Dell Latitude 9510 recenzija

Objavljeno prije 17 dana - Krešimir Matanović

Dell Latitude 9510

dell_latitude_9510_1

Nakon prošlomjesečnog testa XPS-a 15, sada nam je iz Comtel Corpa stigao poslovni prijenosnik Latitude 9510. Riječ je o kako sam proizvođač kaže, najmanjem, najlakšem i najinteligentniem 15-inčnom konvertibilnom prijenosniku. U pakiranje do 14-inča su zahvaljujući InfinityEdge dizajnu smjestili 15,6-inčni ekran. Osim u ovoj izvedbi klasičnog prijenosnika, dolazi i kao 2-u-1 za one koji više vole konvertibilnu izvedbu. I stvarno, Clamshell aluminijsko tijelo je kompaktno, tanko i vrlo čvrsto. Već na prvo primanje i stiskanje vidljiva je i osjeti se kvalitetna i robusna izrada te fini materijali. Ovaj Latitude mjeri 340,2 milimetara u širinu, 215,8 milimetara u dubinu, a visina profila mu varira od 8,23 sprijeda pa do 13,99 milimetara straga. Masa je solidnih 1,4 kilograma. Ako to usporedimo s nedavno testiranim XPS-om 15, vidimo koliko je ovaj manji i lakši, a time i adekvatniji za prenošenje.

dell_latitude_9510_2

Cijeli je prijenosnik aluminijsko siv, s diamond cut rubovima koji su sjajni baš kao i Dell logo na poklopcu ekrana. Kompletan je oklop od aluminija, a donja se stranica relativno lako cijela uklanja te je serbisni pristup vrlo dobar. Također, na donjoj strani se nalaze i dvije široke gumene trake koje osiguravaju dobru stabilnost na podlogama, a tu je i rešetka za usis zraka. Ispušni sustav je na stražnjem profilu. Prijenosnik je vrlo čvrst i robustan, što i nije čudo s obzirom na korišteni materijal, ali i cijenu. Ujedno, ovi prijenosnici imaju položene i MIL-STD 810G testove pa su otporni na vremenske uvjete i idealni za putovanja.

dell_latitude_9510_3

Šarke su čvrste i potrebna je malo veća sila pri otvaranju, te vjerujemo da će izdržati veliki broj operacija, što jedan poslovni prijenosnik i mora biti u stanju. Oko ekrana su vrlo tanki rubovi (Infinity Edge), a na vrhu se ekrana nalazi web kamera ne baš sjajne kvalitete slike (720p) s poklopcem kojeg potežemo tipkom na vrhu. Oko nje su smješteni mikrofoni ali i senzori blizine te IR kamera za dubinsko snimanje. Taj je sistem povezan s Dell Optimizer aplikacijom, a služi za detekciju korisnika. Ako se korisnik udalji od prijenosnika automatski ga zaključava. Ujedno, senzor blizine detektira i podizanje ekrana kada automatski uključuje prijenosnik bez obzira u kojem je stanju. Na ovaj je način podignuta sigurnost, te ubrzan početak korištenja.

