Svaki pravi entuzijast čuo je za EVGA grafičke kartice, a na Internetu se vrlo često pojavljuju članci kako je neka EVGA-ina grafička kartica oborila rekord u 3DMarku. O njihovim proizvodima smo samo mogli čitati na vijestima, a to bi obično bile vijesti tipa "EVGA izbacila BlackPearl seriju kartica sa vodenim hlađenjem-radni taktovi xy/xy (čitaj idu u nebesa)".

Od kad postoje, željeli smo isprobati EVGA-ine kartice. Tu smo priliku prvu put dobili nedavno s modelom srednje klase 7600 GT KO, no ovaj put na testu nama mnogo zanimljiviji primjerak. EVGA e-GeForce 7900 GT KO Superclocked, kako i naziv kaže, bazirana je na NVIDIA-inom G71 grafičkom čipu, s dodatno povišenim radnim taktovima. Od NVIDIA-inog lansiranja 7900 serije grafičkih kartica prošlo je oko pola godine. U tih pola godine većina proizvođača grafičkih kartica uvidjela je potencijale koje novi nVidini čipovi skrivaju, tako da su u zadnje vrijeme počeli izbacivati kartice sa dodatno povišenim radnim taktovima. EVGA je najdalje otišla u tom pogledu, a rezultat toga je da ćete lakše pronaći EVGA grafičku karticu sa povišenim radnim taktovima nego EVGA grafičku karticu s referentnim taktovima određenim od strane NVIDIA-e. Fascinantno, ali odlično.

EVGA e-GeForce 7900 GT KO Superclocked

Klik za veću sliku

EVGA-ina grafička kartica bazirana je na NVIDIA-inom G71 grafičkom čipu i 256 MB 1.4-nanosekundne GDDR3 memorije. G71 grafički čip krase 90 nm proizvodni proces pomoću kojega je osigurana niža potrošnja, a ujedno i niža razina zagrijavanja. Od standardnih podataka treba spomenuti da čip raspolaže s 24 pixel-shaderska cjevovoda u kombinaciji s 8 vertex-shaderskih jedinica te 16 jedinica za teksturiranje (ROP). Komunikacija s memorijom je pak 256-bitna. Sve navedeno bi kod nVidinih tvorničkih taktova bilo kombinirano s radnim taktovima od 450 MHz za GPU te 1320 MHz DDR za memoriju, no kod EVGA-ine kartice priča sa brojkama je drugačija, puunoo drugačija i izgleda ovako: 580 MHz za GPU i 1580 MHz za GDDR3 memoriju. Strašno, a vjerujte nam ovo još nije niti pola priče.

Idemo i na samu karticu. Vađenjem kartice iz kutije očekivali smo da će na kartici biti ugrađen neki monstrum od hladnjka, grdno smo se razočarali. Na karticu je bio ugrađen bakreni hladnjak koji je pokrivao 2/3 površinu zelenog PCB-a i sve memorijske čipove. Hladnjak skoro pa da izgleda standardno , zaštitni limić s gornje strane crne je boje, a pri završetku je zarezan tako da se vide bakrena rebarca zadužena za odvodnju topline. Ventilator je postavljen na početku hladnjaka i ispuhuje topli zrak prema stražnjem djelu kartice. Uglavnom ništa revolucionarno. Više bi voljeli vidjeti da se zrak ispuhuje obrnuto tj. van iz kučišta, no to bi zahtjevalo dual-slot rješenje hlađenja. Na karticu su ugrađena dva DVI izlaza i standardni TV-out.

Klik za veću sliku

Bundle kartice je zadnja stvar na koju se gleda kada je u nazivu riječi KO i Superclocked. Vjerojatno je istim načinom razmišljenja išla i EVGA, pošto je bundle stvarno mali. Nema ništa posebno, smo najnužnije – CD s driverima i aplikacijom Res Changer 2005. Par probnih (trial) programa: Ulead DVD MovieFactory i BeyondMedia – IPTV aplikacija. Još se dobijaju dva EVGA naljepnice i kabeli: S-video/kompozitni konverter, S-video i kompozitni produžni kabeli, DVI/VGA adaptert, adapter s molexa na 6-pinski PCI-Express priključak za napajanje te priručnik. Kako i možete vidjeti nema nikakvog naslova za igranje, šteta, očekivali smo barem jedan, ali šta je tu je.