dell_latitude_9510_1

Nakon prošlomjesečnog testa XPS-a 15, sada nam je iz Comtel Corpa stigao poslovni prijenosnik Latitude 9510. Riječ je o kako sam proizvođač kaže, najmanjem, najlakšem i najinteligentniem 15-inčnom konvertibilnom prijenosniku. U pakiranje do 14-inča su zahvaljujući InfinityEdge dizajnu smjestili 15,6-inčni ekran. Osim u ovoj izvedbi klasičnog prijenosnika, dolazi i kao 2-u-1 za one koji više vole konvertibilnu izvedbu.

I stvarno, Clamshell aluminijsko tijelo je kompaktno, tanko i vrlo čvrsto. Već na prvo primanje i stiskanje vidljiva je i osjeti se kvalitetna i robusna izrada te fini materijali. Ovaj Latitude mjeri 340,2 milimetara u širinu, 215,8 milimetara u dubinu, a visina profila mu varira od 8,23 sprijeda pa do 13,99 milimetara straga. Masa je solidnih 1,4 kilograma. Ako to usporedimo s nedavno testiranim XPS-om 15, vidimo koliko je ovaj manji i lakši, a time i adekvatniji za prenošenje.

dell_latitude_9510_2

Cijeli je prijenosnik aluminijsko siv, s diamond cut rubovima koji su sjajni baš kao i Dell logo na poklopcu ekrana. Kompletan je oklop od aluminija, a donja se stranica relativno lako cijela uklanja te je serbisni pristup vrlo dobar. Također, na donjoj strani se nalaze i dvije široke gumene trake koje osiguravaju dobru stabilnost na podlogama, a tu je i rešetka za usis zraka. Ispušni sustav je na stražnjem profilu. Prijenosnik je vrlo čvrst i robustan, što i nije čudo s obzirom na korišteni materijal, ali i cijenu. Ujedno, ovi prijenosnici imaju položene i MIL-STD 810G testove pa su otporni na vremenske uvjete i idealni za putovanja.

dell_latitude_9510_3

Šarke su čvrste i potrebna je malo veća sila pri otvaranju, te vjerujemo da će izdržati veliki broj operacija, što jedan poslovni prijenosnik i mora biti u stanju. Oko ekrana su vrlo tanki rubovi (Infinity Edge), a na vrhu se ekrana nalazi web kamera ne baš sjajne kvalitete slike (720p) s poklopcem kojeg potežemo tipkom na vrhu. Oko nje su smješteni mikrofoni ali i senzori blizine te IR kamera za dubinsko snimanje. Taj je sistem povezan s Dell Optimizer aplikacijom, a služi za detekciju korisnika. Ako se korisnik udalji od prijenosnika automatski ga zaključava. Ujedno, senzor blizine detektira i podizanje ekrana kada automatski uključuje prijenosnik bez obzira u kojem je stanju. Na ovaj je način podignuta sigurnost, te ubrzan početak korištenja.

dell_latitude_9510_6

Tehničke specifikacije:

 • Model: 9510
 • Boja: Platinum Silver (srebrna)
 • Ekran: Infinity Edge, IPS, dijagonale 14,9 inča, rezolucije 1920×1080 (120DPI, 60 Hz), omjer stranica 16:9, IPS panel, 100% Adobe RGB, 400-nits, proizvođač AU Optronics (AUO107D)
 • Procesor: Intel i7-10810U (šest jezgri, dvanaest threadova, od 1.1 GHz do 4.9 GHz, 12 MB L3, 15 W (TDP down 12,5W, TDP-up 25 W), vPro
 • Čipset: Intel Comet Point-LP
 • Grafička kartica: Intel UHD Graphics v1 GT2 (24 EU, 1.15 GHz)
 • Radna memorija: 2x 8GB LPDDR3 2113MHz CL16-20-20-45-CR1
 • SSD: Kioxia KBG40ZNS512G NVMe 512 GB, PCI-E 3.0 x4
 • Zvuk: HD Audio + Waves MaxxAudio, stereo zvučnici, dva mikrofona
 • WLAN: Intel WiFi 6 AX201 160MHz, Bluetooth 5.1
 • Eksterni portovi: 2x Thunderbolt v3 (with PowerShare,DC-In & DisplayPort),1x USB-A 3.2 Gen 1, 1x Headset/Microphone Jack, microSD card reader, Wedge Shaped lock slot
 • Baterija: 88 Wh Li-Po, AC/DC adapter 90 W; USB-C; ExpressCharge
 • OS: Windows 10 Pro 64-bit
 • Oprema: Combo jack (mikrofon/slušalice), Noble Wedge Lock, microSD reader, Web kamera
 • Masa: 1.4 kg
 • Dimenzije: 340,2 x 215,8 x 8,23 – 13,99 mm
 • Jamstvo: 3 godine