dell_latitude_9510_6

Tehničke specifikacije:
 • Model: 9510
 • Boja: Platinum Silver (srebrna)
 • Ekran: Infinity Edge, IPS, dijagonale 14,9 inča, rezolucije 1920×1080 (120DPI, 60 Hz), omjer stranica 16:9, IPS panel, 100% Adobe RGB, 400-nits, proizvođač AU Optronics (AUO107D)
 • Procesor: Intel i7-10810U (šest jezgri, dvanaest threadova, od 1.1 GHz do 4.9 GHz, 12 MB L3, 15 W (TDP down 12,5W, TDP-up 25 W), vPro
 • Čipset: Intel Comet Point-LP
 • Grafička kartica: Intel UHD Graphics v1 GT2 (24 EU, 1.15 GHz)
 • Radna memorija: 2x 8GB LPDDR3 2113MHz CL16-20-20-45-CR1
 • SSD: Kioxia KBG40ZNS512G NVMe 512 GB, PCI-E 3.0 x4
 • Zvuk: HD Audio + Waves MaxxAudio, stereo zvučnici, dva mikrofona
 • WLAN: Intel WiFi 6 AX201 160MHz, Bluetooth 5.1
 • Eksterni portovi: 2x Thunderbolt v3 (with PowerShare,DC-In & DisplayPort),1x USB-A 3.2 Gen 1, 1x Headset/Microphone Jack, microSD card reader, Wedge Shaped lock slot
 • Baterija: 88 Wh Li-Po, AC/DC adapter 90 W; USB-C; ExpressCharge
 • OS: Windows 10 Pro 64-bit
 • Oprema: Combo jack (mikrofon/slušalice), Noble Wedge Lock, microSD reader, Web kamera
 • Masa: 1.4 kg
 • Dimenzije: 340,2 x 215,8 x 8,23 - 13,99 mm
 • Jamstvo: 3 godine
S hardverske je strane ovo solidno potkovan radni stroj, koji neće pucati od snage, no sve što stavite pred njega će odraditi glatko. Ni u jednom trenutku nismo primijetili da 6C/12T procesoru fali snage za svakodnevne zadaće premda se nalazi u malenom kućištu, a rashladni je sustav podešen tako da bude iznimo tih. Radne je memorije sasvim dovoljno, 512 GB skladišne će nekom možda biti premalo, no s obzirom na namjenu ovoga prijenosnika sasvim je dovoljno. Povezivost je moderna, WiFi šeste generacije (802.11ax) radi odlično u kombinaciji s AX routerom, a antene odlično hvataju signal i kroz prepreke. Dva Thunderbold porta omogućavaju spajanje DisplayPort monitora, punjenje prijenosnika energijom, a tu je i jedan Type-A USB port pa nema potrebe za adapterima kod spajanja starije opreme. Dodatno se prijenosnik može opremiti (po narudžbi) Samrt Card čitačem, ali i 5G modulom pa je osiguran za budućnost.

dell_latitude_9510_4 dell_latitude_9510_5

Testirani model je bio klasični prijenosnik, no ovaj Latitude se može kupiti i u 2u1 izvedbi gdje ga je lako iz klasične forme prijenosnika moguće koristiti i u tent modu, prezentacijskom ili pak tablet modu. Ovo je korisno određenom broju kupaca, ali ponešto podiže masu zbog kompleksnijeg sustava šarki. Ujedno, ovaj model dolazi obavezno s ekranom osjetljivim na dodir, dok to naš testni nije imao.

dell_latitude_9510_7

Radna je površina dovoljno velika, i također je aluminijska. Tipkovnica je chicklet tipa, slična onoj na XPS-ima i adekvatna je za rad, no tipke i prekidači ne pružaju dovoljan feedback pa je dugotrajno pisanje zamarajuće. Na tipkovnici se nalaze i klasične tipke s dvostrukim funkcijama, u rasporedu na koji nas je Dell već naviknuo. Zasmetala nam je još jedino i mala Enter tipka, a nekom nenaviklom na raspored tipaka će se svidjeti i pozadinsko osvjetljenje svake pojedine tipke. Za velike količine teksta najbolje je koristiti neku eksternu tipkovnicu. Touchpad je dobar, zadovoljavajuće prostran i precizan. Još nešto s čime smo jako zadovoljni su i audio performanse. I premda nemaju raspon kao neki stolni zvučnici, ovi koji se nalaze s lijeve i desne strane tipkovnice su sasvim pristojni. Čak među najboljima koje smo čuli u svijetu prijenosnika i sasvim su upotrebljivi za multimediju, neopterećeno slušanje glazbe, te odlični za teleconferencing (Waves MaxxAudio).

