endorfy_liv_plus_1 endorfy_liv_plus_2

Iz Futura IT shopa nam je na test stigao najnoviji Endorfyev LIV Plus Wireless miš. Riječ je o modelu koji je tek danas predstavljen i moguće ga je prednaručiti. LIV Plus Wireless je ultra lakog dizajna i teži samo 69 grama, a opremljen je s PixArtovim PAW3395 optičkim senzorom koji ima maksimalnu rezoluciju od 26.000 DPI-a. Uz njega dolazi i baza za punjenje koja ima AGRB LED osvjetljenje, baš kao i miš.

Kao i nedavno testirani LIX Wireless i LIV Plus Wireless dolazi u sivoj kutiji na kojoj se nalaze sve informacije o proizvodu, grafike i poneka šaljiva dosjetka – karakteristično za Endorfy. U videu možete vidjeti kako je sve pakirano i što sve dolazi uz miša. LIV serija je posebna jer uz nju dolazi i baza za punjenje, a tu je još i USB-C kabel, USB bežični primopredajnik, dodatne nožice za miša, Endorfy naljepnica i sigurnosne upute. Miš je dobro zapakiran i smješten u svoje ležište, baš kao i baza za punjenje (dock). Ispod se nalaze upute za rad te manja kutija u kojoj je meki opleteni USB-C kabel dužine 1,8 metara, naljepnica i zamjenske nožice za miša. Nakon unboxinga, u nastavku videa možete vidjeti i kako radi baza za punjenje, tj. kako se mijenja njeno osvjetljenje. Osvjetljenje miša pak se mijenja putem softvera.

endorfy_liv_plus_3 endorfy_liv_plus_4

Baza za punjenje ili dock je zanimljiva jer kao što smo vidjeli u videu ima traku mliječne plastike koja ide oko njene baze a unutar koje su ARGB LED-ice koje stvaraju zanimljive efekte. Sve efekte ste mogli vidjeti u videu, dok efekte miša kontroliramo uz pomoć softvera. Baza je plastična, s gumenom nožicom i nagnuta je prema dolje. Uz nju dolazi i bežični primopredajnik (2,4 GHz) koji radi odlično kada je ovako u bazi i relativno blizu miša. Probleme koje smo imali s LIX Wirelessom ovdje nismo iskusili, sve je radilo glatko i bez prekida, a veza je dovoljno brza i za brzu akciju igranja. Naravno, svi koji vole žičanu vezu mogu spojiti miš kabelom na računalo koji je mekan, ne upliće se i dovoljno je dug. Mi smo miš najviše koristili u bežičnom modu gdje je baza za punjenje bila kabelom spojena na računalo. Miš se na bazu postavlja jednostavno, a uz nju ga drži magnet.

endorfy_liv_plus_5

LIV Wireless je baš kao i LIX Wireless napravljen od plastike, a tijelo mu je mrežaste strukture, izbušeno, kako bi bilo čim lakše. Uzorak je malo drugačiji nego kod LIX-a, no svrha je ista – svesti težinu na minimum. Ovaj miš važe 69 grama što je dovoljno lagano za njegove dimenzije i činjenicu da ima i bateriju u sebi. Vrlo je sličnih dimenzija kao i LIX – 126 x 65,7 x 39,3. Tek je za 0,8 milimetara viši na najvišem dijelu. Ergonomski je dizajniran i mogu ga koristiti i ljevaci i dešnjaci, premda su bočne tipke pogodnije dešnjacima.

endorfy_liv_plus_8 endorfy_liv_plus_9

S boka bolje vidimo njegovu neobičnu strukturu, a možemo zaključiti kako je LIV, baš kao i LIX vrlo robustan i čvrst. Pod pritiskom se nigdje ne uvija. Plastika je teksturirana i pruža solidan grip, premda ne i sjajan kao kada je površina gumirana. Gripu doprinose i rupe u strukturi jer prsti “zapnu” za njih kada miš dižemo. Desna je strana samo izrezana, dok se na lijevoj nalaze klasične dvije tipke za naprijed i nazad koje se naravno mogu i programirati po želji putem softvera. U mišu se nalazi baterija koja mu u bežičnom načinu rada omogućava do 160 sati rada, što je i vrlo blisko istini – no kada isključimo osvjetljenje.