S hardverske je strane ovo solidno potkovan radni stroj, koji neće pucati od snage, no sve što stavite pred njega će odraditi glatko. Ni u jednom trenutku nismo primijetili da 6C/12T procesoru fali snage za svakodnevne zadaće premda se nalazi u malenom kućištu, a rashladni je sustav podešen tako da bude iznimo tih. Radne je memorije sasvim dovoljno, 512 GB skladišne će nekom možda biti premalo, no s obzirom na namjenu ovoga prijenosnika sasvim je dovoljno. Povezivost je moderna, WiFi šeste generacije (802.11ax) radi odlično u kombinaciji s AX routerom, a antene odlično hvataju signal i kroz prepreke. Dva Thunderbold porta omogućavaju spajanje DisplayPort monitora, punjenje prijenosnika energijom, a tu je i jedan Type-A USB port pa nema potrebe za adapterima kod spajanja starije opreme. Dodatno se prijenosnik može opremiti (po narudžbi) Samrt Card čitačem, ali i 5G modulom pa je osiguran za budućnost.

dell_latitude_9510_4 dell_latitude_9510_5

Testirani model je bio klasični prijenosnik, no ovaj Latitude se može kupiti i u 2u1 izvedbi gdje ga je lako iz klasične forme prijenosnika moguće koristiti i u tent modu, prezentacijskom ili pak tablet modu. Ovo je korisno određenom broju kupaca, ali ponešto podiže masu zbog kompleksnijeg sustava šarki. Ujedno, ovaj model dolazi obavezno s ekranom osjetljivim na dodir, dok to naš testni nije imao.

dell_latitude_9510_7

Radna je površina dovoljno velika, i također je aluminijska. Tipkovnica je chicklet tipa, slična onoj na XPS-ima i adekvatna je za rad, no tipke i prekidači ne pružaju dovoljan feedback pa je dugotrajno pisanje zamarajuće. Na tipkovnici se nalaze i klasične tipke s dvostrukim funkcijama, u rasporedu na koji nas je Dell već naviknuo. Zasmetala nam je još jedino i mala Enter tipka, a nekom nenaviklom na raspored tipaka će se svidjeti i pozadinsko osvjetljenje svake pojedine tipke. Za velike količine teksta najbolje je koristiti neku eksternu tipkovnicu. Touchpad je dobar, zadovoljavajuće prostran i precizan. Još nešto s čime smo jako zadovoljni su i audio performanse. I premda nemaju raspon kao neki stolni zvučnici, ovi koji se nalaze s lijeve i desne strane tipkovnice su sasvim pristojni. Čak među najboljima koje smo čuli u svijetu prijenosnika i sasvim su upotrebljivi za multimediju, neopterećeno slušanje glazbe, te odlični za teleconferencing (Waves MaxxAudio).

dell_latitude_9510_8 dell_latitude_9510_9

Bokovi su kao što smo rekli napravljeni uz diamond cut tehnologiju, a na desnom se nalazi wedge-shaped lock slot, zatim audio combo-jack i jedan USB 3.2 Gen 1 port s PowerShare funkcijom. Na lijevom boku se nalazi HDMI 2.0 port, zatim dva Thunderbolt 3 porta (USB-C) s Power Delivery i Display Port funkcijama. Tu je i čitač micro SD kartica (uSD 4.0). Opcionalno, prijenosnik se može opremiti i SmartCard čitačem.