dell_latitude_9510_8 dell_latitude_9510_9

Bokovi su kao što smo rekli napravljeni uz diamond cut tehnologiju, a na desnom se nalazi wedge-shaped lock slot, zatim audio combo-jack i jedan USB 3.2 Gen 1 port s PowerShare funkcijom. Na lijevom boku se nalazi HDMI 2.0 port, zatim dva Thunderbolt 3 porta (USB-C) s Power Delivery i Display Port funkcijama. Tu je i čitač micro SD kartica (uSD 4.0). Opcionalno, prijenosnik se može opremiti i SmartCard čitačem.

dell_latitude_9510_10

Straga su dvije ispušne rešetke rashladnog sustava koje imaju neometan ispuh kada je poklopac ekrana zatvoren, no kada ga otvorimo tada topli zrak izlazi direktno na donji dio ekrana. Srećom, 15-wattni se i7 procesor u ovom prijenosniku ne zagrijava previše pa je i rashladni sustav podešen tako da bude vrlo tih. Čak i prilikom većeg opterećenja buka nije prelazila 38 dB(A), no naravno procesor je tada radio na niskom taktu. Radna se površina također ne zagrijava previše, i temperatura ne prelazi 40°C. U gornjem dijelu tipkovnice, dok je donji dio hladniji.

dell_latitude_9510_11

Ekran prijenosnika je 15-inčni, rezolucije 1920 x 1080 piksela i jačine osvijetljenosti 400 nita prema tvorničkim podacima. Slika je vrlo dobra, dovoljno svijetla, kontrastna i oštra - odličan izbor panela za ovakav tip prijenosnika. No, pogledajmo što smo izmjerili. Spyder 5 kolorimetar je izmjerio pokrivenost od 100% sRGB spektra, 77% AdobeRGB spektra, 78% P3 i 72% NTSC spektra – sve vrlo dobre vrijednosti. Izmjerili smo nešto višu krivulju gamme od 2,4 što će korisnik morati riješiti naknadnom kalibracijom, a izmjereni Grey Ramp se kretao od visokih  8.050 do 8.200  kelvina u rasponu od 25 do 85 ulaznog RGB-a. Maksimalno izmjereno osvjetljenje iznosi 346,5 nita što je niže od tvorničkog obećanja, a kontrast je od 1160 do 1220:1 u rasponu od 750 do 100% osvijetljenosti što je odličan rezultat (na 50% je izmjeren kontrast od čak 5.410 :1). Bijela točka se kretala na visokih 7.700 do 7.800 kelvina pa tako općenito gledano tvornička kalibracija malo slabija. Uniformiranost boja je solidna s maksimalnim odstupanjem od 4,3 na 100% osvjetljenja u gornjem desnom kutu ekrana, što se na 83% spušta na 4,1 na 67% na 3,8, a na 50% na 3,4. Na ostatku površine je odstupanje u granicama normale. Maksimalno odstupanje osvjetljenja je 12% u gornjem dijelu ekrana pri 50 do 100% snage pozadinskog osvjetljenja - ostatak ekrana ipak manje odstupa. Preciznost boja je solidna s maksimalnim odstupanjem od 5.91 DeltaE samo na jednoj boji, te prosječnim od ipak puno nižih 1.21. Na kraju je ovaj ekran zaslužio čistu četvorku, a prosjek su mu pokvarili tone response, i jako loša bijela točka. Kontrast i gamut su za čistu peticu, a ocjenu 4,5 su dobili uniformiranost i preciznost boja.

dell_latitude_9510_12

AC/DC adapter je 90-wattni, kabeli su dovoljno dugački, a konektor spajamo u USB-C portove na lijevom boku. Prijenosnik, odnosno njegova 88 Wh baterija podržavaju ExpressCharge funkciju koja omogućava punjenje 80% kapaciteta za sat vremena, što je i u praksi tako. Ipak, ono čime se Dell najviše diči kod ovoga prijenosnika je vrijeme autonomije od dva radna dana, čak do 30 sati. Ok, realnije je da će izdržati dva puna radna dana od 16 sati, a naš test će pokazati koliko izdrži na playbacku 4K videa. Već sada možemo reći da je rekorder po tom pitanju, a u svakodnevnom normalnom radu se baterija još sporije prazni.

