elgato_wave1_2 elgato_wave1_1

Elgato je poznata njemačka tvrtka koju je 2018. godine kupio Corsair, a najpoznatiji su po capture karticama, stream deckovima i audio proizvodima. Danas donosimo test njihovog Wave:1 desktop mikrofona koji je namijenjen streamerima. Wave serija mikrofona (1 i 3), je donijela visoke performanse kondenzatorskih mikrofona po relativno povoljnoj cijeni. Mikrofon dolazi sa stalkom za stol, no moguće je naknadno za njega kupiti i Shock nosač, te Pop filter i koristiti ga za svaki vid streama ili glasovnog snimanja.

elgato_wave1_3 elgato_wave1_4

Elgato za Wave:1 i Wave:3 mikrofone proizvodi i pop filtere, shock nosače i produžne. Ostali asortiman uključuje sve što je potrebno modernom streameru – capture kartice (HD60 S, 4K60 S+, 4K60 PRO itd.), zatim Stream Deckove (uređaj koji služi za brzo pozivanje aplikacija korištenih kod streaminga), zatim Thunderbolt dockove, zelene pozadine, rasvjetna tijela i tzv. multi-mountove, tj. modularne nosače za montiranje mikrofona, rasvjetne opreme, kamera i slične opreme. Elgato je dakle tvrtka koja streamerima nudi kompletno rješenja za njihov posao.

elgato_wave1_5 elgato_wave1_6

Wave:1 dolazi u vertikalno orijentiranoj kutiji s drškom na vrhu, a u tvrtkinim je prepoznatljivim svijetlo i tamno plavim bojama. Na kutiji se nalaze sve bitne informacije te fotografije proizvoda. Unutar mekog vanjskog omota nalazi se malo tvrđa kartonska kutija, u kojoj se nalaze kratke upute, zapravo letak, koji objašnjava postupak puštanja u pogon proizvoda. U zasebnoj su manjoj kutijici vijak koji je nosač za boom nosač, USB-A to USB-C kabel dužine dva metra i sigurnosne upute za korisnike. Mikrofon se nalazi smješten u plastično ležište, a omotan je u meku najlonsku vrećicu koja ga štiti od oštećenja prilikom vađenja.

Mikrofon je već tvornički montiran na desktop U nosač, a postoji mogućnost kupovine i shock nosača za boom nosač. Mikrofon je kao što vidimo s videa vrlo elegantan, i odlično će se uklopiti u bilo koji streamerski prostor, te uz ostali hardver. Dimenzije s nosačem su mu 141 x 66 x 40 milimetara, a ukupna masa 555 grama (245 grama U nosač i mikrofon + 310 grama baza).

elgato_wave1_7

Wave:1 odiše elegancijom, a uz visoku kvalitetu materijala te završne obrade riječ je o premium proizvodu. Kućište je potpuno metalno, donji je dio puni a gornji mrežasti, i samo je traka koja ga obujmljuje po rubovima napravljena od kvalitetne plastike. Stolni je U nosač također potpuno metalni, s odvojivom bazom, vrlo je robustan i stabilan, a za mikrofon je pričvršćen dvama thumb-vijcima na bokovima. Na vrhu je prednje strane mikrofona, u mrežicu integriran logo tvrtke, a na dnu je potenciometar za glasnoću pritiskom na kojeg se uključuje i isključuje mikrofon. Kada je isključen (i spojen na računalo), svijetli crveno, a kada je uključen svijetli bijelo i to u onom intenzitetu u kojem je mikrofon pojačan. Potenciometar je koračni i pruža dobar otpor pri okretanju.

elgato_wave1_8

Sa stražnje se strane pri dnu nalaze USB-C konektor i port za 3,5-milimetarski jack za slušalice. Unutar tijela mikrofona se nalazi kondenzatorska kapsula s kardioidnim polarnim uzorkom osjetljivosti. Ovaj se uzorak tako naziva jer je u obliku srca, unidirekcionalan prema izvoru zvuka i najčešće se koristi kod vokalnih mikrofona (govor, pjevanje) jer dobro odbija zvukove koji dolaze iz drugih smjerova. Za “hvatanje” je glasa kod ovoga mikrofona zadužen 17-milimetarski stabilni dielektrik (electret) koji se najčešće koristi u ovom tipu mikrofona. Ispred kapsule, a iza metalne mreže se nalazi i višeslojna zaštita protiv buke, koja je efikasna protiv praskave buke – dodatno je moguće kupiti i vanjski pop filtar.

