enermax_liqtech_240_1 enermax_liqtech_240_2

U Threadripper 2 kitu koji nam je AMD poslao na test, svoje je mjesto našlo i Enermaxov Liquitech 240 vodeno hlađenje. S obzirom na to da smo u recenziji 2990WX i 2950X procesora zbog male stiske s vremenom odlučili koristiti isključivo zračni hladnjak, sada donosimo test overclockinga oba procesora na vodenom hlađenju. Liqtech 240 je prilagođen isključivo TR4 socketu, ima fiksne nosače za njega, te povećanu dodirnu površinu s IHS-om procesora. Radijator je 240-milimetarski, a na njega montiramo dva 120-milimetarska ventilatora.

enermax_liqtech_240_3 enermax_liqtech_240_4

AIO vodeno hlađenje dolazi u klasičnoj kartonskoj kutiji, a pakirano je kao i svi takvi slični proizvodi. Radijator je osim u najlonu, zaštićen i u dodatnom kartonu, a sve ostalo je u svom ležištu i najlonskim vrećicama. Uz ventilatore i hladnjak dolazi i set za montažu hladnjaka na TR4 socket, vijci za ventilatore, Y kabel i Molex-4pin adapter, te termalna pasta.

enermax_liqtech_240_5

Hladnjak je robustan i vrlo kvalitetno napravljen. Aluminijski radijator je dimenzija 274 x 120 x 39 milimetara, a s dodatkom ventilatora mu se debljina povećava na 65 milimetara. Gumene cijevi dužine 400 milimetara su opletene i zadovoljavajuće fleksibilne. Fiksno su spojene na radijator i vodeni blok, no i unatoč tome fleksibilnost dozvoljava različite pozicije radijatora. Na radijatoru se nalaze i gumene trake koje služe za smanjenje prijenosa vibracija s ventilatora, a i oni sami su opremljeni gumenim podloškama.

enermax_liqtech_240_6

Ventilatori su masivni, plastika je kvalitetna a i s obje strane na rupama za montažu imaju gumene podloge. Oznake su UCTBP12P-C i imaju Twister ovjes. Riječ je o patentiranoj Enermaxovoj tehnologiji sličnoj sleeve ovjesu, no s određenim poboljšanjima. Specifičnost ovih ventilatora je što im se rotori lako skidaju, što je pogodno za čišćenje. Ventilatori imaju 4-pinske konektore i kontrolirani su od strane PWM-a, a brzina im je promjenjiva između 500 i 2.300 okretaja. Bez obzira na to što proizvođač tvrdi na maksimumu su vrlo glasni, i mi smo izmjerili čak 60 decibela. Prilikom overclockinga su stalno i radili na maksimumu. Proizvođač navodi maksimalni protok zraka od 102.17 CFM-a (oko 173 kubna metra u satu), uz maksimalni statički pritisak od visokih 6.28 mmH2O. To ih čini idealnim za primjenu na radijatoru, no iznimno su i bučni. MTBF je veći od 160.000 sati.

enermax_liqtech_240_7 enermax_liqtech_240_8

Vodeni blok s pumpom je u kućištu dimenzija 82.1 x 76 x 38.7 milimetara. Poklopac je napravljen od čvrste i kvalitetne plastike. Pumpa ima keramički nano PI ovjes, vrti se na oko 3.000 okretaja i pri tome nije naročito bučna, ventilatori ju u gotovo svakom slučaju nadglasaju. MTBF pumpe je 100.000 radnih sati. Vodeni blok, tj. baza je bakrena s patentiranom Shunt-Channel tehnologijom koja poboljšava prenošenje topline s bloka na vodu. Baza bloka u potpunosti prekriva Threadripperov IHS čime se ponovno efikasnije odvodi toplina, pogotovo kod 2990WX procesora čija je cijela površina aktivna.

enermax_liqtech_240_9

Instalacija na TR4 socket je relativno jednostavna. Potrebno je na nosače na socketu montirati dvostrane vijke, na koje nasadimo bazu i njene nosače te bazu pritegnuti s thumb vijcima na oprugama. Jasno, za savršeno stezanje koristimo križni odvijač. Na IHS procesora je poželjno nanijeti veću količinu paste i to najbolje u dvije dijagonale, tj. tako da trake paste tvore slovo X. Tako ćemo osigurati potpuno i ravnomjerno prekrivanje baze pastom za efiksniji prijenos topline.

enermax_liqtech_240_11 enermax_liqtech_240_12

Za testiranje smo koristili i 2990WX i 2950X procesor, MSI-evu MEG X399 Creation ploču, G.Skillovu Flare X memoriju i Sapphireovu Vegu 56. Uglavnom, kompletan setup iz testa Threadripper 2 procesora. Ventilatore smo okrenuli tako da “pušu” prema ploči i hlade VRM. Jasno, u kućištu ćemo ih orijentirati u ovisnosti o tome gdje smještamo radijator. Eh da, Enermax logo na kućištu baze svijetli ugodnom bijelom bojom. Idemo na overclocking i testove!