Dell U3415W Dell U3415W

Divovski Dell U3415W nam je prije nekoliko tjedana “sletio” u lab i zahtijevao da se pošteno poigramo na njegovih divovskih 34″ dijagonale u 21:9 cinema formatu i 3440 x 1440 rezoluciji. Naravno, odmah smo prionuli poslu i upogonili našu vjernu R9 295X2 koja s lakoćom “gura” igre u ovoj rezoluciji, a onda je ubrzo u lab sletjela i nova GTX980 Ti – još jedan razlog za igranje i u pauzi pokoji film…

Monitor dolazi u ogromnoj i vrlo čvrstoj kutiji u kojoj nalazimo napojni kabel, DP kabel (mini-DP to DP), HDMI kabel, USB 3.0 upstream kabel za spajanje na računalo, plastični pokrov za kabele i konektore, izvještaj o tvorničkoj kalibraciji te upute za korištenje.

Dell U3415W Dell U3415W

Ovo nam nije prvi susret s 21:9 formatom jer smo prije dvije godine testirali Dellov U2913WM, a ni prvi s 34″ dijagonalom jer smo to odradili sa LG-em 34UM67. No, ipak je prvi službeni susret sa zakrivljenim ultra wide monitorom koji je uz to i pošten, masivan komad hardvera. Za 7.3 kg mase LG-a 34U67, ovaj je U3415W pravi mastodont jer je samo panel težak 8.4 kg a masivni stalak još dodatnih 5 kilograma. Cijelo pakiranje? 16.5kg. U širinu mjeri čak 824.7 mm, a dubok je 73.3 mm. Visina ovisi o položaju klizača stalka a kreće se od minimalnih 408.7 pa do maksimalnih 523.7 mm. Time se lako prilagođava potrebama korisnika, a u onaj ergonomski dio još ulaze i funkcije tilt i swivel. Kut nagiba je taman dovoljan za postaviti panel u savršeni položaj bez obzira kako sjedimo (5° naprijed i 21° nazad), a funkcija okreta se obavlja iz podnožja baze (30° u svaki smjer iz centralnog).

Dizajn monitora je u tipičnoj Dellovoj maniri s crno-srebrnim tonovima plastike i potpuno srebrnim stalkom. Ovaj business look odlično prolazi i kod kućnih i kod poslovnih korisnika, što i mi potvrđujemo kao vlasnici dva Dell monitora. Stalak je kao što smo već rekli vrlo težak i odlično drži grdosiju od monitora prikovanu za bilo koju podlogu.

Dell U3415W

 

Dijagonala ovoga giganta od 34″ transformirana u domaću nam mjeru iznosi 86.5 cm preko koje se na njegovom IPS panelu sa anti-glare premazom (hard coat 3H) u horizontali rasteže 3440 piksela a u vertikali njih 1440 pri fiksnoj stopi osvježenja od 60 Hz (WQHD rezolucija). Panel je inače AH-IPS tipa, a proizvodi ga LG.Display jedinica.

Tipični kontrastni omjer je 1000:1, a dinamički oko 2 milijuna naprema 1. Tipična osvijetljenost ekrana je 300 kandela po kvadratnom metru za što se brinu LED-ice s pravilnim rasporedom osvjetljenja. Vrijeme odziva za IPS matricu je 8 ms (GTG) u Normal modu, te 5 ms (GTG) u Fast modu. Ni u jednom slučaju nam se nije matrica učinila spora, no bilo je nešto malo zamućivanja i ghostinga primjetnog u jako brzim scenama. Kutevi gledanja su u praksi odlični, a tvornički podaci govore o 178° po vertikali i 172° po horizontali. Panel ima tipični gamut od 91% po CIE1976 te 99% po sRGB-u (prosječni delta je ispod 3), a prikazuje 1.074 milijardi boja. Razmak između pojedinog piksela je sasvim prihvatljivih 0.2325 mm, a slika je pritom vrlo oštra i nemamo osjećaj kao da nam fali piksela na ekranu.

Dell U3415W

 U3415W je i vrlo svestran po pitanju povezivosti jer nudi jedan HDMI 2.0 izlaz, jedan MHL konektor, jedan mini Display port, jedan Display Port u verziji 1.2, jedan MST DisplayPort izlaz (za spajanje višestrukih monitora, tzv. daisy chaining), četiri downstream USB 3.0 konektora i dva upstream USB 3.0 konektora (Hi-Speed Hub). Uz to, s donje strane ima ugrađena i dva 9W zvučnika koji mogu za prvu ruku poslužiti i prilikom igranja i gledanja/slušanja multimedije. Dok monitor nije na stalku vidimo i kako je VESA 100 kompatibilan.

Dell U3415W Dell U3415W

Na stražnjoj se strani nalazi jedan od USB 3.0 portova s desne strane od glavnih konektora (vjerojatno kako bi bio malo pristupačniji zbog same širine monitora), te sigurnosni “lock slot” s lijeve strane. Ujedno, i stalak ima svoj “lock slot” koji se veže za monitor pa se sve skupa može zaštititi od odnošenja/krađe. Na skroz desnoj strani sprijeda se nalaze na dodir osjetljive tipke za paljenje/gašenje panela, te četiri kojima se krećemo kroz meni.

Dell U3415W

OSD kontroliramo putem ranije spomenutih tipaka a layout mu je tipičan Dell-ovski. Uz osvjetljenje i kontrast, imamo i izbor izvora slike, zatim Color izbornik i kojem se nudi Input Color Format, Gamma, Preset (Standard, Multimedia, Movie, Game, Paper, Color Temperature i Custom Color), te naravno Reset Color Settings opcija. Display meni nam omogućava promjenu omjera stranica (21:9, 16:9, auto resize i 1:1 pixel mapping), oštrine, vremena odziva (Normal i Fast), kompenzaciju uniformiranosti osvjetljenja i temperature boja preko ekrana.

PBP omogućava Picture by Picture te picture in Picture funkcije koje su vrlo korisne na ovoj širini panela. Sljedeće funkcije su izbor USB-a, Audio (izvor i jačina zvuka), zatim Energy (maksimalna potrošnja od 55W se može ponešto reducirati a mi smo watt metrom mjerili oko 50W u prosjeku), a tu su i same postavke menija, zatim personalizacija quick access tipaka te ostale funkcije poput LCD conditioning-a. Sve u svemu meni nudi pregršt opcija a vrlo je funkcionalan i jednostavan za korištenje.