elgato_wave1_9

Za pretvorbu analognog u digitalni se signal koristi elektronički sklop koji je u stanju stvoriti zvuk rezolucije 24-bita, sa stopom uzorkovanja od 48 kHz (samo za usporedbu, Wave:3 ima stopu uzorkovanja od 96 kHz). Frekvencijski opseg mikrofona je vrlo širok, od 70 pa sve do 20.000 Hz. Osjetljivost je -25dBFS (minimalni gain), pa do 15 dBFS (maksimalni gain). Maksimalni zračni pritisak je 120 dB (ili 140 dB s uključenim Clipguardom), a dinamički opseg je 95 dB (ili 115 dB s Clipguardom). Wave:1 tako ima vrlo dobre karakteristike i približava kvalitetu skupljih studijskih mikrofona korisniku koji nema budžet za njih, a ne želi streamati s običnim mikrofonom na slušalicama.

elgato_wave1_10

Tijelo se mikrofona vrlo jednostavno skida s nosača, a Elgato od dodatne opreme za njega nudi i Pop filter te Shock nosač za boom ruke. Ako ga želite koristiti sa stolnim nosačem, a isti vam je prenizak postoji mogućnost kupovine dodatnih šipki za produženje. Bitno za spomenuti je da je izlaz za slušalice rezolucije 16/24-bita, stopa uzorkovanja je 48 kHz, a izlazna snaga 75 mW pri 16 ohma.

elgato_wave1_11

Svi su elementi ovoga mikrofona vrlo kvalitetno napravljeni, pa je takva i baza. Ona je vrlo masivna, a odlično drži mikrofon pripijen uz podlogu i zahvaljujući velikoj gumenoj podloži s donje strane. Tako bez problema mikrofon možete naginjati, a bez da će te ga pomaknuti po podlozi.

elgato_wave1_14

Mikrofon smo isprobali u nekoliko različitih scenarija (team talk, Skype, snimanje zvuka i glasa) i u svim je situacijama radio odlično. Pri nižem Gainu je zvuk bio malo slabiji pa ga je najbolje koristiti s tom postavkom između 25 i 50%. Dobro prigušuje okolnu buku, pogotovo klikanje miša i bučnije mehaničke tipkovnice.

elgato_wave1_12 elgato_wave1_13

Oko potenciometra glasnoće se nalazi LED prsten koji svijetli crveno kada je mikrofon isključen, te bijelo kada je uključen. Uz to, razina bijele boje se mijenja u ovisnosti o tome koliko je mikrofon “pojačan”.

elgato_wave_link_1 elgato_wave_link_2

Za mikrofon je potrebno instalirati Wave Link softver koji skidamo s Corsairovih stranica, a veličine je oko 90 MB. Prije instalacije mikrofon mora biti iskopčan iz USB-a, a spajamo ga tijekom instalacije kada nas softver to zatraži. Veza je USB s Type A konektorom na PC strani i Type C na strani mikrofona.

elgato_wave_link_3

Ono što Wave:1 izdvaja na tržištu od sličnih proizvoda je upravo softver koji može kombinirati sve audio izvore koje imate na računalu, i hardverske i softverske i omogućiti vam neovisnu kontrolu nad njima. Uz to, može stvoriti dva različita zvučna miksa, jedan za stream a drugi za ono što vi čujete u slušalicama. Tako možete slušati svoju igru na glasnoći koju vi želite, a ostali na chatu na glasnoći na kojoj oni žele – vrlo korisno. Mikrofon i softver su naravno kompatibilni i s Elgatoovim Stream Deckovima.

elgato_wave_link_4

U kontrolama samog mikrofona možemo pratiti ulazni nivo zvuka, podešavati Gain, jačinu izlaznog zvuka, mijenjati Mic/PC Mic omjere, uključiti ili isključiti Lowcut filtar te Clipguard.

Kvaliteta snimljenog zvuka je odlična, no svatko će prema potrebi morati podesiti Gain za sebe. Mi smo za snimanje govora koristili na 25% što je možda mrvicu prenisko, pa je bolje postaviti ga negdje u razini do 50% što je idealno.

elgato_wave1_15

Elgato se nametnuo kao odličan izbor svim streamerima kada je u pitanju nabavka kompletne opreme koja im je potrebna za takav hobi ili posao. Uz sve ostale uređaje nude i dva vrlo kvalitetna studijska kondenzatorska mikrofona s pratećom opremom. Danas testirani Wave:1 ima sasvim dovoljne performanse, odličan je u snimanju zvuka, a u kombinaciji s Wave Link softverom postaje moćno oruđe za stream zvuka. Kome treba više kontrole i još malo bolja procesna moć svakako može prijeći na Wave:3, no po našem iskustvu i jedinica je odlična. S cijenom od oko 135 €, Wave:1 je iznad ulaznih modela Lewitza, Rodea ili Superluxa no nudi iznimno kvalitetnu izvedbu, odlične peformanse i moćan softver.