dell_optimizer_1 dell_optimizer_2

dell_optimizer_3 dell_optimizer_4

Na prijenosniku su instalirani Windowsi 10 Pro, na koje je tvornički postavljen standardni Dellov softver, kao i dosadni McAfee antivirusni program. Ipak, ono što je najzanimljivije je Dell Optimizer koji može automatizirati neke procese kao što su brzo uključivanje prijenosnika podizanjem poklopca, zatim automatsko zaključavanje ukoliko se korisnik udalji od prijenosnika itd. Naravno, sve je ovo moguće i isključiti ukoliko vam je nepotrebno. Ostatak softvera je već od ranije poznat, pa krenimo na testove.

Rezultati testova - prvi dio

UL Benchmarks [ichart headers="ID, Score" title="PCMark 10" htitle="Score" labels="Dell G7 7700,Asus TUF Gaming A15,Dell Precision 7530,Dell G3 3590 (i7 9750H),Dell G5 5590,Asus G531GU,Dell XPS 15 9500,Dell G7 7790, Asus UX580GE,Dell G3 3590 (i5 9300H),Dell Latitude 5500,Dell Latitude 5501 (i7-9850H),Dell Vostro 3580,Dell Latitude 5501 (i5-9400H),Dell Inspiron 7386,Dell Latitude 9510,Dell XPS 13 9380,Dell Latitude 7490,Dell XPS 13 9365" values="5795,5541,5203,5181,5135,5064,5037,4894,4330,4309,4306,4256,4167,4132,3969,3963,3889,3562,2192" colors="green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,orange,green,green,green" height="800"] S obzirom na to da je riječ o 15-wattnom U procesoru nismo očekivali čuda, no ipak su ukupne performanse vrlo respektabilne. [ichart headers="ID, Score" title="3DMark Time Spy" htitle="Score " labels="Dell G7 7700 - RTX 2070 Super,Dell G7 7790 - RTX2080 MaxQ, MSI GTX 1660 Ti Gaming X,Dell G5 5590 - RTX2070 MaxQ,Asus TUF Gaming A15 - RTX 2060,Asus G531GU - GTX1660Ti,Dell G3 3590 - GTX1660Ti MaxQ,Dell XPS 15 9500 - GTX 1650 Ti,Dell G3 3590 - GTX 1650,Dell Latitude 9510 - Intel UHD v1 GT2" values="7867,7242,6757,6516,6083,5368,5109,3653,3639,409" colors="blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,orange" height="600"] [ichart headers="ID, Score" title="3DMark Fire Strike" htitle="Score " labels="Dell G7 7700 - RTX 2070 Super,Dell G7 7790 - RTX2080 MaxQ, Dell G5 5590 - RTX 2070,Asus TUF Gaming A15 - RTX 2060,Asus G531GU - GTX1660Ti,Dell G3 3590 - GTX1660Ti MaxQ,Dell Precision 7530 - Quadro P3200,Dell XPS 15 9500 - GTX 1650 Ti,Dell G3 3590 - GTX 1650,Asus UX580GE - GTX1050,Dell Inspiron 3593 - Iris Pro G7,Dell Inspiron 3593 - MX230 2GB,Dell Latitude 9510 - Intel UHD v1 GT2" values="17915,17180,15248,14740,12501,11598,10408,8683,8228,5003,2780,2400,1068" colors="green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,green,orange" height="700"] Integrirana grafika naravno nije namijenjena igranju, no za neku osnovnijju 3D grafiku, tj. starije i manje zahtjevne igre može poslužiti. CPU performanse [ichart headers="ID, Score" title="7-Zip" htitle="Score (MIPS)" labels="Asus TUF Gaming A15 - Ryzen 7 