerane sile na području iznad optičkog uređaja.

Dell 3543

Tipkovnica kao takva po ničemu ne odudara od onog što nudi konkurencija – kao i kod svih ostalih, i ovdje se radi o mekim tipkama kratkog hoda. Tipke numeričkog dijela nešto su manje od ostalih, ali prilikom pisanja ove recenzije nismo imali nikakvih problema. Do minimalnog uvijanja tipkovnice dolazi tek prilikom iznimno agresivnog pisanja.

Dell 3543

Clickpad je ovdje vrlo dobro realiziran i na slučajno “klackanje” nismo naišli, sve u svemu – ostavlja mnogo bolji dojam nego kod nedavno testiranih prijenosnika. Upravljački programi nude pregršt opcija koje bi trebale zadovoljiti i najzagriženije korisnike touchpada.

Webkamera, zvučnici i mikrofon mogu se opisati kao adekvatni. Zvuku nedostaje definicije, ali upravljački programi uz nekoliko prethodno definiranih profila mogu zamaskirati taj nedostatak. Nama su se u praksi pokazali iznimno korisni. Primarno profil Voice, koji najviše dolazi do izražaja prilikom korištenja aplikacija za komunikaciju poput Skypea i TeamSpeaka.

Dell 3543

Inspiron 3000 koristi ekran HD rezolucije sa sjajnim premazom i po ničemu ne odudara od onoga što nudi konkurencija. Kutovi gledanja su očekivano mali, sama uniformnost osvjetljenja je vrlo dobra, a vrlo dobar prikaz crne nas je iznenadio prilikom gledanja multimedijalnih sadržaja.

Nakon pažljivog pregleda, zaključili smo kako je u suštini riječ o identičnom kućištu kakvo nudi Inspiron 3542 kojeg smo testirali prošle godine. Razlike se svode na specifikacije, odnosno korištenje Intelovog procesora pete generacije i korištenje mnogo snažnije GeForce 840M grafičke kartice, u odnosu na 820M koju je koristio taj model.