Proteklih godina se na stranicama PC Eksperta nanizao poveći broj recenzija raznog hardvera, a s vremena na vrijeme pojavi se i pokoja vrlo zanimljiva tj. performansama primamljiva komponenta. Uglavnom su dosad te uloge preuzimale grafičke kartice, procesori, matične ploče i ostale komponente kod kojih je pomak u performansama bio lako uočljiv.
Kako bi se takva situacija promijenila, stanovita američka kompanija pod imenom EVGA, pobrinula se da i unutar segmenta računalnih napajanja korisnici mogu potražiti komponentu koja se ipak razlikuje od ostatka ponude konkurentnih proizvođača. Riječ je naravno o njihovoj novoj SuperNOVA seriji napajanja koja trenutno broji  četiri člana – 650/750/1500W modeli  uz 80Plus Gold, te jedan 750W 80Plus Bronze model. Kao što to naslov teksta otkriva, danas ćemo se družiti sa njihovom najsnažnijom SuperNOVA  NEX 1500W inačicom.

Za početak, jedan kadar stražnje strane elegantne crne EVGA kutije pravokutnog oblika, na kojoj je moguće (osim uobičajenog marketinga) isčitati niz korisnih informacija, grafova i većinu posebnosti koje izdvajaju ovaj EVGA proizvod od ostatka ponude na tržištu.

Glavne značajke ovog napajanja (koje proizvođač ističe na ambalaži) su sljedeće:

 • Napajanje posjeduje 80PLUS Gold certifikat, uz 90% ukupne efikasnosti u radu pri tipičnom opterećenju
 • Uključena pripadajuća SuperNOVA aplikacija – omogućuje uvid i kontrolu radnih parametara napajanja
 • Mogućnost kontrole i podešavanje napona +12V raila, u svrhu povećanja overclocking potencijala računala
 • Omogućena kontrola +12V naponskih vodova u obliku regulacije maksimalne dozvoljene struje (kombinirani rad više +12V railova tj. naponskih vodova)
 • Overclock način rada omogućuje isporuku do 1650W ukupne snage (uz preduvjet – napon gradske mreže od 230Vac)
 • Jamstvo za ispravan rad u trajanju od 10 godina, kao i vrhunska EVGA korisnička podrška
 • Ugrađeni japanski kondenzatori vrhunske kvalitete omogućuju dugotrajan i stabilan rad napajanja
 • Indvidualno obloženi (tzv. sleeved) kabeli napajanja poboljšavaju estetski dojam i omogućavaju jednostavnije manevriranje prilikom instalacije
 • Potpuno modularno sučelje, poboljšava funkcionalnost i olakšava neometan protok zraka unutar računalnog kućišta
 • Ugrađeni Sanyo Denki  ventilator posjeduje kuglične ležajeve (Ball Bearing) koji omogućuju dugotrajan i uglađen rad napajanja
 • Mogućnost isporuke 133A ukupne struje na +12V, pri Overclock načinu rada
 • Olakšano ulančavanje više računalnih napajanja za njihov neometan paralelni rad – napajanje izrazito zahtjevnih konfiguracija

Osim navedenih karakteristika, na crnoj ambalaži je moguće uočiti i modularno sučelje, te raspored i ukupan broj konektora na njemu (lijeva fotografija). Na temelju prikaza na toj fotografiji moguće je zaključiti da su crveni konektori namijenjeni spajanju PCI-E kabela, dok je ostatak u crnini. Očigledno EVGA ostaje vjerna crveno-crnoj kombinaciji i unutar svoje ponude napajanja, kao što je to slučaj i kod njihovih matičnih ploča.

Još jedna stvar koja odmah postaje primjetna prilikom manevriranja ovom kutijom je njezina težina – 6.5kg nikako nije nešto što se često susreće u svijetu napajanja. Ova brojka nam otkriva bogat sadržaj njezine unutrašnjosti, čije je kadrove moguće vidjeti na sljedećim fotografijama.

Otvaranjem masivne crne ambalaže nailazimo na dvije manje dobro izolirane i separirane kartonske kutije, čiji je sadržaj logično raspoređen. U desnoj većoj kutiji se nalazi sva prateća oprema i modularni kabeli (raspoređeni u kartonom odijeljene prostore) koji su dodatno zaštićeni prozirno-srebrnom plastičnom ambalažom, a koja pak izgledom poprilično podsjeća na antistatičku ambalažu korištenu za pakiranje matičnih ploča. Druga, manja kutija, sadrži dobro zaštićen glavni sadržaj – samo napajanje, koje je moguće vidjeti  na donjoj slici.

Napajanje je, osim kartonske kutije, zaštićeno i spužvastim PVC kalupom, te je dodatno umotano u crnu platnenu futrolu. Zaštita paketa je neprikosnova i može poslužiti kao primjer drugim proizvođačima hardvera. Nakon uvodnog otvaranja, vrijeme je i da detaljno zavirimo u EVGA proizvod i saznamo što se točno nalazi unutar njega:

Sadržaj je, poprilično bogat i zanimljiv, što se ponajprije ističe prilikom promatranja izgleda i količine kabela. EVGA je ovom prilikom uvela nekoliko novosti u svijet napajanja kao što su individualno presvučeni  kabeli za napajanje komponenti vašeg računala, koji su se prilikom testiranja pokazali pomalo nezgodnima prvenstveno zbog njihovog zapetljavanja. Ova vrsta kabela je najzahvalnija po principu “instaliraj i ne diraj”, jer česte izmjene i manevriranja njima mogu korisnika skratiti za pozamašnu količinu živaca. S druge strane, estetski gledano, ovo je hvale vrijedna inovacija u uobičajenom sivilu tj. crnilu kabela na svjetskom tržištu napajanja. Kvaliteta presvlaka (tzv. sleeve-a) doduše nije na razini poznatih specijaliziranih njemačkih proizvođača (MDPC-X), ali u svakom slučaju je ugodno iznenađenje.

Druga stvar koju je moguće primjetiti u pripadajućoj opremi je USB kabel koji je namijenjen povezivanju napajanja direktno sa matičnom pločom putem USB header konektora. Njegova uloga je prijenos mjerenih vrijednosti (vrijednosti napona, potrošnje, temperature …) direktno u računalo, te se potom ti podaci prikazuju korisniku pomoću pripadajuće EVGA SuperNOVA aplikacije. No naravno to nije jedina uloga ove USB konekcije, tj. komunikacija je dvosmjerna – korisnik može i mijenjati neke radne parametre napajanja koji uglavnom utječu na rad računala pri velikom opterećenju i korištenju izrazito zahtjevnih konfiguracija. Više informacija o ovom dijelu biti će obrađeno na zasebnoj stranica testa.