endorfy_liv_plus_6 endorfy_liv_plus_7

Na prednjoj su strani dvije tipke ispod koji su Kalih GM 8.0 mehanički prekidači koji imaju trajnost od 80 milijuna klikova. Između njih je gumirani i osvijetljeni scroll kotačić, a iznad je i tipka koja služi za on the fly promjenu tvornički postavljenih DPI postavki miša (400, 800, 1000, 1500, 2000 i 3000). Na stražnjoj strani je Endorfy logo ispod kojeg se nalazi osvjetljenje, a još je osvijetljena i traka koja se nalazi na stražnjem donjem rubu miša – kao i kod LIX-a. Miš je zadovoljavajućih dimenzija i ugodan je za držanje u ruci bilo da je u bežičnom ili žičanom načinu rada. Eh da, osim žice, 2,4 GHz bežično, s računalom ga je moguće spojiti i putem Bluetootha no to je bolje ne činiti ako ste igrač. Ako samo radite, i ta će veza poslužiti.

endorfy_liv_plus_10

Na dnu se nalaze dvije veće PTFE nožice i miš lako klizi po svakoj podlozi, a kada se one potroše tu su i dvije zamjenske. Još je jedna klizna površina oko senzora. Senzor je optički, Pixartov PAW3395 rezolucije 26.000 DPI-a i maksimalne brzine praćenja 16,51 metar u sekundi što je i više no dovoljno. PAW3395 nudi i opciju podešavanja detekcije podizanja od 1 ili 2 milimetra, angle snapping, ripple control i motion sync – sve se mijenja uz pomoć softvera. Ovo je iznimno sposoban igraći senzor koji će zadovoljiti i napredne igrače. Mi smo miš kao i uvijek isprobali na nekoliko površina i uz nekoliko igara i platformi za testiranje miševa (3D Aim Trainer, CPS Test itd.), te smo bili iznimno zadovoljni performansama. Uz to, za razliku od LIX-a, ovaj put je glatka igra moguća i bežično. Na dnu miša se nalaze i kontaktu za spajanje na bazu za punjenje.

endorfy_liv_plus_11 endorfy_liv_plus_12

endorfy_liv_plus_13 endorfy_liv_plus_14

Softver je čudna biljka, radi jako dobro, nudi mnoštvo opcija no pomalo je zastarjelog i ružnjikavog sučelja. Isto tako, za svaki Endrofyev proizvod morate instalirati drugi “komad” softvera. Ovaj nudi pet menija. Na prvom programiramo funkcije šest tipaka i određujemo Debounce vrijeme. Drugi nudi programiranje pet on-the-fly DPI postavaka od 100 do 26.000 DPI-a, Polling rate (od 125 do 1.000 Hz), zatim Lift of distance (1 ili 2 milimetra), Ripple Control, Angle Snapping i Motion Sync. Tu je podešavanje DPI svjetlosnih efekata, njihove brzine i snage. Treći meni je za programiranje Macro naredbi, četvrti za promjenu svjetlosnih efekata i peti je za ostala podešenja, pregled firmwarea itd.

endorfy_liv_plus_16

LIV Plus Wireless je vrlo sposoban miš koji će zadovoljiti naprednije igrače koji su u potrazi za bežičnim laganim mišem. Njegovih 69 grama je u domeni laganog, a zahvaljujući baznoj stanici za punjenje su i bežične performanse odlične. Senzor je vrlo dobar, precizan i brz, a nudi i opcije dostojne ozbiljnih igrača. Miš je čvrst, ima dobre prekidače, a i LED osvjetljenje je zgodno za one koji to vole.

LIV Plus Wireless će u prodaju početkom srpnja, a od sutra u 9:00 je u Futura IT shopu dostupan za prednarudžbu po akcijskoj cijeni od 79 € koja vrijedi do 17.06.