dell_xps_13_9365_1

Dell XPS-a 13 reklamira kao najmanji 13.3-inčni prijenosnik na svijetu, s prvim Infinity Edge ekranom. Već po pakiranju vidimo kako je riječ o malenom uređaju, a unutar omanje smeđe kartonske kutije se nalazi još jedna i još puno manja, siva u kojoj se nalazi sam prijenosnik. Pakiranje je odrađeno odlično, jer je kutija dobro zaštićena u stiro-pjeni, a unutar manje kutije se također nalazi spužva koja dodatno štiti prijenosnik.

dell_xps_13_9365_2 dell_xps_13_9365_3

XPS 13 je visok od 9 milimetara na najtanjem, pa do 13.7 milimetara na najdebljem dijelu, a njegov je 13.3-inčni ekran smješten u 11-inčni okvir, pa je sve zapravo za ovaj prijenosnik minijaturno. Takav je i 30-vatni AC/DC adapter s minijaturiziranim konektorom, a čak je i za konvencionalni USB A-tip utora potreban adapter na USB Type-C konektor.

dell_xps_13_9365_4

XPS 13 dolazi u ovoj srebrnoj i tamno sivoj izvedbi, a odmah na prvi pogled i dodir vidimo i osjećamo kako je riječ o premium proizvodu. Materijal kućišta, tj. gornjeg i donjeg poklopca je strojno obrađeni aluminij, napravljen od jednog dijela. Palm rest, odnosno odmorište za dlanove je od karbonskih vlakana, a unutarnji je dio napravljen od vrlo kvalitetne plastike. Prijenosnik je širok samo 304 milimetra, dubok je 199 milimetara, a maksimalna visina je 13.7 milimetara (dok je naravno poklopljen). Uz to što je malen i lagan je, a mi smo ga vagnuli na 1.238 grama.

dell_xps_13_9365_5

S donje se strane nalazi poklopac ispod kojeg su servisne informacije kako bi površina prijenosnika bila minimalno “zagađena” natpisima, a opet svi propisi zadovoljeni. Dvije su dugačke gumene trake na donjem dijelu, koje sprječavaju klizanje prijenosnika po različitim površinama i jedini “višak” ovdje je Windows pro naljepnica. Donji je poklopac u potpunosti moguće skinuti zvjezdastim ključem, no to je najbolje ostaviti ovlaštenim serviserima. Dizajn je dijelom ovako čist i zbog činjenice kako je prijenosnik u potpunosti pasivno hlađen, te nema ventilatora i ne proizvodi nikakvu buku  radu.

dell_xps_13_9365_8 dell_xps_13_9365_9

Tipkovnica je chicklet tipa s tipkama dobrog inicijalnog otpora i zadovoljavajuće dugog hoda. Ni nakon dugotrajnog pisanja nismo osjetili umor, i možemo zaključiti kako je među najboljim tipkovnicama ovoga tipa na tržištu. Sve su tipke dovoljno velike čak i za veću šaku i prste, a dolaze i s printanim hrvatskim dijakritičkim znakovima. Funkcijske tipke služe primarno kao multimedijske, a funkcijskim priostupamo uz pomoć Fn tipke. Tipkovnica je i osvijetljena s donje strane tipaka, a tu funkciju možemo i isključiti.

dell_xps_13_9365_10

Radna je površina napravljena od karbonskih vlakana s gumiranom gornjom površinom. Na nju se ne primaju otisci prstiju i masnoće, no zato se mrvice i prašina dosta vide. Ispod tipkovnice se nalazi višefunkcijski touch pad koji radi odlično (pinch, zoom, click), a desno od njega je čitač otiska prsta. Šarke su napravljene od nehrđajućeg čelika, a omotane su aluminijem kako bi se uklopile u ostatak dizajna. Mehanizam dozvoljava rotaciju ekrana (ili tipkovnice) za 360° pa je prijenosnik moguće koristiti i kao tablet (ili u tent modu), što Windowsi automatski prepoznaju, prilagode sučelje te isključe tipkovnicu.