4800H,Dell G7 7700 - i7 10750H,Dell G7 7790 - i9 9880H,Dell G5 5590 - i7 9750H,Asus G531GU - i7 9750H,Dell XPS 15 9500 - i7 10750H,Dell G3 3590 - i7 9750H,Dell Latitude 9510 - i7-10810U,Dell Precision 7530 - i7 8750H,Asus UX580GE - i9 8950HK,Dell Inspiron 7386 - i7 8665U,Dell G3 3590 - i5 9300H,Dell Latitude 5500 - i7 8665U,Dell Vostro 3580 - i7 8565U,Dell XPS 13 9380 - i7 8565U,Dell Inspiron 3593 - i7-1065G7,Dell Latitude 7490 - i5 8350U,Acer Aspire V17 Nitro - i7 6700HQ,Asus GL552VW - i5 6300HQ,HP Omen 17 - i5 6300HQ,Dell XPS 13 9365 - i5-7Y54" values="69650,49689,48002,43519,43215,40688,39617,37098,36503,34664,29806,25601,24480,24130,22856,22250,19099,18444,17752.00,12425,8182" colors="blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="900"] [ichart headers="ID, Score" title="Cinebench 15 Multicore CPU" htitle="Score (cb)" labels="Dell G7 7790 - i9 9880H,Asus G531GU - i7 9750H,Dell XPS 15 9500 - i7 10750H,Dell G7 7700 - i7 10750H,Dell Precision 7530 - i7 8750H,Dell G5 5590 - i7 9750H,Dell G3 3590 - i7 9750H,Asus UX580GE - i9 8950HK,Dell G3 3590 - i5 9300H,Dell Latitude 5500 - i7 8665U,Asus G751JY - i7 4860HQ,Dell Inspiron 3593 - i7-1065G7,Dell Latitude 7490 - i5 8350U,Dell Vostro 3580 - i7 8565U,Dell XPS 13 9380 - i7 8565U,Alienware 17 R3 - i7 6700HQ,Dell Inspiron 7386 - i7 8665U,Dell Latitude 9510 - i7-10810U,Asus GL552VW - i5 6300HQ, HP Omen 17 - i5 6300HQ,Dell XPS 13 9365 - i5-7Y54" values="1680,1470,1350,1251,1228,1222,1133,1034,1030,839,734,661,617,610,607,606,606,513,466,387,219" colors="blue,blue,blue,blue,blue,blue,bue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,red,blue,blue,blue" height="800"] [ichart headers="ID, Score" title="Cinebench 20 Multicore CPU" htitle="Score (cb)" labels="Asus TUF Gaming A15 - Ryzen 7 4800H,Dell G7 7700 - i7 10750H,Dell G7 7790 - i9 9880H,Dell XPS 15 9500 - i7 10750H,Asus G531GU - i7 9750H,Dell G5 5590 - i7 9750H,Dell Precision 7530 - i7 8750H,Dell G3 3590 - i7 9750H,Asus UX580GE - i9 8950HK,Dell G3 3590 - i5 9300H,Dell Latitude 5500 - i7 8665U,Dell Inspiron 3593 - i7-1065G7,Dell Latitude 9510 - i7-10810U,Dell Inspiron 7386 - i7 8665U,Dell Vostro 3580 - i7 8565U,Dell XPS 13 9380 - i7 8565U" values="3931,3315,3054,2928,2634,2560,2550,2515,2044,1766,1505,1454,1439,1347,1293,1257" colors="blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,red,blue,blue,blue" height="800"] Performanse procesora u 7-Zipu su izvrsne, a u druga dva benchmarka ne briljiraju. Čak vidimo da je dvije generacije stariji i7 8665U brži. Naravno stvar je u formatu prijenosnika. Latitude je tanki i tihi prijenosnik pa su i perofrmanse niže, vjerujemo da 10810U ima puno veći potencijal s moćnijim hlađenjem. No, tu ujedno ne znači da mu fali performansi za svakodnevne zadaće, dapače, riječ je o vrlo sposobnom procesoru.

