S obzirom da je riječ o računalu visoke klase, dolazi u ekskluzivnom pakiranju, koje je kvalitetom daleko ispred standardnih smeđih kartonskih kutija. Mi smo k tome na test dobili najsnažniji model iz serije sa Ivy Bridge procesorima. U pakiranju je prijenosnik odlično zaštićen a uz njega kupac dobiva i punjač, upute za korištenje te sigurnosne i regulatorne informacije. Na SSD-u se nalazi zasebna particija sa instalacijom operativnog sistema i svih upravljačkih programa i softvera, pa zasebni mediji nisu potrebni.

XPS 12 je malen ali vrlo čvrst i robustan uređaj zahvaljujući konstrukciji koja je kombinacija aluminija i ugljičnih vlakana. Ugljična vlakna mu donose iznimnu čvrstoću, ekskluzivnost ali znatno podižu i cijenu. No, tko pita za cijenu kada se pred prijateljima/kolegama pohvalite kako imate Carbon Fiber prijenosnik? :) Dizajn je uniformiran ali istovremeno vrlo dopadljiv, zbog uzorka ugljičnih vlakana i strojno obrađenog aluminija. XPS je širok nešto manje od 32 cm, dubok oko 21.5 cm, a debel samo 1.5 cm. Masa mu iznosi tek nešto malo iznad 1.5 kg pa tako s pravom može nositi naziv Ultrabook. Zaklopljen, iznimno je čvrste konstrukcije, a dobar grip pri prenošenju osigurava gumirani premaz preko ugljičnih vlakana. Dvije su dugačke gumene nožice s donje strane i one osiguravaju dobro prianjanje uz podlogu, a ispred one daljnje je i rešetka putem koje rashladni sistem uvlači hladan zrak.

Otvaranjem poklopca, tj. aluminijskog okvira u kojem je ekran otvara nam se pogled na radnu površinu koja je napravljena od magnezija sa "soft touch" premazom. Dolje na sredini je klasičan trackpad koji radi odlično a iznad njega je jedna od boljih Chicklet tipkovnica na kojima smo pisali. Naravno i najbolja takva tipkovnica nije savršeno rješenje za dugotrajan rad. Dojam upotpunjuje i gumirani rum oko tipkovnice te dva gumena stopera na lijevoj i desnoj strani. Tipkovnica je jasno malo stisnuta i tipke su malene, no drugo ni ne možemo očekivati od ovoga formata prijenosnika koji je širok malo preko trideset centimetara. Ekran je glossy, sa Corning Gorilla staklom kao zaštitom, a matrica je IPS rezolucije 1920×1200 sa pozadinskom WLED osvjetljenjem. Slika je vrlo oštra, boje su vjerne i pravi je užitak koristiti se njime. Multi touch funkcija radi odlično, odziv je brz a u kombinaciji s dobrim hardverom operativni sistem radi vrlo glatko.

Specifikacije:

 • Model: XPS 12
 • Boja: Crna
 • Ekran: 12.5″ Full HD widescreen WLED-backlit multi-touch display (1920 x 1080)
 • Procesor i Čipset: Intel i7-3537U (dvije jezgre, HyperThreading, 2GHz, Turbo do 2.9GHz, 4MB L3), Panther Point QS77
 • Grafička kartica: Intel HD Graphics 4000 (16 izvršnih jedinica, Turbo do 1200MHz)
 • Radna Memorija: 2x 4GB DDR3-1333 DDR3
 • Tvrdi disk: Samsung SSD PM830 (256GB, SATA-III)
 • Zvuk: Realtek ALC275
 • WLAN: Intel Centrino Advanced-N 6235
 • Bluetooth: Intel Centrino Bluetooth 3.0
 • Eksterni portovi: MiniDP, Power, 3.5mm mic/headphone, 2x USB 3.0
 • Baterija: 6 ćelijska Litij Ionska 47,73Wh
 • OS: Microsoft Windows 8 64-bit
 • Oprema: Integrirana web kamera 1.3MP
 • Masa: oko 1.5 kg
 • Dimenzije (mm): 320 mm x 215 mm x 15 mm
 • Garancija: 36 mjeseci

S obzirom da je riječ o starijoj generaciji XPS 12 modela, hardverski je baziran na Panther Point čipsetu, i i7-3537U dvojezgrenom procesoru sa podrškom za Hyper-Threading (četiri logičke jezgre) maksimalnog radnog takta 2.9GHz. Grafička je kartica dobro poznata, integrirana HD4000 koja je dovoljna za gladak rad Aero sučelja, multimedijalne zadatke ali i poneku manje zahtjevnu igru. Radne memorije je sasvim dovoljno, a najbitnije je da je konfigurirana u dual channel način rada (2x 4GB). Diskovni podsustav čini vrlo brzi Samsungov PM830 SSD kapaciteta 256GB. Za povezivanje s mrežama tu je WLAN po 802.11n standardu te Bluetooth 3.0. Za zvuk se brine ALC275 Codec, a dva stereo zvučnika pružaju sasvim solidno multimedijalno iskustvo.

Glavna značajka XPS 12 prijenosnika je njegova dualnost. Osim kao klasičan laptop, uz pomoć posebnog ga mehanizma okretanjem ekrana za 180° jednostavno možemo pretvoriti u tablet kada do izražaja dolazi njegov 12.5" ekran osjetljiv na dodir te naravno Metro sučelje Windowsa 8. Na debljinu koja je u prosjeku duplo veća od klasičnog tableta se lako naviknuti kada shvatimo koliku snagu ima hardver i kako s lakoćom odrađuje sve zahtjevnije zadaće. osim u tablet načinu rada možemo ga koristiti i kao "tent" zahvaljujući naravno ugrađenom žiroskopu. Tada će naravno odlično doći i Windows hardverska tipka koja se nalazi ispod ekrana. Za audio vizualnu komunikaciju brine se stereo mikrofon i integrirana webkamera na vrhu ekrana. Mehanizam preklapanja i rotiranja je vrlo robustan kako i treba biti u jednom premium proizvodu.

Bokovi prijenosnika rezervirani su kao i uvijek za tipke, prekidače i utore. Na lijevom se boku nalazi hardverska tipka za okretanje slike ekrana, audio izlaz za slušalice i mikrofon, tipka za paljenje, "rocker" za kontrolu zvuka i jedan od dva zvučnika. Na desnom je boku drugi zvučnik, indikator napunjenosti baterije, dva USB3.0 utora, moderni miniDisplayPort izlaz te napojna utičnica. Ono što svakako fali je čitač multimedijalnih kartica i eventualno LAN port.

Ugodu noćnog tipkanja donosi tipkovnica sa pozadinskim osvjetljenjem te automatske kontrole jačine osvjetljenja – odlično. Što se operativnog sistema tiče o Windowsima 8 je sve već rečeno, a na ovome ultrabooku rade glatko i brzo. Dell je instalirao ponešto svojeg softvera, koji je koristan i nenametljiv te ne usporava rad. Baterija je šest ćelijska kapaciteta 47 Wh i prijenosniku u teoriji osigurava do 6 sati autonomije. Sa novijim Haswell modelima ovo se povećava i na preko 7 sati. Nakon opisa pogledajmo što kažu rezultati testova.