Dell XPS18 1

Dellova nam je XPS serija računala i prijenosnika sada već dobro poznata, a prilikom naše prošlogodišnje posjete Dellovim uredima i tvornici u Poljskoj prvi smo put vidjeli ovo neobično računalo. Ovaj Portable AIO donosi 18.4“ ekran osjetljiv na dodir i rezolucije 1920×1080, a baziran je na Intelovoj trećoj generaciji Core procesora, te Windows 8 operativnom sistemu. Za jedan je tablet poprilično velik s dimenzijama 284 x 463 x 18 mm i masom od 2.3 kg. Stoga, je njegova svrha dvostruka i kao što sa slike vidimo uz njega dolazi aluminijski nosač podesiv po nagibu koji ujedno ima i kontakte za punjenje baterije. U pakiranju još dolazi i klasičan AC/DC adapter kojeg možemo prikopčati ili u nosač ili u sami tablet/AIO. Da dojam računala bude potpun, kao i njegova upotrebljivost tu su i Bluetooth tipkovnica i miš koji će omogućiti brži unos teksta te lakšu navigaciju Windows 8 operativnim sistemom.

Dell XPS18 2

Specifikacije:

 • Model: XPS 18
 • Boja: Crna
 • Ekran: 18.4″ Full HD widescreen WLED-backlit multi-touch display (1920 x 1080)
 • Procesor i Čipset: Intel i7-3537U (dvije jezgre, HyperThreading, 2GHz, Turbo do 3.1GHz, 4MB L3), Panther Point HM77
 • Grafička kartica: Intel HD Graphics 4000 (16 izvršnih jedinica, Turbo do 1200MHz)
 • Radna Memorija: 2x 4GB DDR3-1600 DDR3 Hynix
 • Tvrdi disk: Seagate ST500LT012-9WS1 (500GB, 5400 RPM); Samsung SSD PM8 (32GB)
 • Zvuk: Realtek ALC668
 • WLAN: Intel Centrino Wireless-N 2230, WiDi
 • Bluetooth: Intel Centrino Bluetooth 4.0
 • Eksterni portovi: 2x USB 3.0, 1x Headphone/microphone combo jack, 1x Headphone jack, Media Card Reader – 8:1 (podržava SDXC (SD3.0), Secure Digital (SD), Multi Media Card (MMC), Memory Stick (MS), Memory Stick PRO, xD‐Picture Card, Hi Speed‐SD, Hi Capacity‐SD )
 • Baterija: 8 ćelijska Litij Ionska 69Wh
 • OS: Microsoft Windows 8 64-bit
 • Oprema: HD Camera; H.264 via SW / Color Sensor, Accel, gyro, compass, AGPS (with LTE/HSPA+ configs), ALS, sensor fusion
 • Masa: oko 2.3 kg
 • Dimenzije (mm): 284 mm x 463 mm x 18 mm
 • Garancija: 36 mjeseci

XPS 18 je baziran na Intelovoj predzadnjoj generaciji procesora kodnog imena Ivy Bridge. To znači kako na matičnoj ploči sa HM77 Panther Point čipsetom leži Core i7-3537U procesor. Ova je konfiguracija vrlo slična onoj kod XPS 12 modela kojeg smo testirali, a razlika je u par detalja. Jedna od razlika je u brzini memorije koja ovdje radi na 1600 MHz, i u diskovnom podsustavu koji je ovdje kombinacija klasičnog tvrdog diska kapaciteta 500GB i mSATA pomoćnog diska kapaciteta 32GB. Taj disk ima za zadaću ubrzanje rada klasičnog tvrdog diska, tj. keširanje najčešće korištenih aplikacija.

Ostatak hardvera je manje više klasičan, što uključuje Centrino Wireless-N 2230 karticu, sa podrškom za WiDi tehnologiju, te Bluetooth 4.0. Ugrađena baterija od 69Wh ima težak zadatak pogonjenja velikog 18.4“ ekrana i relativno moćnog hardvera pa kod autonomije ne treba očekivati čuda.

 Dell XPS18 3

Ekran je dijagonale 18.4” (cca. 47 cm), Full HD rezolucije (1920 x 1080 piksela), osjetljiv je na dodir preko višestrukih dodirnih točaka (Multitouch), a Dell ga je brand-ao kao TrueLife model. Ekran na sebi ima zaštitno staklo, a odziv na dodirne komande je odličan. Refleksivnost je dosta visoka, no osvijetljenost je vrlo dobra pa je sasvim ugodan rad moguć i po danu. Kvaliteta prikaza slike je vrlo dobra, boje su jasne i “žive” a i oštrina je sasvim zadovoljavajuća. Zbog velike dijagonale, korisnik može normalno raditi (pisanje teksta, surfanje ili što već), ali i uživati u multimediji. Osim kvalitetne slike, multimedijalni doživljaj podiže i kvalitetan zvučni podsustav zadovoljavajuće snage. XPS 18 ima ugrađen žiroskop pa se slika automatski prilagođava njegovom položaju. Na vrhu ekrana je HD kamera koja će dobro poslužiti za video konferencije.

Dell XPS18 4

Kvaliteta materijala i izrade je na najvišem nivou na koji smo već navikli kod Dell XPS proizvoda. Izvedba je vrlo robusna, sa čvrstim aluminijskim kućištem. Tablet je dimenzijama nezgrapan za nošenje, no to je riješeno premazom koji poboljšava grip, a kako bi na svakoj podlozi dobro stajao brinu se četiri debele gumene nožice. Donje nožice se mogu izvući pa je tablet moguće i uspraviti te ga koristiti na taj način. Ergonomski XPS 18 i nije najsretnije rješenje, pa će najviše vremena najvjerojatnije provoditi na stalku, no dodana vrijednost prenošenja uzdiže ga iznad klasičnih all-in-one računala. Ovakva se univerzalnost naravno i plaća pa je XPS 18 igračka namijenjena samo onima dubokog džepa.

Dell XPS18 7 Dell XPS18 6

Sa strane eksternih portova tu su dva USB 3.0, jedan kombinirani jack za slušalice i mikrofon te jedan samo za slušalice. 8 u 1 Media Card Reader podržava SDXC (SD3.0), Secure Digital (SD), Multi Media Card (MMC), Memory Stick (MS), Memory Stick PRO, xD‐Picture Card, Hi Speed‐SD i Hi Capacity‐SD kartice. Na donjoj se strani nalazi pet kontakata za punjenje baterije putem nosača.

 dell_xps18_10b

O Windowsima 8 je sve već napisano, a svi koji ih koriste znaju kako ih je najbolje nadograditi na 8.1 koji je ipak znatno funkcionalniji u onom klasičnom Windows smislu. Dell je instalirao ponešto svojih aplikacija koje su više i manje korisne no na svu sreću nema ih previše pa sistem radi vrlo glatko. Ipak, 32GB ispomoć u obliku SSD-a i nije neka sreća za klasičan staromodni 500GB tvrdi disk, i ovdje bi vrlo rado voljeli vidjeti jedan 256GB ili veći SSD. Sistem bi jednostavno lakše disao, a XPS 18 je već dovoljno skup da opravda njegovu ugradnju. Funkcionalnost operativnog sistema u tablet mogu je onakva kakvu Windowsi 8 mogu pružiti i tu ne treba očekivati čuda – nama je XPS 18 ipak bio najdraži kada smo ga koristili kao računalo.