Rezultati testova - drugi dio

Memorijske performanse [ichart headers="ID, Score" title="AIDA Memory - Read" htitle="Score (MB/s)" labels="Asus TUF Gaming A15 - 2x 16GB DDR4 3.200,Dell G7 7700 - 2x 16GB DDR4 3.000,Dell XPS 15 9500 - 2x 8GB DDR4 2.993,Dell G5 5590 - 2x8GB DDR4 2.667,Dell G7 7790 - 2x8GB DDR4 2.667,Dell Precision 7530 - 2x 16GB DDR4 2933,Dell G3 3590 - 2x8GB DDR4 2666,Asus UX580GE - 2x8GB DDR4 2.667,Dell Inspiron 7386 - 2x8GB DDR4 2400,Dell G3 3590 - 2x4GB DDR4 2.667,Dell Latitude 9510 - 2x8GG DDR3 2133,Acer Aspire V17 Nitro - 2x8GB DDR4 2133,Dell XPS 9380 - 2x 8GB DDR3L,Asus G751JY - 4x8GB DDR3L,HP Omen 17 - 2x8GB DDR4 2133,Dell XPS 13 9365- 2x 8GB DDR3L,Dell Precision M6800 - 2x4GB DDR3L,Asus ROG Strix G - 1x 16GB DDR4L,Dell Inspiron 3593 - 1x8GB DDR4L,Dell Latitude 5500 - 1x16GB DDR4L,Dell Vostro 3580 - 1x8GB DDR4L,Dell Latitude 7490 - 1x8GB DDR4L,Dell 7567 - 1x16GB DDR4L" values="46644,41081,38500,37827,37721,37280,35413,34425,32884,29969.00,29688,29488,27827,27155.00,26830,24290,23120.00,21151,19772,18210,17787,17639,15292" colors="purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,red,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple" height="1200"] [ichart headers="ID, Score" title="AIDA Memory - Write" htitle="Score (MB/s)" labels="Asus TUF Gaming A15 - 2x 16GB DDR4 3.200,Dell G7 7700 - 2x 16GB DDR4 3.000,Dell Precision 7530 - 2x 16GB DDR4 2933,Dell XPS 15 9500 - 2x 8GB DDR4 2.993,Dell G5 5590 - 2x8GB DDR4 2.667,Dell G3 3590 - 2x8GB DDR4 2666,Dell G7 7790 - 2x8GB DDR4 2.667,Dell Inspiron 7386 - 2x8GB DDR4 2400,Asus UX580GE - 2x8GB DDR4 2.667,Dell G3 3590 - 2x4GB DDR4 2.667,Dell Latitude 9510 - 2x8GG DDR3 2133,Dell XPS 9380 - 2x 8GB DDR3L,Acer Aspire V17 Nitro - 2x8GB DDR4 2133,HP Omen 17 - 2x8GB DDR4 2133,Dell XPS 13 9365- 2x 8GB DDR3L,Asus G751JY - 4x8GB DDR3L,Acer Aspire V13 - 2x8GB DDR3L,Asus ROG Strix G - 1x 16GB DDR4L,Dell Inspiron 3593 - 1x8GB DDR4L,Dell Vostro 3580 - 1x8GB DDR4L,Dell Latitude 5500 - 1x16GB DDR4L,Dell Latitude 7490 - 1x8GB DDR4L,Dell 7567 - 1x16GB DDR4L" values="45592,44859,44706,39635,37798,37621,37124,34834,34035,33310,31835,31531,31017.00,28479.00,26818,24970.00,24893.00,19776,17929,17815,17759,17439,14544" colors="purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,red,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple" height="1200"] [ichart headers="ID, Score" title="AIDA Memory - copy" htitle="Score (MB/s)" labels="Dell G7 7700 - 2x 16GB DDR4 3.000,Asus TUF Gaming A15 - 2x 16GB DDR4 3.200,Dell Precision 7530 - 2x 16GB DDR4 2933,Dell XPS 15 9500 - 2x 8GB DDR4 2.993,Dell G3 3590 - 2x8GB DDR4 2666,Dell G5 5590 - 2x8GB DDR4 2.667,Dell G7 7790 - 2x8GB DDR4 2.667,Asus UX580GE - 2x8GB DDR4 2.667,Dell Inspiron 7386 - 2x8GB DDR4 2400,Acer Aspire V17 Nitro - 2x8GB DDR4 2133,Dell Latitude 9510 - 2x8GG DDR3 2133,Dell G3 3590 - 2x4GB DDR4 2.667,Dell XPS 9380 - 2x 8GB DDR3L,Asus G751JY - 4x8GB DDR3L,HP Omen 17 - 2x8GB DDR4 2133,Dell Inspiron 7737 - 2x8GB DDR3L,Dell XPS 13 9365- 2x 8GB DDR3L,Asus ROG Strix G - 1x 16GB DDR4L,Dell Latitude 5500 - 1x16GB DDR4L,Dell Latitude 7490 - 1x8GB DDR4L,Dell Inspiron 3593 - 1x8GB DDR4L,Dell Vostro 3580 - 1x8GB DDR4L,Dell 7567 - 1x16GB DDR4L" values="40090,40025,38128,33186,32709,32163,31871,31333,30654,29712.00,28446,27379,27082,26430.00,25618.00,24606.00,24296,20839,19047,17016,16863,16798,15220" colors="purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,red,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple,purple" height="1200"] Memorijske