dell_u2720q_8

Kontrole OSD-a se nalaze na desnoj strani gledano sprijeda, i do tik ispod ekrana. Četiri su tipke za kretanje menijem i jedna je Power On tipka koja ima bijelo LED osvjetljenje. U2720Q ima tipičan Dellov OSD meni, koji ima nekoliko razina podesivosti – Brightness/Contrast, Input Source, Color, Display, Menu, Personalize i Others. Pod Color menijem se nudi nekoliko pretpodešenih opcija podešenja slike koje uključuju – Standard, ComfortView, Movie, Game, Color Temp., Color Space i Custom Color. Color temp. omogućava promjenu topline boje od 5000 do 1000K u koracima, a Color Space promjenu između sRGB i DCI-P3. Ujedno je moguće promijeniti i ulazni format boja iz RGB u YPbPr. Pod opcijom display moguće je vrijeme odziva s Normal (8 ms), prebaciti na Fast (5 ms), što je jedino primjetno kod iznimno brze akcije (igranja). Tu je moguće uključiti ili isključiti Smart HDR opciju koja ima nekoliko razina – Desktop, Movie, Game, Display i Off. Monitor nudi i mijenanje načina na koji radi USB-C port tako što je moguće prioritizirati visoku rezoluciju ili visoku protočnost podataka – u ovisnosti za što USB-C koristimo.

dell_u2720q_9

Na lijevom se boku monitora gledano sprijeda nalazi još jedan USB 3.0 Type A konektor koji isporučuje do 2 ampera struje pa ga je moguće koristiti za punjenje uređaja (čak i kada je monitor isključen), a ispod njega je jedan USB Type C konektor kojeg je također moguće koristiti za punjenje uređaja i to strujom od 3 ampera. Dva downstream porta kao i dva Type A na stražnjoj strani rade u slučaju kada je monitor povezan USB-C kabelom i “propuštaju” i video i podatke. Ako pak koristite neki drugi video ulaz, onda je USB-C potrebno spojiti s Type A na Type C kabelom da bi koristili hub.

dell_u2720q_10

Monitor smo testirali u nekoliko različitih scenarija, a kao i do sada pouzdali smo se u mjerenja izvršena uz pomoć Spyder 5 kolorimetra. Njegov nam je Elite softver izmjerio 100% pokrivenosti sRGB spektra i 87% pokrivenosti AdobeRGB spektra. Izmjerena krivulja Gamme je bila vrijednosti 2.2, a gray ramp se kretao od 6650K pri 15% ulaznog RGB-a, pa preko 6250K na oko 75% i do 6450K na 100% ulaznog RGB-a što su dobre vrijednosti.

Maksimalna izmjerena svjetlina je bila 314,2 cd/m2, a kontrast od 25 do 100% svjetline je u prosjeku iznosio 760:1, s maksimumom od 780:1 na 100% osvjetljenja. Bijela točka se kretala od 6400 do 6500 kelvina.

Uniformiranost boja je vrlo dobra s maksimalnim Delta E od 3,1 na 100% osvjetljenja, zatim Delta E 4,7 na 83% osvjetljenja, pa Delta E 3.9 na 67% osvjetljenja i konačno Delta E 3,3 pri 50% osvijetljenosti, što su odlične vrijednosti. Uniformiranost pozadinskog osvjetljenja ovom monitoru nije jača strana. Pri 100% i 83% osvijetljenosti je maksimalni Delta E iznosio 14% i to u gornjem desnom kvadrantu, da bi na 67% osvijetljenosti narastao na Delta E 15, pa na 50% osvijetljenosti na Delta E 16. Sva su tri gornja kvadranta lošije uniformiranosti s vrijednostima Delta E preko 10%.

Za kraj dolazimo do preciznosti prikaza boja koja je uzorita. Maksimalni Delta E je iznosio 2.53, a prosječna je vrijednost bila 1.43. Tako je U2720Q tvornički vrlo dobro kalibriran i malo tko će zapravo imati što za prigovoriti.

dell_u2720q_11

Uz testove kalibratorom, monitor smo upogonili i za svakodnevne zadatke kao i igranje. Oštrina slike je prvo što primjećujete kod 4K ekrana, i oni donose iskustvo slično kao na ekranima pametnih telefona s velikom gustoćom piksela. Uz to, ovaj AH-IPS panel je odlično i tvornički kalibriran, s izvrsnim prikazom boja, te dobrim kontrastom i svjetlinom. Za svakodnevni rad, surfanje, multimediju jednostavno je odličan. Ok, ima još softvera čiji meniji i sučelja nisu prilagođeni za tako visoku rezoluciju, no kako dolaze nova izdanja i verzije situacija se poboljšava pa je i ugoda rada sve bolja. Windowsi 10 po “defaultu” skaliraju veličinu teksta, aplikacija i ostalih elemenata na 150% što je i najbolja opcija, barem autoru ovoga teksta.

dell_u2720q_12 dell_u2720q_13

HDR Off i On, razlika u osvjetljenju ima, no nisu značajne (open in new tab za original)

Ne smijemo i nismo zaboravili da U2720Q podržava Smart HDR ili HDR400, ali to je jedino korisno i vidljivo u graničnim slučajevima, primjerice prilikom jako tamnih scena u igrama kada podiže svjetlinu i osvjetljava scenu bez promjene kontrasta. U svakodnevnom radu to nećete primijetiti. Panel je prilikom igranja zadovoljavajuće brz, bez primjetnog ulaznog kašnjenja, a s 8 milisekundi GtG ga je moguće u meniju ubrzati na 5 ms, što će opet biti primjetno tek kod iznimno brze akcije, i to iskusnom oku. Stopa osvježenja od 60 Hz već odavno nije dovoljna okorjelim igračima, no ovaj monitor ni nije namijenjen njima. Potrebno je imati moćnu grafiku koja će tjerati igre u 4K. Mi smo testirali s RTX 2080 Super koja se pokazala idealnom, a isprobali smo kako radi i putem Display Porta i putem USB-C kabela.

dell_u2720q_14

U2720Q je moderno skrojen i moderno opremljen monitor koji zadovoljava vrlo visokom kvalitetom slike (99% pokrivenosti sRGB spektra), visokom rezolucijom, bogatim I/O opcijama i svestranošću. Kao što su mjerenja pokazala kvaliteta je prikaza slike i tvorničke kalibracije na visokom nivou, a zamjerka ide tek na neujednačeno pozadinsko osvjetljenje koje malo kvari ukupan dojam. Podrška za Smart HDR je zgodna i donekle podiže iskustvo igranja, no nije ništa čime se treba hvaliti. Ovo je monitor koji će zadovoljiti široki krug korisnika, i odličan je all-rounder. I/O mogućnosti su odlične, s USB-C vezom koja pruža i video ulaz i 90W punjenje za prijenosnike, a tu su i dva bočna porta za punjenje drugih uređaja. S maloprodajnom cijenom od oko 4.600 kuna konkurentan je među “wide gamut” 4K monitorima na tržištu.