dell_latitude_9510_10

Straga su dvije ispušne rešetke rashladnog sustava koje imaju neometan ispuh kada je poklopac ekrana zatvoren, no kada ga otvorimo tada topli zrak izlazi direktno na donji dio ekrana. Srećom, 15-wattni se i7 procesor u ovom prijenosniku ne zagrijava previše pa je i rashladni sustav podešen tako da bude vrlo tih. Čak i prilikom većeg opterećenja buka nije prelazila 38 dB(A), no naravno procesor je tada radio na niskom taktu. Radna se površina također ne zagrijava previše, i temperatura ne prelazi 40°C. U gornjem dijelu tipkovnice, dok je donji dio hladniji.

dell_latitude_9510_11

Ekran prijenosnika je 15-inčni, rezolucije 1920 x 1080 piksela i jačine osvijetljenosti 400 nita prema tvorničkim podacima. Slika je vrlo dobra, dovoljno svijetla, kontrastna i oštra – odličan izbor panela za ovakav tip prijenosnika. No, pogledajmo što smo izmjerili.

Spyder 5 kolorimetar je izmjerio pokrivenost od 100% sRGB spektra, 77% AdobeRGB spektra, 78% P3 i 72% NTSC spektra – sve vrlo dobre vrijednosti. Izmjerili smo nešto višu krivulju gamme od 2,4 što će korisnik morati riješiti naknadnom kalibracijom, a izmjereni Grey Ramp se kretao od visokih  8.050 do 8.200  kelvina u rasponu od 25 do 85 ulaznog RGB-a.

Maksimalno izmjereno osvjetljenje iznosi 346,5 nita što je niže od tvorničkog obećanja, a kontrast je od 1160 do 1220:1 u rasponu od 750 do 100% osvijetljenosti što je odličan rezultat (na 50% je izmjeren kontrast od čak 5.410 :1). Bijela točka se kretala na visokih 7.700 do 7.800 kelvina pa tako općenito gledano tvornička kalibracija malo slabija. Uniformiranost boja je solidna s maksimalnim odstupanjem od 4,3 na 100% osvjetljenja u gornjem desnom kutu ekrana, što se na 83% spušta na 4,1 na 67% na 3,8, a na 50% na 3,4. Na ostatku površine je odstupanje u granicama normale. Maksimalno odstupanje osvjetljenja je 12% u gornjem dijelu ekrana pri 50 do 100% snage pozadinskog osvjetljenja – ostatak ekrana ipak manje odstupa. Preciznost boja je solidna s maksimalnim odstupanjem od 5.91 DeltaE samo na jednoj boji, te prosječnim od ipak puno nižih 1.21. Na kraju je ovaj ekran zaslužio čistu četvorku, a prosjek su mu pokvarili tone response, i jako loša bijela točka. Kontrast i gamut su za čistu peticu, a ocjenu 4,5 su dobili uniformiranost i preciznost boja.

dell_latitude_9510_12

AC/DC adapter je 90-wattni, kabeli su dovoljno dugački, a konektor spajamo u USB-C portove na lijevom boku. Prijenosnik, odnosno njegova 88 Wh baterija podržavaju ExpressCharge funkciju koja omogućava punjenje 80% kapaciteta za sat vremena, što je i u praksi tako. Ipak, ono čime se Dell najviše diči kod ovoga prijenosnika je vrijeme autonomije od dva radna dana, čak do 30 sati. Ok, realnije je da će izdržati dva puna radna dana od 16 sati, a naš test će pokazati koliko izdrži na playbacku 4K videa. Već sada možemo reći da je rekorder po tom pitanju, a u svakodnevnom normalnom radu se baterija još sporije prazni.

dell_optimizer_1 dell_optimizer_2

dell_optimizer_3 dell_optimizer_4

Na prijenosniku su instalirani Windowsi 10 Pro, na koje je tvornički postavljen standardni Dellov softver, kao i dosadni McAfee antivirusni program. Ipak, ono što je najzanimljivije je Dell Optimizer koji može automatizirati neke procese kao što su brzo uključivanje prijenosnika podizanjem poklopca, zatim automatsko zaključavanje ukoliko se korisnik udalji od prijenosnika itd. Naravno, sve je ovo moguće i isključiti ukoliko vam je nepotrebno. Ostatak softvera je već od ranije poznat, pa krenimo na testove.