performanse su u skladu s brzinom i tipom memorije ugrađene u ovaj prijenosnik - DDR3 2.133 MHz. SSD performanse Čitanje [ichart headers="ID, Score" title="ATTO Disk Benchmark 512K" htitle="Score (MB/s)" labels="SKHynix PC601 512GB @ G7,Kingston OM8PCP3512F,SKHynix PC611 1TB @ XPS 15,Toshiba XG6 512GB,Kioxia XG6 1TB,Samsung 960 Evo 1TB,Toshiba BG4 256 GB @ G3,Toshiba BG4 256 GB,Kioxia BG4 512GB,SK Hynix PC401 512GB,Toshiba BG3 512GB,WDC PC SN520 @ G3,WDC PC SN520 256 GB,Toshiba BG3 256GB,Toshiba BG3 512GB,Toshiba BG3 256GB,Toshiba BG3 512GB,Toshiba KBG30ZMS512G,SK Hynix SC311 256GB,Toshiba MQ04ABF100,ST1000LM035,WDC WD10SPZX @ G3" values="2950,2920,2920,2900,2710,2473.4,2220,2210,2080,1521.9,1480.1,1440,1370,1340,1340,1210,1040.22,741.61,563.66,120,104.38,102" colors="blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,orange,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="900"] Zapis [ichart headers="ID, Score" title="ATTO Disk Benchmark 512K" htitle="Score (MB/s)" labels="SKHynix PC611 1TB @ XPS 15,Samsung 960 Evo 1TB,SKHynix PC601 512GB @ G7,Kioxia XG6 1TB,Toshiba BG4 256 GB @ G3,WDC PC SN520 @ G3,WDC PC SN520 256 GB,Kioxia BG4 512GB,Toshiba BG3 256GB,Toshiba BG4 256 GB,Kingston OM8PCP3512F,Toshiba BG3 256GB,SK Hynix PC401 512GB,Toshiba KBG30ZMS512G,SK Hynix SC311 256GB,Toshiba BG3 512GB,Toshiba MQ04ABF100,WDC WD10SPZX @ G3,ST1000LM035" values="2280,2210,1690,1600,1460,1370,1340,1330,1210,1080,932.72,690,636.1,540,349.52,344,102,96.6,85.91" colors="blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,orange,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="900"] Kioxijin BG4 (nekada Toshibin) ima solidne performanse, no nije se u stanju "tući" s najboljima. Autonomija [ichart headers="ID, Time" title="4K@30fps playback" htitle="Time (minutes)" labels="Dell Latitude 9510 - 88Wh,Dell Latitude 5500 - 68Wh,Dell Latitude 7490 - 60 Wh,Dell G7 7700 - 97Wh,Dell XPS 15 9500 - 84 Wh,Dell Inspiron 3593 - 42 Wh,Dell XPS 13 - 52 Wh,Dell Vostro 3580 - 42 Wh,Dell Precision 7530 - 97 Wh,Dell 3590 G3 - 51 Wh,Asus UX580GE - 71 Wh,G531GU - 67 Wh,G3 3590 - 51 Wh,G5 5590 - 60 Wh,Dell G7 7790 - 60Wh,Dell Inspiron 7386 - 38Wh" values="875,518,409,375,367,345,332,312,272,256,255,239,237,221,205,195" colors="red,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue,blue" height="600"] Latitude 9510 je apsolutni šampion autonomije s preko 14,5 sati neprestane reprodukcije 4K video materijala. To znači da su Dellove tvrdnje o gotovo 24 sati autonomije u normalnom korištenju vjerojatno točne. Ako tražite autonomiju i solidne performanse ne tražite dalje. Zagrijavanje Prijenosnik smo zagrijali Handbrake testom transcodinga video materijala. Prosječna temperatura na svim jezgrama tijekom testa koji je trajao malo više od sat vremena je iznosila 60,7°C. Maksimalna zabilježena temperatura na jednoj jezgri je bila 65°C. Pri tom je prosječni takt iznosio 1.613 MHz, a krajnji rezultat 4K u 1080p transcodinga je iznosio 14,26 FPS-a što je jasno slabo, no ni ne možemo više očekivati od ovoga procesora u ovom formatu prijenosnika. Prijenosnik je podešen da bude iznimno tih i ni u jednom trenutku nismo zabilježili buku iznac 38 dB(A), a radna se površina zagrijavala do maksimalnih 40°C.  

Zaključak

dell_latitude_9510_6

Latitude 9510 je svakako jedan od najmanjih, najtanjih  i najlakših 15-inčnih prijenosnika. Riječ je o ultra-prenosivom uređaju koji nudi odličnu autonomiju koja može iznositi i debelo preko 20 sati. Mi smo u testu reprodukcije video materijala ostvarili čak 14,5 sati autonomije što je najbolji rezultat koji smo vidjeli do sada. U normalnim će uvjetima osigurati dva radna dana (2x 8 sati) autonomije bez problema. S jakim punjačem od 90 W se baterija i relativno brzo puni - do potpune napunjenosti je dovoljno manje od sat i pol. S hardverske strane riječ je o solidno potkovanom stroju koji će zadovoljiti potrebe sve potrebe prosječnog poslovnog korisnika. Povezivost je odlična (WiFi AX, 5G), a kvalitetan ekran prati ostatak hardvera (77% AdobeRGB). Kvaliteta materijala i izrade je vrhunska, tu se nema što za prigovoriti, kako i treba biti na jednom prijenosniku ove klase. Tipkovnica je solidna, no kao i svaka ovakvog tipa, nije idealna za pisanje velikih količina teksta. Još nešto što moramo posebno pohvaliti je zvuk. Prijenosnik ima odlične zvučnike i reprodukcija zvuka je na visokoj razini za ovakav tip uređaja, stoga će budući korisnici moći u potpunosti uživati u multimediji. Ono što bi moglo biti bolje, i to puno bolje je web kamera. Dell Optimizer i njegove funkcije su korisne, i glatko i brzo rade. Ovako opremljen Latitude 9510 će vas koštati nešto preko 18.000 kuna, no dobro je znati da serija starta na oko 14.000 kuna (i5-10310U, 8GB RAM, 256GB SSD).